Bielenie pni drzew owocowych
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- konto-zdezaktywowane
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lut 2007, o 15:34
Ja raczkuję ,ale wszyscy moi znajomi mający ogrody i sady ,olbrzymie sady z wisniami i węgierką,opowiadają,że bielenie drzew to wymysł "komunizmu" .
Nie przepadam za taką ozdobą ogródka i wątpliwym skutkiem.
Słońce? Nie żyjemy w Afryce?
Czy na południu,w krajach śródziemnomorskich bielą drzewka?!Oczywiście nie!
Nie wiem po co komu takie pomalowane drzewa.
Nie przepadam za taką ozdobą ogródka i wątpliwym skutkiem.

Słońce? Nie żyjemy w Afryce?
Czy na południu,w krajach śródziemnomorskich bielą drzewka?!Oczywiście nie!
Nie wiem po co komu takie pomalowane drzewa.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
jak nie otuliłaś to mozna..........w 100% zgadzam się z J
walory dekoracyjne tez nie sa bez znaczenia
środki pieniace takie jak płyn do mycia naczyn [ zwiekszaja jedynie przyczepnosc]lepiej zastapic emulsja [ farbą].......wygodniej i ładniej

walory dekoracyjne tez nie sa bez znaczenia

środki pieniace takie jak płyn do mycia naczyn [ zwiekszaja jedynie przyczepnosc]lepiej zastapic emulsja [ farbą].......wygodniej i ładniej

nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
Jak to naprawdę jest ze stężeniem tego wapna do bielenia. Wygląda tak,jakby każdy miał swoja teorię i wszystkie były dobre co nie pomaga takiemu niedoświadczonemu ogrodnikowi jakim jestem.
Może mi ktoś podpowie dlaczego te stężenia są tak różne?
Pozdrawiam
pogotowie ogrodnicze pisze:Z tym bieleniem to jest tak
powinno się to robić 2% roztworem
a w praktyce to jest najczęsciej 20 i więcej
Potrzymaj sobie rękę w takim roztworze
bielenie może być stosowane na drzewach o korze ciemnej czyli sliwy niektóre starsze odmiany jabłoni,wiśni
czereśni,brzoskwini nie trzeba -jasna kora
Janusz
Jovanka pisze:Noooo,nie będzie to przepis kulinarny,więc dla niektórych mało strawne![]()
ale podaje do poczytania,może do sprawdzenia![]()
Właściwie przyrządzone mleko wapienne powinno być na bazie wapna gaszonego lasowanego w proporcji 1część /3 części wody-->powstaje mleko wapienne.Jest to postać koloidalna roztworu,stąd skojarzenie z mlekiem,przy znacznym i celowym nadmiarze wody.
Po kilku godzinach /8-12/ następuje oczyszczenie roztworu-wapno opada
na dno,woda jest bardzo czysta i jest wodą wapienną,o możliwości zastosowania również, nie wszędzie.
Połowę tej czystej wody usuwam z pojemnika ,pozostałość używam jako bielidło dla drzew+polepszacze.
Ponieważ przeszkadza lejna postać ,no może zbyt lejna, wspomagałam
lepkość klejem dekstrynowym/lejny,syropowy z kasztanów/-5-10%.
2/można zastosować wapno hydratyzowane /suchogaszone/ handlowe
proporcje zbliżone ale 24 h to niezbędny okres do uzyskania postaci koloidalnej.
W obu przypadkach jest to mocne,określane mianem stężonego mleko wapienne.
Może mi ktoś podpowie dlaczego te stężenia są tak różne?
Pozdrawiam
Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych 

-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
Nie ma najmniejszego znaczenia jaki przepis zastosujesz: czy to będzie dodatek mąki, emulsji, kleju czy samo wapno. Chodzi o to aby pień był biały, co zpobiegnie zbytniemu nagrzewaniu w dzień w dni słoneczne i ewentualnemu przemarzaniu nocą gdyby przyszły mrozy. Jeżeli ktoś chce aby były ładne, białe i długo, to może pomalować nawet samą emulsją i to najlepiej taką do malowania zewnętrznego. 

Ok ale ja na dal nie wiem - czy to powinien być taki roztwór 2% jak twierdzi Janusz z Pogotowia Ogrodniczego czy 20 % jak twierdzi Jovanka.
A może to nie ma znaczenia czy sypnę na 10 litrów wody tak ok.2 kg wapna czy 20 dag?
I tu pytanie - ma to znaczenie ile tego będzie - czy po prostu starczy smarować czymś białym?
Mam nadzieję że za kilka lat będę sama to wszystko wiedziała
A może to nie ma znaczenia czy sypnę na 10 litrów wody tak ok.2 kg wapna czy 20 dag?
I tu pytanie - ma to znaczenie ile tego będzie - czy po prostu starczy smarować czymś białym?
Mam nadzieję że za kilka lat będę sama to wszystko wiedziała

Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych 

nie dawno kupiłam działeczkę i mam na niej 25-letnią jabłoń i czereśnię. Obie mają ślady bielenia z czasów świetności... zastanawiam się czy ponowić ten zabieg, bo korę mają już bardzo zniszczoną, popękaną (odłazi)....!!!
wycinać nie chcę ich, bo mają dobre owoce
ale czy to jeszcze cos pomoże na te starą korę...? malować ?
wycinać nie chcę ich, bo mają dobre owoce

ale czy to jeszcze cos pomoże na te starą korę...? malować ?
... nie miała baba kłopotu - kupiła sobie działkę 
ale podobno "co mnie nie zabije, to wzmocni" (mam nadzieję...)

no tak... nikt mi nic nie poradził... kupiłam więc w Castoramie wiaderko gotowego wapna do bielenia, trzeba było tylko dolać wody
bez żadnych obliczeń, bez farby, mąki itp... ! pomalowałam swoje stare drzewa (uprzednio czyszcząc je sztotką ryżową) i wygladają teraz ładnie i schludnie, niezależnie czy to im pomogło czy już nie bardzo... w każdym razie na pewno nie zaszkodziło
pozdrawiam wszystkich, co jeszcze się wahają

pozdrawiam wszystkich, co jeszcze się wahają

... nie miała baba kłopotu - kupiła sobie działkę 

- olcia123
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bielenie drzew - porady
Obecnie mamy ładny mrozik. Przynajmniej u mnie w południe było -5 . Czy mogę pobielić drzewka przy takiej temperaturze ?
Ja swoje stare drzewa owocowe pobieliłem wczoraj.Myślę,że tak 

Witam.Ja także dzisiaj próbowałam pomalować pnie starych jabłonek wapnem ,ale od stronny północnej są jeszcze oblodzone.Góry Swiętokrzyskie zimą to trudna sprawa dla przyrody i ogrodników. Ale myslę że będzie dobrze, choć to moje pierwsze podejście.
Czy stronę północną mogę pomalować po ociepleniu ?

- olcia123
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Musisz pomalować . Ja dawniej malowałam w marcu- dla urody.
Teraz dziękuję Wam za poradę i jutro śmigam na działkę . Kupiłam w OBI kartonik gotowego wapna i bez kłopotu. W południe mieliśmy na plusie może będzie tak jutro.

Teraz dziękuję Wam za poradę i jutro śmigam na działkę . Kupiłam w OBI kartonik gotowego wapna i bez kłopotu. W południe mieliśmy na plusie może będzie tak jutro.