Moja kuchnia - RoksiSK

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Bardzo się cieszę, że wszystkim smakuje :P :P :P
A co do genezy... Roksi od imienia Roksana, które bardzo mi się podoba. Skrót SK od mojego obecnego i wcześniejszego nazwiska.
Pozdrawiam cieplutko!!!
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

"TORT CZARNY LAS" - 8

Składniki do masy I i II:
- 1 litr śmietany 30% kremówki,
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- szklanka cukru pudru,
- 30-40 szt wiśni w alkoholu,
- 4 łyżki kakao (najlepiej Deco Moreno).

Składniki do ciasta:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao.


Obrazek Spód tortownicy 30 cm wysmarować masłem i położyć wcześniej wycięte koło z pergaminu. Boków tortownicy nie smarować.

Obrazek Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z odrobiną soli. Żółtka w osobnej misce ubić z pozostałymi składnikami. Następnie powstałą masę połączyć z połową piany białkowej, a następnie delikatnie z całością. Masę wlać do brytwanny. Piec 15 min w temp. 200 stopni.

Obrazek Po ostygnięciu ciasto ostrożnie przeciąć w poprzek, tak aby powstały dwa koła. Jedno wsadzić do tortownicy.


Obrazek W kąpieli wodnej (wlać do garnka 2-3 cm wody i po zagotowaniu położyć żaroodporne naczynie, zmniejszyć ogień do min) rozpuścić czekoladę (3 tabliczki, ale można zostawić 4 plasterki do dekoracji na koniec). Co jakiś czas mieszać. Po rozpuszczeniu się czekolady ostrożnie przez ściereczkę ściągnąć miskę i poczekać, aż ostygnie (ale nie może stwardnieć!).

Obrazek 1/2 litra schłodzonej śmietany ubić, pod koniec dodając 1/2 szklanki cukru pudru, 4 łyżki kakao, łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wody (musi być jeszcze ciepława) i na końcu delikatnie połączyć z czekoladą i wiśniami. Rozłożyć w tortiownicy. Nałożyć drugie koło biszkoptowe. Wstawić do lodówki.

Obrazek Ubić 1/2 litra śmietany. Pod koniec dodać 1/2 szklanki cukru pudru i łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w łyżce wody. Przełożyć masę do tortownicy. Wstawić na godzinę do lodówki.

Obrazek Po tym czasie przyozdobić utartą na grubym tarle czekoladą i posypać dodatkowymi wiśniami. Do lodówki na min. 2 godziny.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Tort pyszny w smaku. Ja zrobiłam z połowy porcji w tortownicy 22 cm.
Uwaga! Trzeba trzymać się przepisu :P :P :P
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
leo
---
Posty: 272
Od: 18 maja 2007, o 10:37
Lokalizacja: Radom

Post »

Agnieszko, czy u Ciebie się jakieś święto szykuje, czy zwyczajnie chcesz nas rozpuścić podając takie smakołyki na zdjęciach? A i roztyć przy tym też?! Piękny tort! Pysznie wygląda...mniam.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Wisienki, które tydzień temu zasypałam i zalałam wódką (już prawie się skończyły) postanowiłam "dobrze" wykorzystać :P :P :P
Dawniej piekłam dosyć często na weekendy, ale postanowiłam schudnąć parę kilko i piekę raz na jakiś czas :wink: Pizzę też zaczynam robić raz w miesiącu ;:150
Stwierdziłam, że cieniutki plasterek mi nie zaszkodzi. I rzeczywiście - zjadłam tylko(!!!!!) jeden. I dziś też tylko jeden - i nawet mnie nie kusi pyszny tort znajdujący się w lodówce :wink:
A wyszedł naprawdę wspaniały. Mój mąż się wczoraj zajadał ze smakiem ;:8
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

"DANIE PROWANSALSKIE" - 9

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka lub 1/2 piersi z indyka,
- 2 woreczki ryżu parabolicznego,
- marchew, brokuły (może być mrożonka),
- cebula,
- groszek i kukurydza konserwowe,
- zioła prowansalskie, oregano, papryka ostra,
- sół, olej, 2 łyżki masła.

Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na małej ilości oleju. Doprawiamy solą i ziołami.
Ugotować ryż i warzywa.
Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Dusimy kilka minut. Dodajemy masło i ryż - posypujemy ziołami. Wymieszać i dusić 1-2min. Dodać warzywa. Dobrze wymieszać (ale delikatnie).

Groszek mrożony jest lepszy. :oops: - zabrakło mi kukurydzy.
Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

"MAKARON Z SZYNKĄ I ANANASEM" - 10

Składniki:
- makaron (świderki lub grubsze rurki),
- dwa grube plastry szynki,
- 3 plastry ananasa,
- ser Gouda,
- po łyżce oleju i masła; sól, oregano, ketchup.

Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie.
Na maśle i oleju podsmarzyć pokrojoną szynkę. Posypać oregano. Dodać makaron i ananasa pokrojonego - jeszcze chwilę podsmażać. Posypać serem, wymieszać. Na koniec można polać ketchupem.

Obrazek

Takie byle co - a nawet dobre :D
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Wisienki w alkoholu są najlepsze, ale zawsze można poeksperymentować - np. borówka amerykańska lub duże kawałki truskawek.
Ja wisienki robiłam tak: wydrylowałam wiśnie, zasypałam cukrem. Po 12 godz. dolałam szklankę wódki. Po 3 dniach były już pyszne, a nalewka, która powstała (wiem, że taka prawdziwa musi postać 2-3 miesiące) była smaczna ;:136
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

"SCHAB ZE ŚLIWKĄ" - 11

Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 150 g śliwek kalifornijskich,
- cebula, kilka ząbków czosnku,
- 1 - 1 1/2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego (półwytrawnego),
- 3 goździki, vegeta, pieprz ziarnisty.

Obrazek Mięso ponacinać tworząc otwory. Wsadzić śliwkę. Natrzeć vegetą i utartym w moździerzu pieprzem ziarnistym (ok. łyżeczka pieprzu ziarnisteo). Przykryć folią i wsadzić na kilka godzin do lodówki.

Obrazek Obsmażyć na małej ilości oleju z każdej strony.

Obrazek Brytwanna - w litrze wody rozpuścić trochę vegety - robiąc bulion. Pokroić cebulę w talarki i dodać czosnek w sokupce. Wrzucić kilka śliwek. Położyć schab razem z tłuszczem.

Obrazek Piec 1 godz. 15 min. - 1 godz.30 min. w temp. 170-180 stpni. Co kwadrans polewać pieczeń wywarem.

Obrazek Po upieczeniu wyjąć i pozostawić mięso na 30 min., aby doszło. W tym czasie zlać wywar na głęboką patelnię przez sitko przecierając wszystkie składniki. Dodać wino i goździki - gotować przez pół godz., aż wino odparuje, a sos zgęstnieje.

Obrazek Pokroić mięso w grubsze plastry.

Obrazek Wsadzić do sosu i dusić przez kwadrans.

Obrazek Obrazek

Nie mogłam się zdecydować, które zdjęcie wkleić :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

"SURÓWKA Z MARCHWI I ANANASA" - 12

Składniki:
- 5 dużych marchewek,
- 5 plasterków ananasa,
- 1/2 jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny, cukier.

Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać trochę soku z cytryny. Ananasa pokkroić na kawałki. Dodać jogurt i cukier - do smaku. Wymieszać. Odstawić na godzinę.

Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
leo
---
Posty: 272
Od: 18 maja 2007, o 10:37
Lokalizacja: Radom

Post »

Agnieszko chyba zastąpię tymczasowo Twoje wisienki wiśniami z cukru. A schab rewelacja, aż ślinka cieknie! Nie ma to jak Twoje sprawdzone potrawy. Pozdrawiam cieplutko.
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1716
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post »

;:100 Witaj Agnieszko
Udało się - upiekłam, upiekłam roladę. :wink:
Zamiast trukawek włożyłam borówki amerykańskie. Wszystkimsmakowała. Dziękuję za super przepis.
Teraz zrobię schabik ze śliweczkami
;:8
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
leo
---
Posty: 272
Od: 18 maja 2007, o 10:37
Lokalizacja: Radom

Post »

Agnieszko tort "Czarny las" to poezja smaku. Jest pyszny, wiem bo się nim zajadamy. Podpadł zwłaszcza męskiej części smakoszy. Dzięki!!! Pozdrawiam cieplutko! ;:1
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Halinko i Leo bardzo się cieszę, że Wam wyszły ciasta i przede wszystkim, że smakowały ;:33
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

"NALEŚNIKI Z SEREM I RODZYNKAMI" - 13

Składniki:
- ciasto naleśnikowe(mleko, mąka, jajko, szczypta soli, trochę cukru. szczypta proszku do pieczenia, ok. łyżka oleju, 1/2 opakowania cukru waniliowego - niestety w tym przypadku składniki dodaję na "oko"),
- 25 dkg sera białego,
- żółtko,
- cukier, 1/3 opakowania cukru waniliowego,
- 2 łyżki rodzynek moczonych wcześniej przez min. 12 godz. w rumie (lub soku pomarańczowym),
- ewentualnie troszkę śmietany lub jogurtu naturalnego, gdy masa jest za sucha.

Ser rozdrobić widelcem, dodać cukry i dokładnie wymieszać. Skosztować - nie może być za słodkie. Dodać żółtko i ponownie wymieszać. Wsypać rodzynki.
Nakładać wartwę tworząc prostokąt i zawinąć naleśnik w prostokąt.
Podsmażyć z obu stron.
Masa wystarcza na 6-7 naleśników.

Obrazek

Takie byle co, a nawet smaczne :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”