Warzywa w doniczkach - sezon 2 i 3
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Warzywa w doniczkach - sezon 2
Myślę, że nic innego im nie brakuje, oprócz betaluxów gdzie zauważyłem początek braku magnezu. Ale wapń magnezowi nie powinien przeszkadzać, bo widziałem preparaty wapniowo magnezowe do pryskania po warzywach i kwiatach. Bądźmy dobrej myśli.
Cukinie trochę przerosły, w środku już duże nasiona. Dziś robię w słoiki.
Cukinie trochę przerosły, w środku już duże nasiona. Dziś robię w słoiki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Przerośnięte ale i tak da się je przerobić na smakołyki , fajnie że można widzieć Twoje uprawy doniczkowe.....
Bożena
- RingoJelcz
- 200p
No i kolejna odsłona upraw doniczkowych. Dziś spryskałem tym wapniem, znalazłem jeszcze dwa z suchą zgnilizną.
Lecim...
Baron, jeszcze nie jadłem, ale ładne, kształtne owoce

Betalux, na tym krzaczku naliczyłem 40 szt owoców i kilkanaście kwiatków

Koraliki

Malinowy Ożarowski

Gruntowe

Nowa, kiełkująca cukinia

Węgierska słodka

Kolorowa słodka

Ogóry, które zaczynam robić w słoiki

Dwie kolby kukurydzy słodkiej

Patison, jeden owoc na trzydzieści kwiatków...

Trawa cytrynowa

Papryka ostra i mięta

Cytryna, słabo rośnie

Serrano

Lecim...
Baron, jeszcze nie jadłem, ale ładne, kształtne owoce

Betalux, na tym krzaczku naliczyłem 40 szt owoców i kilkanaście kwiatków

Koraliki

Malinowy Ożarowski

Gruntowe

Nowa, kiełkująca cukinia

Węgierska słodka

Kolorowa słodka

Ogóry, które zaczynam robić w słoiki

Dwie kolby kukurydzy słodkiej

Patison, jeden owoc na trzydzieści kwiatków...

Trawa cytrynowa

Papryka ostra i mięta

Cytryna, słabo rośnie

Serrano

Super masz te warzywa w doniczkach ale myślisz że jest różnica pomiędzy doniczką na balkonie a doniczką która stoi gdzieś na ziemi np jak u ciebie 

- RingoJelcz
- 200p
Myślę, że nie ma różnicy,
Większość warzyw w doniczkach stoi 40-50 cm nad ziemią, jak przewiniesz zdjęcia to zobaczysz.
Różnicę widzę miedzy warzywami w doniczkach, a warzywami w gruncie, ale to wiadomo.
Doniczki musisz częściej podlewać i nawozić, szybciej wychodzą jakieś niedobory. Czasem wiatr zwieje, ale oprócz liści nic innego się nie połamało. Kiepsko się mocuje patyk do podwiązania, bo doniczka płytka, a malinowe już mają powyżej metra, stąd te patyki takie krzywe, nie wytrzymują ciężaru krzaka...
Takie tam problemy życia codziennego...
Większość warzyw w doniczkach stoi 40-50 cm nad ziemią, jak przewiniesz zdjęcia to zobaczysz.
Różnicę widzę miedzy warzywami w doniczkach, a warzywami w gruncie, ale to wiadomo.
Doniczki musisz częściej podlewać i nawozić, szybciej wychodzą jakieś niedobory. Czasem wiatr zwieje, ale oprócz liści nic innego się nie połamało. Kiepsko się mocuje patyk do podwiązania, bo doniczka płytka, a malinowe już mają powyżej metra, stąd te patyki takie krzywe, nie wytrzymują ciężaru krzaka...
Takie tam problemy życia codziennego...

Też mam takie problemy balkon to jeszcze gorsze wyzwanie nie dość że wiatr wszystko niszczy to jeszcze słońce wysusza ziemie a i jeszcze szkodniki i choroby też muszą coś zrobić i zostaje mi tylko część z tego co chciałem mieć
A wiesz może co to za plama na papryce? Mam takie same plamy na swojej. W tym roku papryka po raz pierwszy zagościła u mnie na działce - dostałam kilka sadzonek przypadkowo. Trochę szukałam, nic szczególnego na ten temat nie znalazłam...RingoJelcz pisze: Węgierska słodka
![]()
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmmm... mnie się zdaje, że ta papryka po prostu dojrzewa. Nabiera kolorków.
Zgadza się , tak niektóre papryki dojrzewają, prawdopodobnie przebarwi się na czerwono. Mam paprykę pomidorową , która najpierw robi się zielonofioletowa potem czerwona (moja koleżanka myślała , że gnije więc zerwałam , zawinęłam w papier i po kilku dniach była zdziwiona , że papryka jest zdrowa, czerwona i smaczna).
Pozdrawiam , Bożenka.
- RingoJelcz
- 200p
Minął miesiąc od ostatnich zdjęć. Powoli sezon się kończy, zostało około 1/3 pomidorów, czyli jakieś 2-3 wiadra. Główna dieta to teraz pomidory pod różnymi postaciami, czuję lekki przesyt. Pomidory królują na talerzu. Ogórki już sprzątnięte, porażka, w zeszłym roku miałem mniej, a owoców było więcej. Lecim...
Złote ożarowskie i betaluxy

Druga seria ogórków, puszcza wąsy, ciekawe czy zjem ogórka z tych krzaków przed zimą

Patisony zaczeły dopiero owocować

Koraliki, liście opadają, nie są już zielone tylko kolorowe, ale dalej owocuje, zebrałem własnie prawie litr owoców

A to cukinie, które na zdjęciu wyżej zaznczone są czerwonym kółkiem

Marglobe

Serrano

I słodka węgierska

Papryka kolorowa zaczyna się wybarwiać, widać że już jesień się zbliża.
Jeszcze ze dwa-trzy tygodnie i będzie podsumowanie.
Złote ożarowskie i betaluxy

Druga seria ogórków, puszcza wąsy, ciekawe czy zjem ogórka z tych krzaków przed zimą

Patisony zaczeły dopiero owocować

Koraliki, liście opadają, nie są już zielone tylko kolorowe, ale dalej owocuje, zebrałem własnie prawie litr owoców

A to cukinie, które na zdjęciu wyżej zaznczone są czerwonym kółkiem

Marglobe

Serrano

I słodka węgierska

Papryka kolorowa zaczyna się wybarwiać, widać że już jesień się zbliża.
Jeszcze ze dwa-trzy tygodnie i będzie podsumowanie.
- RingoJelcz
- 200p
Trochę czasu minęło, mróz za oknem, najwyższy czas zamknąć uprawę z 2013. Takie trochę odgrzewanie kotleta, nie mogłem się zebrać w sobie, żeby to wcześniej zrobić, ale miło popatrzeć chociaż na zdjęcia, bo teraz tylko pozostało dokarmianie bażantów...
Poniżej ostatnie zdjęcia z początku października, co to jedna nocka była z przymrozkiem. Wtedy się zakończył mój sezon.
Ogólnie sezon uważam za udany, może poza ogórkami. Została torba niedojrzałych pomidorów, z których powstało 15 słoików sałatki z zielnych pomidorów.
Pojawiły się już w sklepach i na necie nasiona, więc przygotowuję się do sezonu 2014, wygospodarowałem kawałek ziemi, jakieś 3x3m, więc zioła, warzywa i trochę pomidorów pójdzie do ziemi, a reszta tradycyjnie w doniczki.

Poniżej ostatnie zdjęcia z początku października, co to jedna nocka była z przymrozkiem. Wtedy się zakończył mój sezon.
Ogólnie sezon uważam za udany, może poza ogórkami. Została torba niedojrzałych pomidorów, z których powstało 15 słoików sałatki z zielnych pomidorów.
Pojawiły się już w sklepach i na necie nasiona, więc przygotowuję się do sezonu 2014, wygospodarowałem kawałek ziemi, jakieś 3x3m, więc zioła, warzywa i trochę pomidorów pójdzie do ziemi, a reszta tradycyjnie w doniczki.

Gratuluję udanych zbiorów
. W tym roku też chciałabym posadzić część warzyw w doniczkach. Czego nie polecałbyś jednak do takiej uprawy? Jak się udała fasolka?

- RingoJelcz
- 200p
Nie polecam cukinii, patisonów i dyni, no chyba, że masz doniczki po jakieś 20-30 litrów. Ja robiłem w dziesiątkach i musiałem podlewać w upał po dwa, trzy razy dziennie mimo, że miały podstawki, w które też nalewałem wody. Urosło max 5 cukinii z krzaka i niestety reszta opadała, bądź gniła. Fasolka szparagowa nawet po dwa krzaczki na małą doniczkę. W zeszłym roku stały na słońcu i na krzaczek wychodziło po 10-15 strąków, w tym roku niestety wydłużyłem platformę nad ziemią i stały trochę w cieniu, więc bez większych efektów. Reszta rośnie dobrze, pomidory, ogórki, papryka słodka i ostra, sałata, rzodkiewka, koper gdzieś jest wątek z tamtego roku, chyba nawet linka w tym wątku podałem, to zerknij sobie. Ogólnie im większa doniczka to rzadziej podlewasz, mała doniczka to i rano i wieczorem. W tym roku będę dalej eksperymentował.
- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
Gratuluję Ci takich zbiorów, na pewno więcej pracy kosztują niż takie w gruncie, przede wszystkim nawodnianie. A owoce wspaniałe, niczym się nie różnią od tych gruntowych. Powodzenia w kolejnej uprawie 

- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
A czy do donic nadają się też ziemniaki, czytałam kiedyś że wczesną wiosną należy je wstawić do piwnicy w głęboką donicę i potem w tej donicy uprawiać przez sezon, podobno są dużo wcześniej niż takie w gruncie....