Do lucas070707
Prawie jak wszędzie można znaleźć wyjątek od reguły. Jednak automatycznie nie powstanie nowa odmiana. Przykład - kilka lat temu dostałem nową odmianę wczesną brzoskwiń, więc posadziłem kilka sztuk. Gdy weszły w okres owocowania okazało się, że jak najbardziej przypadły mi do gustu. Pewnego roku bardzo się zdziwiłem, gdy zobaczyłem na jednym z tych drzewek nie tylko owoce brzoskwini, ale też zawiązały się owoce przypominające nektaryny/mniej więcej w 50%. Po dojrzeniu owoców wielkość, kształt, okres dojrzewania był taki sam dwóch osobnych owoców na tym samym drzewie - jednak smak, miąższ jak i skórka jednych okazały się być jak owoc nektaryny. Tego samego roku zaszczepiłem zrazy tego drzewka, jak i zebrałem pestki owoców nektaryny, które zostały wysiane. W późniejszych latach zaszczepione drzewka okazały się odmianą w pełni brzoskwinią, nie znalazła się ani jedna nektaryna(owoc przypominający nektarynę), a i z nasion nie wyrosło tego czego oczekiwałem. I samo drzewko mateczne również nie powtórzyło tego zjawiska. Tak więc już w późniejszych latach na wymienionej odmianie nie wyrosły dwa różne owoce, a cechy mateczne pozostały te same - czyli wczesnej brzoskwini.
Wzajemne zapylanie się wiśni i czereśni.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia -zasady zapylania
Cytując ten tekst chodziło mi bardziej o wyjaśnienie pewnej terminologii, bo w temacie naprzemiennie mieszane są: wpływ pyłku zapylacza na parametry owocu w danym sezonie wegetacyjnym oraz wpływ tegoż pyłku na powstanie nowej odmiany - po wysianiu nasiona.
Nie zgodzę się jednak ze twierdzeniem:
Nie zgodzę się jednak ze twierdzeniem:
To właśnie pełne powtórzenie cech z nasiona jest wyjątkiem. Raczej prawie zawsze dostajemy jakiegoś mieszańca i jeśli posiada jakieś określone cechy, czemu nie określić go nową odmianą?tytuseee pisze:Prawie jak wszędzie można znaleźć wyjątek od reguły. Jednak automatycznie nie powstanie nowa odmiana.
Do lucas070707
Źle mnie zrozumiałeś, w tym zdaniu chodzi mi powstanie nowej odmiany na drzewie matecznym, a nie z nasiona - jak pisałem wyżej. Powtarzanie cech matecznych z nasiona zdarza się rzadko, ale nie które odmiany z nasiona powtarzają bardzo dobrze takie cechy, więc nie zawsze jest to wyjątkiem i nie zawsze powstaje nowa odmiana/mieszaniec.
Źle mnie zrozumiałeś, w tym zdaniu chodzi mi powstanie nowej odmiany na drzewie matecznym, a nie z nasiona - jak pisałem wyżej. Powtarzanie cech matecznych z nasiona zdarza się rzadko, ale nie które odmiany z nasiona powtarzają bardzo dobrze takie cechy, więc nie zawsze jest to wyjątkiem i nie zawsze powstaje nowa odmiana/mieszaniec.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko się więc wyjaśniło
Oczywiście, że istnieją wyjątki - choćby węgierka albo niektóre odmiany brzoskwiń, które dość dobrze powtarzając cechy z nasiona.