Kiedy lepiej sadzić drzewka - wiosną czy jesienią ?

Drzewa owocowe
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiedy lepiej sadzić drzewka - wiosną czy jesienią?

Post »

ja lubię sadzić na jesień. Jest dużo czasu. Nie ma innych robót w ogrodzie. Na wiosnę zwykle tnę starsze drzewa, robię pierwsze opryski. Po za tym jakoś pogoda mi bardziej odpowiada jesienna, niż wczesnowiosenna. I chodzi tu również o szukanie drzewek. Szkółki zwykle budzą się ze snu zimowego.
No i ta niewiadoma. Drzewko przeżyło zimę czy nie. Co do przyjęć. Trudno mi to określić. Dwie czereśnie, sadzone jesienią mi nie wstały po zimie. Ale nie były zabezpieczone niczym przed zimą. Więc moja wina. Z kolei ubiegła zima była najcieplejsza od kilkudziesięciu lat. Wszystko mi się przyjęło w tamtym roku. Czereśnie, brzoskwinie, morela a były zabezpieczone jeszcze kopczykami.
Generalnie trzeba uważać na czereśnie. Chyba lepiej je sadzić wiosną. Inne drzewka przyjmowały mi się bez zabezpieczeń, choć teraz stosuję już kopczykowanie.
Tej jesieni posadzę, śliwę, grusze i dwa orzechy włoskie.
zbig11
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lut 2014, o 13:57

Post »

Chcę zasadzić kilka brzoskwiń , czy jak wsadzę jesienią to nie zmarzną przez zimę ?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja sadzę zawsze jesienią i jak dotąd żadne mi nie zmarzło. Możesz ją okryć także słomą aby ja jeszcze bardziej zabezpieczyć oraz obsypać jej trochę pnia.
Pozdrawiam Paweł
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiedy lepiej sadzić drzewka - wiosną czy jesienią ?

Post »

Brzoskwinie i morele zawsze sadze wiosną. Kiedys stary (doświadczeniem ) sadownik tak mi doradził. Wszytkie inne owowcowe jesienią. Jak dotąd 100/100
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja chce posadzić królową renet(złotą renetę) ale ona ponoć na mróz wrażliwa,więc wstrzymuję się do wiosny
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Gdzieś tu na tym forum ktoś cytował stare porzekadło: " wiosną prosi się drzewo, żeby rosło, a jesienią - każe mu się rosnąć". Coś w tym jest, bo gdy sadziłem jesienią to zawsze miałem 100 % przyjęć, zaś wiosną - różnie bywało, zwłaszcza jak była sucha.
Tomek85
50p
50p
Od: 2 maja 2012, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Drzewa owocowe sadziłem do tej pory tylko w jesieni (od jabłoni i śliw, a skończywszy na brzoskwiniach, rokitnikach i dereniach). Na posadzonych ok. 40 sadzonek umarzła mi tylko jedna - sadzonka brzoskwini. Po posadzeniu robię kopiec z liści wokół drzewa, a samo drzewo owijam agrowłókniną, albo workiem z karmy dla psa. Podobnie z krzewami. Polecam jednak sadzenie krzewów w lipcu, zwłaszcza tych które są w doniczkach. W szkółkach jest wówczas bardzo duży wybór pięknych i dorodnych sadzonek. Ja swoje krzewy kupowałem na jesień kiedy już sadzonki były mocno przebrane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”