Norbitki kawałek świata
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Norbitki kawałek świata
....no to masz pracę zapewnioną na kilka lat. Zagospodarować stawy to nie łatwa sprawa a i koszt niesamowity. W takim dzikim stanie mają swój niepowtarzalny urok. Chrzan sadziłem ale bardzo marnie rośnie. Za sucho i za mało kwaśna ziemia.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Myślę, że stawy pozostaną dzikie
Tego nie dam rady ogarnąć . Myślę, że doprowadzenie do ładu wokoło domu, potrwa ze 2 lata albo dłużej. Teraz jestem na etapie zmiany elewacji i sajgon dookoła totalny.
Na razie jest plan wykonania tego prywatnego kącika. Tam trzeba włożyć jeszcze ogrom pracy.
Kiedyś w tym miejscu było chyba śmietnisko. Kopie po kawałeczku, wybieram kilogramy kamieni, dziesiątki gwoździ, szkła itp śmieci.
W kolejce czeka (do wiosny)rabatka na północnej stronie. Usunęłam stary jakiś płożący iglak (jałowiec?). Została żółta tuja, którą mocno przycięłam dla odnowy oraz zaniedbany różanecznik.Chciałabym zrobić tam kwaśną rabatę z różanecznikami, azaliami i ... tu czekam na podpowiedz co wraz z nimi będzie się dobrze czuło.

Na razie jest plan wykonania tego prywatnego kącika. Tam trzeba włożyć jeszcze ogrom pracy.
Kiedyś w tym miejscu było chyba śmietnisko. Kopie po kawałeczku, wybieram kilogramy kamieni, dziesiątki gwoździ, szkła itp śmieci.
W kolejce czeka (do wiosny)rabatka na północnej stronie. Usunęłam stary jakiś płożący iglak (jałowiec?). Została żółta tuja, którą mocno przycięłam dla odnowy oraz zaniedbany różanecznik.Chciałabym zrobić tam kwaśną rabatę z różanecznikami, azaliami i ... tu czekam na podpowiedz co wraz z nimi będzie się dobrze czuło.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Beatko oddzielenie terenu firmy od prywatnego jest świetnym pomysłem. Myślę, że szybciutko odczujesz komfort prywatności i spokój, bez pałętających się nieproszonych gości
Bramka śliczna....już widzę ją oplecioną różą 

- Norbitka
Jeszcze kupę pracy przede mną. W tym roku już raczej nie zdążę z trawnikiem, i nie wiem czy chcę zdążyć, bo co raz mam inne wizje zagospodarowania tego kawałka:) Jutro mają kończyć elewację, parę dni zajmie mi uprzątnięcie koło domu. Nie bardzo ma mi kto pomóc a czasu wolnego mam niewiele.
Całkowicie części prywatnej nie da się niestety oddzielić, ale chociaż ten skrawek będzie tylko mój.
Całkowicie części prywatnej nie da się niestety oddzielić, ale chociaż ten skrawek będzie tylko mój.
- Norbitka
Moje skromne zakupy internetowe już zasadzone.
Bodziszek

Chryzantema arktyczna

Ciemiernik

Czosnek skalny skrętny

Juka

Kocimiętka - z myślą o moich trzech pannach... ale olały ją totalnie, za to jedna zajadała się listkami czosnku ;)

Lawenda

Pierwiosnki japoński i kulisty

Serduszka

Tawułki Arendsa i Sprite , ale nie wiem która jest która

Tawułka chińska odm.niska

Żuraweczka Georgia peach

Mam jeszcze Goryczkę wiosenną , dzwonek brzoskwiniolistny i zawilec kanadyjski, ale nie wiem które to które.

Te rzeczy kupiłam przy tak zwanej okazji. Głównym zakupem były hibiskusy Crunberry crusch i Jazzbery. Ten pierwszy ma pączki i mam nadzieję, że zobaczę jego kwiat w tym roku.
Fotki najważniejszego zakupu gdzieś wcięło...
U mnie od wielu dni zero deszczu....
Bodziszek

Chryzantema arktyczna

Ciemiernik

Czosnek skalny skrętny

Juka

Kocimiętka - z myślą o moich trzech pannach... ale olały ją totalnie, za to jedna zajadała się listkami czosnku ;)

Lawenda

Pierwiosnki japoński i kulisty

Serduszka

Tawułki Arendsa i Sprite , ale nie wiem która jest która

Tawułka chińska odm.niska

Żuraweczka Georgia peach

Mam jeszcze Goryczkę wiosenną , dzwonek brzoskwiniolistny i zawilec kanadyjski, ale nie wiem które to które.

Te rzeczy kupiłam przy tak zwanej okazji. Głównym zakupem były hibiskusy Crunberry crusch i Jazzbery. Ten pierwszy ma pączki i mam nadzieję, że zobaczę jego kwiat w tym roku.
Fotki najważniejszego zakupu gdzieś wcięło...
U mnie od wielu dni zero deszczu....

- nirali
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Witaj Beatko
Tyleż piękności zakupiłaś to teraz sama przyjemność-sadzenie
U mnie hibiskus dość długo ociągał się z okazaniem iż przeżył zimę. Myślałam już by go wykopać ale poczytałam na forum że dość późno mogą się pojawić listki-i tak się stało. Też czekam na jego kwiaty.
Beatko deszczu u mnie też ani ani

Tyleż piękności zakupiłaś to teraz sama przyjemność-sadzenie

U mnie hibiskus dość długo ociągał się z okazaniem iż przeżył zimę. Myślałam już by go wykopać ale poczytałam na forum że dość późno mogą się pojawić listki-i tak się stało. Też czekam na jego kwiaty.
Beatko deszczu u mnie też ani ani

- Norbitka
Dziękuje Kasiu za pochwałę.
Czy ja wiem, czy piękności... Jak urosną to się okaże
Nie mam za grosz wyobraźni przestrzennej i żyłki artystycznej, żeby jakoś sobie skomponować te moje rabaty.
Kierowałam się raczej większą lub mniejszą ilością potrzebnego im światła.
Czytałam, że hibiskusy bardzo późno wychodzą. Powiązałam ich do bambusów. Nie złamią się w razie wiatru i wiosną będę wiedziała gdzie ich wsadziłam.
Teraz czekam na cebule. Mają je wysyłać po 25.08. Rabata dla nich jeszcze nie gotowa, nie bardzo nawet wiem gdzie będzie, ale mam nadzieję, że do tego czasu uda mi się ja przygotować.
Cześć na pewno posadzę pomiędzy tymi nowymi bylinami. Będzie coś kwitło zanim bylinki się rozrosną.
Wciąż chodzę i szukam, co by tu jeszcze sobie kupić.
Postawiłam na net, tak mi wygodniej. Nie znam wielu roślin. Na zdjęciach sa piękne, ale potem okazuje się, że rzeczywistość jest inna.
Do tej pory nie znałam żuraweczek. Zachwyciłam się nimi chodząc po Waszych ogrodach. Jak przyjdzie czas na porządki na zacienionej części, na pewno zacznę je kolekcjonować. Są cudne.
To forum to jakaś mocno zakaźna choroba ......... ;)
Czy ja wiem, czy piękności... Jak urosną to się okaże

Nie mam za grosz wyobraźni przestrzennej i żyłki artystycznej, żeby jakoś sobie skomponować te moje rabaty.
Kierowałam się raczej większą lub mniejszą ilością potrzebnego im światła.
Czytałam, że hibiskusy bardzo późno wychodzą. Powiązałam ich do bambusów. Nie złamią się w razie wiatru i wiosną będę wiedziała gdzie ich wsadziłam.
Teraz czekam na cebule. Mają je wysyłać po 25.08. Rabata dla nich jeszcze nie gotowa, nie bardzo nawet wiem gdzie będzie, ale mam nadzieję, że do tego czasu uda mi się ja przygotować.
Cześć na pewno posadzę pomiędzy tymi nowymi bylinami. Będzie coś kwitło zanim bylinki się rozrosną.
Wciąż chodzę i szukam, co by tu jeszcze sobie kupić.
Postawiłam na net, tak mi wygodniej. Nie znam wielu roślin. Na zdjęciach sa piękne, ale potem okazuje się, że rzeczywistość jest inna.
Do tej pory nie znałam żuraweczek. Zachwyciłam się nimi chodząc po Waszych ogrodach. Jak przyjdzie czas na porządki na zacienionej części, na pewno zacznę je kolekcjonować. Są cudne.
To forum to jakaś mocno zakaźna choroba ......... ;)
- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Beatko furtka jest śliczna i myślę że Agness ma rację że jakaś róża pięknie by przy niej wyglądała. Ciekawe zakupy zrobiłaś ale mi najbardziej z nich wpadła w oko juka, możesz mi napisać gdzie ją kupiłaś?
- Norbitka
Na Alegroooooo u dziewczyny (Uli ) z tego forum.
- nirali
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Beatko jak nie znasz żurawek to musisz poznać i się mocno zaprzyjaźnić bo to piękności!
Są świetnym wypełniaczem rabat ale można też stworzyć rabatę z samych żurawek dodając kilka trawek.
U Joli jest piękna żurawkowa rabata.
Beatko ja też kiedyś nie wiedziałam co gdzie z czym sadzić...teraz po wielu błędach jestem ciut mądrzejsza
Są świetnym wypełniaczem rabat ale można też stworzyć rabatę z samych żurawek dodając kilka trawek.
U Joli jest piękna żurawkowa rabata.
Beatko ja też kiedyś nie wiedziałam co gdzie z czym sadzić...teraz po wielu błędach jestem ciut mądrzejsza

- Norbitka
Iwonko właśnie kupiłam tę pergolę z myślą o podarowaniu drugiego życia mojej starej, zaniedbanej pnącej róży, która jako jedna z trzech (takich samych) nie przemarzła z zaniedbania, nie została zgłuszona przez powój itd.
Szukałam pergoli na Aleg.. i trafiłam na tą. Pomyślałam, że będzie przy okazji furtka ;)
Kasiu Oczywiście widziałam rabatę żurawkową u Joli. Cudna. Musze najpierw dokończyć to co zaczęłam, a na rabaty kwaśną i drugą zacienioną, przyjdzie czas jak z tym zaczętym się uporam.
W sobotę miałam mieć kostkę pod tą pergolą (dla stabilności) no ale jak wszystko u mojego m. musi nabrać mocy urzędowej
Nie wiem czy nie za wcześnie przesadzać już tą różę. Ona w tej chwili ma 3 badyle takie wyższe ode mnie. Czy to trzeba obciąć po przesadzeniu?
A na deszcz straciłam nadzieję. Rozpogodziło się. Nie spadłą nawet kropla
Rozgrzebana ziemia na trawnik zmieniła się w pył.
Szukałam pergoli na Aleg.. i trafiłam na tą. Pomyślałam, że będzie przy okazji furtka ;)
Kasiu Oczywiście widziałam rabatę żurawkową u Joli. Cudna. Musze najpierw dokończyć to co zaczęłam, a na rabaty kwaśną i drugą zacienioną, przyjdzie czas jak z tym zaczętym się uporam.
W sobotę miałam mieć kostkę pod tą pergolą (dla stabilności) no ale jak wszystko u mojego m. musi nabrać mocy urzędowej

Nie wiem czy nie za wcześnie przesadzać już tą różę. Ona w tej chwili ma 3 badyle takie wyższe ode mnie. Czy to trzeba obciąć po przesadzeniu?
A na deszcz straciłam nadzieję. Rozpogodziło się. Nie spadłą nawet kropla

- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Beatko uważaj!Żurawkomania to bardzo zakażna choroba
Ja już wpadłam po uszy razem ze swoim portfelem
.Gdzie zamawiałaś cebulki,jeśli można spytać?

- Norbitka
Na Alegroooo u osoby co ma same cebule, nie pamiętam nicku.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Beatko
Z tego co obejrzałem , już niedługo będzie tutaj ładne miejsce
Ostro bierzesz się do pracy.
Nie jestem znawcą róż , najlepiej posadzić od południowej strony. Da cień i dla jej zdrowia lepiej. Gdyby nie było takiej możliwości , od wschodu.

Z tego co obejrzałem , już niedługo będzie tutaj ładne miejsce

Nie jestem znawcą róż , najlepiej posadzić od południowej strony. Da cień i dla jej zdrowia lepiej. Gdyby nie było takiej możliwości , od wschodu.