Warzywa w doniczkach - sezon 2 i 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Warzywa w doniczkach - sezon 2

Post »

Myślę, że nic innego im nie brakuje, oprócz betaluxów gdzie zauważyłem początek braku magnezu. Ale wapń magnezowi nie powinien przeszkadzać, bo widziałem preparaty wapniowo magnezowe do pryskania po warzywach i kwiatach. Bądźmy dobrej myśli.

Cukinie trochę przerosły, w środku już duże nasiona. Dziś robię w słoiki.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Przerośnięte ale i tak da się je przerobić na smakołyki , fajnie że można widzieć Twoje uprawy doniczkowe.....
Bożena
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

No i kolejna odsłona upraw doniczkowych. Dziś spryskałem tym wapniem, znalazłem jeszcze dwa z suchą zgnilizną.
Lecim...

Baron, jeszcze nie jadłem, ale ładne, kształtne owoce
Obrazek

Betalux, na tym krzaczku naliczyłem 40 szt owoców i kilkanaście kwiatków
Obrazek
Obrazek

Koraliki
Obrazek

Malinowy Ożarowski
Obrazek

Gruntowe
Obrazek

Nowa, kiełkująca cukinia
Obrazek

Węgierska słodka
Obrazek

Kolorowa słodka
Obrazek

Ogóry, które zaczynam robić w słoiki
Obrazek

Dwie kolby kukurydzy słodkiej
Obrazek

Patison, jeden owoc na trzydzieści kwiatków...
Obrazek

Trawa cytrynowa
Obrazek

Papryka ostra i mięta
Obrazek

Cytryna, słabo rośnie
Obrazek

Serrano
Obrazek
Arkady
100p
100p
Od: 5 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super masz te warzywa w doniczkach ale myślisz że jest różnica pomiędzy doniczką na balkonie a doniczką która stoi gdzieś na ziemi np jak u ciebie :?:
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

Myślę, że nie ma różnicy,
Większość warzyw w doniczkach stoi 40-50 cm nad ziemią, jak przewiniesz zdjęcia to zobaczysz.
Różnicę widzę miedzy warzywami w doniczkach, a warzywami w gruncie, ale to wiadomo.
Doniczki musisz częściej podlewać i nawozić, szybciej wychodzą jakieś niedobory. Czasem wiatr zwieje, ale oprócz liści nic innego się nie połamało. Kiepsko się mocuje patyk do podwiązania, bo doniczka płytka, a malinowe już mają powyżej metra, stąd te patyki takie krzywe, nie wytrzymują ciężaru krzaka...
Takie tam problemy życia codziennego... :)
Arkady
100p
100p
Od: 5 kwie 2012, o 15:06

Post »

Też mam takie problemy balkon to jeszcze gorsze wyzwanie nie dość że wiatr wszystko niszczy to jeszcze słońce wysusza ziemie a i jeszcze szkodniki i choroby też muszą coś zrobić i zostaje mi tylko część z tego co chciałem mieć
Marmela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 kwie 2013, o 00:43

Post »

RingoJelcz pisze: Węgierska słodka
Obrazek
A wiesz może co to za plama na papryce? Mam takie same plamy na swojej. W tym roku papryka po raz pierwszy zagościła u mnie na działce - dostałam kilka sadzonek przypadkowo. Trochę szukałam, nic szczególnego na ten temat nie znalazłam...
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Hmmm... mnie się zdaje, że ta papryka po prostu dojrzewa. Nabiera kolorków.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Zgadza się , tak niektóre papryki dojrzewają, prawdopodobnie przebarwi się na czerwono. Mam paprykę pomidorową , która najpierw robi się zielonofioletowa potem czerwona (moja koleżanka myślała , że gnije więc zerwałam , zawinęłam w papier i po kilku dniach była zdziwiona , że papryka jest zdrowa, czerwona i smaczna).
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

Minął miesiąc od ostatnich zdjęć. Powoli sezon się kończy, zostało około 1/3 pomidorów, czyli jakieś 2-3 wiadra. Główna dieta to teraz pomidory pod różnymi postaciami, czuję lekki przesyt. Pomidory królują na talerzu. Ogórki już sprzątnięte, porażka, w zeszłym roku miałem mniej, a owoców było więcej. Lecim...

Złote ożarowskie i betaluxy
Obrazek

Druga seria ogórków, puszcza wąsy, ciekawe czy zjem ogórka z tych krzaków przed zimą
Obrazek

Patisony zaczeły dopiero owocować
Obrazek

Koraliki, liście opadają, nie są już zielone tylko kolorowe, ale dalej owocuje, zebrałem własnie prawie litr owoców
Obrazek

A to cukinie, które na zdjęciu wyżej zaznczone są czerwonym kółkiem
Obrazek

Marglobe
Obrazek

Serrano
Obrazek

I słodka węgierska
Obrazek
Obrazek

Papryka kolorowa zaczyna się wybarwiać, widać że już jesień się zbliża.
Jeszcze ze dwa-trzy tygodnie i będzie podsumowanie.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

Trochę czasu minęło, mróz za oknem, najwyższy czas zamknąć uprawę z 2013. Takie trochę odgrzewanie kotleta, nie mogłem się zebrać w sobie, żeby to wcześniej zrobić, ale miło popatrzeć chociaż na zdjęcia, bo teraz tylko pozostało dokarmianie bażantów...
Poniżej ostatnie zdjęcia z początku października, co to jedna nocka była z przymrozkiem. Wtedy się zakończył mój sezon.
Ogólnie sezon uważam za udany, może poza ogórkami. Została torba niedojrzałych pomidorów, z których powstało 15 słoików sałatki z zielnych pomidorów.
Pojawiły się już w sklepach i na necie nasiona, więc przygotowuję się do sezonu 2014, wygospodarowałem kawałek ziemi, jakieś 3x3m, więc zioła, warzywa i trochę pomidorów pójdzie do ziemi, a reszta tradycyjnie w doniczki.

Obrazek

Obrazek
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Gratuluję udanych zbiorów ;:433. W tym roku też chciałabym posadzić część warzyw w doniczkach. Czego nie polecałbyś jednak do takiej uprawy? Jak się udała fasolka?
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

Nie polecam cukinii, patisonów i dyni, no chyba, że masz doniczki po jakieś 20-30 litrów. Ja robiłem w dziesiątkach i musiałem podlewać w upał po dwa, trzy razy dziennie mimo, że miały podstawki, w które też nalewałem wody. Urosło max 5 cukinii z krzaka i niestety reszta opadała, bądź gniła. Fasolka szparagowa nawet po dwa krzaczki na małą doniczkę. W zeszłym roku stały na słońcu i na krzaczek wychodziło po 10-15 strąków, w tym roku niestety wydłużyłem platformę nad ziemią i stały trochę w cieniu, więc bez większych efektów. Reszta rośnie dobrze, pomidory, ogórki, papryka słodka i ostra, sałata, rzodkiewka, koper gdzieś jest wątek z tamtego roku, chyba nawet linka w tym wątku podałem, to zerknij sobie. Ogólnie im większa doniczka to rzadziej podlewasz, mała doniczka to i rano i wieczorem. W tym roku będę dalej eksperymentował.
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Gratuluję Ci takich zbiorów, na pewno więcej pracy kosztują niż takie w gruncie, przede wszystkim nawodnianie. A owoce wspaniałe, niczym się nie różnią od tych gruntowych. Powodzenia w kolejnej uprawie ;:7
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

A czy do donic nadają się też ziemniaki, czytałam kiedyś że wczesną wiosną należy je wstawić do piwnicy w głęboką donicę i potem w tej donicy uprawiać przez sezon, podobno są dużo wcześniej niż takie w gruncie.... :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”