Borówka amerykańska - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może pomoże Ci przeczytanie http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1400
Pozdrawiam Andrzej.
DariusN
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2007, o 20:50

Post »

No witam Wielkiee dzięki ale tam też juz trafiłem ale konkretnego specyfiku nie podają a jak rozmawiam z plantatorami to nabierają wody w usta traktują mnie jak konkurencje (50 krzaczków też mi konkurencja) a za granice to mi sie nie uśmiecha jechać żeby pogadać co oni stosują a o tym preparacie co pisałem nikt go nie stosował nic nie wiecie ???
A słyszałem o środku który się nazywa PANch chyba dobrze pisze ale on jest astronomicznie drogi około 200 zł malutka fioklka no to juz przesada
RafalM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2006, o 08:07

borówka amerykańska mi choruje - może mi ktoś poradzi co rob

Post »

Witam Państwa

Rok temu posadziłem 4 krzaczki borówki. W wykopanych dołach wsypałem ziemi torfowej o pH 3,4-4,5. Lekko nawiozłem i obsypałem korą. Niestety w zeszłym roku padł mi jeden krzak, liście zbrązowiały i krzaczek usechł. W tym roku kwiatów na pozostałych jest dużo ale niestety liście mi brązowieją i podejrzewam że też krzaczki padną. Może ktoś mi poradzi co zrobić. Z pomiaru kwasowości gleby wychodzi, że pH mam 4. Załączam zdjęcia. Za cenne wskazówki bardzo dziękuję. Mam mała działkę koło domu i marzy mi się posadzenie różnych odmian borówki, ale ponieważ ze mnie ogrodnik jak z koziej d........... trąba zaczynam powątpiewać czy coś z tego będzie pozytywnego.

Pozdrowienia RafalM
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj!Na moje oko to wszystko ok z tymi borówkami :D Moje wyglądaja tak samo.Te listki nie są brązowe tylko czerwone i tak wyglądają młode liście borówki na wiosnę a na dodatek ,jak są na słonecznym miejscu.Nic się nie przejmuj tylko pamiętaj o częstym podlewaniu krzaczków-borówka musi mieć mokro ok 40 l w tyg.Poza tym zakwaszaj ziemię nawozem do borówk -sam torf nie wystarczy a plony będą obfite.Mnie też usechł krzaczek ,ale podkopała go nornica.Sprawdz czy ziemia wokół krzaków jest ubita.
Pozdrawiam
RafalM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2006, o 08:07

Post »

Witam

No to bardzo dziękuje za podbudowanie moich borówkowych aspiracji. Mam nawóz do borówek (tak pisze na opakowaniu) - mam nadzieje, że nie przedobrze.
Chociaż zawsze myślałem, że zielone liście to zdrowa roślina, ale mogę się mylić. Zrobię zdjęcia za miesiąc, zamieszcze i zobaczymy. Jeszcze raz dziękuje.

Pozdrowienia RafalM
tbet
100p
100p
Od: 2 maja 2007, o 12:15
Kontakt:

Młoda borówka amerykańska - kłopociki

Post »

Witam!
Mam pecha bo co rusz coś zlego się na mojej działce dzieje. Wiosną posadziłem 3 młodziutkie krzewy borówki amerykańskiej. Oczywiście sie przygotowałem tzn. doly o średnicy ok. 80 cm i na głębokość szpadla, torf zakwaszony, trociny, kora, siarka.... Posadziłem je gdzieś końcem marca, początkiem kwietnia i jeszcze 2 dni temu wszystko bylo ok. Ładnie wypuszczają listki, na jednej pojawiły się nawet owoce (roślinki malutkie jakieś 30cm wysokości). Dwa dni temu byla u nas bardzo parna, słoneczna pogoda - na przemian deszcz (ulewny) i słońce. Wczoraj zauważyłem, że jedna z borowek choruje. Listki jakby jej więdły. Wieczorem postaram się dać foto. Dziś podobno (jeszcze nie byłem) sytuacja się utrzymuje. Nie wiem jak zareagować. Jeszcze jedno jakieś 2 tygodnie temu pod każdy krzaczek dałem garść nawozu do borówek NAWOMIXA. Co wy na to?
Pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpisz w "wyszukiwarkę" hasło "Borówka amerykańska". Jest bardzo dużo tematów i opisów niektórych chorób.
Czy podlewach je raz w tygodniu?
Pozdrawiam Andrzej.
tbet
100p
100p
Kontakt:

Post »

Byłem i ma się nie najlepiej (poniżej fotki):
Obrazek - Obrazek - Obrazek
Oczywiście podlewam je regularnie (teraz nie - leje). Jak wspominałem pozostałe 2 mają się dobrze.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa G
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 mar 2007, o 12:08

Post »

A nie było u Ciebie przygruntowych przymrozków? Bo wyglądają jakby trochę przemarzły.
tbet
100p
100p
Kontakt:

Post »

To nie są 3 rózne borówki - lecz 3 zdjęcia tej jednej. Pozostałym nic nie dolega, a przymrozkow to ostatnio nie bylo. Jak pisałem na początku jeszcze 3 dni temu bylo wszystko OK.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak na mój gust to trochę przesadzasz z tą troskliwoscią.Daj im spokój -niech sobie rosną.Borówki trzeba podlewać i pamietać o zakwaszaniu gleby ,ale jak były posadzone do dobrej ziemi na wiosnę to nawóz w tym roku jest już zbędny.Moim zdaniem przenawoziłeś .jeśli masz rózne odmiany to moze być reakcja tej słabszej.Zostaw roslinę w spokoju i albo się odrodzi ,albo kupisz sobie nową :?
andzna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2007, o 11:03

Coś dzieje się złego z moją borówką

Post »

Witam! Jestem nowym członkiem forum i prosze o pomoc w staleniu choroby jaka zatakowała moje borówki. Objawy; borówka na początku rozwijała się przepięknie krzak 3 letni i w statnim tygodniu zaczeły niespodziewanie odpadać liście dosłownie tak jakby ktoś je odcinał nożyczkami, dwa lata tem w ten sposób straciłem dwa krzaki i nie mogłem ustalić przyczyn choroby, oryskałem środkiem przeciwko przędziorką , myślałem że to właśnie te szkodniki atakują moją borówke, i teraz czekam. Prosze o pomoc. Moge przesłać zdjęcia jeśli to tylko pomoże w ustaleniu ataku. :?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpisz w wyszukiwarkę hasło "Borówka amerykańska" i przeczytaj tematy zwłaszcza w dziale diagnostyki.
Pozdrawiam Andrzej.
andzna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2007, o 11:03

Post »

Przeglądałem ten rozdział i nie moge rozpoznać choroby, prześle kilka zdjęć to może prędzej ktoś pomoże to zdiagnozować. I zaradzić.Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

sprawdź podłoże w korzeniach, czy one nie przerosły do ziemi słabo kwaśnej.
Jakub . . . . .
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”