Co można uprawiać w zimie w mieszkaniu?
Re: Co można uprawiać w zimie w mieszkaniu?
Już przy pikowaniu czułem ten cudowny aromat liści pomidora - Iwonko
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie cudowne karłowe pomidory!forumowicz pisze:Już przy pikowaniu czułem ten cudowny aromat liści pomidora
pozdrawiam, Gunnar
Pomodro, ale śliczne
Przypomniały mi moje szaleństwo ubiegłoroczne z rododendronami
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7&start=28
Zobacz przy okazji jak była rok temu pogoda, aż trudno uwierzyć
A na tym termometrze to ile?

Przypomniały mi moje szaleństwo ubiegłoroczne z rododendronami

Zobacz przy okazji jak była rok temu pogoda, aż trudno uwierzyć
A na tym termometrze to ile?

Moniko
Na termometrze nocą jest 18 * C a w dzień 22-23 * C
Myślę, że jeszcze ładniej będą wyglądać jak przykryją doniczkę i kiedy ukażą się pączki kwiatowe. Po przepikowaniu rosną w oczach.
Na termometrze nocą jest 18 * C a w dzień 22-23 * C
Myślę, że jeszcze ładniej będą wyglądać jak przykryją doniczkę i kiedy ukażą się pączki kwiatowe. Po przepikowaniu rosną w oczach.
aaa.. to cieplutko mają, bo chyba czytałam, że chciałeś skręcić ogrzewanie
Pomysłów i patentów Ci nie brakuje, ale może komus się przyda ..to był mój patent na moje sadzonki pomidorów w marcu
To coś w co wtyknięty był kubek z sadzonką to dość wysoka gąbka, pomidory przez to stały wyżej, nie dotykały parapetu, były pod kątem i miały ciepło w nogi. Sprawdził mi się ten patent

Pomysłów i patentów Ci nie brakuje, ale może komus się przyda ..to był mój patent na moje sadzonki pomidorów w marcu
To coś w co wtyknięty był kubek z sadzonką to dość wysoka gąbka, pomidory przez to stały wyżej, nie dotykały parapetu, były pod kątem i miały ciepło w nogi. Sprawdził mi się ten patent

No i skręciłem. W nocy jest niezmiennie 18 * a w dzień , jeśli jest pochmurno, zostawiam te 18 *, a jeśli słonecznie ,odkręcam kaloryfer by podnieść temperaturę.monika pisze:czytałam, że chciałeś skręcić ogrzewanie
A czemu miałoby być inaczej ?. Popatrz na to :monika pisze:Sprawdził mi się ten patent
Optymalne, to znaczy takie nachylenie, przy którym skuteczność oświetlenia jest największa.Optymalne nachylenie płaskiej powier zchni absorbującej promieniowanie słoneczne względem
płaszczyzny poziomej dla szerokości geogr aficznej 52oN dla ekspozycj i południowej
Miesiąc roku I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Kąt nachylenia a [o] 78 70 50 48 39 35 36 44 54 64 76 79
W okresie chłodnym tj od października do kwietnia wystarczy pochylić doniczkę o 20* od pionu w kierunku słońca by wykorzystać do maksimum promieniowanie świetlne.
O świetnie, że to podałeś, przy dobrze doświetlonym pomieszczeniu można jakoś sobie radzić z wybieganiem. Ale rozumiem, że Ty tworzysz pomidorka krótkiego dnia, tak?
Ależ- nie. To wymagałoby zapewne manipulacji genetycznej, co jest, bynajmniej dla mnie - niewykonalne.
Zainspirował mnie post jednego z naszych kolegów z wiosny tego roku ze zdjęciami cudnych pomidorów doniczkowych. Myśmy byli wtedy na etapie pikowania rozsady. Tamte pomidorki miały tylko taki mankament, że miały niedobór magnezu.
Zainspirował mnie post jednego z naszych kolegów z wiosny tego roku ze zdjęciami cudnych pomidorów doniczkowych. Myśmy byli wtedy na etapie pikowania rozsady. Tamte pomidorki miały tylko taki mankament, że miały niedobór magnezu.
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
forumowicz napisał ; No i skręciłem. W nocy jest niezmiennie 18 * a w dzień , jeśli jest pochmurno, zostawiam te 18 *, a jeśli słonecznie ,odkręcam kaloryfer by podnieść temperaturę.
forumowicz nie bardzo rozumiem to odkręcanie kaloryfera kiedy świeci słońce , przecież wtedy i tak temperatura rośnie i na pewno za szybą jest więcej niż 23 stopnie
forumowicz nie bardzo rozumiem to odkręcanie kaloryfera kiedy świeci słońce , przecież wtedy i tak temperatura rośnie i na pewno za szybą jest więcej niż 23 stopnie
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Po to mam termometr by wiedzieć jaka jest temperatura powietrza a nie jaka być powinna. Teraz właśnie wróciłem do domu, słońce świeci a temperatura powietrza w otoczeniu pomidorów jest 19 *. Gdybym ten termometr ustawił tak, że byłby oświetlony przez słońce to może nawet i 25 * by wskazywał. Ale byłaby to temperatura termometru a nie powietrza.
Temperatura ma być adekwatna do natężenia światła ,i im jest ono większe tym większą temperaturę powietrza powinien mieć pomidor.
Temperatura ma być adekwatna do natężenia światła ,i im jest ono większe tym większą temperaturę powietrza powinien mieć pomidor.
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
. Masz rację zimą mimo słonecznego dnia temperatura na parapecie wcale nie musi być wysoka jeśli grzejnk nie grzeje
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Meandrzejew: po prostu obcinam końcówkę łodygi z liśćmi i wkładam do wilgotnej ziemi. Można najpierw do kubka z wodą i przesadzić dopiero jak pojawią się korzenie. Bazylia ze szczepek przyjmuje się prawie w 100%.meandrzejew pisze:Qwaku, zdradź blondynce sposób na odmładzanie bazylii. Mi zawsze pada (czy to sklepowa, czy z nasion)
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja także po raz kolejny postanowiłem coś wyhodować zimową porą. Bez szczególnego powodu, tylko żeby zimą było raźniej
Kilkanaście dni temu posiałem pomidory, a niedawno także rodzynka brazylijskiego. Pomidory zimą już z powodzeniem uprawiałem (szczegóły tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +pomidorki ), z rodzynkiem to chyba będzie pionierski eksperyment
Z racji tego, że nie mam miniaturowej odmiany pomidora, tym razem wybór padł na Maskotkę. Obecnie mam siewki w fazie liścieni. Innym razem zamieszczę zdjęcia i napiszę trochę więcej.

Kilkanaście dni temu posiałem pomidory, a niedawno także rodzynka brazylijskiego. Pomidory zimą już z powodzeniem uprawiałem (szczegóły tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +pomidorki ), z rodzynkiem to chyba będzie pionierski eksperyment

Z racji tego, że nie mam miniaturowej odmiany pomidora, tym razem wybór padł na Maskotkę. Obecnie mam siewki w fazie liścieni. Innym razem zamieszczę zdjęcia i napiszę trochę więcej.
Pozdrawiam, Maciek.
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
Drogi pomidoro,mam pytanie ,co prawda nie dotyczy uprawy pomidorow,ale........roz.Mam mlode sadzonki,probuje "przestawic"na wlasnokorzeniowe(uprawa w donicach na balkonie).Doswietlam je,chcialabym zastosowac Asahi i tu moje pytanie jak czesto,zeby nie przedobrzyc?Powodzenia na Twoim "poletku doswiadczalnym".Z gory dziekuje za ew.odpowiedz.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Etykieta środka przewiduje 1-3 oprysków w sezonie.
Zależy to od rodzaju i czasu trwania stresu.
Tobie również powodzenia w nietypowej uprawie.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Y94CwyQ6C8
Zależy to od rodzaju i czasu trwania stresu.
Tobie również powodzenia w nietypowej uprawie.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Y94CwyQ6C8