Mój ogród - początki
Re: Mój ogród - początki
Ale u mnie chwilowo pada, chciałbym poczekać aż trochę przeschnie i gleba będzie lekko wilgotna - dopiero wsadzę.
Pozdrawiam, Robert.
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wydaje mi się, że spokojnie możesz poczekać a cebulce nic się nie stanie 

- Paulii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepszym okresem na sadzenie Korony Cesarskiej jest sierpień późniejsze wsadzenie może spowodować, że nie wyjdzie wcale albo wyjdą tylko same liście i nie zakwitnie. Babcia zawsze sadziła korony cesarskie w sierpniu i wszystkie pięknie kwitły.
Te posadozne wrzesień-październik nie kwitły albo w ogóle nie wzeszły.
Najodpowiedniejszych miejscem na uprawę korony cesarskej jest stanowisko słoneczne, bezwietrzne i jednocześnie umiarkowanie wilgotne.
Gleb żyzna i przepuszczalna, dobrze jak jest również próchnicza
i należy uważać na przymrozki wiosną, aby roślina nie zamarzła.
Pięknego Iryska washka przysłała
Te posadozne wrzesień-październik nie kwitły albo w ogóle nie wzeszły.
Najodpowiedniejszych miejscem na uprawę korony cesarskej jest stanowisko słoneczne, bezwietrzne i jednocześnie umiarkowanie wilgotne.
Gleb żyzna i przepuszczalna, dobrze jak jest również próchnicza

Pięknego Iryska washka przysłała

Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

Zajrzałam i ja do Twojego ogródka. Ładne kwiatki. Też będę sadziła swoją pierwszą szachownicę.
Może napiszesz w którym regionie mieszkasz? Pozdrawiam.
Może napiszesz w którym regionie mieszkasz? Pozdrawiam.

- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Witam ,witam coraz więcej kolorowych kwiatuszków przyglądam się im uważnie.

Witam wszystkich.
Czytałem, że się sadzi w sierpniu i się obawiam, że albo nie wyjdzie, albo zginie w ziemi.
Jednak trzeba spróbować, możliwe, że się uda.
Najgorsze jest to, że od wczoraj mam cebulę jej, korzenie miały się dobrze. Dzisiaj patrzę, a korzenie zasychają na brzegach i zakręcają się. Czy jak cebula straci korzenie, to one ponownie wyjdą?
Irys na zdjęciu nie jest od washki. To kupiony Wadowiczanin.
Mazowieckie, okolice Warszawy. Nie obawiasz się, że korona zginie w ziemi lub nie wzejdzie i nie zakwitnie?
Ja muszę wsadzić ją. W ogrodniczych dopiero się one pojawiły, a więc wcześniej wsadzić ich się nie dało. Czekać na następny rok to dla cebuli za długo, trzeba zaryzykować. Aby się tylko przyjęła. Może i nie zakwitnąć, niech zrobi to później lub następnego roku, ale niech w tej ziemi będzie
Super, że roslinki się podobają. Jak przyjdzie paczka od washki to dam tutaj zdjęcie. Już niedługo...
Czytałem, że się sadzi w sierpniu i się obawiam, że albo nie wyjdzie, albo zginie w ziemi.
Jednak trzeba spróbować, możliwe, że się uda.
Najgorsze jest to, że od wczoraj mam cebulę jej, korzenie miały się dobrze. Dzisiaj patrzę, a korzenie zasychają na brzegach i zakręcają się. Czy jak cebula straci korzenie, to one ponownie wyjdą?

Irys na zdjęciu nie jest od washki. To kupiony Wadowiczanin.
Mazowieckie, okolice Warszawy. Nie obawiasz się, że korona zginie w ziemi lub nie wzejdzie i nie zakwitnie?
Ja muszę wsadzić ją. W ogrodniczych dopiero się one pojawiły, a więc wcześniej wsadzić ich się nie dało. Czekać na następny rok to dla cebuli za długo, trzeba zaryzykować. Aby się tylko przyjęła. Może i nie zakwitnąć, niech zrobi to później lub następnego roku, ale niech w tej ziemi będzie

Super, że roslinki się podobają. Jak przyjdzie paczka od washki to dam tutaj zdjęcie. Już niedługo...

Pozdrawiam, Robert.
- Paulii

Spróbować zawsze warto ja posadzić najwyżej nie wzejdzie i nie zakwitnie albo zginie.
A fakt za długi czas dla cebuli, aby leżała i czekała na następny rok sadzenia.
Nie martw się ze korzonki na cebuli zasychają w ziemi wyjdą nowe korzonki

Zalecane jest kupowanie cebulek bez korzonków

Pauli

Paulii dziękuję, że mnie uspokoiłaś. Myślałem, że jak korzenie zasychają to już cebula do stracenia.
Chwilowo jest w ogrodzie mokro, więc nie wsadzę. Ale do końca września muszę. Jest duża szansa, że przeżyje i zakwitnie za rok. To wrzesień, czas sadzenia cebul.
Chwilowo jest w ogrodzie mokro, więc nie wsadzę. Ale do końca września muszę. Jest duża szansa, że przeżyje i zakwitnie za rok. To wrzesień, czas sadzenia cebul.

Pozdrawiam, Robert.
- Paulii

Np. Cebule narcyzów sadzimy w końcu sierpnia i na początku września Ja sadzę pod koniec września i pięknie kwitną to możesz zobaczyć w moim wątku ogrodowym.
Miłego Pięknego i udanego dzionka Ci życzę

Pauli

Dziękuję bardzo i życzę tego samego.
Wyszło wreszcie słonko, po tygodniu opadów.
Ale co mi z tego, jak jestem chory
Jeżeli trochę mi przejdzie i pogoda będzie taka sama w najblizszym czasie, to będę musiał coś w ogródku porobić.

Wyszło wreszcie słonko, po tygodniu opadów.

Ale co mi z tego, jak jestem chory

Jeżeli trochę mi przejdzie i pogoda będzie taka sama w najblizszym czasie, to będę musiał coś w ogródku porobić.
Pozdrawiam, Robert.
-
- 1000p
Kurczę, ja sadziłam teraz, to znaczy, że mi nie wzejdzie 

Nie no to tylko są założenia. Jedna cebula wzejdzie i zakwitnie, druga nie. Zależy od wielu czynników. 

Pozdrawiam, Robert.
-
- 1000p
No to trzymajmy kciuki, żeby nam się udało 

No trzymajmy. To moja pierwsza korona cesarska. Nie wiem za dużo na jej temat, dlatego chcę, aby przeżyła, to się nauczę
Pewnie już jutro dotrą do mnie irysy od washki, czekam z niecierpliwością...

Pewnie już jutro dotrą do mnie irysy od washki, czekam z niecierpliwością...

Pozdrawiam, Robert.