Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Christin ...no - popatrz - znów spóźniona jestem ...ale już Cię nie opuszczę ;:196 ...aż do śmierci (co za wyznanie - niczym na ślubie ;:306 :;230 :;230 ) .

Piękne masz te lilie ...a ja miałam przepiękne i ...nie mam żadnej ...z winy syna ... ;:145
Pozdrawiam serdecznie Krysieńko :wit

P.S. Ale , ale ...z tym jegomościem - to raczej nie chciała bym się spotkać ...nawet z daleka ...brrrrr- aż mnie ciarki przeszły .
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja również się spóźniłam ale to przez internet mobilny.Czytałam poprzednia część i chciałam wejść na nową i nie mogłam doczekać się przekierowania. Już nadrobiłam zaległości.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

3 strona, ale załapałam spóźnienie :oops:
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu przepięknie rozpoczęłaś następną część wątku, śledzę go na bieżąco, już wczoraj miałam się wpisać, ale zawsze coś lub ktoś wybił mnie z tropu, ładną kolekcję żurawek i tiarellek uzbierałaś przez tak krótki okres, w liliach wodnych jestem zakochana, żabki też urocze, ale zaskrońca wolałabym jednak u siebie nie mieć ;:185
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Szałwię dostałam od kogoś na zlocie - bardzo mnie to cieszy bo okrutnie mi się spodobała - czy jej trzeba zapewnić jakieś szczególne warunki żeby tak kwitła i przetrwała do następnego roku?

Czerwiec temu się zieleni, kto do pracy się nie leni. - u mnie się zieleni choć leniwa jestem - chwast po pas się zieleni aż niemiło :(
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Czy moje tiarelle okazały sie inne niz Twoje, czy to te same?
Oczko sliczne, lilie urocze z żabkami. w ogóle piękne zdjęcia!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zaznaczam wątek, bo chociaż rzadko piszę to stale podglądam "co w trawie piszczy". :uszy
Taki sam zaskroniec był u mnie - w mieście ;:224 - wyżarł mi wszystkie żaby i zniknął.
Szkoda, że ślimaki mu nie smakowały, bo tych miałby u mnie pod dostatkiem.
Moja tolmiea też zimuje w gruncie i całkiem łatwo daje sobie rady.
Czekam na odrosty, żeby sobie ją rozmnożyć, bo to ciekawa roślinka.
Grażyna.
kogro-linki
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

I ja zaznaczam :wit
Czytam już od dłuższego czasu, więc pora najwyższa się wpisać :wit
Zaskroniec- super ujęty :uszy
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, zdjęcia Twojej wodnej strefy są rewelacyjne! Masz żaby, czyli odpada problem larw komarów, które u mnie niestety zdominowały wodę w ogrodzie. Z powodu braku płazów mnożą się bezkarnie. Żaby i zaskrońce mam ale nie zamieszkują moich zbiorników. Przychodzą w gości (żaby ziemne). No właśnie - zaskroniec. Tyle osób się go boi a jest nie bardziej groźny od osy. Nawet jeśli nie ma się pewności, czy to nie żmija, naprawdę te zwierzęta nie rzucą się na nas tylko czmychną czym prędzej. Ostatnio oglądam z upodobaniem stare filmy Włodzimierza Puchalskiego. Są fantastyczne i mądre. Puchalski dementuje wiele takich przesądów o "groźnych" zwierzętach 8-)
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Krysiu wateczek doskonały ;:138 ślicznośc możesz być dumna z siebie ;:138 ;:196
Ale te gady już bym wybiła,nie znosze ich nawet nie mogłam patrzeć,wiem że są porzyteczne,ale nie u mnie w ogrodzie,wybacz,ale mam obrzydzenie aż mnie otrzasa. :oops: :oops:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Zazdroszczę Ci takiego pięknego okazu zaskrońca. U mnie były do zeszłego roku, w tym jeszcze nie widziałam. Na pamiątkę została mi wylinka długości prawie 80 cm.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

No i zrobiło się płazo-gadzio. Niektórzy nie lubią, a ja i owszem :D Piękne zdjęcia. Fascynujące obserwacje. Super Krysiu ;:180
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Keetee - Dorotko witaj po dłuższej przerwie.
To uczucie o którym piszesz świadczy o tęsknocie za naturą czyli trzeba coś z tym zrobić.

ewamaj66 - Ewciu rozumiem,że przeżyłaś w ub roku bliskie spotkanie z gadem .... pewnie stres był spory.
Cieszy mnie,że roślinki sprawdziły się u Ciebie i cieszą oczy nie sprawiając kłopotów.

anym - Aniu bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam.

Locutus - Jureczku skoro chciałbyś mieć zaskrońca w swym ogrodzie to trzeba go zaprosić .
Juz w średniowieczu ludzie darzyli zaskrońce szacunkiem i uważali,że przynosi szczęście w domu, który odwiedza. W Bieszczadach wystawiano przy drzwiach miseczke mleka aby skusić go ...

Judyta - Judytko witaj na moich włościach ... :;230
Mam nadzieję,że spodoba Ci się i będziesz zaglądać od czasu do czasu. Widzę,że i Tobie miło gdy ptaki zasiedlają budki lęgowe.
Nasze 4 od kilku lat zawsze mają wzięcie i co roku są miejscem dla wysiadywania różnych gatunków ptaków. To wspaniała okazja do obserwacji.
Współczułam Tobie spotkania z tym paskudnym robalem a dziś u mnie tez się trafił kolejny.
zauważyłam, że nowo zakupiony Bodziszek BROOKSIDE ma dziwnie chlapnięte pedy kwiatowe.
A kwiaty ma śliczne

Obrazek
Obrazek

Postanowiłam go wykopać i co wykopałam przy okazji ??? ... ano turkucia podjadka - niewielki ale szkody robi
Obrazek
Obrazek

Obejrzałam , fotkę pstryknęłam a potem... proszę się domyśleć...
Bodziszek wykopany i resztki w doniczkę wsadziłam aby miec go pod kontrolą - mam nadzieje,że uratuję go.

sweety - Aniu ciesze się,że mnie znalazłaś w nowej części.

Jagodka - Jagódko witaj ;:196 tym bardziej mi miło, bo wiem jak ciężko wygospodarować Ci wolny czas z racji innych ważniejszych spraw.
Wyznanie faktycznie zabrzmiało bardzo poważnie a co do lilii to co się mogło stać,że ich nie masz ? One bezproblemowe - jedynie posadzić ale u nas kępa spora i pewnie za jakiś czas trzeba biędzie wydobyć pojemnik i podzielić.

Obrazek

perdii - Gosiu nie stresuj się - szkoda energii choć faktycznie jak nawala internet lub ma inne kaprysy to można się wkurzyć.

wielkakulka - Aniu witam :wit

ilona2715 - Ilonko to prawda,że polubiłam brunery, żurawki, tiarellki, nawet rośnie jaks tellima w ilości 1 sztuk. Na form sa wspaniali ludzie , przy dobrej chęci i wymianach dość szybko można zorganizować ładną kolekcję bez zaglądania do szkółek.
Pewnie ich właścicielom nasza koleżeńska wymiana niezbyt się podoba ... :;230

Co do zaskrońca to jesteś podobna do mojego męża.
Dziś o mało zawału nie dostał mąż i zaskroniec a raczej ataku serca .. biedaka wyniosłam na opuszczoną działkę.... znaczy zaskrońca ;:306

A było tak .... posłuchaj i to nie jest bajka tylko prawdziwe zdarzenie !!!
Zaskroniec pełzał sobie po nagrzanym betonie przed altaną, mąż szedł do altany po nożyce więc zaskroniec zaskoczony uciekł do przedsionka altany i skrył się w rogu za wiadrem...
To był taki mniejszy - ok 70 cm i czego tu się bać ale wypłoszyłam go stamtąd a zaskroniec z tego wszystkiego udał nieżywego ... cwaniaczek jeden.
Wąż jest zupełnie bezbronny i może tylko posyczeć udając żmiję a potem przy silnym strachu w ułamku sekundy wywraca się na grzbiet, przewracając oczami i wywieszając język z półotwartego pyska ... no kurcze myślałam ,że mu cos zrobiłam niechcący a on za chwilkę myk i już chciał uciekać. To zjawisko (udawanie nieżywego) nosi nazwę tanatozy i jest dość rozpowszechnione w świecie zwierząt.
Złapałam go wreszcie i wyniosłam dość daleko na opuszczona działkę nad rzeką no bo mąż stwierdził,że 3 zaskrońce na 1 działce to za dużo ...

A przy okazji wczoraj udało mi sie zmierzyć tego największego - ma 114 cm bez naciągania gada :;230
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widać dokładnie umieszczone na tyle głowy ?zauszne? plamy, intensywnie wybarwione, w kolorze żółtym lub żółto-pomarańczowym, zwykle podkreślone obramowaniem z czarnych łusek.
Oczy z okrągłą źrenicą i jest to cecha wszystkich węży niejadowitych występujących w Polsce
- warto o tym pamiętać.
Pięknie błyszcza jego łuski a ich brzegi potrafią mienić się zielonkawym kolorem , nie udało mi się uchwycić tego koloru.

Jagusia - Jagusiu witaj i dziękuję za przysłowie i wizytę.
Chwasty jak szalone rosną wszędzie ale nie przesadzaj,że u Ciebie po pas....

takasobie - Miłko juz od jakiegos czasu planuje zerwać po 1 liściu z każdej sadzonki tiarellki , rozłożyć i porównać a może sfocic ... to byłoby dobre.
Ale czas leci a zadanie niewykonane. One tak bardzo podobne potrafią być,że trzeba sporych umiejętności na odszukanie różnic. Poza tym wybarwienie w sezonie tez jest różne i niektóre odmiany wyjątkowo intensywnie się wybarwiają a inne całym rokiem takie same.

kogra - Grażynko witaj ;:168
Przykro,że tak niemile wspominasz wizytę zaskrońca a mnie akurat pasuje taki naturalny selekcjoner żab bo np wiosna tego roku to cięzko było chodzic po działce ot tak sobie tyleżab kicało rożnej maści i wielkości ...
Teraz ciut mniej choć i tak trzeba uważać bo zawsze mi żal gdy coś przykrego się im dzieje z mojej winy.
Tolmiejki dla mnie tez bezproblemowe i ściętych liści na kompost nie wyrzucaj bo wiosną będziesz mieć w kompoście same sadzonkowe poletko ...

evluk - Ewciu witaj w moich progach ;:196
Ja tez znam Twój ogród i czasami mijamy się na zaprzyjaźnionych wątkach.

JacekP - Jacku komary o tej porze roku to wielka plaga i faktycznie tam gdzie nie maja wrogów jest to wielki problem i trudno wytrzymać szczególnie pod wieczór bo jakoś bardziej intensywniej atakują.
Ostatnio na którymś programie powtórki lecą tych starych filmów Włodzimierza Puchalskiego . To było coś nowego - on był pionierem a do tego wiedza i szacunek do wszystkiego co go otaczało - człowiek z klasą.
Z wielkości naszego okazu można by wywnioskować,że to samica, bo samce dochodzą raczej do 80 cm choć sam wiesz - bywa rożnie. Jeśli to samica to może miec gdzieś w pobliżu gniazdo a tego już nie chcę bo tych " wijących się przecinków" potrafi byc kilkadziesiąt.

e-babcia - Jadziu staram się ale wisz sama - czasu brak i nie zawsze fotki dobrze wychodzą bo ręce drżą lub weny brak.
Każdy z nas jest inny i masz prawo jedne zwierzęta lubić czy tez tolerować a inne nie.
Mąz też nielubi żmijowatych i aż go wstrząsa . Boje się,że jak kiedyś siądzie a spod krzesła wyjdzie zaskroniec i to ten największy to ... będzie źle .
One sa dość płochliwe ale ten największy powoli się do mnie przyzwyczaja .

slila1 - Lidziu widzę, że masz podobne podejście do mojego. W przyrodzie dla każdego musi być miejsce.

Co by nie było jak Aniu piszesz "płazo-gadzio" to na zakończenie dnia troszkę koloru bo zapachu nie potrafię przesłać .

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za miłe odwiedziny.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Krysiu podziwiam Cię bo ja na widok tego gada uciekałabym gdzie pieprz rośnie. Turkuć obrzydliwy. Za to rośliny ładne.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Co prawda, każdy chce żyć, ale turkuć zasłużył na swój los :evil:
U mnie także bywają zaskrońce. Pierwszy raz jak nawiedził moją działkę, myślałam, że w trawie leży zeschły liść i postanowiłam go sprzątnąć. Już miałam go chwycić i ... No cóż, pierwsze uczucie było paraliżujące. Był to młody osobnik, lekko jeszcze miedziany. W końcu wzięłam go na nożyce do trawy i wyniosłam na koniec działki. Sąsiedzi potem sie śmiali, że znalazłam anakondę ;:306 Ale prawda jest taka, że zakwiecona i zadrzewiona działka przyciąga wszelakie owady, jaszczurki, ptaki, jeże, a nawet węże. U sąsiadów ich nie ma. W związku z czym jestem bardzo dumna, że zwierzęta lubią odwiedzać właśnie mój ogród :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”