Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]
- DuczekiOsia
- 1000p

- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]
wpadam i ja wonteczek złapać i od razu podziwiam ogromne ilości roślinek do wysadzenia
ale będzie co fotografować

- lora
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
cudownie pokazałaś pracującą pszczółkę...
u Ciebie już tak czyściutko a ja jeszcze mam dużo do zrobienia...może kiedyś zrobię...
już wysadzasz do druntu roślinki...a mnie straszą że jeszcze za wcześnie...i sama nie wiem co robić a parapety mi pękaja...
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Moje kalie też już ruszyły. W piątek posadziłem je do doniczek ;)
- eukomis

- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj Beatko najpierw składam życzenia 100l od mojego M i odemnie dla Babci ,miło twoją babcie mąż wspomina, zawsze mu powtarzam że z lubelskiego są mili ludzie
wspomina jak sobie pogadywali. Wiosna u ciebie też wita kwiatami .tyle masz do wsadzenia, ale będzie się działo jak te roślinki zakwitną. 
- Alina-277
- 200p

- Od: 3 sty 2011, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak dobrze mieć taką pracowitą babcię i jeszcze lubiącą roślinki i pracę wokół nich...przekaż babci aby żyła jak najdłużej i cieszyła się dobrym zdrowiem bo takich ludzi już można ze świecą szukać...ogródek pięknie wypielęgnowany...gratulacje....

Pozdrawiam... Alina .
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
JAGUSIU....pielęgnujmy te babcie, ja mam mamusie blisko wiekiem Twojej babci....może w ogródku już tyle nie zdziała co Twoja babcia.....ale jaka radość, ze one jeszcze są......
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Jagusiu taka babcia to skarb. Wiele bym dała za to,żeby ją mieć.Życie pisze różne scenariusze , ja nie mam ani babci , ani mamy.Tak potoczyło się życie. Miłego dnia i dużo
.Zapowiada się piękny tydzień , to może nadgonię trochę na działce. 
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Mariolko 
Z doświadczenia wiem, że ZAWSZE się znajdzie jakieś miejsce. Wbrew pozorom te nasze ogrody to jakoś tak się rozrastają, mimo, że są ograniczone płotami. Jeden z cudów ogrodnictwa
Tadziku
Zła odpowiedź
ale jest nadzieja skoro twoja odbija
Julianko
Witam w moim ogrodzie. A gdzie mogę zobaczyć Twoje włości?
Smutno samemu na świecie - bez wsparcia i dobrych rad najbliższych. Szczęście są jeszcze przyjaciele....
A ja dzisiaj nie podgonię, bo znowu dłużej w pracy zostaję
Osiaczku
Już się martwię, gdzie je posadzę. A jeszcze, głupia, wysiałam kilka innych....
Misiu
Dziękuję... tak jak napisałaś... ma się ten dar robienia zdjęć... dzięki temu wygląda że hektary obrabiałam a nie dwa małe kawałeczki
U mnie też jeszcze większość do zrobienia.... a z roślinkami czekaj do zimnych ogrodników. Szkoda by było młodych roślinek. Co pod ziemią to 2-3 stopniowe przymrozki przetrwa ale siewki na pewno nie.
Przemku
O ile kalie miały już maleńkie kiełki to palczycha i dziwidło wielgaśne kły
Halinko
Mam nadzieję, że w tym roku też sobie pogadają i tym razem przyjedziecie do mnie bez samochodu - może jakiegoś grilla się zrobi...
Alinko
Przekażę na pewno....dziękuję za miłe słowa
Krysiu
Święte słowa.... czasem trochę pozrzędzi ale nawet nie chcę myśleć, że jej kiedyś zabraknie.

mój biały jaskier tak sie wybarwił - piękny łososiowy kolorek:

a orliki bardzo mi się podobają już teraz, chociaż do kwitnienia to im jeszcze daleko:

kulki prymulkowe już się całkiem rozwinęły:

wychylają się do słoneczka główki sangwinarii - za dzień za dwa będzie piękny widok:

i białe fiołeczki kwitną na skarpie:

uwielbiam ziarnopłon za jego soczyste barwy:

no i całkiem nieciekawey widok: aukuba po zimie [jednak trzeba będzie ją chować na zimę do domu- szkoda, że musi się tak męczyć i co roku odradzać na nowo]

a w domciu zakwitła prześliczna pelasia:

i na wysadzenie czekają: śniedek wątpliwy

i pantofelnik:

może ktoś mnie oświeci co to jest? Wyrosła bidulka taka sama samiuteńka...

Z doświadczenia wiem, że ZAWSZE się znajdzie jakieś miejsce. Wbrew pozorom te nasze ogrody to jakoś tak się rozrastają, mimo, że są ograniczone płotami. Jeden z cudów ogrodnictwa
Tadziku
Zła odpowiedź
Julianko
Witam w moim ogrodzie. A gdzie mogę zobaczyć Twoje włości?
Smutno samemu na świecie - bez wsparcia i dobrych rad najbliższych. Szczęście są jeszcze przyjaciele....
A ja dzisiaj nie podgonię, bo znowu dłużej w pracy zostaję
Osiaczku
Już się martwię, gdzie je posadzę. A jeszcze, głupia, wysiałam kilka innych....
Misiu
Dziękuję... tak jak napisałaś... ma się ten dar robienia zdjęć... dzięki temu wygląda że hektary obrabiałam a nie dwa małe kawałeczki
Przemku
O ile kalie miały już maleńkie kiełki to palczycha i dziwidło wielgaśne kły
Halinko
Mam nadzieję, że w tym roku też sobie pogadają i tym razem przyjedziecie do mnie bez samochodu - może jakiegoś grilla się zrobi...
Alinko
Przekażę na pewno....dziękuję za miłe słowa
Krysiu
Święte słowa.... czasem trochę pozrzędzi ale nawet nie chcę myśleć, że jej kiedyś zabraknie.
a orliki bardzo mi się podobają już teraz, chociaż do kwitnienia to im jeszcze daleko:
kulki prymulkowe już się całkiem rozwinęły:
wychylają się do słoneczka główki sangwinarii - za dzień za dwa będzie piękny widok:
i białe fiołeczki kwitną na skarpie:
uwielbiam ziarnopłon za jego soczyste barwy:
no i całkiem nieciekawey widok: aukuba po zimie [jednak trzeba będzie ją chować na zimę do domu- szkoda, że musi się tak męczyć i co roku odradzać na nowo]
a w domciu zakwitła prześliczna pelasia:
i na wysadzenie czekają: śniedek wątpliwy
i pantofelnik:
może ktoś mnie oświeci co to jest? Wyrosła bidulka taka sama samiuteńka...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- Priam
- Przyjaciel Forum

Według mnie na ostatnim zdjęciu masz zawilca żółtego. Krewnego pospolitego w naszych lasach liściastych zawilca gajowego.
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Beatko moje aukuby też zostały w gruncie na zimę i równiez nie wyglądają za ciekawie, mam nadzieję że troszkę się odbudują. U Ciebie taka piękna kępka sangwinarii lada dzień zakwitnie a moja nie wychodzi z ziemi, chyba jej już nie mam, nawet nie zdążyłam zobaczyć jednego kwiatuszka 
Najpierw przekaż Babci, że ma wspaniały ogródek, oraz to że jej forumkowie życzą dużo zdrowia.
A potem możesz przeczytać resztę - czyli zachwyty nad Twoimi roślinkami
Zaintrygowała mnie sangwinaria, nie znam tej zieleniny, wpadnę zobaczyć jak wygląda już rozwinięta. Teraz przypomina wielkie oczekiwanie.
A potem możesz przeczytać resztę - czyli zachwyty nad Twoimi roślinkami
Zaintrygowała mnie sangwinaria, nie znam tej zieleniny, wpadnę zobaczyć jak wygląda już rozwinięta. Teraz przypomina wielkie oczekiwanie.
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Przemku 
Masz rację - to zawilec żółty, tylko skąd on sie wziął u nas w ogrodzie .... pewnie jakiś ptaszek nas nim obdarował
Iwonko
Aukubę mam w ogrodzie od wielu lat i zawsze to samo... co przez lato podrośnie to przez zimę zmarnieje - jednak trzeba będzie ją wykopywać i przechowywać w domu
Przykro mi z powodu Twojej sangwinarii... może jeszcze się pokaże....
Olgo
Babcię na bieżąco informuję co się na forum dzieje
, także życzenia i słowa uznania, które w pełni jej się należą.
Sangwinaria należy do bardzo wcześnie kwitnących rarytasików. Mimo tego, że stosunkowo szybko przekwita, jej liście jeszcze długo są ozdobą ogrodu.
_________________________________________________________________________________________
Sasanki już się całkiem rozwinęły:

podobnie hiacynt:

i cieszynianka:

zaczynają też kwitnąć szafirki:

a niedługo rozwiną się także jagodowce:

sangwinaria wygląda coraz piękniej:

a tu kępka bardziej w cieniu, więc później zaczyna kwitnąć:

wczoraj wysadzałyśmy z babcią pomidorki do inspektu:

a może ktoś będzie wiedział co to za kwiatuszki - ukradzione ze starej działki Ulci:

Masz rację - to zawilec żółty, tylko skąd on sie wziął u nas w ogrodzie .... pewnie jakiś ptaszek nas nim obdarował
Iwonko
Aukubę mam w ogrodzie od wielu lat i zawsze to samo... co przez lato podrośnie to przez zimę zmarnieje - jednak trzeba będzie ją wykopywać i przechowywać w domu
Przykro mi z powodu Twojej sangwinarii... może jeszcze się pokaże....
Olgo
Babcię na bieżąco informuję co się na forum dzieje
Sangwinaria należy do bardzo wcześnie kwitnących rarytasików. Mimo tego, że stosunkowo szybko przekwita, jej liście jeszcze długo są ozdobą ogrodu.
_________________________________________________________________________________________
Sasanki już się całkiem rozwinęły:
podobnie hiacynt:
i cieszynianka:
zaczynają też kwitnąć szafirki:
a niedługo rozwiną się także jagodowce:
a tu kępka bardziej w cieniu, więc później zaczyna kwitnąć:
a może ktoś będzie wiedział co to za kwiatuszki - ukradzione ze starej działki Ulci:
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Beatko moja sangwinaria chyba zniknęła, tam gdzie rosła było dużo śniegu więc możliwe że wygniła, dobrze że Twoja kwitnie to choć tyle sie na nią napatrzę
Ta roślina na ostatnich zdjęciach to złoć (gagea) niestety nie znam jej odmiany.
Ta roślina na ostatnich zdjęciach to złoć (gagea) niestety nie znam jej odmiany.
Sangwinaria bardzo mi się podoba ,muszę poszukać tej roślinki. Jagusiu zdjęcia super optymistyczne.Niestety nie można do mnie wpaść , bo nie mam swojego wątku. Serdecznie pozdrawiam 
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- Priam
- Przyjaciel Forum

Ciekawe czy mój jagodowiec też już wystartował. Rośnie w cieniu leszczyny wiec różnie może być ;)Jagusia pisze:a niedługo rozwiną się także jagodowce:
Sangwinaria jest fantastyczna! Gdzie ją kupowałaś. Sam chętnie bym się nią zaopiekował ;)
Dostałem wczoraj nasiona pomidora. Czy warto je jeszcze wysiewać, czy lepiej zostawić i wysiać w domu zimą?