Poziomki - uprawa cz. 2
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poziomki - uprawa
Ponad 80 sztuk popikowanych. Niezapomniane przeżycie
Mam nadzieję, że coś z nich będzie, bo one takie mikroskopijne.

Pozdrawiam. Magda
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poziomki dobrze się przyjmują, ja swoje popikowałam 4 dni temu i wszystkie stoją ładnie na baczność.
Jednak zastanawiam się, czy w tym roku będą plonować, bo one są takie tyci, tyci
. Ktoś tu pisał, że od 4 listka, poziomki szybciej rosną....no, nie wiem.

Jednak zastanawiam się, czy w tym roku będą plonować, bo one są takie tyci, tyci

Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje siane rok temu po zimie wyglądają tak:

Można je tak zostawić licząc, że to co ma odpaść to odpadnie i zgnije, czy posprzątać to jakoś?
Co wy robicie ze swoimi poziomkami/truskawkami wiosną??

Można je tak zostawić licząc, że to co ma odpaść to odpadnie i zgnije, czy posprzątać to jakoś?
Co wy robicie ze swoimi poziomkami/truskawkami wiosną??

Pozdrawiam, Jacek
- Oleska
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2013, o 22:57
W niedzielę postraszyłam swoje poziomki, że jak nie ruszą to je wywalę za bity p...., bo od miesiąca stoją w miejscu. Wykiełkowały bardzo szybko a potem się ruszyć nie chciały 
I patrze dzisiaj, a kilka siewek ma mikro-mikro listki właściwe w ilości 1.
Zastanawiam się teraz czy już pikować czy jeszcze odczekać, zaznaczę że coś słabe są bo widzę, że niektóre siewki mi padają
Może odizolować te z listkami od tych padających ? ale cykam się strasznie, bo one takie maluteńkie, po całości mają ze 2 mm 

I patrze dzisiaj, a kilka siewek ma mikro-mikro listki właściwe w ilości 1.
Zastanawiam się teraz czy już pikować czy jeszcze odczekać, zaznaczę że coś słabe są bo widzę, że niektóre siewki mi padają

- Xavierka
- 500p
Bioy:
Jeśli posadziłeś swoje poziomki w zeszłym roku, to jaki plon miałeś? Rozumiem, że wyhodowałeś je z nasion.
Ja pikowałam swoje, jak miały po 4 listki i się przyjęły!!!
Jeśli posadziłeś swoje poziomki w zeszłym roku, to jaki plon miałeś? Rozumiem, że wyhodowałeś je z nasion.
Ja pikowałam swoje, jak miały po 4 listki i się przyjęły!!!
Pozdrawiam
- Xavierka
- 500p
Ujjj, myślałam o poziomkach a napisałam truskawki.
Ponawiam pytanie: Czy miałeś duży plon poziomek w roku, w którym je posadziłeś?

Ponawiam pytanie: Czy miałeś duży plon poziomek w roku, w którym je posadziłeś?
Pozdrawiam
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciężko powiedzieć ile zebrałem owoców. Siałem w trzech terminach, trzy różne odmiany.
Wysiane najwcześniej owocowały od sierpnia, kolejne od września, ostatnie siane końcem maja zaczęły owocować dopiero przed przymrozkami, więc ledwo spróbowałem.
Tych owocujących od sierpnia było naprawdę dużo i w chwili nadejścia przymrozków w listopadzie były białe od kwiatów i ciągle owocowały.
Sadziłem na oborniku i nawoziłem dolistnie, w upały podlewałem obficie
Wysiane najwcześniej owocowały od sierpnia, kolejne od września, ostatnie siane końcem maja zaczęły owocować dopiero przed przymrozkami, więc ledwo spróbowałem.
Tych owocujących od sierpnia było naprawdę dużo i w chwili nadejścia przymrozków w listopadzie były białe od kwiatów i ciągle owocowały.
Sadziłem na oborniku i nawoziłem dolistnie, w upały podlewałem obficie

Pozdrawiam, Jacek
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Jacek masz zaprawdę poziomkowe pole
W tym roku no to się objesz poziomasków za wszystkie czasy.
Moje wczoraj cały dzień koczowały na balkonie. Na noc zabrałam - miał być przymrozek ale nie było. Dziś z rana na balkon i siedzą tam. Nie zabieram na noc do domu - przewidują 5 st C - chyba nic im się nie stanie. Zobaczymy.

Moje wczoraj cały dzień koczowały na balkonie. Na noc zabrałam - miał być przymrozek ale nie było. Dziś z rana na balkon i siedzą tam. Nie zabieram na noc do domu - przewidują 5 st C - chyba nic im się nie stanie. Zobaczymy.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
czy trzymacie już swoje poziomeczki na balkonach w dzień i w nocy?
MONIA
Zapraszam:)
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Tak, tylko jak zapowiadają przymrozki nocne to zabieram do domu a rano znowu na powietrze a ostatnio jako że noce powyżej 0 to i w nocy na balkoniemonberka pisze:czy trzymacie już swoje poziomeczki na balkonach w dzień i w nocy?
- Pozdrawiam Jurek
-
- 50p
- Od: 25 mar 2013, o 21:49
Witam
Mam pytanie odnośnie przesadzania poziomek,otóż wysiały mi się same tzn dostałam bukszpan i po pewnym czasie zaczęły rosnąć ku mojej radości ,bo pyszne ,ale do rzeczy chodzi o to,że w tym momencie rozrastają się same sobie chciałabym je uporządkować czytałam,że najlepiej w lipcu,ale czekać do lipca?poza tym ciasno im w tym miejscu i myślę ,że przesadzając je były by bardziej plenne to mogę je jakoś na dniach przesadzić doradźcie(nie wiem jaka to odmiana,ale owocowała 2x w ciągu roku)widzę też ,że co raz więcej z ziemi wyrasta małych listków czy czekać aż wyrośnie więcej?
Możliwe ,że był poruszany taki temat,ale to 70 parę stron do czytania,bądźcie wyrozumiali
dziękuj, pozdrawiam.
Mam pytanie odnośnie przesadzania poziomek,otóż wysiały mi się same tzn dostałam bukszpan i po pewnym czasie zaczęły rosnąć ku mojej radości ,bo pyszne ,ale do rzeczy chodzi o to,że w tym momencie rozrastają się same sobie chciałabym je uporządkować czytałam,że najlepiej w lipcu,ale czekać do lipca?poza tym ciasno im w tym miejscu i myślę ,że przesadzając je były by bardziej plenne to mogę je jakoś na dniach przesadzić doradźcie(nie wiem jaka to odmiana,ale owocowała 2x w ciągu roku)widzę też ,że co raz więcej z ziemi wyrasta małych listków czy czekać aż wyrośnie więcej?
Możliwe ,że był poruszany taki temat,ale to 70 parę stron do czytania,bądźcie wyrozumiali

dziękuj, pozdrawiam.
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
Moje poziomki Regina przeniosłam z parapetu w domu na dwór, nie posiadam szklarni ale mam takie prostokąty zbite z desek i na to foliowa góra, teraz tam mają swój domek. Wysiałam je początkiem marca(wkręciłam się w nie czytając ten wątek:), obecnie mają po 3, 4 listki właściwe i chyba dopiero zaczynają się rozkręcać bo wcześniej coś słabo rosły.
Pozdrawiam wszystkich poziomko-zakręconych;)
Pozdrawiam wszystkich poziomko-zakręconych;)
Pozdrawiam, Anita:)
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
anika24, to nieźle rosną te twoje urwisy...bo moje wysiane pod koniec stycznia lub na początku lutego (dokładnie nie pamiętam) to mają po 4 listki i niektórym wychodzą piąte listki
...wystawię ich na dwór...może zaczerpną świeżego powietrza i im się polepszy 

MONIA