Minibotanik Jacka cz.8
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Minibotanik Jacka cz.8
Śliczne masz liliowce, oj trzeba będzie jeszcze coś zamówić 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze wszystkim nie zdążyłem odpisać ale już nadrabiam:
Agnieszko, dzwonki brzoskwiniolistne będą Ci się nasiewały więc nie trzeba się o nie martwić. Te pełne raczej się nie rozsieją ale może uda mi się zrobić więcej sadzonek.
Liliowców mam już sporo. Głód liliowcowy został zaspokojony i teraz mogę spokojnie dokładać pojedyncze sztuki oraz tworzyć kompozycje z już posiadanych.
Malva alcea chyba nie jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. A z malwy czarnej jestem zadowolony, bo to moje pierwsze tak dorodne malwy w tym ogrodzie i to wychodowane od ziarenka
Alu, liliowce dają popis i wręcz idealnie z pogodą dla nich - przy wzroście dużo wody, a przy kwitnieniu brak opadów. Nie można lepiej wymarzyć dla nich pogody
Dużo jeszcze w pąkach.
Gosiu, dziękuję
Gotowanie to moja kolejna pasja i co najmniej godzinnę dziennie poświęcam kuchni. Teraz nie ma czasu ale od jesieni znów zacznę wstawiać przepisy 
Przygotowałem kilka zdjęć hortensji. Choć się nimi nie pasjonuję, ogrodówki kwitną na tyle dobrze, że chętnie je sadzę:
tu jeszcze w fazie pączka

a teraz już pięknie rozwinięta

Agnieszko, dzwonki brzoskwiniolistne będą Ci się nasiewały więc nie trzeba się o nie martwić. Te pełne raczej się nie rozsieją ale może uda mi się zrobić więcej sadzonek.
Liliowców mam już sporo. Głód liliowcowy został zaspokojony i teraz mogę spokojnie dokładać pojedyncze sztuki oraz tworzyć kompozycje z już posiadanych.
Malva alcea chyba nie jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. A z malwy czarnej jestem zadowolony, bo to moje pierwsze tak dorodne malwy w tym ogrodzie i to wychodowane od ziarenka

Alu, liliowce dają popis i wręcz idealnie z pogodą dla nich - przy wzroście dużo wody, a przy kwitnieniu brak opadów. Nie można lepiej wymarzyć dla nich pogody

Gosiu, dziękuję

Przygotowałem kilka zdjęć hortensji. Choć się nimi nie pasjonuję, ogrodówki kwitną na tyle dobrze, że chętnie je sadzę:
tu jeszcze w fazie pączka

a teraz już pięknie rozwinięta

- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hortensje cudne-też choruję na nie

- JacekP
Grażynko, Twoje liliowce świetnie się spisują; dziś zakwitł kolejny - 'Leonidas'
A 'Black Prince' z bordowego zrobił się brązowy w kolejnych kwiatach
Siewka pomarańczowego żarówiastego bardzo podobna do odm. 'Tigger', którą dziś oglądałem u p.Kralki. No i wiele innych się napatrzyłem. Co jeden to piękniejszy!
Gosia, cieszę się, że Ci się podobają liliowce i hortensje. Te drugie ładne ale nie kolekcjonuję ich. Kilka dostałem, cieszą mnie i wystarczy. Zwłaszcza cieszą ogrodówki, które chcą kwitnąć.
Marysiu, u mnie czeka prawie 30 siewek liliowców do wysadzenia więc nawet nie zamawiam. Ale na pewno coś jeszcze wpadnie w tym roku
Trudno się im oprzeć.

Siewka pomarańczowego żarówiastego bardzo podobna do odm. 'Tigger', którą dziś oglądałem u p.Kralki. No i wiele innych się napatrzyłem. Co jeden to piękniejszy!
Gosia, cieszę się, że Ci się podobają liliowce i hortensje. Te drugie ładne ale nie kolekcjonuję ich. Kilka dostałem, cieszą mnie i wystarczy. Zwłaszcza cieszą ogrodówki, które chcą kwitnąć.
Marysiu, u mnie czeka prawie 30 siewek liliowców do wysadzenia więc nawet nie zamawiam. Ale na pewno coś jeszcze wpadnie w tym roku

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Jacku liliowce są cudowne i warto je sadzić, bo nie trzeba nimi się specjalnie zajmować.
Tylko ev wymagają okrycia do momentu aż karpa urośnie i da kilka rozet liściowych.
Hortensje masz super.
Co do Black Prince, to może jest tak dlatego, że pierwszy rok kwitnie, wtedy kwiaty nie wykształcają się dobrze i nie mają właściwego koloru.
Mam nadzieję, że to nie ja popełniłam gafę i coś pokręciłam.
Tylko ev wymagają okrycia do momentu aż karpa urośnie i da kilka rozet liściowych.
Hortensje masz super.

Co do Black Prince, to może jest tak dlatego, że pierwszy rok kwitnie, wtedy kwiaty nie wykształcają się dobrze i nie mają właściwego koloru.
Mam nadzieję, że to nie ja popełniłam gafę i coś pokręciłam.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Jacku witaj odwiedzam Twój ogród przez przypadek znalazłam ofertę ,potem obejrzałam przepiękne dzwonki ,które zapragnęłam mieć w swoim ogrodzie ,no i tutaj przepiękne liliowce i hortensje.Super 

- JacekP
Grażynko myślę, że pomyłki nie ma z 'Black Prince'. Tak jak piszesz - kwiaty nie są jeszcze w pełni wykształcone ale już jest piękny! W necie znalazłem sporo pomyłek, bo pokazywany jest liliowiec bardziej pająkowaty i bordowy kolor nie przechodzi w czerń w kierunku gardzieli. A właśnie to jest jego urodą!
Cieszę się, że podobają Ci się moje hortensje
Witaj Marzenko
Przez przypadek czy nie - grunt, że do mnie trafiłaś
Dzwonki mają swój urok i warto je wyeksponować. Liliowce i hortensje obronią się same, bo są znacznie większe
Kolejne liliowce się rozwijają:
po liliowcach jednobarwnych, miałem wielką ochotę na dwubarwne. I wreszcie są te ciemnymi środkami

'piraty' - dopiero na fotkach odkryłem, że mam co najmniej dwa

tego nie wiem, czy już pokazywałem, bo jest kilka podobnych

kolejny nowy zakwitł

bardzo mocna struktura i obfitość kwiatów - to atuty tego liliowca

tu zagwozdka - czy kolejna powtórka, czy bardzo podobny?

Nie! Już sprawdziłem i dopisałem nazwę! Dwa lata temu zmieniałem mu miejsce, w ub. roku chyba nie zakwitł i wyleciał mi zgłowy. A bardzo się cieszę, bo to kolejny z serii "prawie biały"
jeden z dwóch moich pająków

i jeszcze jeden mnie zaskoczył, bo go nie kojarzę z ub. roku
piękny - gruby, sztywny, falujący, mieniący się dwoma kolorami!

Cieszę się, że podobają Ci się moje hortensje

Witaj Marzenko

Dzwonki mają swój urok i warto je wyeksponować. Liliowce i hortensje obronią się same, bo są znacznie większe

Kolejne liliowce się rozwijają:
po liliowcach jednobarwnych, miałem wielką ochotę na dwubarwne. I wreszcie są te ciemnymi środkami

'piraty' - dopiero na fotkach odkryłem, że mam co najmniej dwa

tego nie wiem, czy już pokazywałem, bo jest kilka podobnych

kolejny nowy zakwitł

bardzo mocna struktura i obfitość kwiatów - to atuty tego liliowca

tu zagwozdka - czy kolejna powtórka, czy bardzo podobny?

Nie! Już sprawdziłem i dopisałem nazwę! Dwa lata temu zmieniałem mu miejsce, w ub. roku chyba nie zakwitł i wyleciał mi zgłowy. A bardzo się cieszę, bo to kolejny z serii "prawie biały"

jeden z dwóch moich pająków

i jeszcze jeden mnie zaskoczył, bo go nie kojarzę z ub. roku

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku przepiękne liliowce...... mamy bardzo kolorowy czas w ogrodach
Liliowce są niewątpliwą ich ozdobą
Jeszcze przed czasami Forum, miałam tylko 2 odmiany, wczesne, wiosenne..... bardzo je lubiłam, ale nie miałam pojęcia , że jest ich taka obfitość i takie piękne..... teraz już nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez tych kwiatów

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Biały liliowiec niewymownie piękny
Biały liliowiec niewymownie piękny

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku ten Joan Senior ma duży kwit? mnie się podobają te które mają przynajmniej około 15-16 cm , mniejsze odpadają sporo już zlikwidowałam , szukam większych
- kogra
- Przyjaciel Forum
Jacku nad Leonidasem masz liliowca Charles Johnston.
Widzę śliczną ścieżkę z cegieł chyba i całkiem sporą już alejkę z liliowców w oddali.
Jak Ci się podoba Yellow Mamooth ?
Widzę śliczną ścieżkę z cegieł chyba i całkiem sporą już alejkę z liliowców w oddali.

Jak Ci się podoba Yellow Mamooth ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chinanit
- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Witaj Jacku.
Jestem tu nowa i szukam przyjaznych miejsc. Trafiłam do Ciebie.
Będę zaglądać, jeśli pozwolisz.

Będę zaglądać, jeśli pozwolisz.

Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
- JacekP
Agnieszko, ja przez większość życia znałem tylko liliowca rdzawego i wcale mi się nie podobał. Ale wtedy mało co mi się podobało w ogrodzie
Ale jeszcze przed FO pojawiły się żółty i czerwony drobny. Aż trudno uwierzyć, że człowiek nie miał pojęcia, ile jest pięknych odmian!
Pelagio, trzy liliowce mam takie jasne - prawie białe, bo całkiem białych chyba nie ma
Geniu, to 'Joan Senior' odpada, bo ma "tylko" 14cm średnicy
Zresztą już odpadł, bo jest z Twojego ogrodu
Ja ostatnio zachwycałem się miniaturowymi liliowcami. Są urocze
Grażynko, jesteś pewna, że to 'Charles Johnston' nad 'Leonidasem'? Przejrzałem zdjęcia w necie i nie pasują do mojego, który jest w kolorze czerwonopomarańczowym. 'Charles' widzę, że jest ciemnoróżowy (?)
'Yellow Mammoth' jako że mam tylko 2 pająki jest ważny dla mnie. Ale wolę liliowce o symetrycznych płatkach. Taka asymetria wzbudza we mnie niepokój, czy z rośliną wszystko w porządku. Ale prywykłem, że tak ma być
Ścieżkę z kawałków cegieł robiłem niedawno. Wymagała naprawy i ogólnie cała ta część ogrodu była reorganizowana więc układałem to puzzle z potłuczonych cegieł przez kilka popołudni. Tak wygląda teraz ten fragment ogrodu:

Witaj Chinanit
Cieszę się, że mnie odwiedziłaś i zapraszam ponownie 

Pelagio, trzy liliowce mam takie jasne - prawie białe, bo całkiem białych chyba nie ma

Geniu, to 'Joan Senior' odpada, bo ma "tylko" 14cm średnicy

Grażynko, jesteś pewna, że to 'Charles Johnston' nad 'Leonidasem'? Przejrzałem zdjęcia w necie i nie pasują do mojego, który jest w kolorze czerwonopomarańczowym. 'Charles' widzę, że jest ciemnoróżowy (?)
'Yellow Mammoth' jako że mam tylko 2 pająki jest ważny dla mnie. Ale wolę liliowce o symetrycznych płatkach. Taka asymetria wzbudza we mnie niepokój, czy z rośliną wszystko w porządku. Ale prywykłem, że tak ma być

Ścieżkę z kawałków cegieł robiłem niedawno. Wymagała naprawy i ogólnie cała ta część ogrodu była reorganizowana więc układałem to puzzle z potłuczonych cegieł przez kilka popołudni. Tak wygląda teraz ten fragment ogrodu:

Witaj Chinanit

- kogra
- Przyjaciel Forum
Jacku w necie jest bardzo dużo pomyłek jeśli chodzi o odmiany a nawet zgodna nie zawsze ma właściwy kolor nawet w AHS-ie.
Jak sprawdzisz w kilku miejscach sam się przekonasz.
Twój wygląda dokładnie tak samo jak mój jeśli chodzi o budowę kwiatu.
Fakt, że kolor może być przekłamany aparatem.
Charakterystyczny jest dla niego przyjemny zapach, białawe paski na płatkach i czereśniowo czerwony kolor.
Więcej już Ci nie pomogę w tym przypadku, musiałabym go zobaczyć na żywo.
Ale sądzę, że może to być on.
YM ma czasem "odchyłki " od normy, ale tym nie ma się co przejmować.
Zwłaszcza pierwsze i ostatnie kwiaty mogą płatać figle.
Ścieżka wygląda rewelacyjnie, jak z katalogu.
A i cała rabata zapowiada się ciekawie.
Jak sprawdzisz w kilku miejscach sam się przekonasz.
Twój wygląda dokładnie tak samo jak mój jeśli chodzi o budowę kwiatu.
Fakt, że kolor może być przekłamany aparatem.
Charakterystyczny jest dla niego przyjemny zapach, białawe paski na płatkach i czereśniowo czerwony kolor.
Więcej już Ci nie pomogę w tym przypadku, musiałabym go zobaczyć na żywo.
Ale sądzę, że może to być on.
YM ma czasem "odchyłki " od normy, ale tym nie ma się co przejmować.
Zwłaszcza pierwsze i ostatnie kwiaty mogą płatać figle.

Ścieżka wygląda rewelacyjnie, jak z katalogu.

A i cała rabata zapowiada się ciekawie.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Ścieżka rewelacyjnie. Zegarmistrzowska robota