Minibotanik Jacka cz.7
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.7
Jacku, ja przechowuję w domu, ale na większą ilość nie mam miejsca. U mnie za ciepło. Bardzo w tym roku mi wyschły.
Mam 2 i na razie wystarczy.
Mam pytanie o szałwę. Poszukuje takiej własnie wyprostowanej, nie za wysokiej Salvię Nemorosa.
Zbyt sie pokłada jak dla mnie.
Na poprzednich fotkach pokazałeś też nemorosę, ale bardziej wyprostowaną. Czy to ta sama?
Dla mnie najodpowiedniejsza jest szałwia omączona,. ale ona jednoroczna, a ja mam problemy z sianiem
Mam 2 i na razie wystarczy.
Mam pytanie o szałwę. Poszukuje takiej własnie wyprostowanej, nie za wysokiej Salvię Nemorosa.
Zbyt sie pokłada jak dla mnie.
Na poprzednich fotkach pokazałeś też nemorosę, ale bardziej wyprostowaną. Czy to ta sama?
Dla mnie najodpowiedniejsza jest szałwia omączona,. ale ona jednoroczna, a ja mam problemy z sianiem
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nareszcie, doczekałam się!
Jacuś, naprawdę nie rozumiem, dlaczego unikasz takich zdjęć
Są super! Bardzo podoba mi sie ścieżka z kawałków cegieł chyba, znikająca w gąszczu roslin i podoba mi sie całe zdjęcie
Bardzo efektownie wygląda tez ściezka z dachówek (trochę przypomina moje ;) tylko jest szersza i misterniej wykonana
). Nawet betonowa, która wygląda jak gipsowa, jest intrygująca i przykuwa wzrok. Trochę sprawia wrażenie rzeki, która nagle znika pod ziemią
Czy planujesz ją przedłuzyć? I oczko z balii jest ok
Rabaty bujne, pięknie obsadzone i ta przestrzeń ... Teraz trochę wreszcie widać, jak tworzysz swój ogród, a to jest najciekawsze! Tak sie cieszę, że dałeś nam to zobaczyć!
Jak chodzi o szałwie, to nie widzę okręgowej
A najładniej wygląda łąkowa! 

Jacuś, naprawdę nie rozumiem, dlaczego unikasz takich zdjęć

Bardzo efektownie wygląda tez ściezka z dachówek (trochę przypomina moje ;) tylko jest szersza i misterniej wykonana

Rabaty bujne, pięknie obsadzone i ta przestrzeń ... Teraz trochę wreszcie widać, jak tworzysz swój ogród, a to jest najciekawsze! Tak sie cieszę, że dałeś nam to zobaczyć!

Jak chodzi o szałwie, to nie widzę okręgowej

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Samo określenie "ekopozytyw" zostało chyba pożyczone z programu angielskiego "Miejski Ogrodnik" emitowanego kilka lat temu przez TVN. Program świetny - szkoda, że nie kupili kolejnych części.
A tak na marginesie jestem ciekawa jaki to program zamierzasz śledzić od września. Kulinarny czy muzyczny...
Wracając do ogrodu to ścieżka mozaikowa z dachówek jest rewelacyjna i taka...klimatyczna. Brawo!
A tak na marginesie jestem ciekawa jaki to program zamierzasz śledzić od września. Kulinarny czy muzyczny...
Wracając do ogrodu to ścieżka mozaikowa z dachówek jest rewelacyjna i taka...klimatyczna. Brawo!
- Margo2
Izuniu, człowiek całe życie się uczy. Nie słyszałam nigdy o tych szałwiach. Mnie najbardziej z nich podoba się łąkowa.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Gosiu, to do mnie? ...
Mnie też najbardziej podoba się łąkowa - przynajmniej na zdjęciach Jacka
Moja szałwia omszona (nemorosa) stoi prosto. Pokładała się trochę, jak była wielka susza, a ja jej nie podlałam
ale potem znów stała prosto. Może to zalezy tez od podłoża, w którym rośnie?
Generalnie jednak wydaje mi się, ze nie powinna się wykładać.
A o okręgową pytam Jacka, bo dostałam od niego małe siewki i nie wiem, jak będą wyglądać, kiedy będą duże
Mnie też najbardziej podoba się łąkowa - przynajmniej na zdjęciach Jacka

Moja szałwia omszona (nemorosa) stoi prosto. Pokładała się trochę, jak była wielka susza, a ja jej nie podlałam

Generalnie jednak wydaje mi się, ze nie powinna się wykładać.
A o okręgową pytam Jacka, bo dostałam od niego małe siewki i nie wiem, jak będą wyglądać, kiedy będą duże

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Klaryso, miododajność szałwii to bardzo duży ich atut. Poza tym niektóre pięknie pachną. W ogóle - super są
Mam nadzieję, że dojdą mi następne
No Loki, trochę Cię nie było
Mam nadzieję, że urlop w Polsce się udał
Małgosiu, tak jak podpisałem zdjęcia - jedna jest wyprostowana, a druga - pokładająca się. Zdradzę Ci, że mam tę wyprostowaną od Georginii więc ona będzie wiedziała, gdzie ją dostać
Izunia, ponieważ nie nadążam z utrzymaniem ogrodu w należytym porządku, nie pokazuję planów ogólnych. Wybrałem zdjęcia nadające się do pokazania z dwóch miesięcy. Na macro nie widać tych wszystkich niedociągnięć. Bardziej od kompozycji pociąga mnie kolekcjonowanie roślin i dlatego wolę pokazywać kolekcje.
Dziękuję, za miłe słowa o moich ścieżkach
Tym bardziej, że zrobione są z byle czego.
Racja! Zapodziało się zdjęcie szałwii okręgowej więc doklejam jeszcze jedną szałwię

Uploaded with ImageShack.us

No Loki, trochę Cię nie było

Małgosiu, tak jak podpisałem zdjęcia - jedna jest wyprostowana, a druga - pokładająca się. Zdradzę Ci, że mam tę wyprostowaną od Georginii więc ona będzie wiedziała, gdzie ją dostać

Izunia, ponieważ nie nadążam z utrzymaniem ogrodu w należytym porządku, nie pokazuję planów ogólnych. Wybrałem zdjęcia nadające się do pokazania z dwóch miesięcy. Na macro nie widać tych wszystkich niedociągnięć. Bardziej od kompozycji pociąga mnie kolekcjonowanie roślin i dlatego wolę pokazywać kolekcje.
Dziękuję, za miłe słowa o moich ścieżkach

Racja! Zapodziało się zdjęcie szałwii okręgowej więc doklejam jeszcze jedną szałwię

Uploaded with ImageShack.us
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Jacku , ja jakoś za szałwiami nie przepadam .,więcej liści niż kwitów do tego zajmują dużo miejsca .
Te astry które kupowaliśmy razem jakoś nie maja żadnych paków kwiatowych a chyba już powinny coś mieć ?.
Te astry które kupowaliśmy razem jakoś nie maja żadnych paków kwiatowych a chyba już powinny coś mieć ?.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Piękne szałwie , mam sporo lekarskiej a ta od ciebie też ślicznie kwitnie .. Jednoroczna czerwona piękna ,jeszcze takiej nie widziałam ..
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Jacek ? A udał się, udał.
Naprawdę świetnie wypocząłem. 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Jacek ścieżki z byle czego to jest właśnie to.
Pomysłowość, wykorzystanie materiału , który ma się pod ręką, wizja danego fragmentu, to jest to co się liczy.
Co robi klimat w ogrodzie i co prezentuje duszę ogrodnika i jego umiejętność współżycia z naturą.
Nie sztuka mieć wychuchany pod linijkę ogród kiedy ma się kasę i nic człowieka poza swoją osobą nie obchodzi.
Sztuka zrobić coś z niczego i w zgodzie z naturą.
A taki wgląda właśnie twój ogród i niech takim pozostanie.
Śliczna ta szałwia, jakoś do tej pory nie miałam jej w ogrodzie ze względu na ślimaki.
Tylko lekarskiej dały spokój, więc tylko ta pozostała.

Pomysłowość, wykorzystanie materiału , który ma się pod ręką, wizja danego fragmentu, to jest to co się liczy.
Co robi klimat w ogrodzie i co prezentuje duszę ogrodnika i jego umiejętność współżycia z naturą.
Nie sztuka mieć wychuchany pod linijkę ogród kiedy ma się kasę i nic człowieka poza swoją osobą nie obchodzi.
Sztuka zrobić coś z niczego i w zgodzie z naturą.
A taki wgląda właśnie twój ogród i niech takim pozostanie.

Śliczna ta szałwia, jakoś do tej pory nie miałam jej w ogrodzie ze względu na ślimaki.
Tylko lekarskiej dały spokój, więc tylko ta pozostała.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Tu.ja, szkoda że nie wiedzialem, że był taki program. Ale tak to jest, jak się nie ogląda tv
Programy ogrodnicze BBC są świetne i do dziś pamiętam "Świat ogrodów" - najlepszy program ogrodniczy, jaki widziałem.
Dziękuję za uznanie dla mojej klinkierowej układanki
Margo, szałwia łąkowa jest super
Szałwi jest bardzo dużo, wystarczy otworzyć Wikipedię
Chatte, jedna szałwia omszona zawsze mi się pokładała niezależnie od stanowiska, więc to jej cecha stała. Druga kładzie się tylko trochę, tzn, boczne łodygi najpierw szorują ziemię a potem idą pionowo w górę, a z kolei trzecia rozgałęzia się wyżej i jest pionowa całkowicie
Wariant drugi dotyczy też szałwii lekarskich.
Geniu, "de dustibus..."
Szałwie są niektóre ozdobne bardziej z liści, inne z kwiatów, jedne zajmują dużo miejsca, inne są małe, bądź kolumnowe. Jest taka różnorodność wśród szałwii, że można znaleźć coś dla siebie
U mnie też jeszcze ten aster, co kupiłaś, nie zawiązał pąków. Może jest późniejszy, a może zbyt mały
Wiele moich astrów nie zawiązało jeszcze pąków.
Maniusiu, ode mnie to pewnie dostałaś szałwię okręgową, bo ona najbardziej plenna
Loki, cieszę się
Nie ma jak w Polsce
Kogra, to mnie dowartościowałaś, a raczej moje ścieżki
Dzięki wielkie
Ja też sądzę podobnie. Lubię oglądać, ogrody, które sporo kosztowały - nie tylko wysiłku, ale swój dopasowuję do własnych potrzeb i budżetu. Ogród nie musi być skarbonką bez dna, a KUPOWANIE podstawowym elementem ogrodomaniactwa. Wymiana roślin, łapanie deszczówki, produkcja własnego kompostu, zbieranie kamieni itp - proste zasady taniego i szczęśliwego ogrodu.
Szałwię okręgową dorzucić do 'Red Barona'?

Dziękuję za uznanie dla mojej klinkierowej układanki

Margo, szałwia łąkowa jest super

Chatte, jedna szałwia omszona zawsze mi się pokładała niezależnie od stanowiska, więc to jej cecha stała. Druga kładzie się tylko trochę, tzn, boczne łodygi najpierw szorują ziemię a potem idą pionowo w górę, a z kolei trzecia rozgałęzia się wyżej i jest pionowa całkowicie

Geniu, "de dustibus..."

Szałwie są niektóre ozdobne bardziej z liści, inne z kwiatów, jedne zajmują dużo miejsca, inne są małe, bądź kolumnowe. Jest taka różnorodność wśród szałwii, że można znaleźć coś dla siebie

U mnie też jeszcze ten aster, co kupiłaś, nie zawiązał pąków. Może jest późniejszy, a może zbyt mały

Maniusiu, ode mnie to pewnie dostałaś szałwię okręgową, bo ona najbardziej plenna

Loki, cieszę się

Kogra, to mnie dowartościowałaś, a raczej moje ścieżki

Szałwię okręgową dorzucić do 'Red Barona'?

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Jeśli masz w zapasie to bardzo chętnie.
Będę miała dwie.
W przyszłym tygodniu poleci następna paczka z liliowcami - już działam w tym kierunku.
"Świat ogrodów" to dobry serial.
Ja teraz oglądam "80 ogrodów dookoła świata".
Ekstra przegląd na całym globie ogrodów od projektantów do Indian w buszu.
Będę miała dwie.

W przyszłym tygodniu poleci następna paczka z liliowcami - już działam w tym kierunku.

"Świat ogrodów" to dobry serial.
Ja teraz oglądam "80 ogrodów dookoła świata".
Ekstra przegląd na całym globie ogrodów od projektantów do Indian w buszu.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Witaj Jacku !!! Czy już posmakowałeś hinduskiego jadła ?
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Bardzo lubię szałwie wszelkiej maści. Mam ich kilka. Twoja szałwia omszona (ta wyprostowana) bardzo przypomina mi moją "Ostfriesland". Czy to ona?
Jednoroczną w czerwonym kolorze widzę po raz pierwszy.
Jednoroczną w czerwonym kolorze widzę po raz pierwszy.
Pozdrawiam Hala
- Margo2
Muszę zatem udac się do Georginii.

Iza, musze w przyszłym roku spróbować więcej podlewać, bo u mnie totalna susza, a ja raczej nie podlewam za dużo, bo uważam, że rośliny muszą się przyzwyczaić do takich warunków. Ale z tą szałwią spróbuję z czystej ciekawości, czy to faktycznie od tego zalezychatte pisze:Gosiu, to do mnie? ...
Moja szałwia omszona (nemorosa) stoi prosto. Pokładała się trochę, jak była wielka susza, a ja jej nie podlałamale potem znów stała prosto. Może to zalezy też od podłoża, w którym rośnie?