Ogródek
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródek
Dla mnie ta jest chyba najlepsza: http://www.agroswiat.pl/p,pl,514,600+ra ... ictwa.html
Nie trafiłam tam na żadne "babole", które często trafiają się w nowych wydawnictwach np. zdjęcie lobelii podpisane: przylaszczka. Nie ma co prawda kolorowych zdjęć ale są dowcipne i zapadające w pamięć rysunki. Z tyłu książki tabele wymagań odnośnie nawożenia, trwałość nasion, wymagane odległości sadzenia. Gdzieś kiedyś pisałam o tej książce na Forum. Poszukam linku.
Znalazłam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=56
Nie trafiłam tam na żadne "babole", które często trafiają się w nowych wydawnictwach np. zdjęcie lobelii podpisane: przylaszczka. Nie ma co prawda kolorowych zdjęć ale są dowcipne i zapadające w pamięć rysunki. Z tyłu książki tabele wymagań odnośnie nawożenia, trwałość nasion, wymagane odległości sadzenia. Gdzieś kiedyś pisałam o tej książce na Forum. Poszukam linku.
Znalazłam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=56
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Ja prenumeruję Hasło Ogrodnicze, bo zawsze coś nowego napiszą.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Czy mogę, któryś z poniżej wymienionych nawozów zastosować na wiosnę:
dolomit, biohumus od dżdżownic kalifornijskich, torf nieodkwaszony (odkwaszać?), superfosfat. Jeżeli jakieś inne są, które można by było zastosować to podajcie.
dolomit, biohumus od dżdżownic kalifornijskich, torf nieodkwaszony (odkwaszać?), superfosfat. Jeżeli jakieś inne są, które można by było zastosować to podajcie.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Nie piszesz nic jaką masz glebę, jakie pH. co tam rosło w zeszłym roku, co dałaś jesienią a chciałabyś, żeby tak w ciemno dawać ci porady 

-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Akmis zacznij od przeczytania choćby jednej książki, bo pytania które zadajesz są po prostu osłabiające.
Glebę mam klasy 4, w zeszłym roku tam była trawa, na jesień nic nie sadziłem.
Teraz sam popatrz co z tej Twojej informacji wynika :akmis978 pisze:Glebę mam klasy 4,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klasyfikac ... h_w_Polsce
No zobaczyłem, ale o nawożeniu tam nie ma nic napisane.
Napisałeś, że masz glebę klasy IV, wiec ja Ci zalinkowałem klasyfikacje gleb, byś sobie poczytał, jakie gleby są do tej klasy zaliczane i, że tak naprawdę, to po Twojej informacji o klasie gleby, jak nikt nie wiedział nic, tak dalej nie wie co to za glebę masz.
A Ty czytałeś klasyfikacje gleb z nadzieją, że znajdziesz tam odpowiedź czym swoją glebę nawozić.
Może ktoś bardziej cierpliwy Ci na Twoje wątpliwości odpowie
A Ty czytałeś klasyfikacje gleb z nadzieją, że znajdziesz tam odpowiedź czym swoją glebę nawozić.

Może ktoś bardziej cierpliwy Ci na Twoje wątpliwości odpowie
Moja gleba to taki piasek, wymieszany z ciemniejszą warstwą gleby, wcześniej było tam uprawiane zboże, było nawożone.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
akmis978 Jak poczytasz sobie w podanym przez forumowicz linku, to zauważysz, że jest klasa IVa i IVb, a dodatkowo w ramach tych klas ziemia może być też różna. Tak naprawdę, to jaka jest jakość gleby może ocenić specjalista po wykonaniu analizy
. A amator z grubsza po dłuższym okresie użytkowania - pod kątem zawartości piasku, czy gliny, czy próchnicy.

- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale akmis978 wcale nie chce dowiedziec się niczego o swojej glebie... oczekuje porad typu: rozsyp worek dolomitu, daj dwa worki superfosfatu, itd.
Akmis, poczytaj sobie co Ci radzą moi przedmówcy, naprawdę!

Akmis, poczytaj sobie co Ci radzą moi przedmówcy, naprawdę!
Ponieważ zacząłem dzień z nowym ładunkiem cierpliwości -zapytam :akmis978 pisze: wcześniej było tam uprawiane zboże,
- Jakie to zboże było uprawiane ?
Odpowiedź na to pytanie nieco przybliży pojecie o żyzności Twojej gleby. Jeżeli zbożem tym była pszenica jest wielce prawdopodobne, że glebę Twoją można zakwalifikować do kompleksu pszenno- buraczanego. Jeśli to było żyto lub owies- do kompleksu żytnio- ziemniaczanego. Oba kompleksy różnią się znacząco żyznością .
Nie piszesz też:
- co z tą gleba było robione na jesień ?.
- czy masz dostęp do obornika ?.
- jakie warzywa chcesz uprawiać ?.
To była pszenica, na jesień zboże było ścinane i tyle ( znaczy 2 lata temu) w zeszłym roku rosła trawa i na malutkiej części był ogródek z rzodkiewkami i truskawkami, truskawek z 20 sadzonek było koło 100, rzodkiewek też dosyć sporo, niczym nienawożone. Nie mam dostępu do obornika chyba, że takiego suszonego ze sklepu. Chcę uprawiać pomidory, ogórki, rzodkiewki, marchewki, arbuzy, ogórki na podkładce z dyń, paprykę i oberżynę.
No ale ja Cie jeszcze o coś pytałem
Czy poplon nawozowy ?
forumowicz pisze:Nie piszesz też:
- co z tą gleba było robione na jesień ?.
- czy masz dostęp do obornika ?.
- jakie warzywa chcesz uprawiać ?.
Żniwa w jesieni ?akmis978 pisze:To była pszenica, na jesień zboże było ścinane

Czy poplon nawozowy ?