Modro u Maadro

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Modro u Maadro

Post »

Dobry wieczór :)

Pokażę poniedzialkowe zakupy. Oczywiśćie balkonowe.

Obrazek

Stokrotka Osteospermum i niebiesko kwitnący kwiatuszek o nieustalonej nazwie.

Obrazek

Oczywiście niebiesko kwitnący ołownik.

Obrazek

Malutka serduszka biała z odłamanym czubkiem, który trafił do kubeczka z wodą w nadziei, że się ukorzeni.
Ale to wątpliwe.

Obrazek

Stokrotka przesadzona do innej doniczki.

Obrazek

Jeszcze raz kompozycja komarzycy z lobelią, mam nadzieję że się poprzerastają, chociaż komarzyca ma sztywne lodygi.

Obrazek

Kupiona w poniedzialek niebieskawa bakopa. Pewnie u sprzedawcy była podlewana za mocno na weekend i wiekszość gałązek musiałam powycinać. Wsadziłam w suche podłoże i czekam, że się wykuruje.
Obok stoi wanienka z keramzytem, w której chcialam rozmnożyć odcięte łodyżki komarzycy.

Obrazek

Niestety nie udało się.

Obrazek

Czy to inna odmiana komarzycy/komarnicy ?

Obrazek

Bezimienne niebieskie gwiazdeczki.

Obrazek

Ostróżka, biała Filipendula, aster tongolski i biala tawułka.
Ostróżka i tawułka z poniedziałkowego zakupu.
Obrazek

Ostatni zakup Miodunka plamista.

Obrazek
I ostatnia fotka na dziś, widok z fotela na parapet.

Przepraszam, że może trochę za dużo tych fotek, ale nie mogłam się powstrzymać.
Miłego wieczoru życzę.
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Oooo, ja w tamtym roku też miałam zarazę gąsienicową, tragedia, zżarły mi całą miętę i było ich od groma - i też były właśnie takie "kamuflujące się". Widzę, że kolekcja ci się rozrasta ekspresowo, też bym sobie sprawiła ołownik - szkoda, że u mnie nigdzie nie ma... a tak z ciekawości, od której strony świata masz balkon? :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu ty masz chyba więcej roślinek na balkonie niż niektórzy w ogródkach ;:306
Rewelacja, tylko do ciebie trzeba zaglądać z encyklopedią :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Takich cudnych zdjęć nigdy nie za dużo ;:63 Może uda się wytępić czymś te gąsienice?
Piszesz o wierceniu w ocieplanych ścianach - da radę, tylko trzeba się zaopatrzyć w dłuższe kołki. Ostatnio w czymś takim wiercił Szymek (Szy) więc możesz go podpytać, jak już dojrzejesz z decyzją.
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Malachitek pisze:Oooo, ja w tamtym roku też miałam zarazę gąsienicową, tragedia, zżarły mi całą miętę i było ich od groma - i też były właśnie takie "kamuflujące się". Widzę, że kolekcja ci się rozrasta ekspresowo, też bym sobie sprawiła ołownik - szkoda, że u mnie nigdzie nie ma... a tak z ciekawości, od której strony świata masz balkon? :)
Witam Dorotko :)
Balkon mam od południowej strony, ale słoneczko zagląda tu od rana.
Do parapetu latem sięga do godz. 13tej, a na barierki do godz, 16 tej.
Ołownik kupiłam na targu, ciekawa jestem czy bardzo będzie się panoszył w warunkach balkonowych, bo podobno bardzo się rozrasta.
Ale mnie skusił kolor kwiatów.
W ub roku gąsiennice zjadly mi wszystko na balkonie, łącznie z kilkoma wielkimi lawendami i wszystkimi możliwymi na naszym terenie ziołami. Nie złapały się jedynie za jałowiec i za aksamitki, ktore podobno odstraszają robactwo.
Nie stosowałam żadnej chemii na te zielone paskudy i paskudki, bo mimo wszystko chciałam zachować zioła. Strącałam setki tych robali z balkonu przeglądając dokładnie i trzepiąc rośliny, ale i tak się nie udało.
Niunia1981 pisze:Ewuniu ty masz chyba więcej roślinek na balkonie niż niektórzy w ogródkach ;:306
Rewelacja, tylko do ciebie trzeba zaglądać z encyklopedią :;230
Moniko
Miło Cię widzieć :)
Jeśli wziąć pod uwagę modę na ogrody z iglakami, czy trawnikami, to pewnie masz rację. Niektóre z tych roślin traktowane sa pewnie jako chwasty, chyba ..... że są okazałe, że przyciagają wzrok, czy kuszą zapachem. Wiele nazw jest mi znanych, ale bywa, że kupuję u kogoś, kto nazw nie zna i też pozostaje mi poszukiwanie informacji w encyklopedii. Poszukiwania dzisiejsze ułatwia szeroki dostęp do internetu, co sobie (nie tylko ja) bardzo chwalę ;:138 ;:138 .
Pół wieku temu trzeba było mieć dostęp do wydań książkowych, a i tak było tam o wiele mniej informacji.
Magdallena pisze:Takich cudnych zdjęć nigdy nie za dużo ;:63 Może uda się wytępić czymś te gąsienice?
Piszesz o wierceniu w ocieplanych ścianach - da radę, tylko trzeba się zaopatrzyć w dłuższe kołki. Ostatnio w czymś takim wiercił Szymek (Szy) więc możesz go podpytać, jak już dojrzejesz z decyzją.
Madziu
Pięknie dziękuję za pochwałę zdjęć ;:197
Oby w tym roku plaga się nie powtórzyła, to może z pojedyńczymi uda się wygrać.
Dzięki za podpowiedź co do wierceń w ocieplanych ścianach, podpytam przy okazji :)
W tym roku nie mam ziół, stosuję więc chemię na robactwo, ale na ziemiórki oprócz chemii, wysypałam już do doniczek opakowanie czosnku mielonego. Podejrzewam też, że w werbenie zalęgły się białe muszki, mączliki.
Nie wiem czy uda się ich pozbyć. Być może ze razem z werbeną:(

Dziękuję za odwiedziny. Dobrej nocy Wam :)
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p
Od: 2 kwie 2014, o 07:24

Post »

Masz pięknie urządzony balkon ;:oj i z głową ;:138
Tak kolorowo no i jest kratka :tan
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry :)
Witam nikka83-Moniczko dzięki za odwiedziny i pochwały.
Przyznaję, że Twoj balkon podoba mi się również.
Masz tam taki ład, przejrzystość, co stwarza wrażenie lekkości, a i rośliny poszczególne jakoś lepiej są widoczne, niż te w moim "tłoku".
No tak, kratka i mnie się podoba na balkonach, a nawet w odpowiednich miejscach w ogrodach.
U mnie dała cień, chociaż na razie nie całkowicie zarosła.
Ale ten cień umożliwia posiedzenie na balkonie w ciągu dnia, co było niemożliwe bez kratki i pnączy.

Cały wczorajszy i dzisiejszy dzień był słoneczny, rośliny pięknie rosną, ale i szkodniki z nimi.
Rano zauważyłam centymetrową zieloną gąsiennicę na smagliczce. Obejrzałam dokladnie i na szczęście więcej ich nie było. Ale jeśli jest jedna, pewnie pokażą się kolajne, bo owady różne odwiedzają balkon. I nie tylko te, które zbierają pyłek z kwiatów, ale i te, którym to miejsce pasuje na rozmnażanie się. W takim gąszczu łatwo się im ukryć. Kiedy się ściemni na tyle, że nie będzie owadów szukających pożywienia na kwiatach, znów powtórzę oprysk jakąś trucizną.
Kilka dni temu zauważyłam ziemiórki w donicy z fasolą pnącą i posypałam ziemię w donicy czosnkiem granulowanym. Dostało się też tego 'pachnącego' lekarstwa i innym doniczkom podejrzanym o ziemiórki. Zapach na balkonie był ciekawy. ;:oj Mieszanina czosnku z zapachem kwiatów. Ale co tam, wytrzymałam, ;:219 ważne, że mniej widać tych latających ziemiórek.
Z przyjemnością obserwuję pracowite pszczółki, osy, bąki, których pokazuje się sporo. Bąki wyglądają jak puchate misie i wydaje się, że sa ciężkie, a zbierając pyłki czy nektar, siadają na najdelikatniejszych i maleńkich kwiatkach z lekkością motylka.

Obrazek

Obrazek

Szkoda ze nie potrafię zrobić fotki takiemu misiowi. Moje są nieostre, rozmazane.

Dziś rozkwitła ostróżka.

Obrazek

Obrazek

szerszy widok

Przesadziłam też macierzankę do większej doniczki. Niecha ma więcej miejsca.

Obrazek

Znalazłam zdjęcia balkonu sprzed kilku lat(ze starego mieszkania) i młodą komarzycę na balkonie.

Obrazek
Obrazek

Tu komarowiec rosnący na balkonie w czerwcu 2009 r.

Obrazek

Obrazek

A tu zimujący w mieszkaniu. W pełni kwitnienia w styczniu 2010 r.

Wiosną zmarniał całkowicie, nic nie wyszlo z ukorzeniania.
Chciałabym tegoroczny zachować do kwitnienia, a może uda się przed wiosną pobrać z niego odnóżki.
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Melduje się Ewo na twoim pięknym i przytulnym balkonie kwiatki ładnie rosną taka różnorodność, gratuluje ;:215
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Janku Dziękuję za rewizytę. Miłego wieczoru i do zobaczenia.
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Baaardzo sympatyczny balkon :) tylko siedzieć na nim pośrodku zapachów ... :) pięknie :)
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Ile roślin na jednym balkonie ;:oj Jaka różnorodność!

Wspaniale wyglądają w tych dużych donicach ;:108
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Witam Was
Magdo, ;:180 smolka ;:180
dziękuję za odwiedziny i zaraz lecę do Was, nacieszyć oczy i poznać Wasze królestwa :)
Miłego wieczoru :) i do zobaczenia ...
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Witam w piękny słoneczny dzień.

Obrazek

Miłego słonecznego dnia wszystkim życzę.

Obrazek
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Ewo, rzeczywiście modro u Ciebie. Ciekawy pomysł, by wypełnić przestrzeń kolorem niebieskim.
Z mączlikiem nie ma żartów. Pryskaj chemią bo nie wolno dopuścić, by się rozmnożyły. ;:163
Tobie też miłego dnia :wit
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Przeszłam się bo balkonie Twoim- same cudeńka, wszystko ładnie poukładane, zadbane, niebieskie, różnorodne ;:108 będę zaglądać :wink:
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”