Sosnowa pustynia_ część 3
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sosnowa pustynia_ część 3
Ja kubraczków nie miałam, to i nie zdejmuję ale u mnie róże już od dawna nowe pąki liściowe puszczają. Prognozy nie przewidują w dającej się ogarnąć przyszłości jakichś ciężkich mrozów, więc można chyba powoli usuwać zabezpieczenia.
pomysł z rododendronami i mnie się podoba, z przodu mozna je podsadzić czymś kwitnącym w innym terminie i dodać cebulowe, zeby wczesną wiosną też było kolorowo.
pomysł z rododendronami i mnie się podoba, z przodu mozna je podsadzić czymś kwitnącym w innym terminie i dodać cebulowe, zeby wczesną wiosną też było kolorowo.
- czar_na
- 1000p
- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam się z herbatką z imbirem
Dziękuję za podpowiedzi w sprawie róż. Zajrzę do nich i oswobodzę. Długo liści nie mogły stracić, ciekawe czy wciąż je mają.
Co do rabaty to coraz bardziej myślę o rabacie kwaśnej z różanecznikami w roli głównej. Chciałabym do nich dosadzić jałowce i cisy.
Marzą mi się tam też żurawki i hosty. No i paprocie. Spróbuję je posadzić w najciemniejszym jej miejscu i na glinie. Jak się nie uda dam sobie z nimi spokój.
Plan wstępny jest teraz tylko to wszystko zaplanować. Tylko

Dziękuję za podpowiedzi w sprawie róż. Zajrzę do nich i oswobodzę. Długo liści nie mogły stracić, ciekawe czy wciąż je mają.
Co do rabaty to coraz bardziej myślę o rabacie kwaśnej z różanecznikami w roli głównej. Chciałabym do nich dosadzić jałowce i cisy.
Marzą mi się tam też żurawki i hosty. No i paprocie. Spróbuję je posadzić w najciemniejszym jej miejscu i na glinie. Jak się nie uda dam sobie z nimi spokój.
Plan wstępny jest teraz tylko to wszystko zaplanować. Tylko

- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Też myślę, że pomysł leśnej rabaty w tym miejscu to najlepszy pomysł i nie ma co więcej kombinować.
Nie zapominaj o hortensjach, bo też lubią takie podłoże i kwitną kiedy azalie i rodo już zapomniały, że to się robi.
Parzydło leśne i peonie też możesz wkomponować w tę rabatę. Hosty to mus w tym miejscu.
-- 19 lut 2014, o 10:51 --
Przejrzyj sobie ten wątek jeśli go jeszcze nie znasz. Znajdziesz w nim sporo inspiracji i może pomoże Ci w zaplanowaniu tego miejsca.
Nie zapominaj o hortensjach, bo też lubią takie podłoże i kwitną kiedy azalie i rodo już zapomniały, że to się robi.
Parzydło leśne i peonie też możesz wkomponować w tę rabatę. Hosty to mus w tym miejscu.
-- 19 lut 2014, o 10:51 --
Przejrzyj sobie ten wątek jeśli go jeszcze nie znasz. Znajdziesz w nim sporo inspiracji i może pomoże Ci w zaplanowaniu tego miejsca.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- czar_na
- 1000p
Tak ,tak hortensje bukietowe być muszą, bo uwielbiam te rośliny.
Tylko co zrobić z różą odmiany travel ?

- survivor26
A co to za róża, w sensie pokroju, koloru etc.? Jak mała to w donicę mozesz i przy sosnach postawić - nie wiem, czy w gruncie w tym otoczeniu miałaby się dobrze...czar_na pisze:Tak ,tak hortensje bukietowe być muszą, bo uwielbiam te rośliny.
- constancja
No właśnie ..... co to za różyczka, bo nawet woojek Google jej nie znalazł?
- czar_na
- 1000p
Pisałam wcześniej
Teasing Georgia - Davida Austina a odmiana travel
to nazwa umowna ,bo już sami się z siebie nabijamy ,że w 1 sezonie zmieniały miejsce 3 razy
Żal mi jej ,bo to ładna różyczka.

Żal mi jej ,bo to ładna różyczka.
- constancja
Kochana, angieleczki na różankę w najbardziej reprezentacyjne i nasłonecznione miejsce.
Jak nie masz jeszcze pewności gdzie ma wylądować na stałe to wsadź ją do dużej donicy i zadołuj. Może tak sobie ze 2 sezony wędrować i tego nie odczuje. Ja też mam tak kilka róż zadołowanych w donicach.

- survivor26
aaaa...to ona wielka jest, Austin pisze że nawet jako rambler może być prowadzona..... to może na pergolę i zrobić z niej takie niby wejście na tę rabatę (a z przodu ławeczka)?
- czar_na
- 1000p
Ewo jeszcze pewności nie mam gdzie będzie tzn jesienią byłam pewna ,że to miejsce w którym jest aktualnie jest właściwe
Pat w tym miejscu ławeczka nie sprawdzi się. Resztę róż posadziliśmy koło brzóz i przyszłej huśtawki- tam będę się napawała.
Przypomniałam sobie ,że jeszcze musimy się zająć przebudową roślinną koło kącika wypoczynkowego. Może tam ją umiejscowić ?
A teraz kilka porównań ,bo faktycznie dobrze robią na duszę
Było tak :

Jest tak :

Było tak :

Jest tak :

Było tak :

Jest tak :

Było tak:

Potem tak:

Jest tak :

Było tak:

Jest tak :

Może super wielkiej rewolucji nie ma ale jest zdecydowanie lepiej i mam nadzieję ,że ten rok też przyniesie pozytywne zmiany!

Pat w tym miejscu ławeczka nie sprawdzi się. Resztę róż posadziliśmy koło brzóz i przyszłej huśtawki- tam będę się napawała.
Przypomniałam sobie ,że jeszcze musimy się zająć przebudową roślinną koło kącika wypoczynkowego. Może tam ją umiejscowić ?
A teraz kilka porównań ,bo faktycznie dobrze robią na duszę

Było tak :

Jest tak :
Było tak :
Jest tak :
Było tak :
Jest tak :
Było tak:

Potem tak:
Jest tak :
Było tak:

Jest tak :
Może super wielkiej rewolucji nie ma ale jest zdecydowanie lepiej i mam nadzieję ,że ten rok też przyniesie pozytywne zmiany!
- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Nie ma rewolucji!!!Aniu ja tu widzę harówę przez wielkie H !!!Sama powiedz zaczynaliście od działki z chaszczami,a macie dom i zadbany ogród
To wszystko jeszcze młodziutkie i dopiero będzie się rozrastać,ale będzie też coraz piękniej 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- usa1276
- 1000p
- Od: 22 sty 2012, o 19:30
Aniu taka działka jak twoja jest bardzo trudnym miejscem do założenia ogrodu bo masz bardzo uboga i na dodatek suchą glebę a jednak bardzo ładne miejsce już stworzyliście
chylę głowę bo dopiero na takich porównaniach widać ile pracy mieliście 

- constancja
Anka, Ty mnie nie dobijaj.
Właśnie wróciłam z Piaskownicy i jestem załamana (dopadł mnie pkt 1)
I jeszcze te Twoje zdjęcia.
Ty Kochna, masz porządeczek i trawkę. Reszta przyjdzie z czasem. U mnie jakotako tylko przed domem. Za domem bajzel, bo nie potrafię pogodzić futer z ogrodem. Niech wspomnę tylko o przymarzniętych minach...... tonach min pozimowych i poroznoszonym wszędzie drewnie. Z uporem maniaka pomagają w przynoszeniu drewna tylko do kotłowni nie mogą z nim trafić, do domu TAK ale do kotłowni never.
Właśnie wróciłam z Piaskownicy i jestem załamana (dopadł mnie pkt 1)

Ty Kochna, masz porządeczek i trawkę. Reszta przyjdzie z czasem. U mnie jakotako tylko przed domem. Za domem bajzel, bo nie potrafię pogodzić futer z ogrodem. Niech wspomnę tylko o przymarzniętych minach...... tonach min pozimowych i poroznoszonym wszędzie drewnie. Z uporem maniaka pomagają w przynoszeniu drewna tylko do kotłowni nie mogą z nim trafić, do domu TAK ale do kotłowni never.

- czar_na
- 1000p
Ewciu ładną (pomijam chwasty) trawkę mam tylko na starcie sezonu- wystarczy tylko 2-3 dni mocnego słońca i braku deszczu i stopniowo krajobraz przekształca się w stepowy i tak będzie rokrocznie ,bo mamy za małą warstwę przyzwoitej ziemi. Nie ma czego zazdrościć.
Co do sierściuchów to mnie także rujnują ogród . Przed chwilą podziwiałam jak mi pięknie zryły trawę hamując przed płotem między cyprysami. Bardzo bym chciała zrobić rabatę na froncie ale widzę ,że to nie będzie miało racji bytu. Lepiej sprawdzają się rośliny porozrzucane. Mogę sobie wyobrazić co Ty masz skoro na mniejszej powierzchni masz 2 ciężkie psy. Przed każdym koszeniem najpierw pół godziny zbierania patyków,które porozrzucały.
Postępy widać ale uwierz ,że całościowo ogród żadnego wrażenia nie robi.
Co do sierściuchów to mnie także rujnują ogród . Przed chwilą podziwiałam jak mi pięknie zryły trawę hamując przed płotem między cyprysami. Bardzo bym chciała zrobić rabatę na froncie ale widzę ,że to nie będzie miało racji bytu. Lepiej sprawdzają się rośliny porozrzucane. Mogę sobie wyobrazić co Ty masz skoro na mniejszej powierzchni masz 2 ciężkie psy. Przed każdym koszeniem najpierw pół godziny zbierania patyków,które porozrzucały.
Postępy widać ale uwierz ,że całościowo ogród żadnego wrażenia nie robi.
Ania dobrze, że napisałaś o nowym wątku bo ja jak zwykle na 4 stronie się obudziłam..już nadrabiam kochana
ale tytuł wymyśliłaś no wiesz..
chętnie te sosny bym zabrała do siebie na działkę.. 

ale tytuł wymyśliłaś no wiesz..

Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria