Lobelia cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lobelia

Post »

Lobe bardzo dużo możesz jeszcze wysiać :) petunie, dalie, cynie, smagliczkę, szałwie i jeszcze cale mnóstwo innych.

Wracając do lobelii, wczoraj wysiałam jeszcze raz niebieską, bo ta co mam strasznie słabo rośnie. Wyciagnęła się i pada coraz więcej przy podlewaniu. Nie mam już do tej niebieskiej siły tym bardziej, że fioletowa tak ładnie rośnie chociaż ma dużo gorsze warunki, tzn wschodni parapet. Zostawiłam sobie jeszcze trochę żeby ją i do gruntu posiać w ramach eksperymentu czy coś z tego będzie.
Siałyście może kiedyś lobelię bezpośrednio do gruntu??
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

chinka pisze:Lobe bardzo dużo możesz jeszcze wysiać :) petunie, dalie, cynie, smagliczkę, szałwie i jeszcze cale mnóstwo innych.

Wracając do lobelii, wczoraj wysiałam jeszcze raz niebieską, bo ta co mam strasznie słabo rośnie. Wyciagnęła się i pada coraz więcej przy podlewaniu. Nie mam już do tej niebieskiej siły tym bardziej, że fioletowa tak ładnie rośnie chociaż ma dużo gorsze warunki, tzn wschodni parapet. Zostawiłam sobie jeszcze trochę żeby ją i do gruntu posiać w ramach eksperymentu czy coś z tego będzie.
Siałyście może kiedyś lobelię bezpośrednio do gruntu??
Ja siałam w zeszłym roku w maju, do misy na tarasie, w ramach eksperymentu. Kwitła, acz nieprędko.
chinka
200p
200p

Post »

Dzięki Agrestowa :) Jak będzie dobra pogoda, to może posieję ciut wcześniej, tak pod koniec kwietnia
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

sylwana85 pisze:Agresywna, no niestety ja tyle czekałam ;/ pisałam im 3 maile w międzyczasie. No ale nasionka dotarły i już w ziemi. Jak dostaniesz to nawilż porządnie ziemię i pod przykryciem podkiełkuj na kaloryferze, może szybciej wyjdą ;)
Agrestowa, przepraszam najmocniej samo mi wyskoczyło i zamieniło na słowo agresywna, przepraszam to nie ja tylko mój ipad ;(
deszczowymaj
200p
200p
Od: 9 sty 2013, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sonia śliczne Twoje lobelki ;:138
Po ile roślinek pikowałaś? ja pomału zaczynam się zastanawiać jak to zrobić :roll: ale pewnie skończy się na tym...ile złapie po tyle będzie :lol:
Joanna
chinka
200p
200p

Post »

Tylko na mnie nie krzyczcie :wink: Polecam pikowanie lobelii pojedyńczo. Zdecydowanie lepiej rośnie niż ta pikowana kępkami. Zresztą wystarczy popatrzeć jakie miała Niesia w zeszłym roku, a ona pikowała pojedyńczo właśnie. Chociaż kilka spróbujcie tak rozpikować i zobaczycie same różnicę. I naprawdę się da (wiem co mówię pikowałam już begonię i to był dopiero sajgon :wink:)
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Bogusiu, do pikowania pojedynczo lobelek trzeba mieć komplet narzędzi chirurgicznych, ale serio to czym to robić...łapkami?
chinka
200p
200p

Post »

Ja mam taki magiczny zestaw z zeszłorocznego grillowania, patyczki drewniane do szaszłyków znaczy się :)
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

To ja też spróbuję z patyczkami do chińszczyzny, obym tylko miała co pikować....
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

chinka pisze:Ja mam taki magiczny zestaw z zeszłorocznego grillowania, patyczki drewniane do szaszłyków znaczy się :)
Dokładnie ;:138 Patyczek od szaszłyków do podważania i patyczek do robienia dołków :heja Najlepszy-jak na razie-dla mnie zestaw ;)
chinka
200p
200p

Post »

Alenka sama bym tego lepiej nie opisała :D A tak poważnie, po kilku sztukach człowiek nabiera takiej wprawy, że idzie jak burza i nie wiadomo kiedy 300 lobelii przepikowanych :wink:
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja znowu zauważyłam, że jak się nie staram, to lepiej mi to wychodzi..Przepikowałam petunie i pod koniec jak miałam dość, to najlepiej się przyjęły :wink: Dziś to samo zrobiłam z kroplikiem :D
chinka 300 lobelii?? ;:oj Szacun kobieto ;:215 Ja po 50 szt petunii miałam już dość :uszy
chinka
200p
200p

Post »

Lobelii nigdy za wiele :tan Zawsze kupowałam, a teraz jak wysiałam sama to tak bez umiaru zupełnie :wink:
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

sylwana85 pisze:
sylwana85 pisze:Agresywna, no niestety ja tyle czekałam ;/ pisałam im 3 maile w międzyczasie. No ale nasionka dotarły i już w ziemi. Jak dostaniesz to nawilż porządnie ziemię i pod przykryciem podkiełkuj na kaloryferze, może szybciej wyjdą ;)
Agrestowa, przepraszam najmocniej samo mi wyskoczyło i zamieniło na słowo agresywna, przepraszam to nie ja tylko mój ipad ;(
Nie ma za co! Nie od dziś wiadomo, że w agrest ma skłonność do przemocy! :)
Dawno temu, mojemu ojcu, czyniącemu spis majątku jakiejś firmy, edytor tekstowy uporczywie zmieniał "polonez truck" na "polonez trup". Co, zdaniem taty, dobrze oddawało stan faktyczny.

A PNOS milczy w sprawie paczki. Niech to!
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Ja na przesyłkę z Pnosa czekałam 3 tygodnie, już nawet do nich dzwoniłam co się dzieje z moim zamówieniem. Chyba popyt przerasta ich możliwości :roll: Część nasion w końcu kupiłam w ogrodniczym a te z Pnosu będę miała na przyszły rok- mają długie terminy ważności. A w przyszłym roku zamówienie złożę już w styczniu coby się nie niecierpliwić.
Pozdrawiam Ida
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”