CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Igo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 paź 2008, o 23:08

Post »

Dziękuję bardzo za adres internetowy, jednak nie posiadam obecnie karty kredytowej, co zdaje się, uniemożliwi mi zakup w tym niemieckim sklepie. Czy może ktoś z forum nosi się z zamiarem kupna naison z tej strony i czy nie możnaby złożyć się na jedną paczkę - tj. dopłaciłbym za swoje nasiona i pokryłbym część kosztów wysyłki. Istnieje też inna opcja, pewne źródło nasion katkusów (a szczególnie "Głowy starca") w Polsce - znacie takowe?

PozdrawiaM
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Stron z ofertami nasion kaktusów znam sporo, polecam tylko te, z których zamawiałem. Niestety, tak na szybko nasiona starca znalazłem tylko u Koehresa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Adrenalina
50p
50p
Od: 28 sty 2009, o 01:29

Chamaecereus silvertrii - pomoc

Post »

Witam!

Choć śledzę treści na forum od jakiegoś czasu, to jest mój pierwszy post. Mam nadzieję, że mi pomożecie.

Dostałam wczoraj szczepionkę Chamaecereus silvertrii. Po przyjżeniu się spostrzegłam, że u podstawy ma ona zasuszoną tkankę. Po jej usunięciu odsłonił mi się zdrewniały "palik" ;) na którym całość się utrzymuje.
Korzenie wystają od spodu doniczki. Rośliny nie wyjmowałam bo stawia opór ;)
Czy to normalne? Na wszelki wypadek spryskałam roślinę preparatem grzybobójczym. Czy będzie żyła, czy może żywotność podkładki się zakończyła?

Pozdrawiam!

Pod tym adresem zdjęcia rośliny:

http://picasaweb.google.com/Adrenalina0 ... JBTbYCqSh4#
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Hylocereus undatus potrafi padać, na tym jest zaszczepiona hybryda która opisana jest na początku, to nie jest wytrzymała roślina a na niej zaszczepiony jest pancernik... Mam dla Ciebie ciekawy pomysł, a mianowicie zaszczep odrosta na Echinopsis :). Jak padnie tamto, to nie poczujesz smutku, a zaszczepionym się będziesz, szczegółami obdarzy Cię Pani koleżanka Basia K. :)
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Re: Chamaecereus silvertrii - pomoc

Post »

Witam , Ten zdrewniały palik to zdrewniała wiązka przewodząca ,roślina zaczęła gnić od spodu ale jakimś trafem sama się zregenerowała czyli zastopowała się infekcja teraz tylko trzeba bacznie obserwować aby nic się złego nie działo ,jeśli jest zielone jest ok. nie podlewaj rośliny ,raz na miesiąc łyżeczka wody do wiosny ,spód podsyp kamykami bo będzie się przewracał ,powinno być wszystko ok.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Ta Pani co nade mna pisała, to niezły speco :). Wie duuużo. Basiu przeszczepić chyba da radę, nie? Odrosta, Echinopsis, Chamaecereus i Lobivia są spokrewnione ze sobą, chyba nie ma problemów. Szczepiłem na Echinopsis tą roślinę,1 się zaszczepił na 2 zaszczepiane.
Awatar użytkownika
Adrenalina
50p
50p
Od: 28 sty 2009, o 01:29

Post »

Dziękuję za odpowiedzi i rady! :)

Myślę, że na razie nie będe ruszać rośliny tylko obserwować. Postąpię według rad Pani Basi K.
Jeśli będzie się coś złego działo to pomyślę o przeszczepieniu.
Póki co, gdyby nie ta "goła" wiązka przewodząca, roślina wygląda zdrowo. Poczekam na rozwój zdarzeń. ;)
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Zawsze dla pewności możesz zaszczepić małego odrosta.
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Na razie nie ma potrzeby ,gdyby jednak najlepiej jest to robić na wiosnę większe prawdopodobieństwo że się uda
Awatar użytkownika
bożena1661
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 lut 2009, o 13:29

Pomożecie?

Post »

Mam problem ze znalezieniem nazwy tego kaktusa.
Proszę o pomoc.
Obrazek
oloix
200p
200p
Od: 12 gru 2008, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aloe variegata ( aloes tygrysi )
aalan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sie 2009, o 20:59

Kaktus puszcza soki - pomocy

Post »

Jakoś tak na przełomie czerwca i lipca zauważyłem, że na samych końcach kolców oraz miedzy żeberkami kaktusa pojawiają się kropelki jakiejś lepkiej przeźroczystej o lekkim źółtym zabarwieniu cieczy. Potem zauważyłem wełniaczki na tym kaktusie i czytając na tym forum co to jest pozbierałem je z kaktusa ale nadal z niego cieknie ta lepka ciecz - zarówno na końcach kolców jak i w węzłach kolców i skądś ze szczytu kaktusa. Ciecz ta jest tak lepka że tam gdzie spływała pozostały po niej świecąca lepkością plamy. Czym zmyć te pozostałości po tej wyschniętej lepkiej cieczy i dlaczego tak leci z tego kaktusa? Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niektóre kaktusy (głównie rodzaj Ferocactus) tak mają. Wabią w ten sposób mrówki, które pomagają w rozsiewaniu nasion.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najlepiej zmyć wodą z denaturatem w proporcji 1:1, gdyż mogą się na nich pojawić grzyby sadzakowe :(
Kaktusiarz
50p
50p
Od: 22 paź 2009, o 13:55

Problem z kaktusami... pomocy

Post »

Witam Was serdecznie.

Ostatnio zaobserwowałem, że z niektórymi moimi kaktusami dzieje się coś nie tak. W zwiazku z tym mam do was kilka pytań:

- Co to za dolegliwość ?
- Co jest jej przyczyna ?
- Jak z nią walczyć ?

1. Kaktus traci swą ciemnozieloną barwę, zaczyna blednąć:

Obrazek Obrazek

2. Kaktus traci swój kształt, kurczy się:

Obrazek

3.Kaktusowi wypadaja kolce:

Obrazek Obrazek

4. Na kaktusie pojawiają się wyschnięte miejsca:

Obrazek Obrazek Obrazek

Chciałbym zaznaczyc, że kaktusy hoduje na południowym parapecie,więc w lato mają sporo światła. Co do ziemi to wiem, że nie jest ona najlepsza, ostatnio przesadzałem je 2 lata temu(do ziemi torfowej) jednak straciła ona szybko swe właściwości(w tym roku kaktusy prawie nic nie urosły) ponieważ kaktusy podlewałem wodą twardą( taką, jaką niestety mam w kranie) a z tego co wyczytałem w książce ("Kaktusy" Zdenek Fleischer i dr. Bohumil Schütz) woda twarda ma właściwości, które wpływają niekorzystnie na glebę i hamują rozwój kwaktusów. Od teraz zamierzam kaktusy podlewać deszczówką. Nie wiem czy ma sens przesadzać teraz kaktusy, chyba mimo wszystko lepiej poczekać do wiosny. Nie sądze żeby wszystkie te dolegliwości wynikały z nienajlepszej gleby. Wcześniej kaktusy rosły w zwykłej ziemi, wykopanej gdzieś na podwórku i wszystko było ok.

Mam nadzieje że pomożecie mi rozwiązać problemy moich kaktusów i kolekcja w całosci przetrwa do wiosny.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”