Czy Halloween to tylko niewinna zabawa?

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy Halloween to tylko niewinna zabawa?

Post »

Tomek jesteś katolikiem ,a wierzysz w legendy????
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

AAleksandra , masz rację , nikogo nie uraziłaś i nikogo nie obraziłaś- piszesz merytorycznie a nie puste frazesy.
Jak ktoś nie ma argumentów używa frazesów i ośmieszeń, typu legenda, bzdura, bajka lub tu wymienionych :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=4&t=56949

Bardzo dobrze, że prezentujesz to co myślisz odważnie i asertywnie.
Jeśli nie będziemy mówić o zagrożeniach , ze strachu przez "złym postrzeganiem" niewiele z tego wyniknie i bedziemy czytac takie posty typu - wierzysz w legendy itp
Tak pisać może tylko ktoś kto nie zna tematu za grosz, bez urazy ale taka jest prawda
A wystarczy trochę porozmawiać z kimś zorientowanym i obejrzeć nieco świadectw ludzi , choćby z pierwszego postu tegoż wątku
Pozdrawiam
Dobrej nocy
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A przepraszam bardzo,a nie jest tak ,ze kościół nie uznaje legend??,mitów itp??? JEST!!
I proszę mi nie zarzucać,że nie znam za grosz tematu czy coś w tym stylu
Nie tylko ja w tym wątku wyraziłam swoje powątpiewanie w "szatańskie zamysły"
Porozmawiać z kimś zorientowanym.....
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
Administrator
---
Kontakt:

Post »

Udowodnij że znasz. Nie pustymi słowami
Podaj linki udowadniające że to "święto lucyferyczne" (bo takim jest jeśli nie wiesz o tym) nie zawiera elementów satanistycznych.
Bo jest nim - wypowiadają się tysiące na ten temat i potwierdzają
Niektóre kraje zakazały w tym roku obchodzenia Halloween w swoich państwach.
Wiesz chociaż które ?
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem że we Włoszech-ale nie wszędzie,wiem,że na Filipinach i wiem ,że w częsci Rosji,tyle wiem
Linków nie podam bo nie szukałam takowych,nie miałam takiej potrzeby
A gdzie odpowiedż na moje pytanie ????
poszukuję ,sprzedam
Awatar użytkownika
Administrator
---
Kontakt:

Post »

http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/h ... omosc.html

"Anton Lavey, twórca współczesnego satanizmu, stwierdził, iż noc z 31 października na 1 listopada jest największym świętem lucyferycznym. Mają wtedy miejsce wzmożone liczebnie akty przemocy o charakterze okultystycznym. Kościół otwarcie sprzeciwia się takim praktykom" - podkreśla kuria metropolitalna.

===============================

http://www.franciszkanska3.pl/Abp-Dzieg ... aw,a,17625

Pod niewinną nazwą ?psikusów? wobec tych, którzy odmawiają współudziału w tej ?niby zabawie?, mogą się umacniać postawy szkodzenia drugiemu człowiekowi. Te złośliwości i perspektywę bezkarnego szkodzenia można już interpretować wprost jako oznakę postaw diabolicznych ? zauważa metropolita szczecińsko-kamieński.

I apeluje do wiernych: ?Gorąco proszę wszystkich Was, dorośli katolicy, nie organizujcie tych 'niby zabaw', które nie wnoszą nic pozytywnego do duszy dzieci i młodzieży, a wręcz rujnują ich duchowość. Proszę Was, drodzy rodzice katoliccy, nie lekceważcie tego duchowego zagrożenia dla Waszych dzieci. Proszę Was, katoliccy nauczyciele, a szczególnie katecheci, przestrzegajcie
swoich uczniów przed nieodpowiedzialną i antychrześcijańską zabawą. Proszę Was, ludzie mediów, nie promujcie negatywnych wzorców zachowań. Proszę także Was, drogie katolickie dzieci i droga młodzieży, w imię czystości wiary w Jezusa Chrystusa umiejcie sami odmawiać już teraz angażowania się w złe doświadczenia. W Roku Wiary próbujcie doświadczyć radykalizmu wyboru drogi Chrystusowego Słowa i Chrystusowej miłości?.

Arcybiskup zwraca się także do "wszystkich, którzy deklarują się jako katolicy z racji na przyjęty chrzest, ale którzy na co dzień nie przejmują się zbytnio sprawami Bożymi". ? "Postawcie sobie sami pytanie: jaki jest wasz rzeczywisty stan duchowy obecny, i jaki duchowy status chcecie przeżywać w dalszym życiu? I nie mówcie, że macie jeszcze dużo czasu na odpowiedź".
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
Administrator
---
Kontakt:

Post »

Prócz Włoch

Choćby z brzegu jedno z państw, reszty poszukaj sama :D

Po co Rosjanom obca pseudo-kultura?
Zakazano ?święta? Halloween

Ministerstwo Oświaty Kraju Krasnodarskiego zaleciło podległym sobie instytucjom oświatowym powstrzymanie się od organizacji jakichkolwiek przedsięwzięć związanych ze ?świętem? Halloween, które obchodzone jest 31 października. Podstawą do podjęcia takiej decyzji jest ekspertyza specjalistów Państwowego Instytutu Rodziny i Wychowania, Instytutu Innowacji Pedagogicznych Rosyjskiej Akademii Edukacji i Prawosławnej Eparchii Jekatierinodarskiej i Kubańskiej, dotycząca negatywnych skutków pozostawionych przez to ?święto? w psychice dzieci.

?Typowe dla tego ?święta? karnawałowe kostiumy powstałych z mogił trupów, asortymenty różnych słodyczy w kształcie kości i ludzkich embrionów, to wszystko prowadzi do usuwania wewnętrznych tabu, które napawają awersją do podobnych rzeczy, i prowadzi do ciężkich ,patologicznych zmian osobowości?- pisze się w dokumencie Ministerstwa Oświaty.

Według przedstawiciela regionalnej Prawosławnej Eparchii, ojca Trifona, dla świąt pogańskich w życiu Rosjan nie ma miejsca.

?My mamy wiele pięknych świąt prawosławnych promujących życie wieczne a nie śmierć?- powiedział gazecie ?Izwiestia? ojciec Trifon.

?Ponadto w to święto zaangażowane są piekielne moce. Na przykład amerykański kościół Szatana oficjalnie uznaje to święto za swoje?- mówi ojciec Trifon.

Według słów duchownego, w szeregu państw katolickich także występuje opór przeciwko Halloween.

?W Polsce prowadzi się kampanię przeciwko temu świętu?- dodaje ojciec Trifon.

?Halloween zabija samo rozumienie osobowości, które powstało właśnie w Prawosławiu. A teraz Zachód próbuje wywabić je z nas i przywrócić mrokom pogaństwa?- konkluduje ojciec Trifon.

Według ?ekspertki? (żydowskiej- tłum.) Centrum Informacyjno-Analitycznego ?Sowa?, Olgi Sibiriewej, przyczyny takowej decyzji Ministerstwa Oświaty mogą mieć naturę polityczną.

?To zalecenie w pełni wpisuje się w nurt polityki ksenofobii realizowanej przez nasze państwo?- powiedziała gazecie ?Izwiestia? ekspertka.

?Miejscowi urzędnicy chcą przypodobać się centrum federalnemu i odpowiednio do tego działają?- twierdzi Olga Sibiriewa.

Według rozmówczyni gazety ?Izwiestia?, związek pomiędzy Halloween i samobójstwami dzieci nie jest udowodniony.

?Aby poznać te ?badania? nie ma żadnych możliwości?- ciągnie ekspertka.

?A co się tyczy możliwości obrazy czyichś uczuć religijnych to święto Halloween już dawno nie jest związane z sektami czy religiami?- kończy ekspertka.

W ubiegłym roku w Tiumeni także wydano zalecenie powstrzymania się od obchodzenia ?prawdziwie szatańskiego święta?, które ma zgubny wpływ na wrażliwą psychikę dzieci.

Zaczerpnięte z - http://stopsyjonizmowi.wordpress.com/20 ... halloween/

============
Jeszcze jeden bardzo ciekawy link z filmami
Obejrzyj jeśli zechcesz . Twoje życie - Twój wybór. Dobrej nocy.

http://dzieckonmp.wordpress.com/2012/10 ... odeszli-2/
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale co prócz Włoch?nie rozumiem------W Rzymie odbędzie się ?Msza zadośćuczynienia za zniewagi i profanacje, do jakich dochodzi w noc Halloween?. Przez Circus Maximus, miejsce męczeństwa pierwszych chrześcijan, przejdzie procesja eucharystyczna.

Bp Luigi Negri z diecezji San Marino-Montefeltro wskazał niedawno, że zabawy towarzyszące Halloween są podstępnie wprowadzanym kultem szatana. Zwyczaje te wywodzą się bowiem z kultury ezoteryczno-satanistycznej, której przedstawiciele zajmują się magią i spirytyzmem. W niektórych sektach wiąże się to nawet z rytualnymi mordami, porwaniami i przemocą.

Więc we Włoszech też
poszukuję ,sprzedam
Awatar użytkownika
Administrator
---
Kontakt:

Post »

Przecież podałem odpowiedź:

Ministerstwo Oświaty Kraju Krasnodarskiego zaleciło podległym sobie instytucjom oświatowym powstrzymanie się od organizacji jakichkolwiek przedsięwzięć związanych ze ?świętem? Halloween, które obchodzone jest 31 października. Podstawą do podjęcia takiej decyzji jest ekspertyza specjalistów Państwowego Instytutu Rodziny i Wychowania, Instytutu Innowacji Pedagogicznych Rosyjskiej Akademii Edukacji i Prawosławnej Eparchii Jekatierinodarskiej i Kubańskiej, dotycząca negatywnych skutków pozostawionych przez to ?święto? w psychice dzieci.

Obejrzyj dokładniej linki podane wyżej i z pierwszego postu * polecam.
Nie ma sensu przepychać się - ja mam swoje zdanie, szanuję Twoje. Mogę jedynie poinformować a wybór należy do Ciebie czy chcesz brać udział w święcie lucyferycznym czy też nie - czy to tylko uznajesz za bajki . Mnie to mało obchodzi tak naprawdę. :wink: bo TWOJE życie, ewentualnie Twoich dzieci
Admin.
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i widzisz,Ty tez poczytaj ,ja nigdzie nie napisalam,że chcę uczestniczyć w tym święcie ani ,ze go popieram,napisałam ,że nie uważam go za święto szatana i tyle
poszukuję ,sprzedam
Awatar użytkownika
Administrator
---
Kontakt:

Post »

Ale jest to święto ku czci szatana założone przez założyciela satanizmu
Czy to rozumiesz i nic nie znaczy ?

Można i tak się bawić i uznać to za świetną zabawę dla siebie / dzieci ale czy na pewno ?
..To taka miła zabawa ...prawda....

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 3sHg_V5HSw

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... tVgI9dGh-0

==============

INFORMACJA z Wikipedii

Szandor LaVey
W końcu 1966 powołał do życia Kościół Szatana. Głównym jego dziełem, prezentującym podstawy satanizmu, jest Biblia Szatana, napisana częściowo po angielsku, częściowo w języku enochiańskim.

Powiązane

http://www.av1611.org/halloween.html
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok w porządku,idę w ślady Comci i poddaję się,ja co innego ,Ty co innego

Dobrze. Pozdrawiam serdecznie mimo różnicy zdań. Kończymy więc dyskusję na dziś.
Admin ;:167
poszukuję ,sprzedam
Awatar użytkownika
Padawan Collies
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

O, topic jednak "czynny", wiec wchodzę, bo poczytałam posty nasunęło mi się parę myśli..
Myślę, że szkoda spierać się przy okazji tego dnia... Każdy przecież otrzymał wolną wolę i rozum, i każdy może postępować zgodnie z nimi ...
Ja nieszczęsne dynie, będące powodem wielu polemik, mam. Stoją sobie na schodach już od dobrego miesiąca i są dla mnie symbolem jesieni, zbiorów, "czasu dojrzałości".
Pięknie tu ktoś pisał o tradycji, o potrzebie jej kontynuacji. Ale trzeba również pamiętać że tradycja też ulega zmianom.
Przez kilka pierwszych wieków Święto Wszystkich Świętych było w maju.... Teraz jest w listopadzie.
Przez wieki Msza Święta była odprawiana po łacinie i tyłem do wiernych, teraz każdy może wysłuchać i zrozumieć to misterium.
Dawniej na koniec mszy klęczano, teraz się stoi, bo ostatnie słowa kapłana powiązano z rozesłaniem apostołów (a ktoś gotowy do drogi ma postać stojącą).
Początkowo choinka uznawana była za symbol świecki, teraz nikt nie wyobraża sobie bez niej świąt.
Każdy z nas od dziecka pamięta, że Wigilia nie mogła być inna niż postna. Teraz mamy post zniesiony (o ile mnie pamięć nie myli to w Polsce trochę później niż w innych krajach).
W poczatkach chrześcijaństwa to biały był kolorem żałoby, teraz jest nim czarny.
Kiedyś prowadzilismy wojny krzyżowe, teraz wojny potępiamy.

Nie, nie chodzi mi o to, żeby z dyni robić symbol tych świąt, a dzisiejszą noc spędzić na zlocie czarownic :), bynajmniej nie. Chę tylko zwrócić uwagę na to, że tradycja potrafi się czasem zmieniać, że pewnym symbolom można nadawać różne znaczenie, że tradycję i symbole trzeba też rozumieć.
Zazwyczaj 1 i 2 listopada kojarzymy ze smutnym świętem, a oszczędnie mówiąc z zadumą.
Tymczasem 1 listopada to nie "dzień zmarłych", to jest święto Wszystkich świętych, czyli zmarłych już zbawionych, tych który dostąpili pełni szczęścia. Z teologicznego punktu widzenia jest to święto radosne, przypominające że do świętości jest zaproszony każdy. Dopiero 2 listopada, "Zaduszki", jest Świętem Zmarłych.

Myślę też, że potrzebna jest nam odrobina tolerancji i wiary w drugiego człowieka. Dlatego ufam, że "żebrzące" dziś o cukierki dzieciaki nie są gorsze od tych, które w rzece topią małe kociaki bo tata kazał, albo chociażby łamią parkowe drzewka, bo to przecież nie ich... I że może o takich rzeczach też czasem warto byłoby z ambony słow rzec.

Spać pora, jutro od rana droga...
Pozdrawiam - Mariola & Padawanki Copyright@Padawan Collies
Nasz ogród na Forum
GÓRY
RafalW
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lis 2012, o 08:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mieszkalem w stanach 20 lat i to co ludzie tutaj wypisuja na tematy amerykanow, ich kraju i obyczaji bylo by smieszne gdyby nie bylo tragiczne. Wiele mozna bylo by o tym pisac ale po prostu nasze kompleksy narodowe wychodza na kazdym kroku a szkoda bo mamy wiele do zaoferowania soba i swoja kultura a wlasnie do niej chcial bym nawiazac.

Wszystkie osoby, ktore tak strasznie krytykuja Halloween i te obrzadki, chcial bym wam przypomniec, ze PRAWDZIWA polska kultura a nie ta narzucona nam przez Rzym i lata watykanskiej globalizacji, ktora zniszczyla odrebne i przepiekne kultury swiata poprzez wyplemianie i zabranianie obrzadkow kulturalnych polaczone z paleniem na stosie i mordowaniem milionow ludzi, nasza kultura miala swieto, ktore bylo prawie identyczne do Halloween i nazywalo sie ono Dziady.

To byla ta prawdziwa polska kultura, ktora przez dwa tysiace lat tutaj istniala a dopiero tysiac lat temu zostala zastapiona wiara rzymsko katolicka. Wiec skonczmy z hipokryzja i wmawianiem sobie ze chrzescijanstwo jest nasza, polska kultura, bo tak nie jest, jest to tak samo obce tym ziemia jak amerykanska interpretacja tego poganskiego swieta, ktore tak jak ktos juz powyzej wspomnial, nie ma nic wspolnego z szatanem, poniewas kiedy bylo to swieto orginalnie obchodzone, nie bylo czegos takiego jak szatan, ten pomysl przyszedl troszeczke pozniej. Zylismy sobie w zgodzie z natura, w lasach obfitych w zwierzyne, owoce i ziemie i za to dziekowalismy roznym bustwom i bozkom. Czym sie to rozni od dzisiejszej religii? Bylo ich wiecej i lubili sie bawic. Jak na przyklad w noc kupaly, gdzie tanczylismy przez tydzien. I co w tym zlego?
Awatar użytkownika
Administrator
---
Kontakt:

Post »

RafalW pisze:....poniewas kiedy bylo to swieto orginalnie obchodzone, nie bylo czegos takiego jak szatan, ten pomysl przyszedl troszeczke pozniej. Zylismy sobie w zgodzie z natura, w lasach obfitych w zwierzyne, owoce i ziemie i za to dziekowalismy roznym bustwom i bozkom. Czym sie to rozni od dzisiejszej religii? ...
Czy Tu w ogóle wiesz co piszesz ? Pomysł przyszedł później.... Dobre :;230
Kiedyś nie było szatana tak , tylko teraz nagle jest a kiedyś nie było ;:oj
Jak dla Ciebie nie różni się niczym wiara w bóstwa i bożki a wiara w Boga jedynego to nie powinienem się dziwić w zasadzie. :wink:
Admin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”