Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Jesień cudowna, słoneczna, pachnąca...
Czy to na końcu to sloneczniczek?
A jeżówki, to posuszyć w celach ozdobnych zamierzam :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu piękne zdjęcia wkleiłaś! ;:215 U Ciebie też jeszcze jesieni nie widać. Widoki prawie letnie .
Mam pytanie: czy szałwię muszk.można by jeszcze przesadzić? Posadziłam sadzonki w miejscu w którym teraz mi niekoniecznie pasuje /normalka/. :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu, co to za roślina, na pierwszym zdjęciu, mów, bo śliczna i pewnie pożyteczna :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jak zobaczyłam słonecznika, to poczułam się jakby słońce wyszło zza chmur i świeciło z całą swoją mocą ;:138 A u nas wieje halny i jest 21 stopni :;230
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jak halny, to zmiana pogody :?: , a u nas leje dziś od rana i smutno :(
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Iwonko, mieszkam w górach od małego - to zdecydowanie halny - wieje okrooopnie bardzo ciepły wiatr :D I bynamniej nie napływają ciemne, deszczowe chmury. Przynajmniej jak na razie!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czasem zazdroszczę, Wam mieszkającym na wschodzie ogólnie, tam zawsze cieplej jakoś :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu piękne już jesienne widoki. Sadziec prześliczny, bardzo mi się podoba ta roślinka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Czy na pierwszym zdjęciu to pieknotka?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Pełny słonecznik wygląda jak chryzantema .Jesteś mistrzem kompozycji .Czemu jak nie mam takich zdolności ;:174 Np. fotka z daliami sadżcem i Unique a do tego miodunki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

lucy09 - Lucynko te główki Jeżówki purpurowej zawsze mnie zachwycają - planuję z nich zrobić suche bukiety połączone z Miskantem ale zapomniałam go ściąc w odpowiednim czasie ... :;230 a teraz chyba za późno więc coś innego znajdę.
To wysokie o gołych łodygach kwitnące na fioletowo to Werbena patagońska. Nie uszczykiwałam jej bo musiała być wyższa niż kwiaty Anabelki . Ona praktycznie nie ma liści - owszem są ale ciut wyżej i takie lancetowate ale kwiatów masa i kwitnie nieprzerwanie. jej urok w ilości więc musi byc spora kępa.
Informacje podają,że w naszym klimacie to jednoroczna i siew w IV wprost do gruntu.Na odpowiednich stanowiskach daje samosiew. Dostałam jesienią malutką sadzonkę i przechowałam w ciemnej piwnicy - warto było a śniła mi się od chwili gdy po raz pierwszy widziałam ją w TV w angielskich ogrodach. Nasiona obowiązkowo zbiorę .

takasobie - Miłko zgadza się to słonecznik - bylina.
A główki Jeżówki zetnę i na pewno coś wykombinuję. W ub roku zapomniałam, ciekawe w jakiej fazie najlepiej je ścinać - pewnie zacznę po niedzieli na próbę.

Obrazek

marpa - Maryniu faktycznie na działce jesieni nie widać, jedynie Winobluszcz i inne zaczynają zmianę koloru.
Nie Ty jedna przesadzasz po kilka razy tą samą roślinę - pewnie większość z nas to przechodzi.
Ja po niedzieli robię zmiany na rabatach i bedę przesadzać - Szałwię też ale ze sporą bryłą i nie powinno jej zaszkodzić.

iwona0042 - Iwonko oczywiście,że pożyteczny krzew.
To Barbula - krzew kwitnący późnym latem aż do mrozów - miododajna.
Ma piękny kolor kwiatów - na początku kwitnienia to malutkie kuleczki które po rozwinięciu odwiedza masa pszczół. Są tak zajęte zbieraniem nektaru i można do woli obserwować je a one nie reagują. Gdy jest wilgotne powietrze korzenny zapach Barbuli jest bardziej wyczuwalny.

Bardziej pożyteczny dla nas z racji zdrowia jest krzew Niepokalanek mnisi też kwitnący o tej porze .

Obrazek

sweety - Aniu słoneczne kolory lubię ale wiatru nie znoszę wręcz nie cierpię. Wprowadza ogromny niepokój , dekoncentrację i ogólny chaos - do niczego się nie nadaję w takie dni.
Wczoraj był piękny słoneczny dzień ale w planie było generalne sprzątanie piwnicy - dużo pracy ale zadowolona jestem i kłopot z głowy. dziś działka i plan przerobienia rabaty z Liliowcami - zaczęło wiać , padać i po robocie. Zmarnowany dzień bo ani w domu ani na działce nic nie zrobiłam.

korzo_m - Dorotko dziękuję. Po niedzieli ścinam Słonecznik i dzielę na części - wtorek a środa najpóźniej wysyłam. Mogę odkopać kawałeczek sadźca ale u Ciebie za sucho i będzie taka lichota psuć Ci humor- potrzebuje dobrej ziemi i dużo wilgoci wtedy jest wysoki, dorodny i ładnie wybarwione duże kwiatostany - szkoda Twej pracy - popatrzysz sobie u mnie ... ;:168

dorcia7 - Dorotko na pierwszym zdjęciu jest krzew Barbula klandońska - pisałam o niej ciut wyżej .

JAKUCH - Jadziu czasami ułożą sie dość dobrze nasadzenia ale w całym sezonie to rożnie bywa. dziękuję.
Miodunki wyjątkowo dobrze pasują do wielu aranżacji jako obrzeże rabaty i dlatego mam je w kilku miejscach.

Kilka fotek na dzis i uciekam do kuchni bo ma ochotę na coś słodkiego ... ale co ???

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Krysiu jeśli będziesz miała sadzonki z Niepokalanka i werbeny to ja się piszę, a o Niepokalanku już sobie poczytam, co do Ciebie zaglądam to nowe chciejstwa się pojawiają ;:oj, no i już wiem, że bardzo pożyteczny, jestem w takim wieku, że bardzo potrzebny mi będzie :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

iwona0042 - Iwonko to prawda - dla nas kobiet ( choć nie tylko) Niepokalanek to bardzo cenna roślina. Surowcem z niej sa wysuszone owoce zalane alkoholem o odpowiednim stężeniu.
Niepokalanek pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i Azji Środkowej. Tam klimat cieplejszy więc rośnie nawet do 5 m wys. U nas są zbyt ostre zimy, dlatego często przemarza nadziemna część.
Jednak podobnie jak u innych rosnących u nas roślin z śródziemnomorskiego klimatu dość dobrze odbija od korzeni ale przez to nie osiąga dużych rozmiarów. Konieczne jest okrywanie na zimę aby szybciej ruszyła wiosenna wegetacja wtedy zakwitnie i zdąży mieć owoce przed zimą.
O sadzonkach czy sianiu pomyślę - zima długa wiec coś trzeba robić.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny ten niepokalanek :D
Krysiu kwitnie mi tez ta chryzantema od Ciebie ;:196 jest śliczna , czy na zimę ją trzeba okryć :?:
Luki10
200p
200p
Od: 25 cze 2011, o 16:23

Post »

Witam Krysiu :wit
Jeszcze by mi umknęła kolejna część z przepięknym ogrodem.
Pokazałaś bardzo ładne kwiaty w szczególności róże :D
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”