Moja kuchnia - RoksiSK
"TORT CZARNY LAS" - 8
Składniki do masy I i II:
- 1 litr śmietany 30% kremówki,
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- szklanka cukru pudru,
- 30-40 szt wiśni w alkoholu,
- 4 łyżki kakao (najlepiej Deco Moreno).
Składniki do ciasta:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao.
Spód tortownicy 30 cm wysmarować masłem i położyć wcześniej wycięte koło z pergaminu. Boków tortownicy nie smarować.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z odrobiną soli. Żółtka w osobnej misce ubić z pozostałymi składnikami. Następnie powstałą masę połączyć z połową piany białkowej, a następnie delikatnie z całością. Masę wlać do brytwanny. Piec 15 min w temp. 200 stopni.
Po ostygnięciu ciasto ostrożnie przeciąć w poprzek, tak aby powstały dwa koła. Jedno wsadzić do tortownicy.
W kąpieli wodnej (wlać do garnka 2-3 cm wody i po zagotowaniu położyć żaroodporne naczynie, zmniejszyć ogień do min) rozpuścić czekoladę (3 tabliczki, ale można zostawić 4 plasterki do dekoracji na koniec). Co jakiś czas mieszać. Po rozpuszczeniu się czekolady ostrożnie przez ściereczkę ściągnąć miskę i poczekać, aż ostygnie (ale nie może stwardnieć!).
1/2 litra schłodzonej śmietany ubić, pod koniec dodając 1/2 szklanki cukru pudru, 4 łyżki kakao, łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wody (musi być jeszcze ciepława) i na końcu delikatnie połączyć z czekoladą i wiśniami. Rozłożyć w tortiownicy. Nałożyć drugie koło biszkoptowe. Wstawić do lodówki.
Ubić 1/2 litra śmietany. Pod koniec dodać 1/2 szklanki cukru pudru i łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w łyżce wody. Przełożyć masę do tortownicy. Wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie przyozdobić utartą na grubym tarle czekoladą i posypać dodatkowymi wiśniami. Do lodówki na min. 2 godziny.

Składniki do masy I i II:
- 1 litr śmietany 30% kremówki,
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- szklanka cukru pudru,
- 30-40 szt wiśni w alkoholu,
- 4 łyżki kakao (najlepiej Deco Moreno).
Składniki do ciasta:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao.









Wisienki, które tydzień temu zasypałam i zalałam wódką (już prawie się skończyły) postanowiłam "dobrze" wykorzystać :P :P :P
Dawniej piekłam dosyć często na weekendy, ale postanowiłam schudnąć parę kilko i piekę raz na jakiś czas
Pizzę też zaczynam robić raz w miesiącu
Stwierdziłam, że cieniutki plasterek mi nie zaszkodzi. I rzeczywiście - zjadłam tylko(!!!!!) jeden. I dziś też tylko jeden - i nawet mnie nie kusi pyszny tort znajdujący się w lodówce
A wyszedł naprawdę wspaniały. Mój mąż się wczoraj zajadał ze smakiem ;:8
Dawniej piekłam dosyć często na weekendy, ale postanowiłam schudnąć parę kilko i piekę raz na jakiś czas


Stwierdziłam, że cieniutki plasterek mi nie zaszkodzi. I rzeczywiście - zjadłam tylko(!!!!!) jeden. I dziś też tylko jeden - i nawet mnie nie kusi pyszny tort znajdujący się w lodówce

A wyszedł naprawdę wspaniały. Mój mąż się wczoraj zajadał ze smakiem ;:8
"DANIE PROWANSALSKIE" - 9
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka lub 1/2 piersi z indyka,
- 2 woreczki ryżu parabolicznego,
- marchew, brokuły (może być mrożonka),
- cebula,
- groszek i kukurydza konserwowe,
- zioła prowansalskie, oregano, papryka ostra,
- sół, olej, 2 łyżki masła.
Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na małej ilości oleju. Doprawiamy solą i ziołami.
Ugotować ryż i warzywa.
Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Dusimy kilka minut. Dodajemy masło i ryż - posypujemy ziołami. Wymieszać i dusić 1-2min. Dodać warzywa. Dobrze wymieszać (ale delikatnie).
Groszek mrożony jest lepszy.
- zabrakło mi kukurydzy.

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka lub 1/2 piersi z indyka,
- 2 woreczki ryżu parabolicznego,
- marchew, brokuły (może być mrożonka),
- cebula,
- groszek i kukurydza konserwowe,
- zioła prowansalskie, oregano, papryka ostra,
- sół, olej, 2 łyżki masła.
Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na małej ilości oleju. Doprawiamy solą i ziołami.
Ugotować ryż i warzywa.
Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Dusimy kilka minut. Dodajemy masło i ryż - posypujemy ziołami. Wymieszać i dusić 1-2min. Dodać warzywa. Dobrze wymieszać (ale delikatnie).
Groszek mrożony jest lepszy.


"MAKARON Z SZYNKĄ I ANANASEM" - 10
Składniki:
- makaron (świderki lub grubsze rurki),
- dwa grube plastry szynki,
- 3 plastry ananasa,
- ser Gouda,
- po łyżce oleju i masła; sól, oregano, ketchup.
Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie.
Na maśle i oleju podsmarzyć pokrojoną szynkę. Posypać oregano. Dodać makaron i ananasa pokrojonego - jeszcze chwilę podsmażać. Posypać serem, wymieszać. Na koniec można polać ketchupem.

Takie byle co - a nawet dobre
Składniki:
- makaron (świderki lub grubsze rurki),
- dwa grube plastry szynki,
- 3 plastry ananasa,
- ser Gouda,
- po łyżce oleju i masła; sól, oregano, ketchup.
Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie.
Na maśle i oleju podsmarzyć pokrojoną szynkę. Posypać oregano. Dodać makaron i ananasa pokrojonego - jeszcze chwilę podsmażać. Posypać serem, wymieszać. Na koniec można polać ketchupem.

Takie byle co - a nawet dobre

Wisienki w alkoholu są najlepsze, ale zawsze można poeksperymentować - np. borówka amerykańska lub duże kawałki truskawek.
Ja wisienki robiłam tak: wydrylowałam wiśnie, zasypałam cukrem. Po 12 godz. dolałam szklankę wódki. Po 3 dniach były już pyszne, a nalewka, która powstała (wiem, że taka prawdziwa musi postać 2-3 miesiące) była smaczna
Ja wisienki robiłam tak: wydrylowałam wiśnie, zasypałam cukrem. Po 12 godz. dolałam szklankę wódki. Po 3 dniach były już pyszne, a nalewka, która powstała (wiem, że taka prawdziwa musi postać 2-3 miesiące) była smaczna

"SCHAB ZE ŚLIWKĄ" - 11
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 150 g śliwek kalifornijskich,
- cebula, kilka ząbków czosnku,
- 1 - 1 1/2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego (półwytrawnego),
- 3 goździki, vegeta, pieprz ziarnisty.
Mięso ponacinać tworząc otwory. Wsadzić śliwkę. Natrzeć vegetą i utartym w moździerzu pieprzem ziarnistym (ok. łyżeczka pieprzu ziarnisteo). Przykryć folią i wsadzić na kilka godzin do lodówki.
Obsmażyć na małej ilości oleju z każdej strony.
Brytwanna - w litrze wody rozpuścić trochę vegety - robiąc bulion. Pokroić cebulę w talarki i dodać czosnek w sokupce. Wrzucić kilka śliwek. Położyć schab razem z tłuszczem.
Piec 1 godz. 15 min. - 1 godz.30 min. w temp. 170-180 stpni. Co kwadrans polewać pieczeń wywarem.
Po upieczeniu wyjąć i pozostawić mięso na 30 min., aby doszło. W tym czasie zlać wywar na głęboką patelnię przez sitko przecierając wszystkie składniki. Dodać wino i goździki - gotować przez pół godz., aż wino odparuje, a sos zgęstnieje.
Pokroić mięso w grubsze plastry.
Wsadzić do sosu i dusić przez kwadrans.

Nie mogłam się zdecydować, które zdjęcie wkleić
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 150 g śliwek kalifornijskich,
- cebula, kilka ząbków czosnku,
- 1 - 1 1/2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego (półwytrawnego),
- 3 goździki, vegeta, pieprz ziarnisty.









Nie mogłam się zdecydować, które zdjęcie wkleić

"SURÓWKA Z MARCHWI I ANANASA" - 12
Składniki:
- 5 dużych marchewek,
- 5 plasterków ananasa,
- 1/2 jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny, cukier.
Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać trochę soku z cytryny. Ananasa pokkroić na kawałki. Dodać jogurt i cukier - do smaku. Wymieszać. Odstawić na godzinę.

Składniki:
- 5 dużych marchewek,
- 5 plasterków ananasa,
- 1/2 jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny, cukier.
Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać trochę soku z cytryny. Ananasa pokkroić na kawałki. Dodać jogurt i cukier - do smaku. Wymieszać. Odstawić na godzinę.

"NALEŚNIKI Z SEREM I RODZYNKAMI" - 13
Składniki:
- ciasto naleśnikowe(mleko, mąka, jajko, szczypta soli, trochę cukru. szczypta proszku do pieczenia, ok. łyżka oleju, 1/2 opakowania cukru waniliowego - niestety w tym przypadku składniki dodaję na "oko"),
- 25 dkg sera białego,
- żółtko,
- cukier, 1/3 opakowania cukru waniliowego,
- 2 łyżki rodzynek moczonych wcześniej przez min. 12 godz. w rumie (lub soku pomarańczowym),
- ewentualnie troszkę śmietany lub jogurtu naturalnego, gdy masa jest za sucha.
Ser rozdrobić widelcem, dodać cukry i dokładnie wymieszać. Skosztować - nie może być za słodkie. Dodać żółtko i ponownie wymieszać. Wsypać rodzynki.
Nakładać wartwę tworząc prostokąt i zawinąć naleśnik w prostokąt.
Podsmażyć z obu stron.
Masa wystarcza na 6-7 naleśników.

Takie byle co, a nawet smaczne
Składniki:
- ciasto naleśnikowe(mleko, mąka, jajko, szczypta soli, trochę cukru. szczypta proszku do pieczenia, ok. łyżka oleju, 1/2 opakowania cukru waniliowego - niestety w tym przypadku składniki dodaję na "oko"),
- 25 dkg sera białego,
- żółtko,
- cukier, 1/3 opakowania cukru waniliowego,
- 2 łyżki rodzynek moczonych wcześniej przez min. 12 godz. w rumie (lub soku pomarańczowym),
- ewentualnie troszkę śmietany lub jogurtu naturalnego, gdy masa jest za sucha.
Ser rozdrobić widelcem, dodać cukry i dokładnie wymieszać. Skosztować - nie może być za słodkie. Dodać żółtko i ponownie wymieszać. Wsypać rodzynki.
Nakładać wartwę tworząc prostokąt i zawinąć naleśnik w prostokąt.
Podsmażyć z obu stron.
Masa wystarcza na 6-7 naleśników.

Takie byle co, a nawet smaczne
