Super fotki

Najbardziej spodobały mi się te dwa zdjęcia:

To jest Lobivia sp.??
Piękna

Pozdrawiam

Tak to jest lobivia. U mnie jest opisana jako L. acanthoplegma, ale głowy sobie uciąć nie dam, że to jest akurat ten gatunek (nie wiem czy występuje z białym kwiatem). Musiałby się na ten temat wypowiedzieć jakiś specjalista od lobiwek.
Ok. Ale jest jeszcze kwestia miejsca, w którym później siewki miałyby rosnąć. Nie wiem czy przy kolekcji balkonowej posiadanie kilkunastu lub kilkudziesięciu sztuk jednego gatunku ma sens - co innego jak ma się ogród czy tunel. Co nie znaczy, że nigdy nie będę siałczarny pisze:Bez przesady, sianie nie zajmuje nie wiadomo ile czasu. Dwie godzinki i ostatnio obsiałem 100 poletek. Potem wystarczy ze 2 razy na tydzień zajrzeć czy nie ma grzyba, spryskać kimś previkurem i wszystko. Polecam bo to najlepszy sposób na rozwój kolekcji, tym bardziej jak w planach przeprowadzki. Jedynie kicha, ze w Polsce nie ma za bardzo od kogo kupować nasion i trzeba lukać na zagranicznych sprzedawców.
A całoroczny ogród zimowy to super sprawa. Natomiast dla rebucjowatych to ja bym nie stawiał foliaka. Najlepiej się czują na świeżym powietrzu - czyli stół i jakieś przykrycie z góry, żeby deszcz nie lał i wszystko :]
A kwiaty śliczne :]
Dzięki. Zgodnie z życzeniem, kolejne wstawiane fotki będą podpisywane.hen_s pisze:Bardzo ładne kaktusy i zdjęcia.![]()
Prośba jest jedna: podpisuj fotki. Wtedy jest wiele lepiej bo każdy może porównać, dopisać do listy etc...
Tutaj taka praktyka.Zgodnie z życzeniem, kolejne wstawiane fotki będą podpisywane.![]()
Nie widziałem Cię na wątku.Twoje parodie też są piękne, chociaż to nie moja bajka.
Pewnie nieduże - to dlatego. Inaczej one muszą kwitnąć.Mam tylko trzy, z czego jeszcze żadna mi w życiu nie zakwitła
To nie Parodia a Brasilicactus. Niby teraz włączony do rodzaju ale wg. mnie zupełnie inny niż typowe parodie. Takie wrzucanie do jednego "worka" jest bardzo denerwujące - wiele o tym tutaj pisaliśmy na różnych wątkach.na B. haselbergii pojawiły się - po raz pierwszy - pączki![]()
To jeszcze tylko jeden do tyłunyskadu pisze:Nie jest źle, tylko 2 do tyłumoże utrzymają wynik