Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Jacku, ja przechowuję w domu, ale na większą ilość nie mam miejsca. U mnie za ciepło. Bardzo w tym roku mi wyschły.
Mam 2 i na razie wystarczy.
Mam pytanie o szałwę. Poszukuje takiej własnie wyprostowanej, nie za wysokiej Salvię Nemorosa.
Zbyt sie pokłada jak dla mnie.
Na poprzednich fotkach pokazałeś też nemorosę, ale bardziej wyprostowaną. Czy to ta sama?
Dla mnie najodpowiedniejsza jest szałwia omączona,. ale ona jednoroczna, a ja mam problemy z sianiem
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nareszcie, doczekałam się! :tan
Jacuś, naprawdę nie rozumiem, dlaczego unikasz takich zdjęć :shock: Są super! Bardzo podoba mi sie ścieżka z kawałków cegieł chyba, znikająca w gąszczu roslin i podoba mi sie całe zdjęcie ;:215
Bardzo efektownie wygląda tez ściezka z dachówek (trochę przypomina moje ;) tylko jest szersza i misterniej wykonana :D). Nawet betonowa, która wygląda jak gipsowa, jest intrygująca i przykuwa wzrok. Trochę sprawia wrażenie rzeki, która nagle znika pod ziemią :lol: Czy planujesz ją przedłuzyć? I oczko z balii jest ok ;:215
Rabaty bujne, pięknie obsadzone i ta przestrzeń ... Teraz trochę wreszcie widać, jak tworzysz swój ogród, a to jest najciekawsze! Tak sie cieszę, że dałeś nam to zobaczyć! ;:196

Jak chodzi o szałwie, to nie widzę okręgowej ;:218 A najładniej wygląda łąkowa! ;:138
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Samo określenie "ekopozytyw" zostało chyba pożyczone z programu angielskiego "Miejski Ogrodnik" emitowanego kilka lat temu przez TVN. Program świetny - szkoda, że nie kupili kolejnych części.
A tak na marginesie jestem ciekawa jaki to program zamierzasz śledzić od września. Kulinarny czy muzyczny...
Wracając do ogrodu to ścieżka mozaikowa z dachówek jest rewelacyjna i taka...klimatyczna. Brawo!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu, człowiek całe życie się uczy. Nie słyszałam nigdy o tych szałwiach. Mnie najbardziej z nich podoba się łąkowa.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Gosiu, to do mnie? ...
Mnie też najbardziej podoba się łąkowa - przynajmniej na zdjęciach Jacka :D
Moja szałwia omszona (nemorosa) stoi prosto. Pokładała się trochę, jak była wielka susza, a ja jej nie podlałam :oops: ale potem znów stała prosto. Może to zalezy tez od podłoża, w którym rośnie?
Generalnie jednak wydaje mi się, ze nie powinna się wykładać.
A o okręgową pytam Jacka, bo dostałam od niego małe siewki i nie wiem, jak będą wyglądać, kiedy będą duże :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Klaryso, miododajność szałwii to bardzo duży ich atut. Poza tym niektóre pięknie pachną. W ogóle - super są :D Mam nadzieję, że dojdą mi następne 8-)

No Loki, trochę Cię nie było :wink: Mam nadzieję, że urlop w Polsce się udał :)

Małgosiu, tak jak podpisałem zdjęcia - jedna jest wyprostowana, a druga - pokładająca się. Zdradzę Ci, że mam tę wyprostowaną od Georginii więc ona będzie wiedziała, gdzie ją dostać 8-)

Izunia, ponieważ nie nadążam z utrzymaniem ogrodu w należytym porządku, nie pokazuję planów ogólnych. Wybrałem zdjęcia nadające się do pokazania z dwóch miesięcy. Na macro nie widać tych wszystkich niedociągnięć. Bardziej od kompozycji pociąga mnie kolekcjonowanie roślin i dlatego wolę pokazywać kolekcje.
Dziękuję, za miłe słowa o moich ścieżkach 8-) Tym bardziej, że zrobione są z byle czego.
Racja! Zapodziało się zdjęcie szałwii okręgowej więc doklejam jeszcze jedną szałwię :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku , ja jakoś za szałwiami nie przepadam .,więcej liści niż kwitów do tego zajmują dużo miejsca .

Te astry które kupowaliśmy razem jakoś nie maja żadnych paków kwiatowych a chyba już powinny coś mieć ?.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne szałwie , mam sporo lekarskiej a ta od ciebie też ślicznie kwitnie .. Jednoroczna czerwona piękna ,jeszcze takiej nie widziałam ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Jacek ? A udał się, udał. :-D Naprawdę świetnie wypocząłem. :-D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jacek ścieżki z byle czego to jest właśnie to. ;:215
Pomysłowość, wykorzystanie materiału , który ma się pod ręką, wizja danego fragmentu, to jest to co się liczy.
Co robi klimat w ogrodzie i co prezentuje duszę ogrodnika i jego umiejętność współżycia z naturą.
Nie sztuka mieć wychuchany pod linijkę ogród kiedy ma się kasę i nic człowieka poza swoją osobą nie obchodzi.
Sztuka zrobić coś z niczego i w zgodzie z naturą.
A taki wgląda właśnie twój ogród i niech takim pozostanie. :uszy
Śliczna ta szałwia, jakoś do tej pory nie miałam jej w ogrodzie ze względu na ślimaki.
Tylko lekarskiej dały spokój, więc tylko ta pozostała. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Tu.ja, szkoda że nie wiedzialem, że był taki program. Ale tak to jest, jak się nie ogląda tv ;:223 Programy ogrodnicze BBC są świetne i do dziś pamiętam "Świat ogrodów" - najlepszy program ogrodniczy, jaki widziałem.
Dziękuję za uznanie dla mojej klinkierowej układanki 8-)

Margo, szałwia łąkowa jest super :!: Szałwi jest bardzo dużo, wystarczy otworzyć Wikipedię 8-)

Chatte, jedna szałwia omszona zawsze mi się pokładała niezależnie od stanowiska, więc to jej cecha stała. Druga kładzie się tylko trochę, tzn, boczne łodygi najpierw szorują ziemię a potem idą pionowo w górę, a z kolei trzecia rozgałęzia się wyżej i jest pionowa całkowicie 8-) Wariant drugi dotyczy też szałwii lekarskich.

Geniu, "de dustibus..." ;:224
Szałwie są niektóre ozdobne bardziej z liści, inne z kwiatów, jedne zajmują dużo miejsca, inne są małe, bądź kolumnowe. Jest taka różnorodność wśród szałwii, że można znaleźć coś dla siebie 8-)
U mnie też jeszcze ten aster, co kupiłaś, nie zawiązał pąków. Może jest późniejszy, a może zbyt mały :?: Wiele moich astrów nie zawiązało jeszcze pąków.

Maniusiu, ode mnie to pewnie dostałaś szałwię okręgową, bo ona najbardziej plenna :lol:

Loki, cieszę się :) Nie ma jak w Polsce ;:136

Kogra, to mnie dowartościowałaś, a raczej moje ścieżki :tan Dzięki wielkie :!: Ja też sądzę podobnie. Lubię oglądać, ogrody, które sporo kosztowały - nie tylko wysiłku, ale swój dopasowuję do własnych potrzeb i budżetu. Ogród nie musi być skarbonką bez dna, a KUPOWANIE podstawowym elementem ogrodomaniactwa. Wymiana roślin, łapanie deszczówki, produkcja własnego kompostu, zbieranie kamieni itp - proste zasady taniego i szczęśliwego ogrodu.
Szałwię okręgową dorzucić do 'Red Barona'? 8-)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jeśli masz w zapasie to bardzo chętnie.
Będę miała dwie. :heja
W przyszłym tygodniu poleci następna paczka z liliowcami - już działam w tym kierunku. :uszy
"Świat ogrodów" to dobry serial.
Ja teraz oglądam "80 ogrodów dookoła świata".
Ekstra przegląd na całym globie ogrodów od projektantów do Indian w buszu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Witaj Jacku !!! Czy już posmakowałeś hinduskiego jadła ?
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Bardzo lubię szałwie wszelkiej maści. Mam ich kilka. Twoja szałwia omszona (ta wyprostowana) bardzo przypomina mi moją "Ostfriesland". Czy to ona?
Jednoroczną w czerwonym kolorze widzę po raz pierwszy.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę zatem udac się do Georginii. :D
chatte pisze:Gosiu, to do mnie? ...
Moja szałwia omszona (nemorosa) stoi prosto. Pokładała się trochę, jak była wielka susza, a ja jej nie podlałam :oops: ale potem znów stała prosto. Może to zalezy też od podłoża, w którym rośnie?
Iza, musze w przyszłym roku spróbować więcej podlewać, bo u mnie totalna susza, a ja raczej nie podlewam za dużo, bo uważam, że rośliny muszą się przyzwyczaić do takich warunków. Ale z tą szałwią spróbuję z czystej ciekawości, czy to faktycznie od tego zalezy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”