Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Kwiaty u Rozchodnika kamczackiego pojawiają się w końcu lata a on ma pączki ,a teraz będzie kwitną Rozchodnik ostry na kolor jasnożółty ,a kamczacki kwitnie na kolor pomarańczowożółty,więc myślę że to jednak Rozchodnik ostry,zobaczymy
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

...he, he no to arystokrata jest ...słowo daję ma taki wygląda tylko brakuje mu granatowej chusteczki na szyi ;:306
ale dziś się miałam prysznic na dworze...końcówka węża wyrwała się przy podlewaniu i cała zostałam oblana he, he już myć nie musiałam się... ;:306 u mnie sucho bardzo...
...ja nadal obstawiam za hortensją...ale byłby obciach gdybym się myliła...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Martusiu, ja mam rozchodnika ostrego i on ma zupełnie inne listki. .... takie drobniutkie, mięsiste, układające się w szyszeczki .... spójrz
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

O ;:oj , jaki cudny clematis. Przepiękny kwiat. No a stokrotkowa łączka, tylko na niej leżeć, no bo co innego:)
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Mandragoro! Wiosenna odsłona elegancka :D Wiem, że będziesz protestować, ale ogród jest taki uporządkowany ;:173 I fascynujące są te nieustanne niespodzianki-zagadki roślinne :wink:
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Aniu - dziękuję za wspaniałą wycieczkę :wit Już namierzyłam tę starą szkółkę na mapie i na pewno tam jeszcze wrócę :) Hosta od Ciebie już posadzona u Mamy, ja tylko zdążyłam już w ciemnościach zadołować na szybko floksa i fiołki od Ani. Kapias robi wrażenie - tak jak się spodziewałam, faktycznie zakupy muszę robić w ten sposób (obchodząc szkółkę kilka razy).

Madziu - zwłaszcza druga część dnia zleciała w bardzo miłym towarzystwie w dodatku we wspaniałych szkółkach ;:oj Jedna starsza, z przyjemnym klimatem w sam raz do pospacerowania (wypatrzyłam np. pasiastą konwalię, która niestety nie była na sprzedaż i na którą będę intensywnie polować), druga z tak ogromnym wyborem, że można się przewrócić z wrażenia :) Oczywiście wróciłam obładowana zakupami.

Marto - obejrzałam w internecie dokładnie rozchodnik kamczacki i to wg mnie ten mój ;:108

Misiu - po wykąpaniu to może i arystokrata, po około tygodniu zamienia się w kochanego wiejskiego Burka :D No widzisz, masz już dziś prysznic zaliczony :wink: Roślinę będziemy obserwować - zobaczymy :) U nas znowu popadało, na wypadzie z miłymi Forumkami przegonił nas deszcz, może i dobrze, bo jeszcze jedna rundka groziłaby mi bankructwem :lol:

Ewo - zgadzam się z Tobą ;:180

Karolina - Klemek robi wrażenie, nie miałam pojęcia, że aż tak mnie zaskoczy, szczerze go polecam. Łączkę aż żal kosić, ale to akurat stokrotkom nie szkodzi :)

Od Ani- Sweety dostałam floksa szydlastego do kolekcji, pięknego białego fiołka z dużymi kwiatami i dwa fiołeczki doniczkowe - dziękuję! :heja
Przyszła też paczka z Florini, nie widziałam jeszcze tak perfekcyjnego pakowania! Ani gram ziemi nie wysypał się z żadnej doniczki.
Oceńcie sami:

Obrazek

Obrazek

A to moje łowy z Kapiasa (na zdjęciu nie ma mojego najcenniejszego nabytku - hortensji pnącej Miranda):

Obrazek

Przepraszam za jakość fotki, ale wróciłam do domu już po zmroku. W tej chwili nawet nie próbuję doliczyć się ilości tego wszystkiego, oj będzie co robić :D

-- Pt 17 maja 2013 22:22 --

Pacynko - ok, dziś dla odmiany nie zaprotestuję, mam tak dobry humor, że zgadzam się na wszystko :D
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

rozchodnik kamczacki ma szersze liście niż twój,a może to Rozchodnik kwiecisty,tylko kwiecisty ma trochę czerwonawe pędy a tego nie widać
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, masz rację , to akebia. Ale chyba ją trzeba sadzić tak, żeby ogladać i wąchać z bliska. Te pasiaste konwalie bardzo fajne. A miejsce po wykopanej funkii będzie dla żółtej serduszki, bo Iga 23 pisała, że nie znosi słońca.
A ja się waham, nie jechać po tę pstrą hortensję :oops: . Dla Teciowej. Tej chyba Sławek nie skosi. I tak muszę jechać po gazetę. Ni i dzię dylemat: rower, czy plewienie ?

Jakoś nie zauważyłam, że kupiłaś 2 kolory karmika. Przy Karczmie Rugatej w BB tak rosły obok siebie. Bardzo mi się to podobało. Co do wyjazdów, to ja zazwyczaj wsze jestem chętna. Jak nie kupuję, to zwiedzam.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Milenko, fajne zakupy i rzeczywiście fachowo zapakowane ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Milenio, sadzonki faktycznie ładne, zapakowane profesjonalnie ;:215
A łowy u Kapiasa super!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Wybaczcie, że dziś napiszę ogólnie, ale padam, niedawno wróciłam z ogrodu. Zrobiłam nową rabatkę, a na niej posadzone: dziurawiec tricolor, trzmielina pnąca Emerald Gold, rozchodnik alboroseum Mediovariegatum, poziomki Rugia, gaura lillipop Pink i biały fiołek. Pod starszą sosną czarną mam wyłożone spore kamienie i między nimi posadziłam: dwa karmniki ościste (jeden złocisty), rojniki, skalnicę i przylaszczkę. Mam jeszcze tam sporą część pustą, ale nie mogę się dostać, bo przeszkadzają gałęzie. Albo je obetnę, albo pozostaje opcja sadzenia na leżąco :) Pod altaną wylądowała hortensja pnąca Miranda. Zrobiłam wreszcie też porządną różankę - dookoła dostała niski drewniany płotek, obsypała korą, której oczywiście mi zabrakło.. Z efektu nie jestem zadowolona, płotek prezentuje się gorzej niż się spodziewałam.. Opryskałam też trochę roślin czosnkiem i stwierdzam, że następnym razem nie będę się bawić w drobnicę i zalewanie 2 główek czosnku 2 litrami wody + potem dolanie litra - to wystarcza na kilka roślin. Muszę nastawić "zupkę" (bo to fachowo nazywając ani wyciąg ani wywar) w jakimś wiaderku :) Gnojówka z pokrzyw roztacza aromat już na pół działki i kręcą się przy niej nietypowe muchy-śmierdziuchy - chyba już można jej użyć :) M. skosił też trawę - dziś pierwszy raz bez kosza. Zobaczymy, bo szczerze to nie podoba mi się trawnik po takim koszeniu.. Potem biegałam z konewką, bo choć straszyło kilka razy deszczem, to spadło tylko kilka kropli. Na dobranoc zostawiam Wam nocną salamandrę we floksach i dziękuję, że do mnie zaglądacie ;:4

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Salamandra to ewidentnie samica, skoro się pławi w kwiatach :;230
A teraz chcemy zobaczyć i nową rabatę i rabatę różaną po liftingu :D
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Milenko, wspaniałe zakupy, ja do Kapiasów wybieram się w przyszłą niedzielę, w ramach obchodów dnia matki. Ogród twój coraz piękniejszy, zakres robót powalający. Ja wczoraj posadziłam zaledwie parę róż i padłam, jesteś dzielna bardzo!
Salamandra we floksach przepiękna, Ania ma rację to musi być kobieta...
Miłej niedzieli, odpocznij troszkę :wink:
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Milenko zakupy rewelacyjne ;:215 czekamy na fotkę nowej rabatki ;:172
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, zwłasza jak się tylko pławi. Bo jakby na leżąco, w kwiatach, pod gałęziami, zakładał nową grzadke, to by była na pewno samica.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”