300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Post »

Jak nie wiesz co ci rośnie to trzaśnij zdjęcie i inni zgadną :D
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Jagisku - tak, jestem farciarzem :D - nie dość, że wkopany "po uszy" a nie, jak nakazują 1/3 cebuli na wierzchu ( no co ?, nie wiedziałam, gdy go kupowałam :wink: ) to jeszcze 2 razy ;:138 - sama się dziwię ale ... głupi ma szczęście :lol: .
Duczku, Osiu - miiiiiiło mi :uszy , zaglądajcie. I wzajemnie, ja do Was też z przyjemnością. Idę teraz :D
Ewciu ;:196 , lubię niespodzianki jakie sprawia mi moja działka, dlatego czekam. Fajnie zobaczyć coś, czego się nie sadziło ;:306 .
A jeżeli okaże się pieczołowicie hołubionym chwastem - cóż, nie można mieć wszystkiego ;:131

A teraz "newsy"
Baaaardzo powoli tworzą się podwaliny pod ciurkadełko Rudej ( brzmi jak Wodogrzmoty Mickiewicza ..... albo lepiej ;:306 )
Jestem w trakcie zbierania kamieni - otoczaków. Na razie obsadzam wilgociolubnymi. Miejsce obok kranu z wodą - wilgoci nie zabraknie.
Obrazek

Baaardzo powoli tworzy się rabata ziołowa. Jest lubczyk i tymianek. I dwie lwie paszcze ( przypełzły ;:306 )
Obrazek

Kawałek rabaty wiosennej - uwielbiam hiacynty :D i ich zapach ;:215
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

NN - z Lidla - żółte przyciąga zawsze mój wzrok :lol:
Obrazek

Clematisy wypuszczają pąki z prędkością światła - nadrabiają stracony czas :uszy
Obrazek

Obrazek

No i bluszczor ( który nie jest bluszczorem bo nie chce się czepiać, to raczej " zwis " . Był zielony w doniczce
Obrazek

A zrobił się taki zielono-brunatny w glebie. Zmężniał ..... czy jakoś tak. Będzie dostawał te sznurkowe opaski aż dorośnie do końca słupa ( to jest słup od hamaka ) a później pozwolę mu zwisnąć ..... i będę dumała co dalej.
Obrazek

No, to tyle. Do następnego :wit
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Mariolu skoro założyłaś wątek znaczy, że sezon możemy uważać za otwarty :heja jakoś dopiero teraz go zauważyłem i jak co roku bee Ci wiernie kibicował :)
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

ależ jestem ciekawa twoich wodogrzmotów , będzie ciurkać że aż miło ;:138 a te otoczaki to skąd tachasz ?? (tu na pewno kryje się jakaś fajna historyjka :) )

jak lwie pasze to pewnie dużo jedzą ;:306 moja rabatka ziołowa też ma tymianek , ruszył się paskuda ale powoli mu idzie :)
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Remi mamy wiosnę na całego - wyczekaną że aż "siedzenia" od siedzenia przy kompach bolą.
Nadrabia ta wiosna stracony czas ;:224 aż dziw bierze ;:oj Miesiąc później się zaczęła a kwitnie kwiecie prawie równo :
Obrazek Obrazek

Duczku, Osiu kamulce .... szabruję :oops:
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

A słup z bluszczem jest metalowy :?: Nie wiem czy dobrze będzie się wspinać temu bluszczowi po metalu, bo wiesz jeśli w słońcu ta ruła sie nagrzeje ;:131 nie spodoba się roślince, myślę że lepiej ekologicznie po jakimś drzewie albo pniaku...
A kamiory fajne szczególnie ten w środku :wink: mnie przypomina łeb prosiaka ;:215
Kwiatuszki wiosenne cudne ;:63
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu masz rację ;:oj świński ryj jak cholera ;:oj . No to będzie .... "świńskie ciurkadełko Rudej" ;:306
Boszszsz mamy weekend :tan , o rajku, jak się cieszę ;:138
ella52
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 18:36

Post »

:wit
Hiacynty cudne,takie wypasione :D Teraz to wiosna na dobre zagościła, oby tak dalej bez przymrozków.
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

:wit Mariolu. Jestem pod wrażeniem Twoich budowli (grill, wędzarka) Naprawdę sama budowałaś? Na taki grill też miałabym ochotę. Rabatki kolorowe - przepiękne. U mnie cebulowe się zbuntowały i niewiele wyszło w tym roku. Może zjadła nornica, bo korytarze miałam okrutne na trawniku.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

z kamulcami postępujesz tak jak ja :) znalezione , wypatrzone , przywłaszczone :wit
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu na jutro zapowiadają jakieś ochłodzenie, jakieś deszcze ... ;:174
Już pojutrze poprawa do 25 st C
Altika budowałam sama - słowo harcerza ;:108 . Jeżeli chcesz mieć grill - zbuduj go :uszy . Robiłam to tak :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=546
Jeżeli Ci to pomoże w budowaniu - wspaniale :D
Duczku, Osiu znalezione, wypatrzone, ukryte i przywłaszczone ;:306 . Ten, który przypomina świński łeb i jeszcze jeden - musiałam je ukryć przed innymi przywłaszczaczami ;:306

Dziś był u mnie dzień zakładania trawnika. Miałam pomocników w postaciach syna i synowej - poszło szybko i bezboleśnie.
Wysypaliśmy na działkę 30 worków ziemi po 50 litrów każdy ........ i tego nawet nie widać ;:154
Moja siła robocza :D
Obrazek

Tyrają ....... ja robię fotę
Obrazek

Walcowanie, zagrabianie, wysiewanie, uklepywanie - trawa wysiana, czekamy na deszcz.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Posadziłam też dwie malutkie wierzby babilońskie. Kupiłam je ( patyki pokręcone takie ) jako ozdobę domu na święta a one .... puściły korzenie w wodzie. No to co miałam zrobić ? ;:131
Obrazek

Miejscówkę dostała też inna wierzbka - salix subboposita czyli wierzba dalekowschodnia (cokolwiek to oznacza ). Pierwszy raz o niej słyszę i widzę - dostałam od znajomej. To jest ten maluch między forsycją a bukszpanem. Prawie niewidoczny :lol:
Obrazek

Na koniec rabata wiosennych. Śliczne są te wiosenne , prawda ? No i ten niebiański zapach Hiacyntów ;:173
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

ooo to teraz trawa będzie rosła aż miło :) masa pracy , ja jeszcze przed sianiem , nawet jeszcze nie skopane do końca .... mieliśmy plan dzisiaj ale nasz deszcz zatrzymał :?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Uważaj bo bluszcz za 20-30 lat będzie miał dołem pędy grubości słupa od hamaka. :)
On początkowo wolno rośnie ale jak się rozhula to jest co ciąć.
Wiem co mówię, przycinanie moich bluszczy zajmuje mi kilka godzin, ale to staruszki....

Na zakładanie trawnika wybraliście idealny moment, u mnie od wczoraj pada.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie jest to czasem wierzba Mandżurska :?: Ja też taką w domu ukorzenioną wysadziłam na działkę i pięknie rośnie ;:138 Super pomocnicy i karmnik na pieńku śliczny ;:138 Trawka wysiana w dobrym momencie ..........deszczyk pada ;:138
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Mariolka a jakie to ciurkadełko masz zamiar zrobić, i kiedy? Ja chyba Ci kiedyś sprezentuję kamiora wykopanego spod mojej stodoły, świńskiego ryja nie przypomina jest gładki i dość duży ale do Twojego porsche wlezie ;:108
Stoja na nim karpy z drzew, które ma obróść wilec i jakieś inne pnącza, dla Ciebie gotowa będę ten kamień usunąć spod karp :D
wys ok 30 cm. szer.40/40 cm.
Obrazek Obrazek
Potem usunę te zdjęcia, by Ci nie zaśmiecać
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”