A tak kwitnie moje Niestety nie tak obficie jak wasze bo tylko 2 kwiaty... Jest to stara już roślina bo ma około 8 lat .... nie wiem zbytnio czy można ją jakoś odmłodzić,żeby miała więcej energii do kwitnienia?
Czy nawozicie czymś swoje? Jeśli tak to jaka odżywka byłaby najlepsza?
Hej witam jakiś czas temu kupiłem anturium dwie sztuki kwitnie na piękny fioletowy kolorek. Chce ję przesadzić i stad moje pytanie czy podłoże do storczyków z podłożem do paproci substrala było by dobrym rozwiazaniem w podłożu do paproci jest torf wysoki i torfowieć a w podłożu do storczyków kora sosnowa dało by to kwaśne podłoże?? Drugie pytanie wiąże się z tym że są to duże sztuki i dotykaja listkami okna, chciałem zapytać czy zimą to nie będzie przeszkadzało-czy nie pomarzna???? Pozdrawiam
Moje okazy są spore a parapet północny mam wąski i liście dotykają szyby czy to nie będzie im szkodziło w zimę i jeszcze je czy na tym półniocnym parapecie będzie kwitło, dziś zauważyłem że jak przywiozlem je ze sklepu było rozłożyste a teraz listki poprzechylały się w stronę okna-światła.
Witam! Tez jestem posiadaczką anturium, któremu w doniczce zrobiło się wyraźnie ciasno. Obok rośliny matecznej są dwie młode sadzonki. A jedna z nich to nawet zdążyła zakwitnąć. Muszę je rozdzielić i przesadzić. Kiedy to zrobić ? Czy mam zaczekać, aż przestanie kwitnąć ? Czy mogę teraz ? Proszę o poradę.
... a w ogródku fajnie jest ... to podśpiewuję ja, Zosia
Witam serdecznie mam anturium juz od kilku lat i od dawna borykam sie z plamami na liściach sa to brązowe punkty z żółtą otoczką umieszczone na brzegach liści co to moze być?
Jestem tu nowa i jeśli temat powtórzyłam to bardzo przepraszam ale proszę o pomoc
Pytanie dobre, foto by się przydało. Być może wina leży w jałowości substratu, może roślina nie ma "co jeść".
W imieniu aldoniks wstawiam zdjęcia chorego anturium
Ja bym poczekała, aż przekwitnie bo wtedy przejdzie w stan spoczynku. Ja zawsze przesadzałam na przełomie lutego a marca, bo wtedy rośliny powoli budzą się do życia, tak jak i całą przyroda wraz z nadejściem wiosny :)
Ja również mam problem z anturium. Ma brązowe plamy z żółtą otoczką, ale wygląda to inaczej niż na zdjęciach oraz brązowe łodygi. Czy ktoś orientuje się może co jest tego przyczyną?
Może to być efekt żerowania wciornastka, na liściach u Araceae często można zaobserwować tego szkodnika. Przyda się zdjęcie, jeżeli liście dolne nie żółkną, a jedynie posiadają plamy brązowe z żółtymi obwódkami, punktowo rozsiane po roślinie, może to być wciornastek. Proszę sprawdzić czy w okolicach plam nie widać, brązowych niewielkich kreseczek (nie koniecznie się poruszających) i czy zauważalne są szramy i nadgryzione jakby "pasy, tunele" około 3- 5 cm.
Obajwami żerowania wciornastków są "puste" komórki miękiszowe wypełnione powietrzem, które przybierają srebrny kolor.
Ja diagnozowałabym bardziej w kierunku chorób grzybowych, wywołujących plamistość liści.
W literaturze tak właśnie opisują efekty żerowania, natomiast z własnych doświadczeń mogę poświadczyć, że np. na liściach D. sequine 'Tropic Snow' skutki żerowania były zbliżone do tych opisanych wyżej (bez srebrnego zabarwienia się liści), natomiast calathea zaatakowana przez tego samego szkodnika, od spodu miała liście posrebrzane, u góry natomiast brązowe plamy.