Oczko z formy
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Proszę o radę - małe oczko z formy
Muszla też podnosi pH, chcesz to zostaw, ja bym wyciągnął 

Tak, muszle pomagają na glony - lepiej wówczas rosną.
Glony bardzo hamują w środowisku kwaśnym i z garbnikami - dlatego szyszki olchowe działają. Woda żyzna i pH8 to proszenie się o glony.
z roślin warto np. pistia, trochę rzęsy, rogatek jako uzupełnienie. Te szybko rosną i są silną konkurencją dla glonów.
z roślin błotnych to kosaćce. Małe a wystarczająco piękne. Na brzegach trochę jeszcze jakiś traw, host itp.
Glony bardzo hamują w środowisku kwaśnym i z garbnikami - dlatego szyszki olchowe działają. Woda żyzna i pH8 to proszenie się o glony.
z roślin warto np. pistia, trochę rzęsy, rogatek jako uzupełnienie. Te szybko rosną i są silną konkurencją dla glonów.
z roślin błotnych to kosaćce. Małe a wystarczająco piękne. Na brzegach trochę jeszcze jakiś traw, host itp.
Rozumiem i dziękuję. 

- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hosta napisał/a
"z roślin warto np. pistia, trochę rzęsy, rogatek jako uzupełnienie"
Pistia rozetkowa (Pistia stratiotes) W strefie klimatu tropikalnego bylina, u nas roślina jednoroczna.
Więc, czy u nas przeżyje zimę w oczku? Myślę, że raczej w akwarium.
"z roślin warto np. pistia, trochę rzęsy, rogatek jako uzupełnienie"
Pistia rozetkowa (Pistia stratiotes) W strefie klimatu tropikalnego bylina, u nas roślina jednoroczna.
Więc, czy u nas przeżyje zimę w oczku? Myślę, że raczej w akwarium.
Czy musi przeżyć zimę? Tanie są, można kupić znów.
Natomiast zwrócę uwagę, iż oczko jest płytkie i jest duża szansa ze przemarznie, totez należy wszystkie rośliny wyciągnąć z wody i przechowywać w pomieszczeniu np. grążele w chłodnym i ciemnym miejscu. Pistia do akwarium albo...
Natomiast zwrócę uwagę, iż oczko jest płytkie i jest duża szansa ze przemarznie, totez należy wszystkie rośliny wyciągnąć z wody i przechowywać w pomieszczeniu np. grążele w chłodnym i ciemnym miejscu. Pistia do akwarium albo...
Zgadzam się z Hostą.Wodę z oczka mam zamiar wypompować na zimę,a rośliny do piwnicy.
Jestem zielona i nie wiem zupełnie jak posadzic rogatka.Pistia to roślina pływająca wiec zakotwiczy się sama,ale czy rogatek w oczku z formy da sobie radę bez mułu ? Kupiłam kosańca syberyjskiego w doniczce.Mogę go wstawić na półkę do oczka,czy jednak posadzić przy brzegu ? Jejku nawet nie wiem gdzie dostane te rośliny.Szukam na forum.
Kochani pomóżcie.Ostatnio wpuściłam kilka kijanek do oczka.To prawda,że jedzą glony ? Jeśli będę miała żabki to zimą dadzą radę w akwarium ?
Aha i co sądzicie o torfie kwaśnym jako wsad do oczka przeciw glonom ?
I jeszcze jedno pytanko.Czytam i czytam,szukam i szukam i nie jestem pewna czy to tyczy moich lilii.Otóż z kłączy wyrastają mi już małe listki,ale brązowieją i zwijają się.Czy to niedobór żelaza ?
Kochani pomóżcie.Ostatnio wpuściłam kilka kijanek do oczka.To prawda,że jedzą glony ? Jeśli będę miała żabki to zimą dadzą radę w akwarium ?
I jeszcze jedno pytanko.Czytam i czytam,szukam i szukam i nie jestem pewna czy to tyczy moich lilii.Otóż z kłączy wyrastają mi już małe listki,ale brązowieją i zwijają się.Czy to niedobór żelaza ?
- PiotrekP
Kijanki mówisz? nie chwal się tym publicznie.monique83 pisze:Kochani pomóżcie.Ostatnio wpuściłam kilka kijanek do oczka.To prawda,że jedzą glony ? Jeśli będę miała żabki to zimą dadzą radę w akwarium ?
-- 11 maja 2013, o 19:43 --
monique83 pisze:I jeszcze jedno pytanko.Czytam i czytam,szukam i szukam i nie jestem pewna czy to tyczy moich lilii.Otóż z kłączy wyrastają mi już małe listki,ale brązowieją i zwijają się.Czy to niedobór żelaza ?
Zdjęcia by się przydały.
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kijanki w stawie ????????????? To twój staw i twoje żaby, ale będziesz je wkrótce miała w oczku, ogrodzie, może nie wejdą na zimę do domu, a jak wejdą to wiosną będą rechotać, aby wyjść na wolność. To nie jest dobry a nawet ............pomysł. Lilie w tak płytkim oczku, to kolejny zły pomysł.
Masz piękne rodzime bagna i dzikie stawy. Rośnie tam masa ciekawie rosnących i kwitnących roślin wodnych. Aktualnie przekwitają kaczeńce i to jest temat do twojego oczka, a nie egzotyczne ładne lilie na głębokość 1 m do naturalnego zimowania, czy pistia. Przechowywanie w akwarium, to zabawa na jeden raz. Po pierwszej zimie dasz sobie spokój. Ale to twoje oczko i twój wybór. Mimo krytycznej oceny twoich poczynań, życzę powodzenia w działaniu.
Masz piękne rodzime bagna i dzikie stawy. Rośnie tam masa ciekawie rosnących i kwitnących roślin wodnych. Aktualnie przekwitają kaczeńce i to jest temat do twojego oczka, a nie egzotyczne ładne lilie na głębokość 1 m do naturalnego zimowania, czy pistia. Przechowywanie w akwarium, to zabawa na jeden raz. Po pierwszej zimie dasz sobie spokój. Ale to twoje oczko i twój wybór. Mimo krytycznej oceny twoich poczynań, życzę powodzenia w działaniu.
_fox_ to o lilie już się nie martwię.Dzięki.
PiotrekP kijanki są pod ochroną,że tak piszesz ?
Kawu nie poto zakładałam oczko,aby o nie nie dbać.Lilie są piękne i będę je zimować.O żabki też zadbam.Szanuje Twoją opinię,ale się z nią nie zgadzam.
PiotrekP kijanki są pod ochroną,że tak piszesz ?
Kawu nie poto zakładałam oczko,aby o nie nie dbać.Lilie są piękne i będę je zimować.O żabki też zadbam.Szanuje Twoją opinię,ale się z nią nie zgadzam.
- PiotrekP
Tak, już od postaci larwalnej płazy są u nas pod ochroną. Jeżeli "żabki" będą chciały u Ciebie mieszkać to same przyjdą. Natura sama sobie to poukłada.
O kurcze,moja niewiedza,mój błąd.
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To oczko jest z formy? Bardzo sterylne, dosadź więcej roślin. Jaką masz lilie? Dla lepszego efektu wizualnego posadziłabym tojeść rozesłaną lub dąbrówkę rozłogową dla zamaskowania brzegów. 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !