Kwiaty cięte - do wazonu.
Re: Kwiaty cięte - do wazonu.
Tez bym chetnie go posiala.Nigdy nie widzialam takiego.Kupujecie sadzonki czy nasiona? 

Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
Nasion nie ma, on chyba nie wytwarza. Sadzonki będą dostępne za miesiąc za granicą. Szkoda, że SGGWOgro nie odpowiada 

Rzeczywiście, trudno dostać nasiona nasiona tej odmiany goździka, ale czasami pojawia się on w sprzedaży w postaci sadzonek. Bardziej dostępną i również efektywną jest "Calocephalus browii"
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super że powstał taki temat, podpinam się
Długo w wazonie stoją kwiatostany dzwonka ogrodowego, również dzwonka skupionego całkiem nieźle, nie wiem jak inne gatunki z tego rodzaju
Dalia - rzeczywiście, wbrew pozorom szybko robi się brzydka.
Uwielbiam filigranową budowę orlików (ale tylko tych klasycznych pojedynczych, nie tych pełnych) i zawsze dużo ścinam do wazonu, mimo że nie są zbyt trwałe, ale przy odpowiedniej pielęgnacji bukietu to i z 4 dni postoją.
Nie znam niestety trwalszej alternatywy dla tych małych 'elfów'.
Zgadzam się z wcześniejszymi postami, że długo w wazonie stoją: jastruń (czyli popularne margerytki) i goździk brodaty. Od siebie bym dodał jeszcze zawilca koronowego (głównie mieszańce De Caen)
Z niekwiatowych - liście żurawki, baaaaardzo długo ładnie wyglądają po ścięciu. niektóre były na kilka kolejnych bukietów, tak samo świeżo wyglądające, mam tu na myśli czerwonolistne odmiany, nie wiem jak inne
Sam mam natomiast pytanie o konkretny typ kwiatów do cięcia: szukam czegoś, co byłoby podobne do gazanii, a nadawało się do cięcia - bo ta niestety, podobnie jak wenidium, zamykają się w cieniu i po ścięciu. Czy ktoś kojarzy podobną roślinkę, która nadawałaby się do wazonu? Z gerberami nie chce mi się bawić, bo to dużo zachodu. Jakiś gatunek złocienia, np trójbarwny? Za wszelkie sugestie będę wdzięczny

Długo w wazonie stoją kwiatostany dzwonka ogrodowego, również dzwonka skupionego całkiem nieźle, nie wiem jak inne gatunki z tego rodzaju

Dalia - rzeczywiście, wbrew pozorom szybko robi się brzydka.
Uwielbiam filigranową budowę orlików (ale tylko tych klasycznych pojedynczych, nie tych pełnych) i zawsze dużo ścinam do wazonu, mimo że nie są zbyt trwałe, ale przy odpowiedniej pielęgnacji bukietu to i z 4 dni postoją.

Zgadzam się z wcześniejszymi postami, że długo w wazonie stoją: jastruń (czyli popularne margerytki) i goździk brodaty. Od siebie bym dodał jeszcze zawilca koronowego (głównie mieszańce De Caen)
Z niekwiatowych - liście żurawki, baaaaardzo długo ładnie wyglądają po ścięciu. niektóre były na kilka kolejnych bukietów, tak samo świeżo wyglądające, mam tu na myśli czerwonolistne odmiany, nie wiem jak inne

Sam mam natomiast pytanie o konkretny typ kwiatów do cięcia: szukam czegoś, co byłoby podobne do gazanii, a nadawało się do cięcia - bo ta niestety, podobnie jak wenidium, zamykają się w cieniu i po ścięciu. Czy ktoś kojarzy podobną roślinkę, która nadawałaby się do wazonu? Z gerberami nie chce mi się bawić, bo to dużo zachodu. Jakiś gatunek złocienia, np trójbarwny? Za wszelkie sugestie będę wdzięczny

Kuba
Alternatywa dla gazani jest niedźwiedzie ucho. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Kubuś 2015 Złocień rózowy+ aster alpejski +złocień margaretka biała eleganckie, a kolorowe bukiety. Złocień rózowy jest byliną, ale posiany wcześnie zakwita jeszcze w tym samym roku. Chaber bławatek jednoroczna od Legutki miks kolorów na romantyczne średnie bukiety. Groszek pachnący, bardzo dobry materiał florystyczny. łubin ścięty rano i od razu wsadzony do wody trzyma sie dwa tygodnie. Efektowne sa bukiety z krwawnika bordowego, białego, różowego i żółtego długo stoją w wazonie. Anemony bardzo długo są świeże, ale te pełne lub półpełne.
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
Emalio, dziękuję pięknie!
Właśnie, zapomniałbym o krwawnikach, też są b. trwałe
A pojedyncze anemony już nie są tak trwałe jak pełniejsze? szkoda, bo zgrabniejsze

Właśnie, zapomniałbym o krwawnikach, też są b. trwałe

A pojedyncze anemony już nie są tak trwałe jak pełniejsze? szkoda, bo zgrabniejsze

Kuba