Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Agatko, zmiany są cały czas. Uwielbiam to. Mam niewiele miejsc w ogrodzie, które nie uległy zmianie. To dotyczy przede wszystkim rabaty leśnej jak ją nazywam, tej przy winobluszczu. Inne mniej lub bardziej ulegają transformacji.

Dominiko. Nie będziesz żałowała cięcia. Na razie wygląda nieciekawie, ale w przyszłym roku wszystko się odbuduje. U mnie było to samo, a czy widać coś teraz? Tylko wyżej zaatakowany (nie wiem co to jest) wygląda strasznie. Ale już został opryskany na przędziorka i musze jeszcze opryskać na wiosnę bo chyba moje jałowce złapały licinka jałowcowiaczka, a to robi się w maju.

Kasiu, jeżówki są cudowne. Kwiaty utrzymują już od miesiąca, a nie widać, żeby miały zamiar się ich pozbyć.
Niestety nie mam jak dostać się do W-wy. :(

Jolu, tak to ON :D
Mój psiun za to jest naprawde cudowny. Nie niszczy mi prawie nic. Nie liczę trawnika, bo wydeptuje ją w czasie biegu do furtki. Stąd pomysł ze ścieżką.
Bonica to rewelacyjna róża. Myślę, że dałaby sobie radę u Ciebie ;:108

Maju, jak to mówią:Czas leczy rany. Może niedługo znowu zapragniesz mieć takiego?
Dzisiejszy dzień był za to straszny. Takiego upału nie lubię. Wczoraj było idealnie, dzisiaj nic mi się nie chciało. Nosa nie mogłam z domu wystawić. A teraz to nie wiem jak zasnę przy takiej temperaturze.

Obrazek

Moja doniczkowa Berleburg radzi sobie całkiem nieźle. Ciekawe jak przetrwa zimę
Obrazek

Obrazek

To miejsce tez ulegnie niedługo niewielkiej przemianie :D
Obrazek

Nawet nie wiedziałam, że mam białego floksa. Chyba dostałam go od Kasi Agatry :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia witam w nowej części Twojego wątku. :wit
Wszystkie ogrody z latami pięknieją, tylko mój taki zapuszczony, za gęsto nasadziłam krzaczorów . :oops:
Piękne różowe jeżówki, a róże obsypane kwiatami, jak na początku sezonu.
Moje obecnie odpoczywają, ale są w miarę zdrowe .
Nie wiedziałaś, że masz białego floksa, a u mnie znalazły się dwa nowe kolory, nie wiem zupełnie skąd się wzięły, może siewki się pokrzyżowały.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajeczko, witaj :wit
Ale ja mam takie samo wrażenie co do własnego ogrodu.
Tez mam za gęsto. Tylko, że ja u Ciebie tego nie widzę.
Moje róże też odpoczywają. To tylko Mary Rose i Jubilee du Prince de Monaco dają taki popis. Nawet Bonica odpoczywa.
Mam nadzieję, że mój biały przetrwa i nie zmieni zabarwienia :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, szkoda, że nie dotrzesz do Warszawy...ja się wybieram i miałam nadzieję, na spotkanie :(
Zachęciłaś mnie do jeżówek :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

No proszę :D Nowy wątek i ambitne plany - ścieżka z bali brzmi ciekawie :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Gosiu, ja gęsto sadziłam z premedytacją, bo nie chciałam mieć łysej ziemi, jak rośliny były małe. Teraz będę część przesadzać - przydadzą się na nowe rabaty. Niestety nie da się tak po prostu wyjąć co drugiej czy trzeciej rośliny, trzeba wszystko, lub większość przesunąć, żeby jakoś to wyglądało.

Wiesz z czym ja mam problem? Że często rośliny docelowo duże kupuje się jako małe i ciężko je posadzić gdzieś z tyłu, bo w ogóle ich nie widać. Za to później wygląda to idiotycznie. Więc teraz mam zamiar dokładnie sprawdzać jak co rośnie, choć te informacje są czasem nie do końca wiarygodnie - np. niedawno kupiłam thuję 4ever Goldy, podana wysokość ok, 2 metrów, a na amerykańskich stronach znalazłam, że do 15-20m, przy równie zatrważającej szerokości w dodatku. No i co, w razie czego będę mocno ciachać :roll: bo nie mogę jej posadzić z tyłu - nie wiem, komu wierzyć, czy naprawdę tak urośnie, czy to tylko u nich wszystko takie duże :lol: A śliczna jest, taka mocno żółta, musi ją być widać.

Dzięki za słowa pocieszenia w sprawie jałowca - tego się będę trzymać, bo na razie jak patrzę na niego to mam ochotę się kopnąć za ten pomysł :;230 O tym szkodniku jałowcowym nie słyszałam, jak go zdiagnozowałaś?
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Gosiu masz piękny dojrzały ogród a wprowadzane zmiany tylko dodają mu uroku. ;:63
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja też nie wiedziałam że mam białego floksa :;230 Wyrósł samotnie w środku leśnej części mojego ogrodu ;:224 Muszę go przesadzić na rabatę. To chyba z czasów budowy kiedy coś dostawałam i sadziłam jak najdalej budowanego domu bo jeszcze nie wiedziałam gdzie co będzie :lol: Teraz jest jak znalazł.
Będziesz przerabiać swoją - moją ulubioną rabatę? Ciekawe co zaplanowałaś :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, nie wiem jeszcze co z ta W-wą. Raczej nie dam rady, ale może...
Tez bardzo chciałabym się spotkać z Tobą i resztą towarzystwa :D

Izuś, bale to cos w Twoim stylu prawda? Ja też je uwielbiam Mam nadzieję, że się uda.

Dominiko, ja też gęsto sadziłam, żeby miec od razu lepszy efekt. I jak Ty musze przesadzać, bi kupuję małe rosliny. Niestety brak kasy robi swoje.
No właśnie. Nie wszystkie rozmiary się sprawdzają. Mam jałowce Skyrockety i miały rosnąc do 2 m. Moje już mają ponad 4 m.
Chyba, że to jakiś inny rodzaj, ale takie kupowałam.
O szkodniku przeczytałam w jakieś gazecie. Jałowiec wyglądał identycznie jak mój. Dlatego po opryskaniu na wszelki wypadek od przędziorka, postanowiłam w maju opryskać Karate Zeon.
A Twoje na 100% odbudują swoje gałązki. Ja tnę co roku, bo nie chcę dopuścić do zbyt dużych rozmiarów. Zmniejszyłam je prawie o połowę.

Aniu, dziękuję. ;:196
Staram się wprowadzić trochę ładu w moim rozgardiaszu. Powoli uspokajam go. Nie będzie to szybko następować, bo po pierwsze nadal lubię busz, a po drugie nie mam tyle kasy na razie.

Jolu, ja wiedziałam, że tam rośnie floks, ale nie wiedziałam jaki. Myslałam, że znowu różowy, a tu taka miła niespodzianka.
Widzisz jak warto gromadzić co się da :D
Rabatka będzie przerabiana minimalnie. Musze wyrzucić jeden krzaczek szałwi, który zasłania kamienie, a po za tym teraz jest brzydki. Chcę posadzić tam 2 buszpanowe kulki, które wg mnie wprowadzą ład. Zastanawiałam się, czy nie posadzić po drugiej stronie drugiego krzaczka hortensji dart's little dot, ale nie wiem, czy nie będzie tam za ciasno.

Obrazek

Gaura. Mam nadzieję, że uda mi się ją przetrzymać.
Obrazek

Obrazek

Jazz
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

dominikams pisze: niedawno kupiłam thuję 4ever Goldy, podana wysokość ok, 2 metrów, a na amerykańskich stronach znalazłam, że do 15-20m
Dominiś, u nas zazwyczaj podają wielkość jaką rośliny osiągają po 10 latach ale i tak nie wszyscy trzymają się tej zasady, niestety.
Gosiu, jeżówkę masz super! Moja zaszczyciła mnie jednym kwiatkiem.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, jestem bardzo zdziwiona jej bujnością, bo to jednoroczna roślina. Co bedzie dalej?
Chociaż czytałam ostatnio, że jeżówki co parę lat trzeba dzielić, bo po pewnym czasie kwitną coraz mniej.

Wczoraj podczas podlewania przemknęło mi cos dziwnego koło nogi. Rude i wielkości małej świnki morskiej.
Czyżby to był chomik europejski?
http://ochomikach.w.interia.pl/europejski.htm
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Gosiu fajne zwierzątka u Ciebie biegają po ogrodzie. :;230
Jeszcze nie wiem czy kiedykolwiek zdecyduję się na psa, zbyt wiele mnie to kosztowało zdrowia. :(
Też nie przepadam za upałami, nie ma czym oddychać i jak cokolwiek zrobić. Taka aura dobra tylko na wczasach. ;:108
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, byłoby naprawdę super gdybyś dała radę ;:196
Piszesz o bukszpanowych kulach - jestem tego samego zdania, że wprowadzają porządek do ogrodu. W zasadzie tak się zajawiłam ostatnio na porządkowanie ogrodu, po lekturze kilku książek o angielskich ogrodach, że chcę wprowadzić kilka obwódek bukszpanowych i kilka kulek na rabacie od frontu, tak jak rozmawiałyśmy. Na Twojej rabacie bukszpan też będzie fajnie pasował - może nawet zmieścisz 3 kule? A szałwię ciachnij do ziemii, odżyje :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, takie zwierzątko zniosę. Nie wiem jak Flesz, bo widziałam, ze dobierał się już do nory, ale chyba chomik ma lepsze tunele niż kret.
Wiem coś na temat przezyć. Tez tak mówiłam, a potem zjawił sie Fleszor. Nie wiem co będzie dalej.
Dzisiaj było całkiem przyjemnie. Taką pogodę moge znieśc. Szkoda, że jutro powtórka w rozrywki.

Kasiu, ja buszpany zaczęłam stosowac od kiedy odwiedziłam nasza forumkę z Opola Ursulkę. Ona ma mnóstwo bukszpanów. Chyba nie byłas u niej? Też ma bardzo fajny ogród.
A swoją drogą zobacz ile jest fascynujących rozwiązań. Fajnie, że każdy stosuje te same rośliny na swój sposób, ale zaispirowany czyimś ogrodem. Dlatego uwielbiam to forum. No i można tyle osób poznać, nie tylko wirtualnie.
Będę starała się przyjechać ;:196
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja dla odmiany uwielbiam upały, dzisiaj u mnie rano było gorąco a teraz zrobiło się szaro na dworze i leje.
Odętka zaczęła kwitnąć?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”