Witam, zrobiłem takie małe oczko w kastrze budowlanej, okrągłej o pojemności ok. 90l, mam go już 3 lata. Kastra jest wkopana, a na zimę dobrze ją okrywam, nie wylewam wody. Część rosnących tam roślin mam z natury (kaczeniec, żabieniec, ponikło, tojeść), a część kupiłem przez internet (strzałka, przęstka, tatarak i lilia wodna). Nie mam tam żadnych pomp ani filtrów, duża ilość roślin wystarcza do utrzymania czystej woda, nigdy jej nie wymieniam, dolewam tylko tyle co wyparuje. Lilie mam drugi rok, z zeszłym roku była mniejsza i miała tylko dwa kwiaty, w tym roku rośnie znacznie bujniej, miała to być miniaturka, jednak teraz mam wątpliwości, może ktoś wie jaka to odmiana ? Właśnie zakwitł pierwszy w tym roku pąk, drugi już jest blisko powierzchni, kwiat jest na początku różowy, później płatki robią się białe. Oczko jest od strony południowej więc przez większość dnia jest w pełnym słońcu. Co do fauny to w oczku chyba utworzyła się że tak powiem naturalna równowaga biologiczna, jest dużo zatoczków i mnóstwo różnych żyjątek, np. ośliczka, larwy jętki(chyba), chrząszcze wodne, ich larwy i wiele innych mikroskopijnych żyjątek. To tyle, trochę się rozpisałem. Zdjęcia z przed kilku dni.