Truskawka czarna, biała, niebieska - najnowsze hity
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2
Niebieskie truskawki?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tak były opisane nasionka.
Sam jestem ciekaw co z nich wyrośnie. 

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Żebyś przez przypadek nie skakał po tych niebieskich jagódkach
Oczywiscie pochwalisz sie co z nich wyrośnie, bo jestem ciekawa. Muszę zagooglować - niebieskie truskawki 
Czytam sobie o nich, że nawet w minusowych temperaturach nie zamarzają - lodów nie zrobisz

Czytam sobie o nich, że nawet w minusowych temperaturach nie zamarzają - lodów nie zrobisz
- BobejGS
- Kontakt:
A to obecnie największa moja niebieska truskawka. Puściła drugi liść właściwy. 

- BobejGS
- Kontakt:
Re: Niebieskie truskawki
Nawet jak wyrosną mi z tych nasion czerwone truskawki, to i tak będe zadowolony. Samo sianie nasion, ma właśnie raz a dobrze wyjaśnić ten temat.
Bo truskawki z nasion wysiewa się w celu uzyskania nowych odmian.
Wszak zabawa w GMO, czyli żywność modyfikowaną genetycznie. Za niebieski barwnik w owych truskawkach odpowiada barwnik, który naturalnie występuje u pewnej morskiej ryby. Barwnik z ryby się ekstrahuje i aplikuje do genotypu truskawki. Nie wiem, czy barwnik jest dziedziczony przez kolejne pokolenia czy to cecha, która w pierwszym pokoleniu ulega zatraceniu.
Kiedyś do tego typu zabaw wykorzystywano antocyjany - związki naturalnie występujące w roślinach. Które odpowiadają za barwę niebieską, fioletową i granatową. Występuję w większości owoców z tym, że w różnych stężeniu. Na etapie dojrzewania owoców po prosty wstrzykiwano owy związek w owoc i ten wraz z dojrzewaniem zmieniał swój naturalny kolor. Truskawki naturalnie antocyjany posiadają ale w niewielkich stężeniach stąd czerwona barwa, podając ich więcej kolor ulegał zmianom na bardziej niebieski, fioletowy, a w skrajnych przypadkach czarny (pomidory).
Modyfikacja genetyczna jak wyżej dopiero od niedawna weszła do powszechniejszego użytku.
Kiedyś do tego typu zabaw wykorzystywano antocyjany - związki naturalnie występujące w roślinach. Które odpowiadają za barwę niebieską, fioletową i granatową. Występuję w większości owoców z tym, że w różnych stężeniu. Na etapie dojrzewania owoców po prosty wstrzykiwano owy związek w owoc i ten wraz z dojrzewaniem zmieniał swój naturalny kolor. Truskawki naturalnie antocyjany posiadają ale w niewielkich stężeniach stąd czerwona barwa, podając ich więcej kolor ulegał zmianom na bardziej niebieski, fioletowy, a w skrajnych przypadkach czarny (pomidory).
Modyfikacja genetyczna jak wyżej dopiero od niedawna weszła do powszechniejszego użytku.
Tak, są artykuły o tym, że taką zmodyfikowaną truskawkę wyhodowali. Dziwne tylko, że nie można natrafić na chociaż jedną fotkę tych truskawek. Wszystkie zdjęcia w Googlach to Photoshop.
Skoro jest w powszechnym użytku to na amerykańskich forach pisaliby ludzie o tym i publikowali zdjęcia. Mówię o USA bo tam rośliny GMO można śmiało uprawiać.
A kto zna angielski to może poczytać o niebieskiej truskawce tutaj https://www.reddit.com/r/gardening/comm ... eds_being/
Skoro jest w powszechnym użytku to na amerykańskich forach pisaliby ludzie o tym i publikowali zdjęcia. Mówię o USA bo tam rośliny GMO można śmiało uprawiać.
A kto zna angielski to może poczytać o niebieskiej truskawce tutaj https://www.reddit.com/r/gardening/comm ... eds_being/
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Truskawka czarna,biała,niebieska - najnowsze hity
Nie chcę być złośliwa,więc powiem tylko na bazie wiadomości o niebieskiej róży,czarnej róży,tańczącej roślinie i wielu innych hitów kolejnych sezonów ogrodniczych - czekamy i oby ta uprawa okazała się sukcesem. 

- BobejGS
- Kontakt:
Siejąc nasionka tej truskawki, nie oczekiwałem i nadal nie oczekuje żadnej rewolucji. Traktuje to raczej jako rozwianie wątpliwości, a jak faktycznie okaże się jakimś chwytem reklamowym i zwykłym picem na wodę, to wszyscy czytający wątek i moje wpisy, przestrzegą inną osobę, że to oszustwo. A jak się stanie cud i będzie choć trochę inna od normalnej, to też dam znać i każdy sam oceni. Ja nawet się obawiałem że nic nie skiełkuje. Gdyby jjdj czytał moje wszystkie wpisy odnośnie tych nasion, a nie tylko te z tego wątku, to nie musiałby się aż tak unosić i strzelać niegrzecznymi tekstami.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
jjdj jest z nami jeszcze zbyt krótko,jeszcze się zżyma,niedowierza,że eksperymentujemy.
Nie zna Ciebie,doświadczonego Warzywnika z ogromnymi sukcesam,i dlatego dajmy mu trochę więcej czasu Błażeju na zapoznanie się z nami
Nie zna Ciebie,doświadczonego Warzywnika z ogromnymi sukcesam,i dlatego dajmy mu trochę więcej czasu Błażeju na zapoznanie się z nami

- BobejGS
- Kontakt:
Truskawki przeżyły moją nieobecność, więc test na ich prawdziwość toczy się dalej.
Obecnie prezentują się tak. 

- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
Re: Truskawka czarna, biała, niebieska - najnowsze hity
Ciekawe co będzie z tych truskawek
aż nie mogę się doczekać kwiatów i owoców 

- BobejGS
- Kontakt:
Dzisiaj albo jutro pójdą do docelowych donic. Wtedy już na dwór i tylko czekać na kwiaty i ,,niebieskie truskawki". 
Moje truskawki ananasowe zaczęły kwitnąć wczoraj. Też jestem ich ciekaw, bo to również nowość dla mnie.

Moje truskawki ananasowe zaczęły kwitnąć wczoraj. Też jestem ich ciekaw, bo to również nowość dla mnie.
- BobejGS
- Kontakt:
Oto moje truskaweczki ananasowe, które rozpoczęły kwitnienie.