Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens)
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens)
Swoje rośliny wyrwałam. Zapach byl mało przyjemny. Sam pokrój roślin jak najbardziej na plus.
Pozdrawiam Jola
Mi niestety nic nie wykiełkowało. Ale będę jeszcze próbował.
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Moje rośliny właśnie pokazują swoje kwiaty.

Pozdrawiam Anna
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Temat pachnotki troszkę ucichł...
Kupiłam paczkę nasion z Legutko, wysiałam połowę, wyszła jedna sieweczka /druga w kasku/, dosiałam pozostałe nasiona. Jestem ciekawa jej smaku
Jesienią dostałam łodyżki do ukorzenienia "jakiejś" roślinki, pięknie puściły korzonki, łudziłam się, że to może pachnotka, po przewertowaniu opisów wychodzi, że komarzyca Nico
Kupiłam paczkę nasion z Legutko, wysiałam połowę, wyszła jedna sieweczka /druga w kasku/, dosiałam pozostałe nasiona. Jestem ciekawa jej smaku

Jesienią dostałam łodyżki do ukorzenienia "jakiejś" roślinki, pięknie puściły korzonki, łudziłam się, że to może pachnotka, po przewertowaniu opisów wychodzi, że komarzyca Nico

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Na opakowaniu nasion od "Vilmorin" jest notka, że nasiona Perilli należy stratyfikować przez 3 miesiące. Nie określono, niestety czy ma to być stratyfikacja zimna czy nie.
Tłumaczyło by to trudne wzrosty Waszych Shiso.
Jakieś propozycje jak stratyfikować?
Tłumaczyło by to trudne wzrosty Waszych Shiso.
Jakieś propozycje jak stratyfikować?
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
Zakupiłem niedawno sadzonkę pachnotki (takiej jadalnej - zielonej) wysyłkowo na znanym portalu aukcyjnym. Sadzonka była w doniczce, bujna i ze zdrowymi białymi korzeniami. Rośnie od około tygodnia na grządce, ze względu na upały jeszcze muszę pilnować jej podlewania oraz w pierwsze dni ją osłaniałem od palącego słońca. Dzisiaj wzbogaciła smak curry z cukinią
. Dla leniuchów lub tym, którym nie wzeszła z nasion do rozważenia opcja zakupu sadzonki.

Pozdrawiam,
Radek
Radek
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
W ubiegłym roku pachnotka mi zakwitła. Na zasadzie eksperymentu przy porządkowaniu grządki jesienią (gdy zimna temperatura już zabiła pachnotkę) rozsypałem zawiązane nasiona na grządce. Na wiosnę pojawiły się siewki. Teraz wyglądają dość marnie po przymrozkach i ze względu na utrzymującą się niską temperaturę, więc gdyby ktoś chciał w ten sposób uprawiać pachnotkę, to trzeb może chociaż jakąś włókniną ją przykryć lub jakimś mini tunelikiem.
Pozdrawiam,
Radek
Radek