Livistonia - obsychanie końcówek liści i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Daray
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lut 2021, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Livistonia - obsychanie końcówek liści i inne problemy w uprawie

Post »

Bardzo dziękuję za szybką i szczerą odpowiedź. Zaoszczędziło mi sporo czasu i nerwów.

Pozdrawiam,

Daray

EDIT:
Niestety, jak się kupuje roślinę, to warto poczytać o jej wymaganiach i pielęgnacji.
Nie chcę się tu tłumaczyć, bo życia roślinie i tak to nie wróci, ale podlewałem ją strzykawką właśnie w obawie o przelanie. Niestety jeden z domowników stwierdził że ma za sucho, podlał dodatkowo po swojemu, a po paru dniach jak zaczęły usychać liście, zrobił mi awanturę że ususzyłem mu roślinkę. Twoja wypowiedź będzie teraz koronnym dowodem na moją niewinność!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście, że nie uratuje to palmy, ale może się przydać w przyszłości.

Właśnie o tym pisałem, to są błędy uprawowe. Roślin nie podlewa się ani z aptekarską dokładnością, ani zbyt często nie patrząc na temperaturę otoczenia, wilgotność powietrza, czy porę roku.
Livistonia wymaga utrzymania umiarkowanej wilgotności podłoża, które jednocześnie nie może być długo zbyt mokre, ani zbyt przesuszone. Czyli błędem jest podlewanie bardzo regularne. Wody z kolei lejesz tyle, żeby cała bryła korzeniowa mogła namoknąć.

Drugim czynnikiem oprócz zbyt częstego podlewania był brak przesadzenia niezwłocznie po zakupie i trzymanie palmy w niezbyt dobrym podłożu produkcyjnym. A przy tym podłożu, również można łatwo przelać. Rośliny zawsze sadzimy do mieszanki ziemi i rozluźniacza. Tylko w ten sposób podłoże będzie w miarę szybko przesychać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Shadowdusk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2021, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Livistona Rotundifolia suche liscie

Post »

Dzień dobry,
Dwa dni temu zakupiłam Livistona Rotundifolie, z roślinka wszystko było w porządku w pierwszy dzień , jednak kolejnego dnia liście stały się suche i zaczęły się zwijać tak jak na zdjęciu. Nie podlewałam jej, ponieważ ze sklepu trafiła do mnie z bardzo wilgotna ziemia. Śladów pasożytów też na razie nie znalazłam. Niestety nie wiem w jakiej ziemi obecnie jest, ale patrząc na jej obecny stan nie jestem pewna czy ją przesadzać... Czy problemem może być wilgotność powietrza, czy może raczej palma zmarzła podczas transportu lub tak reaguje na zmianę warunków?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście, że mogła przemarznąć, to jest palma z klimatu tropikalnego.
Bezwzględnie trzeba przesadzić.

Szczegóły znajdziesz wyżej w wątku, do którego przeniosłem Twój post. Poczytaj jakie powinnaś zapewnić warunki uprawy i pielęgnacji.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”