Rośliny na skarpy różnego rodzaju

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Flyarek
50p
50p
Od: 26 kwie 2014, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowa oczyszczalnia ścieków

Post »

Efrelka, przyznaję, że udało Ci się poniekąd okiełznać teren, znaczenie lepiej to teraz wygląda. Chociaż to nie efekt końcowy. :)
PiotrekP, niestety wysokości tych kominów nie da się obniżyć. I przez to powstaje problem.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowa oczyszczalnia ścieków

Post »

Flyarek pisze: PiotrekP, niestety wysokości tych kominów nie da się obniżyć.

Oj uwierz mi że się da, sam takie zmniejszałem, wystawał tylko daszek z ziemi.
mamma_anna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2016, o 20:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny na skarpy różnego rodzaju

Post »

U mnie sytuacja jest zdecydowanie trudniejsza niż na zdjęciach powyżej, bo skarpa jest z piachu (północno-wschodnia). Planuję dać na nią ziemię/torf z worków, ale nie będzie tego więcej niż 10-15 cm i pytanie ile zsunie się wraz z pierwszym deszczem. Co ze wskazanych już w tym wątku roślin ma szanse zadarnić to trudne miejsce? Barwinek da radę? Ew. coś innego zimozielonego.

Mam fotkę z wczesnego etapu budowy, ale po lewej dobrze widać z jakim podłożem muszę się zmierzyć :(

Obrazek
Ulaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2018, o 12:20

Pnącza nadające się do umacniania skarp.

Post »

Dzień dobry,to mój pierwszy post,więc witam serdecznie :)
Forum czytam już długo,a teraz postanowiłam przełamać nieśmiałość i zadać pytanie.

Posiadam niedużą skarpę o nachyleniu ok 40 stopni ,wysokości 3m i szerokości 10m.Ziemia gliniasta,wystawa południowa.
Chciałabym ją ustabilizować na całej powierzchni w przeciagu sezonu i najlepiej roślinnością która nie będzie wymagała częstej pielegnacji (a więc "zwykła" trawa odpada).
Pewnego dnia natrafiłam na informację,że do stabilizacji skarpy można wykorzystać pnącza.Np.winobluszcze(zaroślowy,pięciolistkowy,trójklapowy),bluszcz pospolity,powojnik.
Chciałabym zapytać w jaki sposób pnącza są w stanie stabilizować skarpy,czy one leżąc na ziemi przerastają ją (kiedy się pną,"czepiają się").Czy jest realne tak ustabilizować skarpę ?

Nie chciałabym śmiecić i zakładać kolejnego wątku w innym dziale,więc jeszcze zapytam tutaj odnośnie traw niskich rozłogowych.
Zastanawiałam się jeszcze nad posadzeniem takiej trwa,ponieważ mam doświadczenie z mozgą,która w przeciągu sezonu z kilku korzonków porosła mi szczelnie duży obszar,ale jednak jest za wysoka i za twarda,czy znacie może takie ozdobne trawy które pozostają niskie i szybko się rozrastają?

pozdrawiam :D :D :D
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Re: Pnącza nadające się do umacniania skarp.

Post »

Cześć :wit
Może nie jestem bardzo doświadczony,ale na skarpy nadadzą się między innymi barwinki (mocno przerastają podłoże).Mogę Ci polecić również Flox szydlasty,kwitnie bardzooo ładnie i jest gęsty.Niestety (a może na szczęście :wink: ) nie są to pnącza o które pytasz :? Co do bluszczów to Pospolity sobie poradzi (raczej-w zależności,czy skarpa jest w cieniu czy na słońcu ;:218 )
Niskie trawy to np.Futro Niedżwiedzia lub Kostrzewy.
Pozdrawiam :D
Ulaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2018, o 12:20

Post »

Dziękuję za odpowiedz :D

wystawa południowa
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten bluszcz pospolity będzie rósł,tylko pod warunkiem,że będzie miał wilgotno.Może być też winobluszcz,ale on może "zaatakować" :D rośliny rosnące obok-owinie się wokół nich ;:173 Na tą skarpę to można też dać np.jałowce płożące,irgę ;:108 Oczywiście jeśli chcesz urozmaicić wygląd można posadzić rojniki,żagwiny,duże kamienie ;:32
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irga płożąca jest bardzo ładna-zimozielona,ma piękne,czerwone owoce zimą i jest niekłopotliwa w uprawie,a zadarnia znakomicie..Winobluszcze w zimie to grube,gołe rosliny.
Halina
jjdj

Post »

Płożąca jeżyna Rubus tricolor ładnie zadarnia skarpy.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z kwitnących roślin można posadzić smagliczki-jest ładna,zwarta,kwitnie ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mam podobną skarpę, tylko sporo dłuższą- 30 m. :) Obsadzam ją różnymi trzmielinami i wiciokrzewem japońskim Aureoreticulata. Systematycznie ukorzeniające się pędy odcinam i dosadzam w kolejne miejsca, w których jeszcze rosną floksy szydlaste i inne zadarniające rośliny. Niestety w ciągu jednego sezonu byłoby by to trudne. Chyba, że kupisz od razu dużą liczbę sadzonek.
Mam tylko takie nędzne zdjęcia.
alicja369
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2019, o 08:46

Skarpa - i co dalej?

Post »

Witam,
mam prośbę o pomoc w zagospodarowaniu skarpy.
U góry są powojniki i trzmielina. Nie wiem, co dalej.
Ile rzędów roślin jeszcze? Dwa? Co posadzić? Wyłożyć korą?
Będę wdzięczna na propozycje.
Skarpa jest od strony północnej.

https://imagizer.imageshack.com/img924/4061/bOpsz0.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”