Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaka odmiana jest lepsza-Seler Nuget czy Seler Albin
Witam
Do adi5: Selerki wysiewałem 10 lutego 2012
Do adi5: Selerki wysiewałem 10 lutego 2012
-
- 200p
- Od: 6 lut 2011, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakie śliczne macie te selerki
Moje siane w lutym -nie wyglądają tak ładnie
Chyba muszę je czymś zasilić
Moje siane w lutym -nie wyglądają tak ładnie
Chyba muszę je czymś zasilić
Pozdrawiam
-
- Od: 11 lut 2012, o 13:33
Witam
Do PUMA72: mimo że późniejsze i tak ładnie wyglądają.
Właśnie przed chwilką skończyłem podlewać selerki, ale tym razem z nawozem substrala do pomidorów 2x5.5 ml (strzykawką 5.5 ml) na każdy selerek.
Aha w poprzednich latach ani razu przed sadzeniem nie dawałem nawozu. Ale czytając forumogrodnicze doszedłem do wniosku że należy dokarmiać siewki nawozem. Tak więc nawozy dają "moc". Czym silniejsza rozsada, tym łatwiej będzie się przystosować w gruncie.
felcia24 - spróbuj zasilić nawozem.
Pozdrawiam
Do PUMA72: mimo że późniejsze i tak ładnie wyglądają.
Właśnie przed chwilką skończyłem podlewać selerki, ale tym razem z nawozem substrala do pomidorów 2x5.5 ml (strzykawką 5.5 ml) na każdy selerek.
Aha w poprzednich latach ani razu przed sadzeniem nie dawałem nawozu. Ale czytając forumogrodnicze doszedłem do wniosku że należy dokarmiać siewki nawozem. Tak więc nawozy dają "moc". Czym silniejsza rozsada, tym łatwiej będzie się przystosować w gruncie.
felcia24 - spróbuj zasilić nawozem.
Pozdrawiam
Ja swoje wszystkie rozsady podlewam Biohumusem.
To chyba jednak zasilę swoje, tylko czym, mam pod ręką Florovit do kwiatów, NPK 5-6-8, ujdzie?
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Cudne selerki
a dziś pikowałam ale naciowy.

Jak tam wysadziliście juz selery?
Moje chyba wysadzę na dniach, bo widze że im się zaczyna niewygodnie już robić.

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 cze 2012, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy jest możliwe żeby mi selerka zjadło jakieś zwierzę???
Poszłam wczoraj poplewić troszkę, a tu ostatni w rzędzie seler jakis taki dziwnie krzywy, podchodzę poprawic go jakoś - a tu mi liście same w ręce zostały, po korzeniu ani śladu...
Co to mogło być? Innych śladów obecności intruza nie stwierdziłam, no i psa mojego też raczej nie posądzam
Temat zamykam, do kontynuacji zapraszam tutaj
Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa
moderator
Poszłam wczoraj poplewić troszkę, a tu ostatni w rzędzie seler jakis taki dziwnie krzywy, podchodzę poprawic go jakoś - a tu mi liście same w ręce zostały, po korzeniu ani śladu...

Co to mogło być? Innych śladów obecności intruza nie stwierdziłam, no i psa mojego też raczej nie posądzam

Temat zamykam, do kontynuacji zapraszam tutaj

moderator
-
- Od: 20 lis 2008, o 22:54
Witam,
Mam problem z selerem. Już drugi rok z rzędu zielona nać wyrosła bardzo bujnie, natomiast korzeń ma mnóstwo odrostów ale bulwy albo nie ma albo jest mała. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?
Pozdrawiam
Mam problem z selerem. Już drugi rok z rzędu zielona nać wyrosła bardzo bujnie, natomiast korzeń ma mnóstwo odrostów ale bulwy albo nie ma albo jest mała. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?
Pozdrawiam
- Agatra
- 500p
- Od: 23 lis 2009, o 17:03
Re: Seler - brak bulwy
Od razu piszę, że nie znam się, ale moja teściowa przez całe lato pracowicie palcami odsłaniała, ile się dało, korzenie selera i bulwy się wytworzyły. Przy pieleniu ostrożnie odsypywała ziemię wokół rośliny. Jak pytałam czemu - odpowiadała, że własnie po to by duży był korzeń selera.
Kasia

Aby uzyskać duże bulwy opłaca się robić dokładnie tak, jak opisała Agatra (dodatkowo podczas odsłaniania korzeni warto usuwać drobne, boczne odrosty) + płytkie sadzenie rozsady + dobrze nawieziona gleba.
Jeżeli przez dwa lata siałaś te same nasiona, to lepiej jest też zmienić odmianę - może jakaś "felerna".
Jeżeli przez dwa lata siałaś te same nasiona, to lepiej jest też zmienić odmianę - może jakaś "felerna".
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie - a tak z ciekawości - jaka odmiana została posiana? Ja dwa lata temu miałam Denar i Talar - na początku odkrywałam bulwki, a później już przestałam bo i tak duże wyrosły. W zeszłym roku jeszcze doszedł Zagłoba - bulwy mniejsze mi urosły niż poprzednich, ale za to był bardzo soczysty (mokry) i był super na surówki.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Z treści postu szalonykon wcale nie wynika, że uprawiał On seler korzeniowy , więc może to być równie dobrze seler naciowy