lucy09 - Lucynko te główki Jeżówki purpurowej zawsze mnie zachwycają - planuję z nich zrobić suche bukiety połączone z Miskantem ale zapomniałam go ściąc w odpowiednim czasie ...

a teraz chyba za późno więc coś innego znajdę.
To wysokie o gołych łodygach kwitnące na fioletowo to Werbena patagońska. Nie uszczykiwałam jej bo musiała być wyższa niż kwiaty Anabelki . Ona praktycznie nie ma liści - owszem są ale ciut wyżej i takie lancetowate ale kwiatów masa i kwitnie nieprzerwanie. jej urok w ilości więc musi byc spora kępa.
Informacje podają,że w naszym klimacie to jednoroczna i siew w IV wprost do gruntu.Na odpowiednich stanowiskach daje samosiew. Dostałam jesienią malutką sadzonkę i przechowałam w ciemnej piwnicy - warto było a śniła mi się od chwili gdy po raz pierwszy widziałam ją w TV w angielskich ogrodach. Nasiona obowiązkowo zbiorę .
takasobie - Miłko zgadza się to słonecznik - bylina.
A główki Jeżówki zetnę i na pewno coś wykombinuję. W ub roku zapomniałam, ciekawe w jakiej fazie najlepiej je ścinać - pewnie zacznę po niedzieli na próbę.
marpa - Maryniu faktycznie na działce jesieni nie widać, jedynie Winobluszcz i inne zaczynają zmianę koloru.
Nie Ty jedna przesadzasz po kilka razy tą samą roślinę - pewnie większość z nas to przechodzi.
Ja po niedzieli robię zmiany na rabatach i bedę przesadzać - Szałwię też ale ze sporą bryłą i nie powinno jej zaszkodzić.
iwona0042 - Iwonko oczywiście,że pożyteczny krzew.
To Barbula - krzew kwitnący późnym latem aż do mrozów - miododajna.
Ma piękny kolor kwiatów - na początku kwitnienia to malutkie kuleczki które po rozwinięciu odwiedza masa pszczół. Są tak zajęte zbieraniem nektaru i można do woli obserwować je a one nie reagują. Gdy jest wilgotne powietrze korzenny zapach Barbuli jest bardziej wyczuwalny.
Bardziej pożyteczny dla nas z racji zdrowia jest krzew Niepokalanek mnisi też kwitnący o tej porze .
sweety - Aniu słoneczne kolory lubię ale wiatru nie znoszę wręcz nie cierpię. Wprowadza ogromny niepokój , dekoncentrację i ogólny chaos - do niczego się nie nadaję w takie dni.
Wczoraj był piękny słoneczny dzień ale w planie było generalne sprzątanie piwnicy - dużo pracy ale zadowolona jestem i kłopot z głowy. dziś działka i plan przerobienia rabaty z Liliowcami - zaczęło wiać , padać i po robocie. Zmarnowany dzień bo ani w domu ani na działce nic nie zrobiłam.
korzo_m - Dorotko dziękuję. Po niedzieli ścinam Słonecznik i dzielę na części - wtorek a środa najpóźniej wysyłam. Mogę odkopać kawałeczek sadźca ale u Ciebie za sucho i będzie taka lichota psuć Ci humor- potrzebuje dobrej ziemi i dużo wilgoci wtedy jest wysoki, dorodny i ładnie wybarwione duże kwiatostany - szkoda Twej pracy - popatrzysz sobie u mnie ...
dorcia7 - Dorotko na pierwszym zdjęciu jest krzew Barbula klandońska - pisałam o niej ciut wyżej .
JAKUCH - Jadziu czasami ułożą sie dość dobrze nasadzenia ale w całym sezonie to rożnie bywa. dziękuję.
Miodunki wyjątkowo dobrze pasują do wielu aranżacji jako obrzeże rabaty i dlatego mam je w kilku miejscach.
Kilka fotek na dzis i uciekam do kuchni bo ma ochotę na coś słodkiego ... ale co ???