Jak ulepszyć żyzność i strukturę gleby?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak ulepszyć żyzność i strukturę gleby?

Post »

jode22 pisze:Dobry kompost jest prawie tak wartościowy jak obornik i nic nie kosztuje ;:333
Bezsprzecznie-tak. Działa poza tym odkwaszająco . Ale.... nie wystarczy ;:108

Corocznie wynosimy z działki plony i to co wyniesiemy musimy dostarczyć z zewnątrz inaczej ziemia będzie ulegać stopniowej degradacji.
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

forumowicz pisze: Corocznie wynosimy z działki plony i to co wyniesiemy musimy dostarczyć z zewnątrz inaczej ziemia będzie ulegać stopniowej degradacji.
Są też takie granulki przyspieszające kompostowanie które dodatkowo nawożą go.

wątki o kompoście- do poczytania, żeby nie mnożyć niepotrzebnie informacji :arrow: Jak wygląda dobry kompost
a także tu :arrow: kompost
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Granulki powiadasz ?. A ile tych granulek ?.
Popatrz tylko :
Ze względu na szybki wzrost i długi okres produkcji, wymagania pokarmowe pomidorów są wysokie. Na wyprodukowanie 1 kg owoców roślina pobiera przeciętnie: 3,5- 5 g N; 0,7- 1 g P; 7- 8 g K; 4,5- 5g Ca; 1- 1,2 g Mg.
To są tylko pomidory. A reszta ?. Ile zbierasz warzyw z działki ?. Czy tyle ile dodajesz tych granulek ?
kukkuk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2013, o 15:29

Post »

jode22 pisze:Do kompostownika nie można wrzucać samej trawy, bo się zbija i gnije (z powodu braku dostępu powietrza). Jak masz słomę, to dawaj tak z 5 cm trawy, 5 słomy, posypać trochę ziemią, liście, chwasty oraz wszelkie odpadki ogrodowe i kuchenne. Jak masz sad, to jesienią na pewno jest mnóstwo liści. Pryzma kompostowa powinna być napowietrzona. Jest specjalny wątek poświęcony robieniu dobrego kompostu. Widziałam tam też zdjęcia takiego dużego dwukomorowego kompostownika. Dobry kompost jest prawie tak wartościowy jak obornik i nic nie kosztuje ;:333 .
tu przeczytałam, że przerzucanie piaskiem skoszonej trawy daje dobre rezultaty
ja jeszcze nie wiem dopiero w tym roku zakładam kompost,ale może macie jakieś podobne doświadczenia
i podobno przekładanie kompostu krwawnikiem daje dobre efekty
http://issuu.com/mywayofgardening/docs/bobioii
czy ktoś tak z was robi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”