Kwiaty cięte - do wazonu.

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p
Od: 27 wrz 2009, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiaty cięte - do wazonu.

Post »

Tez bym chetnie go posiala.Nigdy nie widzialam takiego.Kupujecie sadzonki czy nasiona? :D
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Nasion nie ma, on chyba nie wytwarza. Sadzonki będą dostępne za miesiąc za granicą. Szkoda, że SGGWOgro nie odpowiada :(
SGGWOgro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2014, o 21:56

Post »

Rzeczywiście, trudno dostać nasiona nasiona tej odmiany goździka, ale czasami pojawia się on w sprzedaży w postaci sadzonek. Bardziej dostępną i również efektywną jest "Calocephalus browii"
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super że powstał taki temat, podpinam się :D

Długo w wazonie stoją kwiatostany dzwonka ogrodowego, również dzwonka skupionego całkiem nieźle, nie wiem jak inne gatunki z tego rodzaju :wink:
Dalia - rzeczywiście, wbrew pozorom szybko robi się brzydka.
Uwielbiam filigranową budowę orlików (ale tylko tych klasycznych pojedynczych, nie tych pełnych) i zawsze dużo ścinam do wazonu, mimo że nie są zbyt trwałe, ale przy odpowiedniej pielęgnacji bukietu to i z 4 dni postoją. :roll: Nie znam niestety trwalszej alternatywy dla tych małych 'elfów'.
Zgadzam się z wcześniejszymi postami, że długo w wazonie stoją: jastruń (czyli popularne margerytki) i goździk brodaty. Od siebie bym dodał jeszcze zawilca koronowego (głównie mieszańce De Caen)
Z niekwiatowych - liście żurawki, baaaaardzo długo ładnie wyglądają po ścięciu. niektóre były na kilka kolejnych bukietów, tak samo świeżo wyglądające, mam tu na myśli czerwonolistne odmiany, nie wiem jak inne :)

Sam mam natomiast pytanie o konkretny typ kwiatów do cięcia: szukam czegoś, co byłoby podobne do gazanii, a nadawało się do cięcia - bo ta niestety, podobnie jak wenidium, zamykają się w cieniu i po ścięciu. Czy ktoś kojarzy podobną roślinkę, która nadawałaby się do wazonu? Z gerberami nie chce mi się bawić, bo to dużo zachodu. Jakiś gatunek złocienia, np trójbarwny? Za wszelkie sugestie będę wdzięczny :roll:
Kuba
SGGWOgro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2014, o 21:56

Post »

Alternatywa dla gazani jest niedźwiedzie ucho. :wink:
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p

Post »

No tak, ale one podobno też się zamykają w cieniu i po ścięciu :roll:
Kuba
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Kubuś 2015 Złocień rózowy+ aster alpejski +złocień margaretka biała eleganckie, a kolorowe bukiety. Złocień rózowy jest byliną, ale posiany wcześnie zakwita jeszcze w tym samym roku. Chaber bławatek jednoroczna od Legutki miks kolorów na romantyczne średnie bukiety. Groszek pachnący, bardzo dobry materiał florystyczny. łubin ścięty rano i od razu wsadzony do wody trzyma sie dwa tygodnie. Efektowne sa bukiety z krwawnika bordowego, białego, różowego i żółtego długo stoją w wazonie. Anemony bardzo długo są świeże, ale te pełne lub półpełne.
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p

Post »

Emalio, dziękuję pięknie! :wit

Właśnie, zapomniałbym o krwawnikach, też są b. trwałe :)

A pojedyncze anemony już nie są tak trwałe jak pełniejsze? szkoda, bo zgrabniejsze :roll:
Kuba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”