Zaniedbane róże,jak ratować

Awatar użytkownika
alette
100p
100p
Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak postąpić z wieloletnią różą, która ma dziurę w środku?

Post »

Witajcie :) W róży która ma ze 20 lat co najmniej i już dawno nie kwitnie, bo wiele lat nikt jej nie przycinał, jest dziura. Było to tak, wyrwałam małego klona który rósł jakby z różą, potem zobaczyłam dużego grzyba, wywaliłam go, i się okazało, że w tej róży, wciąż częściowo zdrowej jest dziura \można ją przyrównać do kuli o średnicy 5 cm \ w tej dziurze żyły prosionki, było ich tam mega mnóstwo. usunęłam trociny i tam w środku tej dziury róża jest wilgotna. Czym można tę dziurę wypełnić? Dziękuję za odpowiedzi ;:167

Zanim otworzysz nowy wątek, radzę skorzystać z wyszukiwarki.
Pozdrawiam
dorotka350
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Awatar użytkownika
alette
100p
100p

Re: Zaniedbane róże,jak ratować

Post »

Może wstawię zdjęcia, i ktoś mi pomoże ?
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alette, ten pęd z dziurą po prostu wytnij poniżej tego miejsca ;:108
Awatar użytkownika
alette
100p
100p

Post »

dorotka350 to bardzo stara róża, ogrodnik który przychodzi tu kosić trawę powiedział, że mam włożyć w tę dziurę coś suchego. Tylko co z tego jak będzie padać... Jak wytnę tę część róży to mało co zostanie :? Może jest jakiś wypełniacz, jakaś substancja którą można by tę dziurę wypełnić? Teraz te róże nie kwitną, bo przez wiele lat nikt ich nie przycinał. Wcześniej, tak z 12 lat temu rosły tam te same róże tylko były przycinane i kwitły. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Marcin Luter
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja przycięłabym ją całą równo z ziemią (w miejscu chorym poniżej uszkodzenia). Oczywiście wiosną.
Przecież i tak nie kwitnie, a bez radykalnego działania nic się nie zmieni.
Pamiętasz jej kwiaty?
Pozdrawiam. Sławka
Camuska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2018, o 18:49

Co zrobić z tymi różami?

Post »

Witam wszystkich serdecznie! :wit
Jestem tu nowa na forum i to mój pierwszy post.
Dopiero zaczynam moją przygodę z ogrodnictwem więc jestem totalnym laikiem. Właśnie wprowadzilam się do nowego domu i mam na ogrodzie dwie róże z którymi nie mam zielonego pojęcia co zrobić. Nie wyglądają na zadbane, poprzedni właściciel pewnie ich nie pielegnowal.
Dodam że mieszkam w Londynie a ziemia jest tutaj gliniasta.
Bardzo proszę o podpowiedź co zrobić z tymi różami aby pięknie kwitły :wink:
Pozdrawiam
Obrazek

-- 24 cze 2018, o 18:07 --

Obrazek
bolo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 wrz 2015, o 10:54

Wyrośnięta róża wielokwiatowa

Post »

Witam !!!
Mam problem z różą wielokwiatową .
Dopuściłem do tego że ta piękna różyczka osiągnęła wysokość ponad 4 metry i nie mniej średnicy co się z tym wiąże to dolna część jest prawie goła a górna to piękne kwiaty które praktycznie przekwitły.
Ale do rzeczy chodzi mi o to żeby zmniejszyć tego olbrzyma do wys ok 1,5 m czy możliwe jest tak drastyczne cięcie i w jakim terminie to wykonać.
Czekam na poradę .
Jerzy
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Szkoda że nie wstawiłeś zdjęcia. Może udałoby się zidentyfikować co to za róża.
Przyciąć ją możesz a nawet powinieneś ale bezpieczniej będzie wczesną wiosną. Takie cięcie odmładzające najlepiej zrobić mocno, zostawiając 2-3 oczka. Jeśli pędów jest dużo to część warto przyciąć do poziomu gruntu, wtedy jest większa szansa na nowe pędy z miejsca szczepienia.
Pozdrawiam. Sławka
odwiedzina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2020, o 09:26

Post »

Witam. Mam na stanie "odziedziczone" dwie róże w donicach, w których muszą pozostać. Niestety ich stan nie jest najlepszy i tak się zastanawiam czy da się je odratować? Pędy mają słabe, z tego co wiem nie kwitły w ostatnim sezonie. Co z nimi zrobić? Ściąć do ziemi? Zostawoć 2-3 oczka i jakiś silny nawóz?
Teraz czy czekać na wiosnę?

Jedna z nich jest pnąca, myślałam żeby ją puścić po ceglanej ścianie, druga to krzew.

Z góry dziękuję.

http://imagizer.imageshack.com/a/img922/3641/5eDpCJ.jpg

https://imagizer.imageshack.com/img923/2245/qDtXo7.jpg

Rozmiar zdjęć niezgodny z regulaminem. Zmieniłam na link
dorotka350
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witaj! :wit
Róża na ścianie bez kratki sama się piąć nie będzie. Musisz dać jej podporę.
Obie róże na wiosnę przycięłabym mocno, żeby wzmocniły pędy i spróbowały wypuścić nowe.
Jeśli nie chcesz ciąć tej pnącej, to spróbuj na kratce rozłożyć jej pędy maksymalnie w poziomie. To pobudzi ją do wypuszczenia krótkopędów, na których pojawi się więcej kwiatów. Im więcej pędów w poziomie, tym więcej kwiatów.

Pozdrawiam :wit
odwiedzina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2020, o 09:26

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Tą pnącą myślałam puścić po drucie ogrodniczym rozpiętym na ścianie na haczykach, nie wiem czy to dobry pomysł? Dopiero zaczynam przygodę z różami :)

Tak patrzę na te pędny i strasznie są marne ... jak bardzo je ściać? 2-3 oczka od ziemi czy jeszcze bardziej?
jaroslawgiee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2020, o 13:12

Post »

Ja posadziłem nowe, bo z moich nic nie zostało po ostatnich nawałnicach
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

jaroslawgiee pisze:Ja posadziłem nowe, bo z moich nic nie zostało po ostatnich nawałnicach
A nie chciałeś uciąć blisko ziemi? Róża przepięknie potrafi się odrodzić, przy okazji odświeżając wygląd - wyrastają nowe zdrowe pędy z pięknymi liśćmi i można od nowa zacząć prowadzić krzew.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Strata liści u róż nic im nie zaszkodzi. One z tych łysych pędów wypuszczają nowe silne pędy. Moim zdaniem niepotrzebnie je wyrzuciłeś, bo może przyjść kolejna nawałnica :wink: i wtedy co zrobisz? Znów kupisz nowe? Rośliny są silne i w sumie trudno je zabić 8-)
dand
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2021, o 11:59

Owoc zostawione na róży na zimę

Post »

Hej!
Na wstępie zaznaczę, że jestem baaardzo początkującym ogrodnikiem.
Założyliśmy w zeszłą wiosnę mały ogródek. Mamy między innymi róże pnące.

Niestety posłuchaliśmy "złotej rady", żeby przez pierwszy rok nic z nimi nie robić. Całe lato pięknie kwitły. Teraz gdy zbliża się wiosna, przeglądam fora żeby nauczyć się dbać porządnie o rośliny i widzę, że powinno się usuwać na bieżąco przekwitłe kwiatostany, czego nie robiliśmy. W efekcie wszystkie róże mają dużo owoców, teraz nadal.

I tu moje pytanie - co teraz zrobić? Kiedy urwać owoce albo podcinac? Czy jest nadzieja, że mogę zrobić coś jeszcze żeby zakwitła?

Dziękuję za wszelką pomoc.

https://imageshack.com/i/pnoawBKDj

Rozmiar zdjęcia niezgodny z regulaminem. Wstawiłam link.
dorotka350
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”