Siedlisko z sosnami
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Siedlisko z sosnami
Witaj! Wklejaj Słonko! Dużo i ładnych zdjęć - przyda mi się na poprawę humoru, bo mam ciężki dzień! 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Piękna brama! Klimacik już jest, jak nowe nasadzenia podrosną to już całe klimacisko będzie
A podwórkowym bałaganem to się nie przejmuj, nadejdzie jego czas to zniknie.
Masz bardzo dużo miejsca do popisu, już sobie wyobrażam ile trzeba pracy w to włożyć...
Fajnie, że masz już duże drzewa w okolicy - cień i zapach kwitnących akacji to jest to.

A podwórkowym bałaganem to się nie przejmuj, nadejdzie jego czas to zniknie.
Masz bardzo dużo miejsca do popisu, już sobie wyobrażam ile trzeba pracy w to włożyć...
Fajnie, że masz już duże drzewa w okolicy - cień i zapach kwitnących akacji to jest to.
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Aprilku pewnie muszę tak robić jak radzisz, bo inaczej narobie sobie bałaganu jesszcze większego niż mam, a wtedy to juz w ogóle nie zapanuję nad tym terenem. Podziwiam Twoją konsekwencję w tworzeniu rabat kolorystycznych. U mnie prawie nie ma kwiatów, są kwitnące drzewa i krzewy.
renzal staram się zaciekawić swoim ogrodem i dodaję zdjęcia, ale za chwilkę wszystkie fotogeniczne fragmenty pokażę i co wtedy będę pokazywać?
Były akacje to teraz czeremchę pokażę. Mam parę krzaków i cenię je za to, że są, bo wiosną pięknie kwitną, latem się zielenią, a jesienią mają owoce zdatne na sok czy nalewkę i do tego ładnie się przebarwiają
. Jeśli są chętni na siewki to służę pomocą, mam ich sporo i chętnie się podzielę.
renzal staram się zaciekawić swoim ogrodem i dodaję zdjęcia, ale za chwilkę wszystkie fotogeniczne fragmenty pokażę i co wtedy będę pokazywać?
Były akacje to teraz czeremchę pokażę. Mam parę krzaków i cenię je za to, że są, bo wiosną pięknie kwitną, latem się zielenią, a jesienią mają owoce zdatne na sok czy nalewkę i do tego ładnie się przebarwiają

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja pozwolę sobie troszeczkę nie zgodzić się z April, jeśli chodzi o rabatę irysowo-hostową. Te dwie rośliny mają absolutnie odmienne wymagania, zarówno jeśli chodzi o stanowisko, jak i o odczyn gleby. Co innego hosty z liliowcami.
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Wando, z pewnością masz rację.
Liliowce i hosty to Twoja domena. Ja rzucam pomysł bardziej na zasadzie zielony i coś kwitnącego i żeby nie za dużo zamieszać. Fachowcy korygują i dobrze.
A swoją drogą pewnie dlatego nie chca mi irysy zakwitnąć w pobliżu host, pod drzewami

- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Ale masz miejsca
I to w moim ulubionym stylu: piasek i sosny.
1. PIĘĘĘĘKNE akacje. Uwielbiam ich zapach.
2. Zdecydowanie na razie sadź drzewa i krzewy. Im chwilę zajmuje zanim urosną. Nie ma co się bawić wypełniaczami, jak jeszcze nie masz wszystkich ram obrazu.
3. Na piasku rośnie pięknie wszystko co nie lubi zamakać. Na razie odpuściłabym sobie bagienne roślinki. Potem, jak już będziesz miała góry własnego kompostu i żyźniutką pulchną glebę to wtedy można spróbować. A na razie po co walczyć z wiatrakami?
4. Polecam kompostownik. To największy skarb w każdym ogrodzie. A już szczególnie w takim jak Twój, gdzie każda grudka materii organicznej jest na wagę złota.

I to w moim ulubionym stylu: piasek i sosny.
1. PIĘĘĘĘKNE akacje. Uwielbiam ich zapach.
2. Zdecydowanie na razie sadź drzewa i krzewy. Im chwilę zajmuje zanim urosną. Nie ma co się bawić wypełniaczami, jak jeszcze nie masz wszystkich ram obrazu.
3. Na piasku rośnie pięknie wszystko co nie lubi zamakać. Na razie odpuściłabym sobie bagienne roślinki. Potem, jak już będziesz miała góry własnego kompostu i żyźniutką pulchną glebę to wtedy można spróbować. A na razie po co walczyć z wiatrakami?
4. Polecam kompostownik. To największy skarb w każdym ogrodzie. A już szczególnie w takim jak Twój, gdzie każda grudka materii organicznej jest na wagę złota.
Agata
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli liczysz na pomoc Forumek, to tak będzie chyba najłatwiej. Zobaczysz jak wstawisz plan działki jaka będzie burza mózgówlulka - pomysł na ogród? dobre pytanie, nie mam zabardzo i liczę na forumkową pomoc. Postaram się zrobić rzut na papier i nanieść to co jest (mało
) i poprosić o jakieś idee

- Sosenki4
Ogla - witam nowego gościa i od razu do Ciebie pobiegłam, bo nie byłam u Ciebie. No...taki bałagan jak Ty masz to ja bym bardzo chciała mieć. Mnóstwo kwiatów , a warzywniak ?
fiu... fiu... fiu...
Aprilku, Wando - dziękuję za żywą dyskusję u mnie. Cieszę się, że jest wymiana zdań i poglądów. Mnie też tak jakoś irysy do host nie pasowały, bo jedne lubią słońce a drugie raczej cień. Poza tym hosty to już bardziej zaawansowane stadium ogrodu, u mnie wciąż powijaki i pieluszki
riane - kompostownik mam. tzn. wszystkie organiczne rzeczy z domu i niechciane rośliny wyrzucam na jedno miejsce, taka kupa się tworzy. Raz juz to rozwiozłam na miejsce gdzie 2 lata temu miał być warzywniak. Jak pięknie chwasty to porosły
. Teraz na nowo biorę się za warzywnik, póki co mam tam perzowisko po zebraniu darni z chwastów. W sobotę udało mi się kawałek zagospodarować i posiałam wreszcie marchew i pietruszkę.
ogród póki co podporządkowany jest synkowi Patrykowi i to on ma urządzane swoje zakątki
i inny

Aprilku, Wando - dziękuję za żywą dyskusję u mnie. Cieszę się, że jest wymiana zdań i poglądów. Mnie też tak jakoś irysy do host nie pasowały, bo jedne lubią słońce a drugie raczej cień. Poza tym hosty to już bardziej zaawansowane stadium ogrodu, u mnie wciąż powijaki i pieluszki

riane - kompostownik mam. tzn. wszystkie organiczne rzeczy z domu i niechciane rośliny wyrzucam na jedno miejsce, taka kupa się tworzy. Raz juz to rozwiozłam na miejsce gdzie 2 lata temu miał być warzywniak. Jak pięknie chwasty to porosły

ogród póki co podporządkowany jest synkowi Patrykowi i to on ma urządzane swoje zakątki
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Marzenko - nie mogę się z tym zgodzićSosenki4 pisze: Poza tym hosty to już bardziej zaawansowane stadium ogrodu, u mnie wciąż powijaki i pieluszki![]()

Bardzo lubię hosty i uważam je raczej za rośliny łatwe w uprawie; w każdym razie wszystkie odmiany, które mam - kilkanaście - takie są. Rosną same, nie chorują, nic ich nie żre (czasem podobno ślimaki, ale u mnie takowych brak) - marzenie.
A na cienistą rabatę polecam sprawdzony zestaw hosty+żurawki

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- Sosenki4
Mam jedną hostę
, ale wynik
i zgadzam się, że to żelazna roślina. Rośnie wbrew wszystkiemi i na dodatek w słońcu, ale teraz przy suszach ma zwieszone liscie. Muszę ją zabrać do cienia.
Co by pasowało do paproci? mam 2 piorupuszniki takie pospolite dzikie i szukam do nich jakiegoś towarzystwa
. W innym miejscu mam 2 spore paprocie po babci. te dostały od majowego mrozu mocno w kość, ale zbierają się
.
Mnie chyba bardziej hostu się podobają niż żurawki, ale nie chcę tym zdaniem podpaść nikomu, choć nie wykluczone, że za chwilę pokocham i żurawki

Co by pasowało do paproci? mam 2 piorupuszniki takie pospolite dzikie i szukam do nich jakiegoś towarzystwa

Mnie chyba bardziej hostu się podobają niż żurawki, ale nie chcę tym zdaniem podpaść nikomu, choć nie wykluczone, że za chwilę pokocham i żurawki

Paprocie fajnie wyglądają z konwaliami i niezapominajkami. Albo z hostami właśnie. Tylko trzeba uważać, bo ta zwykła ogrodowa paproć (nie pamiętam jak się nazywa) potrafi zarosnąć wszystko. Jeszcze komponowałaby mi się języczka taka z dużymi liśćmi, ale znam ją tylko ze zdjęć, więc nie wiem czy to dobry pomysł.
(też wolę hosty niż żurawki, ale ciiii...)
(też wolę hosty niż żurawki, ale ciiii...)
- Sosenki4
Te paprocie po babci są dwie od wieków, tzn.odkąd pamiętam i nigdy się nie rozrosły. A te dwie inne (z lasu...ciii) jak posadziłam dwie 2 lata temu tak dwie są. No, ale czas pokaże co z nich za ziółka
. Konwalie mam, ale jak widziałam co one potrafią, to trochę boję się je wpuszczać do paproci, ale może niesłusznie?
"Niezapominajki
to są kwiatki z bajki,
jak się płynie łódką,
śmieją się cichutko
i szepczą Ci skromnie:
nie zapomnij o mnie"
taki wpis zrobiła mi kiedyś koleżanka w podstawówce i od tej pory bardzo lubię te kwiatki, ale ich nie mam

"Niezapominajki
to są kwiatki z bajki,
jak się płynie łódką,
śmieją się cichutko
i szepczą Ci skromnie:
nie zapomnij o mnie"
taki wpis zrobiła mi kiedyś koleżanka w podstawówce i od tej pory bardzo lubię te kwiatki, ale ich nie mam

Cudowne możliwości... terenowe
Co do rabat pomysł mi się podoba, ja dorzuciłabym do nich jedne element wspólny tak żeby ogród tworzył całość. Mogą być np niezapominajki lub gożdziki w jednym kolorze

Co do rabat pomysł mi się podoba, ja dorzuciłabym do nich jedne element wspólny tak żeby ogród tworzył całość. Mogą być np niezapominajki lub gożdziki w jednym kolorze
- Sosenki4
Super to stawiam na goździki, bo one lubią suchsze ziemie niż niezapominajki. Prócz tego goździków jest dużo odmian i coś na pewno wybiorę. Na polu mam takie dzikie różowe goździki i z nich już teraz mogę coś tworzyć
. Gdyby ktoś chciał, to podzielę się z chęcią

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Witam Cię bardzo serdecznie Marzenko!
Mijamy się w innych wątkach, miło mi, ze wreszcie spotykamy się u Ciebie!
1 dzień i 4 strony wątku
Masz ogromną, piękną działkę do zagospodarowania - to nie lada wyzwanie
ale z taką pasją i wiedzą Forumowiczów na pewno stworzysz piękny ogród
masz na początek to co najważniejsze - miejsce, piękne stare drzewa i mnóstwo zapału
do tego kwitnace akacje i bliski stuletni dąb
czyli jest klimat i magia, a to jest w ogrodzie najważniejsze
Czy juz masz plan, jak podzielisz ogród? Jakieś segmenty (ozdobny, sad, leśny etc)? Grunt to dobrze wszystko zaplanować
Życzę powodzenia i trzymam kciuki
Ps. Piękna brama - wejście na działkę
lubię takie kute zawijasy... 
Mijamy się w innych wątkach, miło mi, ze wreszcie spotykamy się u Ciebie!
No i mamy cudSosenki4 pisze:(...)nic takiego nie mam, ale może jakimś cudem uda mi się zainteresować forumków moim ogrodem w powijakach

Masz ogromną, piękną działkę do zagospodarowania - to nie lada wyzwanie

Czy juz masz plan, jak podzielisz ogród? Jakieś segmenty (ozdobny, sad, leśny etc)? Grunt to dobrze wszystko zaplanować

Życzę powodzenia i trzymam kciuki

Ps. Piękna brama - wejście na działkę