Moje storczyki - Cytryna24
- cytryna24
- 200p
- Od: 13 lip 2012, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pierwszy storczyk. Jaki ? Doradźcie
Promenaea mnie wykończy ... 

Promenaea to storcvzyk dla cierpliwych i potrzebuje wysokiej wilgotnosci
Zapraszam do mojego storczykowego okienka http://www.myorchids.bloog.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54237" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedaż http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=56706" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54237" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedaż http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=56706" onclick="window.open(this.href);return false;
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Sliczna ta Cambria:) Moje dendrobium oszalalo, wypuszcza pedy ze starych pseudobulw, a ta zeszloroczna ma dwa pedy kwiatowe, tylko te paki tak dluuugo dojrzewaja 

Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- monika2027
- 100p
- Od: 13 cze 2012, o 17:17
- Kontakt:
Witam!
Jestem tu nowa i również chciałam się wymienić swoimi doświadczeniami, otóż ja również miałam taki przypadek kiedy kupiłam storczyka w praktikerze okazało się, że gdy wyjełam go z doniczki miał wszystkie zgniłe korzenie, ale stwierdziłam ze to nic i postanowiłam poobcinać wszystkie chore korzenie, po tym cięciu nie miał w ogóle korzeni, dlatego postanowiłam go wsadzić w keramzyt i ku mojemu zdziwieniu storczyk odbił a dziś ma się zupełnie dobrze
Jestem tu nowa i również chciałam się wymienić swoimi doświadczeniami, otóż ja również miałam taki przypadek kiedy kupiłam storczyka w praktikerze okazało się, że gdy wyjełam go z doniczki miał wszystkie zgniłe korzenie, ale stwierdziłam ze to nic i postanowiłam poobcinać wszystkie chore korzenie, po tym cięciu nie miał w ogóle korzeni, dlatego postanowiłam go wsadzić w keramzyt i ku mojemu zdziwieniu storczyk odbił a dziś ma się zupełnie dobrze

Witaj Cytrynka:)
U nas w kauflandzie też były cambrie i pachniały w sklepie ale nie kupiłam teraz żałuje może jeszcze będą:)
Pozdrawiam:)
U nas w kauflandzie też były cambrie i pachniały w sklepie ale nie kupiłam teraz żałuje może jeszcze będą:)
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam Halina
Storczyki >zapraszam<
Storczyki >zapraszam<
- cytryna24
- 200p
KasiuPuk ach te pąki ... Ale damy radę
moniko2027 ten storczyk z obciętymi korzeniami ma się dobrze. Czekam aż się ruszy
Ale jestem dobrej myśli.
kwiat153 Jeśli chodzi o cambrię to ona faktycznie pachnie. Mniej więcej w godzinach 12 - 14. Ale nie powiem żeby to był jakiś szczególnie przyjemny zapach ...

moniko2027 ten storczyk z obciętymi korzeniami ma się dobrze. Czekam aż się ruszy

kwiat153 Jeśli chodzi o cambrię to ona faktycznie pachnie. Mniej więcej w godzinach 12 - 14. Ale nie powiem żeby to był jakiś szczególnie przyjemny zapach ...

- cytryna24
- 200p
Phalaenopsis violacea blue Malaysian
Odebrałam go godzinę temu. Mam manię przesadzania roślin zaraz po zakupie ale jego zostawię w spokoju. Szkoda byłoby tego pięknego kwiatuszka. Jest piękny. Jutro zrobię lepsze zdjęcia. W słoneczku.

A Promenaea nie rozwija pączka. Za to za nim robi się takie dziwne zgrubienie. Nie wiem co to.
Zdjęcie jutro.

A Promenaea nie rozwija pączka. Za to za nim robi się takie dziwne zgrubienie. Nie wiem co to.
Zdjęcie jutro.
- KasiaPuk
- 200p
Evelino, na takiego Phalenopsisa sama mam ochote;) jak juz troche u Ciebie pobedzie to dasz wskazowki jak go hodowac:) Ja w miedzyczasie "dorobilam sie" Cattlei - bowringiana var coreulea, ale na kwitnienie dluugo poczekam;) Dendrobium dzis niesmialo otworzylo jeden z pyszczkow;)
- KasiaPuk
- 200p
za pozno na edit:

- cytryna24
- 200p
KasiuPuk jeśli mu się u mnie spodoba to na pewno napiszę "co z nim robię" 
Zapowiadają się piękne kwiaty u Ciebie.

Zapowiadają się piękne kwiaty u Ciebie.
- cytryna24
- 200p
Oto obiecane zdjęcia. Szkoda tylko, że nie pachnie
A byłam przekonana, że będzie.

A Promenaea ... No cóż. Nie otwiera tego pączka. I już straciłam na to nadzieję. Ale w seramisie czuje się chyba dobrze bo pokazały się korzonki, których nie było widać. Więc widać, że coś się tam dzieje. Chociaż tyle.
A tu zdjęcia.

A Promenaea ... No cóż. Nie otwiera tego pączka. I już straciłam na to nadzieję. Ale w seramisie czuje się chyba dobrze bo pokazały się korzonki, których nie było widać. Więc widać, że coś się tam dzieje. Chociaż tyle.
A tu zdjęcia.

Ewelinko, ja też jakiś miesiąc temu zakupiłam Phalaenopsis violacea blue Malaysian, jest z grupy młodzieży, nie kwitnący. Aklimatyzacja nastąpiła błyskawicznie, już wypuszcza nowe korzonki i to kilka jednocześnie. Stoi wraz z innymi maluchami w akwarium (malutkim). Cieszę się, że będę mogła śledzić rozwój Twojego egzemplarza. O swoim też czasami wrzucę informację, jeśli będziesz zainteresowana oczywiście
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- cytryna24
- 200p
Każdymi informacjami i poradami jestem zainteresowana. Dziękuję. Mam nadzieję, że Twój "maluch" szybko zakwitnie.
A kwiatka jeszcze obwącham. Hi hi. Może pachnie tylko w określonym czasie. Weekendowo będę wąchać
A kwiatka jeszcze obwącham. Hi hi. Może pachnie tylko w określonym czasie. Weekendowo będę wąchać

- cytryna24
- 200p
Dowiedziałam się na innym forum, że moja Promenaea nie zakwitnie ponieważ wytwarza torebkę nasienną
Podobno to dzieje się dosyć często.
Jestem rozczarowana

Jestem rozczarowana

- KasiaPuk
- 200p
Uszy do gory, to twoj pierwszy storczyk i juz od razu przygoda, jeszcze Ci zakwitnie;) Jezeli kupilas ja z pedem to nawet transport mogl jej namieszac w "glowie", storczyki ucza cierpliwosci;)