Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2
Kwiaty u Rozchodnika kamczackiego pojawiają się w końcu lata a on ma pączki ,a teraz będzie kwitną Rozchodnik ostry na kolor jasnożółty ,a kamczacki kwitnie na kolor pomarańczowożółty,więc myślę że to jednak Rozchodnik ostry,zobaczymy
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
...he, he no to arystokrata jest ...słowo daję ma taki wygląda tylko brakuje mu granatowej chusteczki na szyi
ale dziś się miałam prysznic na dworze...końcówka węża wyrwała się przy podlewaniu i cała zostałam oblana he, he już myć nie musiałam się...
u mnie sucho bardzo...
...ja nadal obstawiam za hortensją...ale byłby obciach gdybym się myliła...

ale dziś się miałam prysznic na dworze...końcówka węża wyrwała się przy podlewaniu i cała zostałam oblana he, he już myć nie musiałam się...

...ja nadal obstawiam za hortensją...ale byłby obciach gdybym się myliła...
- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Martusiu, ja mam rozchodnika ostrego i on ma zupełnie inne listki. .... takie drobniutkie, mięsiste, układające się w szyszeczki .... spójrz
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
O
, jaki cudny clematis. Przepiękny kwiat. No a stokrotkowa łączka, tylko na niej leżeć, no bo co innego:)

- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
Mandragoro! Wiosenna odsłona elegancka
Wiem, że będziesz protestować, ale ogród jest taki uporządkowany
I fascynujące są te nieustanne niespodzianki-zagadki roślinne 

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Aniu - dziękuję za wspaniałą wycieczkę
Już namierzyłam tę starą szkółkę na mapie i na pewno tam jeszcze wrócę
Hosta od Ciebie już posadzona u Mamy, ja tylko zdążyłam już w ciemnościach zadołować na szybko floksa i fiołki od Ani. Kapias robi wrażenie - tak jak się spodziewałam, faktycznie zakupy muszę robić w ten sposób (obchodząc szkółkę kilka razy).
Madziu - zwłaszcza druga część dnia zleciała w bardzo miłym towarzystwie w dodatku we wspaniałych szkółkach
Jedna starsza, z przyjemnym klimatem w sam raz do pospacerowania (wypatrzyłam np. pasiastą konwalię, która niestety nie była na sprzedaż i na którą będę intensywnie polować), druga z tak ogromnym wyborem, że można się przewrócić z wrażenia
Oczywiście wróciłam obładowana zakupami.
Marto - obejrzałam w internecie dokładnie rozchodnik kamczacki i to wg mnie ten mój
Misiu - po wykąpaniu to może i arystokrata, po około tygodniu zamienia się w kochanego wiejskiego Burka
No widzisz, masz już dziś prysznic zaliczony
Roślinę będziemy obserwować - zobaczymy
U nas znowu popadało, na wypadzie z miłymi Forumkami przegonił nas deszcz, może i dobrze, bo jeszcze jedna rundka groziłaby mi bankructwem
Ewo - zgadzam się z Tobą
Karolina - Klemek robi wrażenie, nie miałam pojęcia, że aż tak mnie zaskoczy, szczerze go polecam. Łączkę aż żal kosić, ale to akurat stokrotkom nie szkodzi
Od Ani- Sweety dostałam floksa szydlastego do kolekcji, pięknego białego fiołka z dużymi kwiatami i dwa fiołeczki doniczkowe - dziękuję!
Przyszła też paczka z Florini, nie widziałam jeszcze tak perfekcyjnego pakowania! Ani gram ziemi nie wysypał się z żadnej doniczki.
Oceńcie sami:

A to moje łowy z Kapiasa (na zdjęciu nie ma mojego najcenniejszego nabytku - hortensji pnącej Miranda):

Przepraszam za jakość fotki, ale wróciłam do domu już po zmroku. W tej chwili nawet nie próbuję doliczyć się ilości tego wszystkiego, oj będzie co robić
-- Pt 17 maja 2013 22:22 --
Pacynko - ok, dziś dla odmiany nie zaprotestuję, mam tak dobry humor, że zgadzam się na wszystko

Madziu - zwłaszcza druga część dnia zleciała w bardzo miłym towarzystwie w dodatku we wspaniałych szkółkach

Marto - obejrzałam w internecie dokładnie rozchodnik kamczacki i to wg mnie ten mój

Misiu - po wykąpaniu to może i arystokrata, po około tygodniu zamienia się w kochanego wiejskiego Burka

Ewo - zgadzam się z Tobą

Karolina - Klemek robi wrażenie, nie miałam pojęcia, że aż tak mnie zaskoczy, szczerze go polecam. Łączkę aż żal kosić, ale to akurat stokrotkom nie szkodzi

Od Ani- Sweety dostałam floksa szydlastego do kolekcji, pięknego białego fiołka z dużymi kwiatami i dwa fiołeczki doniczkowe - dziękuję!

Przyszła też paczka z Florini, nie widziałam jeszcze tak perfekcyjnego pakowania! Ani gram ziemi nie wysypał się z żadnej doniczki.
Oceńcie sami:

A to moje łowy z Kapiasa (na zdjęciu nie ma mojego najcenniejszego nabytku - hortensji pnącej Miranda):

Przepraszam za jakość fotki, ale wróciłam do domu już po zmroku. W tej chwili nawet nie próbuję doliczyć się ilości tego wszystkiego, oj będzie co robić

-- Pt 17 maja 2013 22:22 --
Pacynko - ok, dziś dla odmiany nie zaprotestuję, mam tak dobry humor, że zgadzam się na wszystko

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
rozchodnik kamczacki ma szersze liście niż twój,a może to Rozchodnik kwiecisty,tylko kwiecisty ma trochę czerwonawe pędy a tego nie widać
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, masz rację , to akebia. Ale chyba ją trzeba sadzić tak, żeby ogladać i wąchać z bliska. Te pasiaste konwalie bardzo fajne. A miejsce po wykopanej funkii będzie dla żółtej serduszki, bo Iga 23 pisała, że nie znosi słońca.
A ja się waham, nie jechać po tę pstrą hortensję
. Dla Teciowej. Tej chyba Sławek nie skosi. I tak muszę jechać po gazetę. Ni i dzię dylemat: rower, czy plewienie ?
Jakoś nie zauważyłam, że kupiłaś 2 kolory karmika. Przy Karczmie Rugatej w BB tak rosły obok siebie. Bardzo mi się to podobało. Co do wyjazdów, to ja zazwyczaj wsze jestem chętna. Jak nie kupuję, to zwiedzam.
A ja się waham, nie jechać po tę pstrą hortensję

Jakoś nie zauważyłam, że kupiłaś 2 kolory karmika. Przy Karczmie Rugatej w BB tak rosły obok siebie. Bardzo mi się to podobało. Co do wyjazdów, to ja zazwyczaj wsze jestem chętna. Jak nie kupuję, to zwiedzam.
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Milenko, fajne zakupy i rzeczywiście fachowo zapakowane 

- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Milenio, sadzonki faktycznie ładne, zapakowane profesjonalnie
A łowy u Kapiasa super!

A łowy u Kapiasa super!
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Wybaczcie, że dziś napiszę ogólnie, ale padam, niedawno wróciłam z ogrodu. Zrobiłam nową rabatkę, a na niej posadzone: dziurawiec tricolor, trzmielina pnąca Emerald Gold, rozchodnik alboroseum Mediovariegatum, poziomki Rugia, gaura lillipop Pink i biały fiołek. Pod starszą sosną czarną mam wyłożone spore kamienie i między nimi posadziłam: dwa karmniki ościste (jeden złocisty), rojniki, skalnicę i przylaszczkę. Mam jeszcze tam sporą część pustą, ale nie mogę się dostać, bo przeszkadzają gałęzie. Albo je obetnę, albo pozostaje opcja sadzenia na leżąco
Pod altaną wylądowała hortensja pnąca Miranda. Zrobiłam wreszcie też porządną różankę - dookoła dostała niski drewniany płotek, obsypała korą, której oczywiście mi zabrakło.. Z efektu nie jestem zadowolona, płotek prezentuje się gorzej niż się spodziewałam.. Opryskałam też trochę roślin czosnkiem i stwierdzam, że następnym razem nie będę się bawić w drobnicę i zalewanie 2 główek czosnku 2 litrami wody + potem dolanie litra - to wystarcza na kilka roślin. Muszę nastawić "zupkę" (bo to fachowo nazywając ani wyciąg ani wywar) w jakimś wiaderku
Gnojówka z pokrzyw roztacza aromat już na pół działki i kręcą się przy niej nietypowe muchy-śmierdziuchy - chyba już można jej użyć
M. skosił też trawę - dziś pierwszy raz bez kosza. Zobaczymy, bo szczerze to nie podoba mi się trawnik po takim koszeniu.. Potem biegałam z konewką, bo choć straszyło kilka razy deszczem, to spadło tylko kilka kropli. Na dobranoc zostawiam Wam nocną salamandrę we floksach i dziękuję, że do mnie zaglądacie

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Salamandra to ewidentnie samica, skoro się pławi w kwiatach
A teraz chcemy zobaczyć i nową rabatę i rabatę różaną po liftingu

A teraz chcemy zobaczyć i nową rabatę i rabatę różaną po liftingu

- Ewelina7
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 23:28
Milenko, wspaniałe zakupy, ja do Kapiasów wybieram się w przyszłą niedzielę, w ramach obchodów dnia matki. Ogród twój coraz piękniejszy, zakres robót powalający. Ja wczoraj posadziłam zaledwie parę róż i padłam, jesteś dzielna bardzo!
Salamandra we floksach przepiękna, Ania ma rację to musi być kobieta...
Miłej niedzieli, odpocznij troszkę
Salamandra we floksach przepiękna, Ania ma rację to musi być kobieta...
Miłej niedzieli, odpocznij troszkę

Ewelina
Mój mały ogród...
Mój mały ogród...
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Milenko zakupy rewelacyjne
czekamy na fotkę nowej rabatki 

-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, zwłasza jak się tylko pławi. Bo jakby na leżąco, w kwiatach, pod gałęziami, zakładał nową grzadke, to by była na pewno samica.