Przyznasz, że wyrażenie " zaproponował " jest bardziej jednoznaczne.
Niesmaczny żart.może zmień pomidory na trawkę...
Niesmaczny żart.może zmień pomidory na trawkę...
Paletki zawsze oczyszczam z ziemi. Nie wrzucam ziemi do wannyMagdallena pisze:A co robisz z ziemia w wannie? Ziemia bardzo zapycha syfony. Tez zawsze wszystkie doniczki laduja w wannie ale staram sie jakos te ziemie wybierac.
Czy one nie mają dziurek od spodu i nie stoją tak jak doniczka w podstawce w której stale jest woda i pobierają jej ile potrzebują. To w wiekszości przypadków rozwiązuje problem częstego podlewania.Magdallena pisze:OK. Przetestowałam multipalety i ...nigdy więcejW tych najmniejszych ziemia wysycha nie wiadomo kiedy. Trzeba codziennie podlewać, co w przypadku takiej lobelii jest mocno problematyczne.
Ja nie wiem dlaczego tak mocno ambicjonalnie niektórzy podchodzą do dawanych tutaj rad. Tej wiedzy którą tutaj nioektórzy przekazują inni nabywali latami. A tu czasami macie to wyłożone na tacy. I to częst w lekko humorystyczny sposób podany (ja osobiście to lubię). Nie wszystkie rady stosuję, niektóre odrzucam bo nie pasują do mojego rysu psychologicznegoforumowicz pisze:Koniecznie trzeba dokupić![]()
Albo pisać jaśniej.
Od dziś, jeśli z kimś będę tu dyskutował,to pierwsze pytanie będzie : " czy masz działkę ". No bo jak ktoś nie ma działki, to po licha zabiera głos na temat multipalet. Nie pasują mu, to po prostu nie kupuje.
Z tym mydłem "ogrodniczym" to chyba kolejny chwyt marketingowy. Wystarczy zwykłe szare mydło lub kilka kropel płyny do mycia naczyć i efekt podobny. Szkodliwość ??? przy takiej ilości ?Amanita pisze:Widziałam natomiast nie raz jak pokazywali w Roku w Ogrodzie na TVP1, że mydło ogrodnicze dodane do preparatów do opryskiwania roślin tak łatwo z roślin nie zjeżdza, ze względu na swoją konsystencję.
Porównywanie multipaletek do kubków 0,25l to jakby porównać 40 rowerów do 1 autobusu. I tym i tym przejedzie 40 osób. Ale oba rozwiazania mają troche inne zadania. Nikt nie stosuje multipalet (chyba że się mylę) o oczku 0,25lSamsu pisze:Nie lubie multipaletek . Po pierwsze za szerokie na parapet , przynajmniej mój . Za niskie , trzeba coś podkładać . Za giętkie , chwila nieuwagi i wszystko ląduje na podłodze. Cieżko się przechowuje , za dużo zajmują miejsca w mieszkaniu. Myślę , ze multipalety są dobre dla osób , ktore mają spore ilości sadzonek i używają regałów piętrowych .
Za to lubię kubki 0,25 ml. Wąskie ,i wysokie . Zmieści się ich na parapet sporo , są wysokie i wychodzą poza dolną ramę okna , nie trzeba nic podkładać, rozsada nie wybiega. Jak chce się bliżej przyjrzeć roślince , to biorę jeden kubek w ręke i oglądam . Po zużyciu nie szkoda wyrzucać, są tansze niż multipalety . Jak zaczyna sie okres ciągłego noszenia balkon -mieszkanie , to wkładam do niskiego kartonu lub skrzyneczki rozkładanej i jednym ruchem wynoszę jak multipalety. Podsumowując , rzecz gustu.