Mój ogród na fotografii

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii

Post »

Dorotko! Witam serdecznie i dzięki, że do mnie zajrzałaś .http://forumogrodnicze.info/images/smiles/clap.gif Ogród duży, pracy wiele , ale też dużo satysfakcji. Część liści, kompostuję/ z brzozy/ i skoszone trawy , przycinane iglaki / a mam ich ponad 400/ przekazuję do kwiaciarni, a przekwitnięte kwiaty , w odpowiednim terminie spalam w swoim ogrodzie , po uzgodnieniu z sąsiadami. Zaglądaj do mnie, jeśli coś sobie upatrzysz to pisz- chętnie się podzielę. Pozdrawiam cieplutko!
Aga! :)Kocham kwiaty, pracę w ogrodzie , ale też kocham ludzi. http://forumogrodnicze.info/images/smil ... t.gifWitam w swoim gronie. Jestem wdzięczna, że zajrzałaś. Przez 20 lat tworzenia mojego ogrodu przechodził on wiele metamorfoz. 3 lata temu, obfita ulewa zerwała skarpę nad stawem z pięknym skalniakiem . Rok później wichura powyrywała z korzeniami dorodne ,dwudziestoletnie świerki i sosny.Serce pękało mi ....ale wzięłam się w garść i tworzę dalej. Przyznam, że nigdy nie zastanawiam się dłużej nad aranżacją, wszystko u mnie powstaje spontanicznie. Będę nieskromna i powiem, że wykonywany przeze mnie przez 34 lata zawód nauczycielki przedmiotów artystyczno- reklamowo - promocyjnych znajduje po części odzwierciedlenie w moim ogrodzie.Pozdrawiam i zapraszam .http://forumogrodnicze.info/images/smiles/thumbup.gif

Danusiu! ;)W ogrodzie , przy roślinkach i żywopłocie pracuję sama. Zadanie męża to obcinanie iglaków i wykaszanie skarp stawu kosą spalinową.Trawy jest ogrom do koszenia , więc niezbędny był ciągniczek - to zadanie syna, a ja kosiarką spalinową ujeżdżam tu i tam, oby dopieścić . Choć dbam o ogród cały czas , to przy tak dużym areale , mam zajęcie od poniedziałku do piątku. W sobotę i niedzielę relaksuję się i leniuchuję. Dobrze, że od września jestem na emeryturze - najchętniej nie wychodziłabym z ogrodu. Aż strach pomyśleć co będzie zimą. Pozdrawiam i zapraszam.http://forumogrodnicze.info/images/smiles/clap.gif
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj KaRo! ;)Kochana , nasz Fiduś ma swój okazały domek/ zamieszczę kiedyś zdjęcie/. A jeśli chodzi o rdest. Jest piękny rzeczywiście , pięknie prezentuje się, ale ma tak niesamowity roczny przyrost, że pędy zagościły gdzie trzeba i nie trzeba. Kłopot jedynie w tym, że po przekwitnięciu, późną jesienią , kiedy wyglada juz nieefektownie skracam sporo wszystkie pędy, wycinam słabe i te , które mi przeszkadzają. Jest bardzo dekoracyjny. Pozdrawiam cieplutko i proszę zaglądaj do mnie. Pa!http://forumogrodnicze.info/images/smiles/heart.gif
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Bogusiu :wit - widzę, że przybył nam na Forum kolejny piękny ogród. Twoją artystyczną duszę widać na każdym zdjęciu i w każdym zakątku ogrodu :lol:
Emerytura to cudowna sprawa, zwłaszcza dla miłośników swoich własnych ogrodów i działek. Ja też już na emeryturze.
Widzę, że masz piesia imieniem Fido a ja mam kota Fidela, na którego czasami wołam Fido-Dido :;230
Witaj kochana na naszym forum, zobaczysz, że tutaj nawet zima nie jest taka paskudna i mija dwa razy szybciej :wink:
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, kochana " Amba" -http://forumogrodnicze.info/images/smiles/witaj.gif -tak optymistycznie nastawiłaś mnie do zimy, że na pewno ją polubię- a to głównie dlatego, że bez wyrzutów będę mogła szaleć na forum. Jutro od rana wkraczam na Twoje stronki, będę podziwiała Twoje dzieło . Dorzucę jeszcze kilka fotekswojego "raju na ziemi". Pozdrawiam serdecznie!http://forumogrodnicze.info/images/smiles/clap.gif

-- 13 wrz 2012, o 21:48 --

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 13 wrz 2012, o 21:51 --

Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

-- 13 wrz 2012, o 21:54 --

-- 13 wrz 2012, o 21:56 --

Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

-- 13 wrz 2012, o 22:00 --

-- 13 wrz 2012, o 22:01 --

Obrazek

-- 13 wrz 2012, o 22:02 --

Obrazek
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Piękny ten wasz staw mój mąż zawsze o takim marzył ,na naszej działce trzyma kilka karasi w beczce ,dobre i to :wink: ,a u was jakie rybki pływają ,czy wędkujecie ;:88
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gracha!:)Nasz staw ma 4 ary. Do niedawna zarybialiśmy karpiami. Karasie mnożą się same. Mieliśmy także dwa amury, które nie przetrwały zimy w 2009/2010 , mimo robionych przerębli. Wtedy też dużo straciliśmy karpi. Nie ma u nas żadnego zapaleńca wędkowania, dlatego zapraszamy szwagra wędkarza , który odławia nam karasie. Sądzimy, że karpie też jeszcze są. Usilnie poszukujemy amura, aby oczyszczał staw z nadmiaru trzciny. Pozdrawiam serdecznie.http://forumogrodnicze.info/images/smiles/heja.gif
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p

Post »

Napisz gdzie mieszkacie jeśli możesz oczywiście to podeślę ci mojego męża do odławiania a ;:7 jest zapalonym wędkarzem chociaż ostatnio od kiedy mamy działkę trochę odpuścił ;:32
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieszkam niedaleko Zielonej Góry, a raczej Sulechowa / jeśli coś Ci mówi ta miejscowość.Wiesz do odławiania jest wielu chętnych, ale dlaczego nie - mogę kiedyś zaprosić, oczywiście razem z Tobą. ;:215
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p

Post »

Trochę to daleko od nas ,ja z tym odławianiem to oczywiście żartowałam chociaż kto wie :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko!Wszystko zdarzyć się może! Pozdrawiam cieplutko! :wit
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w piękne niedzielne popołudnie. Obiadek zjedzony, a więc mozna nacieszyć teraz oczy pięknymi widokami. ;:138 Wczoraj robiąc przegląd ogrodu utrwaliłam na fotkach niektóre kwiatki. Okazało się, że nie mogę zidentyfikować trzech roślinek - myślę, że pomożecie mi w tym.Na początek piękne dalie. ;:215 Szkoda tylko, że co roku trzeba je wykopywać. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 16 wrz 2012, o 13:35 --

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mniej efektowne i ładnie się prezentują: miniaturowe cynie, jeżówka nagietki pełne Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 16 wrz 2012, o 13:41 --

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znam nazwy tej roślinki , jest to pnącze o sztywnej łodydze i ciekawych niebieskich kwiatkach. Liście rownież są ciekawe. Proszę pomóżcie zidentyfikować . Jeśli uda mi się rozmnożyć, to z chęcią podzielę się. ;:63 Obrazek Obrazek

-- 16 wrz 2012, o 14:08 --

Te najbardziej okazałe liście są właśnie od tej roślinki. ;:88
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”