Co posadzić na balkonie ??

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
mimala80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2013, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

trudny balkon - pomóżcie proszę

Post »

Witam,

Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o rośliny. Ale marzy mi się zielony balkon..
Niestety trudno mi znaleźć rośliny które wytrzymałyby warunki na nim panujące, mianowicie:
- często bardzo silny wiatr
- zacinający deszcz
- balkon od strony południowo -zachodniej więc często mocno na nim grzeje.
Czy możecie zaproponować coś co wytrzyma takie warunki ( dochodzi do tego jeszcze nasza zima) chciałabym jakieś pnącze (bluszcz?) i może jakieś trawy ozdobne.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie
zmora84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2013, o 09:13

jakie kwiaty na pólnocno-zachodni balkon

Post »

witam serdecznie,

jestem nowym użytkownikiem forum. Ale od zeszłego roku staram się zagospodarować mój nieduży balkonik. w zeszłym roku podeszłam do tego zbyt lekko. w tym roku chcę się przygotować, ale liczę na pomoc ekspertów z tego forum.

mam dość dziwnie umiejscowiony balkon bo na rogu bloku i to na parterze. wiosną i latem słońce pojawia się na nim dopiero koło 13:00 i jest tak do ok 18:00. to też dość wietrzne miejsce - przy większych wiatrach niszczyły i splątywały mi się kwiaty zwisające. balkon znajduje się od strony pólnocno-zachodniej bloku.

proszę poradźcie jakie kwiaty mogę sadzić na takim balkonie żeby nie zrobić im krzywdy , ale też żeby kwitły i balkon wyglądał ładnie. czy są rośliny które lubią takie warunki a ładnie i kolorowo kwitną?
ponadto mam niedużą wnękę na balkonie, której w żaden sposób nie użytkuję. chciałam postawić tam dużą skrzynię i płotek, a w skrzyni posadzić clematisy. czy są jakieś odmiany lubiące cień? jeśli tak to jakie?

bardzo proszę o pomoc w doborze roślinek :)
tadziop
50p
50p
Od: 30 maja 2012, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Iglak na balkon w formie bonsai

Post »

Polecam sosny, zwłaszcza górskie (pinus mugo). Oto przykłady 4-5-letnie w donicach 20-30-litrowych.
Obrazek
Trochę cięcia, przyginania gałęzi i uszczykiwania młodych pędów, a można prowadzić je w dowolny sposób.
Zimą można pod spód wstawić grubszy styropian,a później owinąć całą donicę czymś cieplejszym i przeżyją bez problemu.
Tej zimy odśnieżając bruk zasypywałem całe donice śniegiem i to w zupełności wystarczyło.
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Iglak na balkon w formie bonsai

Post »

Tadziop.....

Fantastyczne te Twoje kosöwki! ;:333

Zainspirowałeś mnie ! Jutro będę w centrum ogrodniczym i wybiorę jakäś kosodrzewinę o przyjaznym do tego działania pokroju.

Ps. Ja ostro tnę od kilku lat zwykłä sosnę (Pinus silvestris) - też wyprowadziłam formę piennä , ale jest rzecz jasna dużo większa.... koronę ma gęstä i kulistä. O dziwo nie robi się ażurowa.

Teraz czas na kosöwkę!
Pozdrawiam
Olenka
tetmajer11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2013, o 22:14

Re: trudny balkon - pomóżcie proszę

Post »

W takich warunkach dobrze się sprawdzi bardzo ekspansywny-niewymagające pnącze zwane dzikim winem. Rośnie dosłownie wszędzie i w każdych warunkach i pnie się po czym popadło.Jak w zimie przemarzna pędy, to puści od korzenia, a roczne przyrosty ma bbaardzoo dłuugie (ok 2 m), można śmiało przycinać i się wtedy lepiej rozkrzewia. Jak lubisz trawy, to świetne będą kostrzewy, wytrzymują suche stanowiska i mocno nasłonecznione (są w różnych odmianach; z niebieskawymi liśćmi-kostrzewa sina i z zielonymi, wyższe i niższe), stipy z długim falującymi trawo-włosami też powinny przy podlewaniu wytrzymać, juki ogrodowe będą też zachwycone warunkami na Twoim tarasie i dobrze będą wyglądać z trawami, no i zimą będą Ci się zielenić. Możesz zasadzić jałowce kolumnowe i płożące, z trawami będą dobrze wyglądac, tylko wtedy juka nie pasuje. A i z trawami swietnie wygląda skrzyp, który tez wszystko wytrzyma (podobny do skrzypu polnego tylko znacznie większy), poszukaj na allegro. Powyższe propozycje nasadzeń są dobre dla zapominalskich, jak zapomnisz podlać to i tak przeżyją, chyba że zafundujesz im totalna Saharę. Powodzenia w tarasowych eksperymentach. :wit
paulinam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sty 2011, o 20:54

Re: jakie kwiaty na pólnocno-zachodni balkon

Post »

Witam,
Ja nie jestem ekspertem i tak też się nie czuję :wink: ale mogę Tobie powiedzieć co ja sadzę na balkonie u siebie. Też mam balkon na parterze i od tych samych stron co Ty. Jak sadziłam pierwszym razem to były niecierpki - były piękne i była ich masa. W kolejnym roku sadziłam begonię i surfinię, fuksję oraz truskawkę wiszącą. Begonia piękna,surfinia genialna tylko truskawka za mało słońca miała i niestety owoców było mało ponieważ nie nawoziłam (chciałam naturalne owoce dla syna:) ) a fuksja bez zachwytu szybko gubiła kwiaty i pączki ponieważ mam dość wietrznie. W tym roku mam ponownie surfinię tylko zmieniłam kolor z fioletowego(w tamtym roku) na czerwony, będzie begonia ale zmieniony kolor oraz nowy nabytek tunbergia-zobaczymy jak sobie poradzi. Pani u której zakupiłam powiedziała, że niby w półcieniu będzie rosła ale w internecie czytałam, że tylko nasłonecznione stanowiska- zobaczymy.Oczywiście kwiaty zasilałam nawozami i nie było z nimi problemu. W każdym przypadku pilnowałam, żeby odrywać zwiędnięte lub ususzone kwiaty i sprawdzałam wilgotności ziemi. Musisz przetestować co sprawdzi się u Ciebie ;:333 .Życzę pięknych kwiatów i udanego wyboru. :wit Pozdrawiam
emanuelle
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2013, o 16:17

Miskant na balkonie

Post »

Cześć wszystkim użytkownikom/ogrodnikom.
Zamarzyły mi się wysokie, intensywnie zielone trawy na balkonie, które miałyby za zadanie osłaniać barierkę.
Niestety rosły i wyglądały dobrze w małych doniczkach prosto ze sklepu ogrodniczego, po przesadzeniu do donic zaczęły żółknąć i usychać. Zupełnie nie wiem jak je podlewać. Może też gniją z nadmiaru wody. Balkon jest mocno wyeksponowany na słońce (południowa strona i brak zadaszenia). Czuję że za chwilę z moich traw zostaną suche badyle?
Może ktoś mógłby mi coś doradzić? Proszę o pomoc.
Ryszka
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 16:48

groszek pachnący na balkonie

Post »

Mam na balkonie groszek w donicy (balkon ma wystawę na południowy zachód).
Strasznie zasychają mu liście mimo prawidłowego podlewania i nawożenia. Kwitnie też słabo.
Parę lat temu też próbowałam hodować groszek na balkonie i było to samo - kwitł nawet dość ładnie, ale liście od dołu zasychały i całość nie była zbyt dekoracyjna.
Obrazek

Obrazek

Czy innym groszek w pojemniku też tak kiepsko rośnie? Groszkom w gruncie liście tak nie zasychają. Może ktoś coś mi na to poradzi.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: groszek pachnący na balkonie

Post »

Też to przerabiałam. Przekonałam się, że groszek musi mieć głęboką donicę/skrzynkę. :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Ryszka
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 16:48

Post »

Donica ma 25 cm średnicy i tyleż wysokości - myślałam, że taka wystarczy.
Ziemia dobra, dodałam do niej trochę dolomitu, żeby nie była za kwaśna. Podlewam regularnie, prawie codziennie, raz na tydzień odżywka - wszystko książkowo, a zielsko ani myśli się odwdzięczyć za troskę.
Dodam, że to jest akurat groszek niebieski. Kwitł przez 3 tygodnie w lipcu i właśnie mu się znudziło. :evil:
Awatar użytkownika
Maua
50p
50p
Od: 2 sie 2012, o 20:32

Kwiaty na balkonie - co można teraz?

Post »

Dopiero od niedawna mam balkon. Zerowe doświadczenie zarówno w tym jakie kwiaty jak i kiedy. Jedynie co to to co widzę, a widzę, że u ludzi kwiaty na balkonach od wiosny :roll: Jednakże chciałabym i u mnie coś ładnie wyglądało. Czy teraz mogę coś jeszcze posadzić co zdąży mi wyrosnąć? Zależy mi na kwiatach kwitnących nie na samej zielenince bo mam dzieci i pewnie będą zadowolone mogąc doglądać jak rozkwitają ;:3 Czy mogę prosić o radę co zdążę posiać i w tej porze roku mi wyrośnie. Na balkonie pełne słońce od samego rana do około 14
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Groszek chyba balkonu nie lubi. Mam dokładnie to samo, mimo, że wysiany do dużej skrzynki. Kwitnie, góra rośliny ładna, ale dolne partie wyglądają szpetnie.
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty na balkonie - co można teraz?

Post »

o tej porze to już raczej słaby wybór w kwiatach,może coś w marketach,już raczej same resztki wszędzie.W takim słońcu dobrze będą się czuły begonie,pelargonie.Raczej proste w uprawie,słońce też lubi pnącze -,mówią że prosta w uprawie,mam jakieś tam doświadczenie w kwiatach i z rozwoju,mojej - nie jestem zadowolona.
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

Teraz to już nic nie zdążysz wysiać. Zostaje Ci zakup gotowych roślinek.Poczytaj wątki o roślinach balkonowych . Ja zachwyciłam się ostatnio pelargoniami wielkokwiatowymi /angielskimi/.Dostałam pod koniec maja kilka zaszczepek i właśnie zaczęły kwitnąć.Są śliczne.Można też hodować je z nasionek, wysiew ok. lutego i masz na wiosnę własne pelargonie. Mój M lubi aksamitki niskie na balkonie .Sieję w marcu, a to zdjęcie z tamtego roku.Pozdrawiam
:wit Obrazek
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12

Post »

O takie typowo balkonowe kwiaty jak pelargonie czy petunie będzie już faktycznie trochę trudno, dlatego ja polecam Ci te typowo jesienne. Wczoraj byłam w Auchan i widziałam już wrzosy, za niedługo powinny pojawić się pierwsze chryzantemy, z nich też można stworzyć piękne kompozycje. A jeślibyś chciała jeszcze teraz posadzić aksamitki lub bratki, to polecam udać się w okolice jakiegoś dużego cmentarza, zwykle można je tam kupić przez cały rok (no może oprócz zimy :;230 ).

Na sianie kwiatów to już jest zdecydowanie za późno, ale możesz wysiać sobie np. rzodkiewkę, sałatę. One do jesieni zdążą urosnąć i dzieci powinny być szczęśliwe, gdy będą mogły zjeść kanapkę z wychodowanymi przez siebie warzywami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”