Off-topic
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Off-topic
a tą roletę odsłaniasz w ciągu dnia? a masz jakieś inne okno gdzie jest więcej światła? Pączki opadają raczej z braku dostatecznej ilości światła, na początku myślałam, że nie kwitną w sensie - nie wypuszczają łodyg ;) Dlatego proponowałam chłodniejsze stanowisko 

- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Wczorajszy zakup, mam nadzieję że wyglądają zdrowo.
Jak myślicie, czy mam odciąć łodygi z przekwitniętymi kwiatami powyżej 3 oczka czy zostawić?. Mam nadzieję że jeszcze coś z nich odbije.

Tu dwa pozostałe kwiaty:

Jak myślicie, czy mam odciąć łodygi z przekwitniętymi kwiatami powyżej 3 oczka czy zostawić?. Mam nadzieję że jeszcze coś z nich odbije.

Tu dwa pozostałe kwiaty:

- Dufin
Moim zdaniem nie ma sensu obcinać
Obcinanie nad 3 oczkiem to mit, którego jedynym celem jest zachowanie jakichś wrażeń estetycznych. Często jest tak, że łodyga po jakimś czasie wydłuża się i znów pojawiają się pączki, więc ja pozostawiam decyzję storczykowi
Jeśli nie będzie w stanie tego "uciągnąć" wówczas sam zasuszy łodygę do wysokości jaka mu będzie odpowiadać :0 jeden mój storczyk np. zasuszył tylko pół łodygi, zatrzymał się przed uśpionym oczkiem, z którego teraz wypuścił odgałęzienie
gratuluję nowych pociech

gratuluję nowych pociech

- Russski
Dzięki za rady i za ciepłe słowa 

- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
Skoro jest taki off topic i przebywają tu maniacy stroczyków to cos od siebie napiszę. Przeglądam wątki w dziale "moje storczyki", kojarzę ludzi po nickach, avatarach. Piękne są storczyki , sama mam na ich punkcie fisia, ale jednej rzeczy nie mogę zrozumieć. Ostatnio przeglądałam forum razem z mamą która nie zna się na komputerze, pokazywałam jej zdjęcia z wyżej wspomnianego wątku.
I razem stwierdziłyśmy , że 50 % osób ma piękne storczyki, a drugie 50 % to już jakieś odchylenie.
Zwyczajnie szpecą swoje mieszkanie. Wygląda to okropnie. Jeszcze jak ktoś pisze, że nie ma miejsca a wstawia jakieś okropne akwarium... wydaje mi się, że to już lekka przesada.
Część ludzi potrafi wyeksponować storczyka, kwiatnie taki gigant na parapecie i aż przyciąga uwagę. Wtedy to jest ładne, a część osób pościska doniczki na parapecie w 2 rzędach
nawet jak któryś zakwitnie to nie widać uroku.
Albo inna sprawa szpecenie swoich okien wieszaniem vand. Korzenie wiszą na pół okna, to nawet nie kwalifikuje się do opisania jak okropnie to wygląda.
Storczyki to piękne kwiaty, ale popostawiane na kupie nie wyglądają ładnie.
I razem stwierdziłyśmy , że 50 % osób ma piękne storczyki, a drugie 50 % to już jakieś odchylenie.

Część ludzi potrafi wyeksponować storczyka, kwiatnie taki gigant na parapecie i aż przyciąga uwagę. Wtedy to jest ładne, a część osób pościska doniczki na parapecie w 2 rzędach

Storczyki to piękne kwiaty, ale popostawiane na kupie nie wyglądają ładnie.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dufin
Myślałam, że nie dyskutuje się o gustach...
Co do akwarium, myślę, ze gdyby dało sie obejść bez tego, ludzie też woleliby trzymać storczyki poza nim, ale np. w przypadku młodych sadzonek jest to bardzo trudne.. chodzi o to żeby zapewnić im odpowiednie warunki i wysoka wilgotność. jeśli ktoś ma takie warunki w domu, to nie musi się bawić w akwaria a jeśli nie to stara się jak może i nie ma tu czego za bardzo komentować
Storczyk to nie tylko dekoracja okienna, ale i satysfakcja z uprawy, nawet kiedy nie kwitnie. Mnie się natomiast bardzo podobają parapety obrzucone wręcz storczykami, zwłaszcza jeśli wszystkie kwitną, jest to bardziej naturalny widok.. Wiesz, myślę, że jak ktoś decyduje się na pierwszego storczyka to nie myśli o tym, ze wpadnie w taki nałóg, dopiero później okazuje się, ze tyle by sie jeszcze chciało a miejsca brakuje, więc ludzie próbują sobie radzić, sama się głowię, gdzie jeszcze postawić storczyki, żeby miały dobrze, mimo, że mam ich raptem 12
Jak ma się 2 storczyki to małe prawdopodobieństwo, ze któryś akurat będzie teraz kwitł, ale jak się ma 20 to zawsze się jakiś trafi a wtedy człowieka to cieszy i o to w tym chodzi
Nie tylko o walory estetyczne
ja uwielbiam grzebac przy storczykach, przecierać im liscie, przesadzać, zamgławiac, moczyć.. gdybym miała 3 storczyki to bym je zamęczyła, zresztą pierwszy zginął z zagłaskania
i podejrzewam, ze wiele osób tak ma 
Co do akwarium, myślę, ze gdyby dało sie obejść bez tego, ludzie też woleliby trzymać storczyki poza nim, ale np. w przypadku młodych sadzonek jest to bardzo trudne.. chodzi o to żeby zapewnić im odpowiednie warunki i wysoka wilgotność. jeśli ktoś ma takie warunki w domu, to nie musi się bawić w akwaria a jeśli nie to stara się jak może i nie ma tu czego za bardzo komentować

Storczyk to nie tylko dekoracja okienna, ale i satysfakcja z uprawy, nawet kiedy nie kwitnie. Mnie się natomiast bardzo podobają parapety obrzucone wręcz storczykami, zwłaszcza jeśli wszystkie kwitną, jest to bardziej naturalny widok.. Wiesz, myślę, że jak ktoś decyduje się na pierwszego storczyka to nie myśli o tym, ze wpadnie w taki nałóg, dopiero później okazuje się, ze tyle by sie jeszcze chciało a miejsca brakuje, więc ludzie próbują sobie radzić, sama się głowię, gdzie jeszcze postawić storczyki, żeby miały dobrze, mimo, że mam ich raptem 12

Jak ma się 2 storczyki to małe prawdopodobieństwo, ze któryś akurat będzie teraz kwitł, ale jak się ma 20 to zawsze się jakiś trafi a wtedy człowieka to cieszy i o to w tym chodzi

ja uwielbiam grzebac przy storczykach, przecierać im liscie, przesadzać, zamgławiac, moczyć.. gdybym miała 3 storczyki to bym je zamęczyła, zresztą pierwszy zginął z zagłaskania

- Russski
Zastanawia mnie co za rośliny znajdują się w tle obrazka (srebrne wiszące epifity), może zna ktoś nazwę?
http://forum.theorchidsource.com/attach ... house1.jpg
http://forum.theorchidsource.com/ubbthr ... 482/2.html
http://forum.theorchidsource.com/attach ... house1.jpg
http://forum.theorchidsource.com/ubbthr ... 482/2.html
Pewnie zna ktoś
-wygląda na Tillandsia usneoides - oplątwa brodaczkowa
Uwaga do postu....
-..na forum nie wstawiamy innych zdjęć -tylko własne albo za zgodą autora zdjęć.
To wymóg regulaminowy.
Do rozmowy można posłużyć się zdjęciem ukrytym tzw.adresem obrazka. I tylko tak możemy proponować obejrzenie.
Ten obrazek zostanie usunięty.
mod.JOVANKA

-wygląda na Tillandsia usneoides - oplątwa brodaczkowa
Uwaga do postu....
-..na forum nie wstawiamy innych zdjęć -tylko własne albo za zgodą autora zdjęć.
To wymóg regulaminowy.
Do rozmowy można posłużyć się zdjęciem ukrytym tzw.adresem obrazka. I tylko tak możemy proponować obejrzenie.
Ten obrazek zostanie usunięty.
mod.JOVANKA
No tak.... ale podaj adres do zdjęcia.
Bo, teraz to wygląda głupawo- nie wiadomo o czym jest "ta mowa i dlaczego".
JOVANKA
Bo, teraz to wygląda głupawo- nie wiadomo o czym jest "ta mowa i dlaczego".
JOVANKA
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta pani ma rację.Dufin pisze:Myślałam, że nie dyskutuje się o gustach...

- Dufin
a skoro to temat o wszystkim to...
zakupiłam na all* Dendrobium phalaenopsis. Mam z nim problem bo żółkną mu liście od dołu, ale nie tylko na starej pseudobulwie lecz także na młodych
Wiem, ze poprosicie o zdjęcia, ale nie jestem w stanie ich zrobić bo jak na złość nie zabrałam aparatu a telefon tez zostawiłam w Krk
Poradzono mi wymienić podłoże, tak zrobiłam.. nie znalazłam tam co prawda mchu ale w głębi doniczki były jakby duże zbrylone kawałki włókna kokosowego, które tworzyły jakby małą doniczkę a dookoła obsypane były korą. Możliwe, ze faktycznie korzonki młodych pseudobulw podgniły, choć ciężko mi cokolwiek stwierdzić, bo wczoraj storczyk był moczony i wszystko było wilgotne ;] Jednak ogólny stan korzeni wydaje mi się dobry, jest ich sporo.
możliwe, ze listki żółkną od przemarznięcia, kontaktowałam sie ze sprzedawca z zapytaniem co myśli na temat żółknięcia lisci i także przyznał, ze roślina mogła przemarznąć. Mam ją obserwować czy nie wypuszcza młodych przyrostów, jeśli nie to postara się znaleźć inne Dendrobium, tyle, że z mojego do tego czasu już chyba nic nie zostanie. Wymieniłam podłoże, więc reklamacji tez może nie uznać ;)
Czy jeśli jest to faktycznie przemrożenie i zakładamy, że żadna pseudobulwa się nie uratuje, czy jest później sens trzymać je jeszcze w domu? Chodzi mi o to, czy może się pojawić jakaś pseudobulwa z samych korzeni lub zasuszonych pseudobulw? Nie mam pojęcia o Dendrobiach, więc bądźcie wyrozumiali
Nie miałam niestety kory, wiec za podłoże posłużyły mi chipsy kokosowe a na wierzch skorupki cedrowe, mam nadzieję, że może tak zostać? Postaram sie zrobić jakieś zdjęcia, ale telefon odzyskam dopiero koło poniedziałku :/
Czy możecie się podzielić swoimi spostrzeżeniami?

możliwe, ze listki żółkną od przemarznięcia, kontaktowałam sie ze sprzedawca z zapytaniem co myśli na temat żółknięcia lisci i także przyznał, ze roślina mogła przemarznąć. Mam ją obserwować czy nie wypuszcza młodych przyrostów, jeśli nie to postara się znaleźć inne Dendrobium, tyle, że z mojego do tego czasu już chyba nic nie zostanie. Wymieniłam podłoże, więc reklamacji tez może nie uznać ;)
Czy jeśli jest to faktycznie przemrożenie i zakładamy, że żadna pseudobulwa się nie uratuje, czy jest później sens trzymać je jeszcze w domu? Chodzi mi o to, czy może się pojawić jakaś pseudobulwa z samych korzeni lub zasuszonych pseudobulw? Nie mam pojęcia o Dendrobiach, więc bądźcie wyrozumiali

Nie miałam niestety kory, wiec za podłoże posłużyły mi chipsy kokosowe a na wierzch skorupki cedrowe, mam nadzieję, że może tak zostać? Postaram sie zrobić jakieś zdjęcia, ale telefon odzyskam dopiero koło poniedziałku :/
Czy możecie się podzielić swoimi spostrzeżeniami?
hej Dufinko:) tez mialam ten problem.moje dendrobium pogubiilo listki prze droge (w paczce) i nic nie zostalo.wypuscil maluch ktory rosnie jak na drozdzach a gdzies tu widzialam na forum psb ktore wyrastaly z korzonkow wiec mysle ze nalezy dac mu szanse jednak.co do pani ktorej nie podobaja sie okna "zawalone" storczykami....coz ,storczyki dla ludzi ktorzy tutaj pisza sa pasja i jak pisalas,każdy kwiatek cieszy niesamowicie i wszyscy maja w nosie czy stoja w podwojnym rzedzie lub wisza.ja mam 60 storczykow i nie sadze aby bylo to nieestetyczne.wrecz przeciwnie .caly rok lato w domu ,kolorowo wiec nie rozumiem tej krytyki.ale coz....wolnosc slowa: 

Hej MirellaM!
Mnie też sie osobiście niezbyt podoba taki tłok na parapetach, ale co mi do tego, jak ktos prowadzi hodowlę? Kto mi daje prawo krytykować innych za to (dosłownie!) ile mają roslin w domu? Pamietaj: nie to ładne, co ładne, ale co się komu podoba
A poza tym, bardziej wstrzasajacy od widoku "dżungli" w domu jest dla mnie fakt, że ktoś może mieć właśnie TYLKO jednego, góra dwa storczyki i że mu to wystarcza... niepojete....
Mnie też sie osobiście niezbyt podoba taki tłok na parapetach, ale co mi do tego, jak ktos prowadzi hodowlę? Kto mi daje prawo krytykować innych za to (dosłownie!) ile mają roslin w domu? Pamietaj: nie to ładne, co ładne, ale co się komu podoba

A poza tym, bardziej wstrzasajacy od widoku "dżungli" w domu jest dla mnie fakt, że ktoś może mieć właśnie TYLKO jednego, góra dwa storczyki i że mu to wystarcza... niepojete....

- Dufin
Actus kochana dałaś mi nadzieję
Tak sobie pomyślałam, że może spróbuję jutro kupić ASAHI SL stymulator wzrostu, podobno może pomóc w beznadziejnych przypadkach ;) Ale w mojej małej mieścinie pewnie nie dostanę a w Krk będę w czwartek ale przejazdem i nie będę mieć czasu na sklepy
na all* natomiast sytuacja wygląda tak, że przesyłka jest droższa od samego preparatu, więc jednak rozejrzę się po sklepach
W każdym razie będę wiedziała, że mogę liczyć na młody przyrost chociaż nie jest to nic pewnego
A w poniedziałek postaram się zrobić zdjęcie i będę Was wszystkich dalej męczyć
:)