Aneczka 57

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aneczka 57

Post »

:wit Aneczko jak Ci zazdroszczę takiego skrawka ziemi ;:215 Masz praktycznie wszystko przygotowane teraz tylko sadzić i siać i będzie przepięknie. Ja jestem w tej chwili na etapie wyrywania darni i przekopywaniu pod moją rabatę ;:145
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 kwie 2010, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dziekuje ale jeszcze to mam zamiar przerobic także troche pracy mnie czeka :) postanowiłam dookoła altanki zrobić taką rabate ze żwiru i posadzić co kawalek jakies rosliny, krzewy ozdobne :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Pomysł z obsadzeniem altanki ;:333 , ;:333 ;:333
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

co o tym myślicie? Macie jakies sugestie?
czerwone X to krzaki które chce usunąć, szary jest żwirek czerwone kostki granitowe.

Obrazek

-- 27 lut 2014, o 15:36 --

A tutaj zrobiłam sobie rysunek altanki od przodu. Tak mniej więcej chciałabym żeby to wyglądało..

Obrazek

Mam pytanie.. czy lepiej zrobić wzdłuż ogrodzenia krzaczki z korą czy ze żwirem ?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W kwestii ogrodzenia to chyba z korą. Kamiennych elementów masz sporo w swoim ogrodzie :).

-- 27 lut 2014, o 16:15 --

Czym planujesz obsadzić te pergole? A te "jakieś krzaczki" to mają być małe, czy może większe? Co do usunięć jakie zaznaczyłaś, to myślę że to bardzo dobry pomysł.
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ta rabata ma być z drugiej strony domu.. a tam nic nie ma dlatego myślałam o kamieniach bo sąsiadujemy z działką gdzie chodzą kury :)

Na tą pergole chudszą mam w oczku taki pnącze co ma wiecznie zielone listy i fioletowe kwiaty a chciałam przy płocie taką ściane z pergoli i z boku również żeby odgrodzić reszte podwórka i żeby nas sąsiedzi nie widzieli. Tam miałabym pnącze zielone. Chłopak by mi dał bo powiedział że jego altanka obrosła tym pnączem cała w 3 lata.
Pisząc na kartce "jakieś krzaczki" miałam na myśli rośliny które wypisałaś mi na samym początku mojej galerii. Np. tą trzmielinę żółtą, tawułę, azalie (czy można ją przycinać?), berberys.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To pnącze co kwitnie na fioletowo to pewnie jakiś powojnik. Może Polish Spirit. Co do azalii to przycina się przekwitnięte kwiatostany. Krzew wtedy nie sili się na zawiązywanie nasion. Gałązki też można przyciąć. Książkę zostawiłam na działce, zapisałam sobie na telefonie już przypomnienie i jak pojadę to przywiozę ją i przeskanuje Ci przycięcie tuj. Jakbyś chciała mogę też przeskanować formowanie bukszpanów. Ja np. czekam aż moje podrosną i chciałabym je formować w kształt łezki. Pooglądam co tam jest takiego najciekawszego i prześlę Ci.
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ok dziękuję Ci :)
Ta roślinka to nie powojnik, ona mi rośnie w oczku na płasko ale też się pnie i ma liście ciemno zielone. może coś jak bluszcz pospolity.
Szukam właśnie jak się nazywa, jak znajdę to napisze :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A masz fotkę tego?
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ta roślinka to barwinek :) nie wiedziałam że tak się nazywa, ja mam kwiatki fioletowe a widziałam w necie jeszcze biale różowe i niebieskie. Szybko się to rozrasta i dużo kwiatków ma :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przekonana byłam że barwinek jest płożący :lol: A tu proszę, znajdują się też pienne formy? Byłam na działce i zapomniałam książki ;:223 Obiecuję że następnym razem ją zabiorę.
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nie znam się na roślinach ale wydaje mi się że jakby się go ukierunokowało na pergoli w górę to zacznie tak rosnąć.. W każdym razie był u mnie ogrodnik-znajomy taty, opowiedziałam mu o zmianach w ogrodzie i polecił mi pnącze które ładnie wygląda i pachnie - lonicera periclymenum (czerwone kwaity) i lonicera halliana (żółte kwiaty).
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hej! Jak tam zdrówko? Przywiozłam książkę. Jutro postaram Ci się podesłać to co Cię interesowało.
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Cześć :) Już prawie jestem zdrowa, jeszcze tylko katar mnie męczy..
Dziś już latałam z siostrą po ogrodzie i planowałyśmy jakie porządki jutro będziemy robić :) Nie mogę się doczekać.
Tata kupił mi tulipany i mieczyki, jutro będę sadzić :)
Dzięki Magda w takim razie czekam na maila żeby się z tym zaznajomić :)
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32

Post »

Witaj Aniu :wit.Ja tez zakupiłam bulwy mieczyków i chyba bym poczekała na twoim miejscu z ich wysadzaniem do drugiej połowy kwietnia aż ziemia się nagrzeje, żeby ich szlak nie trafił w końcu mamy jeszcze zimę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”