Ginter BUszka pisze:Jak to warzywo można przygotować do jedzenia lub przetworzenia? Przez przypadek (dzięki forum) dowiedziałem się, że jest to jadalne. Może już ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii!
Pozdrowienia:
Jeżeli mają być gotowane, to po obraniu trzeba bulwy przepłukać wodą z octem lub kwaskiem cytrynowym - inaczej sczernieją. Gotuje się jak ziemniaki, do miękkości. Potem przyrządzić można z wody jak szparagi, jako dodatek do zapiekanek czy jako samodzielna potrawa zapiekane z sosem beszamelowym czy z dodatkiem jakiegokolwiek innego. Można robić czipsy i frytki, ale uprzedzam - nie każdemu ich smak może odpowiadać.
Nie należy dodawać do zup w zastępstwie ziemniaków, bo zupa będzie słodka.
Przetwarzać nie trzeba, a przechowuje się zrzucone w pryzmę i przysypane suchym piaskiem. Nie trzeba kopcować jak ziemniaki, mrozów się nie boi. Bulw nie należy zbyt długo przetrzymywać po wyjęciu z piasku, bo parcieją.
Znalazłem takie przepisy
Zupa z topinambura (dla 4 osób)
40 dag topinamburów, sok z 1 małej cytryny, 2 szalotki, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego wytrawnego wina, 1 litr rosołu z kurczaka, 1/2 szklanki śmietanki, sól i pieprz
Topinambury obieramy jak najcieniej skrobaczką do warzyw, kroimy na plasterki i natychmiast wrzucamy do wody z cytryną, ponieważ bardzo szybko ciemnieją. Zostawiamy je w wodzie 5 minut, po czym odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Szalotki obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy szalotki na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy plasterki topinamburów i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy do rondla wino i czekamy, aż odparuje. Wlewamy rosół. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kwadrans, aż topinambury będą miękkie. Zupę miksujemy i przecieramy
przez sito. Przetartą wlewamy z powrotem do rondla i doprawiamy śmietanką. Podgrzewamy, uważając, by się nie zagotowała. Podajemy z grzankami usmażonymi na maśle.
Topinambur duszony
80 dag topinambura
1 łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany
1 kostka rosołowa
6 dag masła
1 łyżka siekanego koperku
sól i cukier do smaku
Oczyszczone bulwy pokroić w kostkę, zalać w szybkowarze wodą tak, by je pokryła, dodać masło i pokruszoną kostkę rosołową. Szybkowar zamknąć, ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dodać wymieszaną ze śmietaną mąkę, zagotować i doprawić cukrem.
Topinambur z wody
80 dag topinambura
6 dag masła
1 łyżka tartej bułki
sól do smaku
Oczyszczone bulwy zalać w szybkowarze wrzącą wodą, po czym szybkowar zamknąć. Ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu wyjąć z wody, polać zrumienioną bułką z masłem. Podawać do mięs zamiast kartofli.
Uwaga. Podana z ostrym sosem potrawa ta może stanowić oddzielne danie, np. kolacyjne.
Bulwy (topinambury) w sosie cytrynowo-pietruszkowym
Przepis Lindy McCartney
500 g obranych bulw
50 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku cytrynowego
sól, świeżo zmielony pierrz czarny
Ugotuj bulwy (20-25 min) do miękkości. Odcedź i zbób z nich puree, dodaj masło, natkę sok cytrynowy , sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Topinambur jako przystawka (Według Indian Cherokee) (6 -8 porcji)
Składniki:
0,5 kg bulw topinambura ( słonecznik bulwiasty )
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Umyć bulwy i skruszyć w lodowatej wodzie. Posypać solą i pieprzem do smaku.
Jeść biorąc do ręki jak rzodkiewki.
Zupa z topinambura (Według Indian Cherokee) (6 -8 porcji)
Składniki:
0,5 kg bulw ostrożnie umytych
2 pory umyte i pokrajane w plasterki
2 (5,4 grama) paczki rosołu kurzego
6 szklanek wody
2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2 jajka lekko ubite
Wykonanie:
Podgotować bulwy przez 20 - 25 minut do zmiękczenia i pokroić na plasterki.
Obrać ze skórki i uformować małe, kuliste porcje. Ugniatać je aż do gładkości.
Złożyć uformowane bulwy topinambura, pory, rosoły kurze, sól, pieprz wraz z wodą w dużej brytfannie i gotować razem na wolnym ogniu przez 15 minut.
Wlać trochę gorącej zupy do ubitych jajek i razem mocno utrzeć, po czym przecierkę wlać do zupy. Mieszać około minuty i natychmiast podać.
Topinambur pieczony w gorącym popiele (6 porcji)
Składniki:
1/2 kg bulw topinambura
masło, sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Umyć dobrze bulwy topinambura i każdą z osobna owinąć oddzielnie folią aluminiową.
Włożyć w żarzące się węgle. Piec przez 8 minut, obrócić i piec dalsze 8 minut.
Podawać gorące w zastępstwie ziemniaków, z dużą ilością masła, soli i pieprzu.
Topinambur smażony na oliwie z winogronami (6 porcji)
Składniki:
1/2 kg bulw topinambura
1/2 szklanki oliwki sałatkowej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1/4 szklanki winogron
Wykonanie:
Umyć bulwy i podgotować przez 20 minut. Osączyć.
Włożyć bulwy do dużego, grubego garnka wraz z oliwką m szczypiorkiem i koperkiem.
Przyprawić solą i pierzem. Smaży, mieszając, przez 15 minut.
Dodać winogrona i gotować powoli przez 15 minut. Podawać jako gorącą sałatkę.
Sałatka z bulw topinambura (6 porcji)
Składniki:
1/2 kg bulw topinambura, umytych i pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki oliwki
1/3 szklanki wina gronowego
1 łyżka posiekanej pory
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Włożyć bulwy do dużej, drewnianej miski.
Wymieszać oliwkę z winem, porą, miodem, solą i pieprzem i przybrać tym bulwy topinambura.
Wymieszać i zostawić marynatę na okres 1 godziny w temperaturze pokojowej.
Ponownie wymieszać i podawać.
Przepisy Anny Czerni zawarte w publikacji „WARZYWA RZADKO SPOTYKANE”:
Sałatka z bulw
50 dag bulw, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki, 3 łyżki oliwy, lub oleju, 1 łyżka soku cytrynowego, lub kwasku, sól, pieprz
Bulwy umyć, obrać ze skórki, włożyć do zimnej, osolonej wody i wolniutko gotować przez 10 min od zawrzenia. Następnie próbować, nakłuwając widelcem i wyjmować kolejno te, które są gotowe, ale jeszcze lekko twardawe. Trzeba tak robić, gdyż bulwy gotują się bardzo nierównomiernie. Ciepłe bulwy pokrajać w plasterki, doprawić solą i pieprzem, a potem obficie polać olejem wymieszanym z sokiem z cytryny , lub kwaskiem. Posypać pietruszką zmieszaną z posiekanym czosnkiem. Przykryć sałatkę talerzem, i odstawić na 30 min, żeby się „przemacerowała”.
Sałatka z bulw z cebulą i ogórkiem
50 dag bulw, 1 ogórek konserwowy, 1 cebula, 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (koperku, pietruszki i szczypiorku), 3 łyżki oliwy, lub oleju, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz
Bulwy starannie umyć i ugotować w skórce, zalewając wrzącą osoloną woda. Odcedzić w momencie, gdy są jeszcze twarde, nie rozpadające się. Obrać ze skórki i pokrajać w plasterki. Wyłożyć na salaterkę. Posypać cebulą drobniutko pokrajana w kostkę, oraz posiekana zielenina, osolić i popieprzyć. Ciepłe bulwy polać obficie sosem ukręconym z oleju i cytryny, o smaku zaostrzonym pikantną musztardą. Podawać, gdy sałatka ostygnie.
Sałatka z bulw z jajkiem
50 dag bulw, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula, ½ selera. 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku, ½ szklanki śmietany, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, szczypta cukru
Bulwy dokładnie umyć i ugotować, zalewając osolonym wrzątkiem. Odcedzić, gdy są jeszcze twardawe, obrać i pokrajać w kostkę. Seler obrać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i pokrajać w „zapałki”. Por umyć bardzo dokładnie, przecinając wzdłuż na połowę, i pokrajać w cieniutkie paseczki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokrajać w drobną kosteczkę. Jajka posiekać również w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie składniki razem ze szczypiorkiem i polać sosem ukręcanym ze śmietany i musztardy i doprawionym odrobiną cukru solą i pieprzem.
Sałatka z bulw w majonezie
50 dag bulw, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki, kwasek cytrynowy, sól, pieprz
Bulwy starannie umyć i ugotować w skórce, odcedzając kiedy są jeszcze twardawe, nie rozpadające się. Ciepłe bulwy obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, osolić, posypać pieprzem i polać rozcieńczonym kwaskiem cytrynowym. Zostawić tak na co najmniej 15 min, żeby nabrały aromatu. Następnie polać majonezem, posypać drobno posiekaną pietruszką i podawać.
Bulwy w białym sosie
1 kg bulw;
Sos: 2 łyżki masla,3 łyżki mąki, sól, 1 łyżka drobno posiekanego koperku
Bulwy umyć, obrać ze skórki, pokrajać na kawałki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 20 min. Przygotować sos. Stopić masło, mieszając wsypywać mąkę i ogrzewać na małym płomieniu tak, by całkowicie się połączyła z tłuszczem. Po 2 – 3 min rozcieńczyć zasmażkę, wlewając stopniowo 2 szklanki ciepłej wody. Mieszać, nie przestając gotować, aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Osolić. Włożyć do sosu ugotowane bulwy, przykryć i gotować na bardzo małym płomieniu jeszcze 10 min.
Podając posypać posiekanym koperkiem.
Bulwy w maśle ze śmietaną
1 kg bulw, 2 łyżki masła, 6 łyżek śmietany, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
Duże, ładne bulwy umyć, oskrobać i pokrajać w plastry o grubości ok. 3 mm. Opłukać i osączyć. W rynience żeliwnej stopić masło, włożyć bulwy, posolić i smażyć, aby wchłonęły tłuszcz. Następnie zalać woda w ten sposób, aby je pokryła i na wolnym ogniu gotować bez przykrycia, aż woda wyparuje, a bulwy będą miękkie. Wtedy zalać je śmietana, posypać utartą gałką muszkatołową i nacią pietruszki, oraz skropić sokiem z cytryny.
Zagotować i zaraz podawać.
Bulwy w sosie beszamelowym
1 kg bulw;
Sos: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 0,4 l mleka, 2 żółtka, sól, sok cytrynowy
Bulwy umyć, obrać, pokrajać w ćwiartki, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości. Ogniotrwałe naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim bulwy, zalać sosem beszamelowym, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Sos przygotować w następujący sposób. Stopić w rynience masło, wsypać ostrożnie mąkę stale mieszając, aż połączy się z tłuszczem, a potem stopniowo wlewać ciepłe mleko mieszając. Gotować kilka minut, doprawić solą. Następnie zaciągnąć żółtkami i dodać kilka kropli soku cytrynowego.
Bulwy w sosie mięsnym
1 kg bulw, ok. ½ l sosu od pieczenia mięsa, lub kury, 2 - 3 łyżki masła, sól, sok cytrynowy, 1 łyżka drobno posiekanego koperku
Duże, ładne bulwy umyć, oskrobać i pokrajać w plastry o grubości ok. 3 mm. Opłukać i osączyć. W grubej rynience stopić masło, włożyć do niego bulwy i smażyć mieszając aż wchłoną tłuszcz. Następnie zalać sosem i, jeśli trzeba, osolić. Sos powinien pokryć plasterki bulw. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu, aż bulwy będą miękkie, a sos się zagęści. Wtedy dodać jeszcze 1 łyżkę masła i wstrząsnąć rynienką, aby sos wymieszał się szybko z dodanym tłuszczem. Skropić cytryną.
Podawać bulwy posypane koperkiem.
Bulwy smażone
50 dag bulw, 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki, sól, 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki, 1/3 szklanki oleju
Bulwy dokładnie umyć, obrać, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować tak, aby były jeszcze twardawe. Pokrajać w dość grube plastry, maczać je w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej i usmażyć z obu stron na zloty kolor.
Podawać posypane nacią pietruszki, a do nich sałatkę z marynowanych pieczarek doprawioną ketchupem.
Bulwy faszerowane
50 dag dużych bulw, 15 dag pieczarek, 1 pęczek naci pietruszki, 1 żółtko, 1 łyżka tartego sera, sól, 2 łyżki margaryny, ½ szklanki bulionu
Duże bulwy starannie umyć i ugotować bez obierania aż będą prawie miękkie. Odcedzić, obrać z łupin, przekrajać na polowy i wydrążyć środki, robiąc miejsce na farsz. Pieczarki umyć, oczyścić, drobniutko posiekać i przesmażyć w margarynie aż zmiękną. Wymieszać je z wydrążonym miąższem bulw, drobno posiekaną nacią pietruszki i żółtkiem, doprawić do smaku solą. Nadziać wydrążone połówki bulw i posypać je z wierzchu tartym serem. Na każdej położyć wiórek margaryny. Ułożyć je ściśle w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym margaryną, podlać bulionem w niedużej ilości. Wstawić do piekarnika i zapiec, aż na bulwach utworzy się złota skórka.
Bulwy zapiekane z kiełbasą serdelową
50 dag bulw, 25 dag kiełbasy serdelowej, 1 cebula, 2 łyżki margaryny, 2 łyżki tartego sera, 2 łyżki naci pietruszki, cukier;
Sos: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 0,4 l mleka, 2 żółtka, sól, sok cytrynowy
Bulwy umyć, obrać ze skórki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem mleka i szczypty cukru. Odcedzić, gdy są jeszcze twardawe. Pokrajać w dość grube plastry. Kiełbasę sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki i lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i przesmażyć w margarynie aż stanie się szklista. Ognioodporne naczynie wysmarować grubo margaryną i ułożyć w nim warstwami: plasterki bulw, kiełbasę, cebulę i na koniec plasterki bulw. Zalać sosem beszamelowym, posypać tartym serem i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoto. Podając posypać natką. Sos przygotować w następujący sposób. Stopić w rynience masło, wsypać ostrożnie mąkę stale mieszając, aż połączy się z tłuszczem, a potem stopniowo wlewać ciepłe mleko mieszając. Gotować kilka minut, doprawić solą. Następnie zaciągnąć żółtkami i dodać kilka kropli soku cytrynowego.
Bulwy zapiekane w sosie pomidorowym
1 kg bulw, 1 łyżka masła, ½ l soku pomidorowego, sól, pieprz, nać pietruszki, papryka w proszku
Bulwy umyć, obrać, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować na półmiękko. Odcedzić. Ogniotrwałe naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim bulwy ciasno, jedna obok drugiej, polać sosem pomidorowym, przyprawionym pikantnie pieprzem i papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż bulwy będą zupełnie miękkie. Podając posypać drobno posiekaną nacią pietruszki.
Bulwy zapiekane w białym sosie
1 kg bulw, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka masła,2 łyżki tartej bułki, 4 łyżki tartego sera, sól, cukier;
Sos: 1+1/2 szklanki mleka, 1+1/2 łyżki mąki, 1+1/2 łyżki masła, sól, pieprz, nać pietruszki
Bulwy umyć, obrać, włożyć do wrzącej, osolonej i lekko ocukrzonej wody z dodatkiem mleka i ugotować. Na wpół miękkie odcedzić i wyłożyć do ogniotrwałego naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką. Polać białym sosem, posypać tartą bułka i zapiec. Sos przyrządzić w następujący sposób. Przesianą mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niego rozmieszaną mąkę. Mieszać, a gdy zacznie wrzeć, odstawić, dodać masło i posiekaną nać pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Zapieczone w sosie bulwy podaje się posypane drobno posiekaną nacią pietruszki.
Bulwy po prowansalsku
1 kg bulw, 4 pomidory, 3 łyżki oleju, lub oliwy, 1 ząbek czosnku, suszona bazylia i majeranek, sól, pieprz
Bulwy umyć, oskrobać, ugotować w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Odcedzić i przekrajać na połowy. W płaskim garnku rozgrzać olej, dodać obrane ze skórki i pokrajane w kawałki pomidory. Doprawić bazylią, majerankiem, pieprzem, solą i drobno posieksanym czosnkiem. Włożyć bulwy i dusić do czasu, aż z pomidorów utworzy się gęsty sos, a bulwy staną się zupełnie miękkie. Bulwy w ostrym pomidorowym sosie podaje się do wieprzowiny, pieczonej kiełbasy, baraniny i gęsi.
Bulwy smażone w cieście
50 dag bulw, 25 dag mąki, 1 szklanka wody, 1 jajko, 1/2 szklanki oleju, sól, drożdże
Ciasto przygotować na 30 min przed smażeniem. Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wlać do niego 1 łyżkę oleju i kawałek drożdży, wielkości orzecha włoskiego, rozrobiony w odrobinie ciepłej wody. Dolewać powoli tyle ciepłejwody, aż utworzy się dość gęste, płynne ciasto. Dodać żółtko, a potem – lekko ubite białko. Przykryć i odstawić. Bulwy starannie umyć, obrać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić, gdy są jeszcze twardawe. Pokrajać w grube plastry. Maczać w cieście i smażyć w silnie rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor.
Podawać z zielona sałatą jako dodatek do gotowanej ryby, lub białego gotowanego mięsa.
Bulwy duszone w maśle z cebulą i orzechami
50 dag bulw, 25 dag małych cebulek, 6 dag pokrajanych orzechów włoskich, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz
Bulwy umyć, obrać ze skórki i pokrajać w dużą kostkę, równą wielkości cebulek. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5 min i osączyć na sicie.Cebulki obrać, umyć i obgotować przez chwilę we wrzątku z solą. W garnku stopić masło, wsypać cukier, wrzucić osączone cebulki, przykryć i ogrzewać, potrząsając co chwilę, aby się ze wszystkich stron przyrumieniły. Następnie dodać bulwy i orzechy, doprawić solą i pieprzem i dusić do czasu, aż bulwy zmiękną. Posypać nacią pietruszki.
Jest to bardzo smaczna jarzyna do pieczonej baraniny i wieprzowiny.
Bulwy w śmietanie
1 kg bulw, 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 żółtko, 1/3 szklanki śmietany, sól
Bulwy umyć, obrać ze skórki, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować. Przyrządzić sos śmietanowy. Stopić masło, mieszając wsypywać mąkę i ogrzewać na malym płomieniu tak, aby połączyła się z tłuszczem. Następnie po 2 – 3 min, rozcieńczyć sos, dolewając po trochu ciepłą wodę, a potem – śmietanę. Osolić i „zaciągnąć” żółtkiem po zdjęciu z ognia.
Polać gorące bulwy sosem i podawać.
Bulwy z wody po polsku
1 kg bulw, 1 łyżka masła, 2 łyżki tartej bułki, sól
Bulwy umyć, obrać ze skórki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 20-30 min, uważając, żeby się nie rozpadły. Podając polać stopionym masłem z przyrumienioną bułką tartą
Bulwy z wody po angielsku
1 kg bulw, 1 łyżka masła, 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
Bulwy umyć, obrać ze skórki, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować. Odlać tuż przed podaniem, żeby nie ściemniały. Podając polać stopionym uprzednio masłem i suto posypać posiekaną nacią zielonej pietruszki.
Puree z bulw
50 dag bulw, 50 dag ziemniaków, sól, pieprz, mleko, masło
Ziemniaki i bulwy umyć i ugotowac we wrzącej, osolonej wodzie pokrajane na kawałki. Gotować ok 20 min, aż będą bardzo miękkie. Odlać i tłuc na puree, dodając masło pokrajane na kawałeczki, oraz mleko i pieprz do smaku.
Frytki z bulw
50 dag bulw, sól, 1/2 szklanki oliwy, lub stopionego smalcu
Bulwy obrać, opłukać i osuszyć w celulozowej serwetce. Pokrajać w cienkie plasterki, lub słomki, Smażyć partiami w bardzo silnie rozgrzanym tłuszczu. Osączyć z tłuszczu na sicie, lub w specjalnym koszyczku do frytek. Solić przy podawaniu.
Zupa z bulw
75 dag bulw, 1 l bulionu z kury, lub cieleciny, 2 łyżki masła, ½ l mleka, sok cytrynowy, 2 łyżki mąki, pieprz, sól
Bulwy starannie umyć i cienko oskrobać, wkładając do zimnej wody, zakwaszonej sokiem cytrynowym, lub kwaskiem. W garnku zagotować bulion, wrzucic do niego bulwy pokrajane w grube plastry, przykryć i na małym ogniu gotować, aż będą zupełnie miękkie. Przetrzeć zupę przez sito, lub zmiksowac. W garnuszku stopić masło, dodać po trochu mąkę mieszając przez cały czas, aby połączyła się z tłuszczem, nie tworząc grudek. Następnie powoli rozprowadzić zasmażkę mlekiem i gotować przez kilka minut. Połączyć z przetartą zupą doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.
Zupa z bulw na mleku
75 dag bulw, 1 duża cebula, 2 łyżki masła, ½ l mleka, 2 łyżki mąki, 1 jajko, ¼ szklanki śmietany, sól, kwasek cytrynowy
Bulwy obrać ze skórki i włożyć do zimnej wody lekko zakwaszonej kwaskiem. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokrajać w piórka i poddusić w 1 łyżce masła, aż stanie się szklista. Dołożyć do cebuli pokrajane w plasterki bulwy, dolać mleko i gotować pod przykryciem na malym płomieniu 7-8 min. Następnie dolać 1/2 l wody, przyprawić solą i pieprzem, doprowadzić na silniejszym płomieniu do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 15 - 20 min. Przetrzeć zupę przez sito, lub zmiksować, ponownie wlać do garnka. Mąkę rozetrzeć w łyżce stopionego masła i smażyć, rozprowadzić w 1/4 szklanki mleka, zagotować mieszając, wlać do zupy i zagotować. Zestawić z ognia i przelać zupę do wazy, w której roztrzepane jest jajko ze śmietaną.
Podawać zupę z bulw z grzankami przyrządzonymi z bułki podsmażonej w maśle.