RODoS

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: RODOS-Rodzinne Ogródki Działkowe Okolice Sosnowca

Post »

O matko, z tą wodą to istotnie przegięcie, tam chyba nic się nie zmieniło od czasów PRL! odpowiedzialność zbiorowa, kto to widział w obecnych czasach?
Anushka, mamy dwie możliwości: rośliny do ogrodów sadzimy albo z doniczek, albo takie wykopane wprost z ziemi.
A roślinki kupione w donicach możesz sadzić niezależnie od tego czy kwitną czy nie przez cały rok. One już mają korzonki, więc raczej nie ma mowy o tym by się nie przyjęły. Pewnie to już wiesz, ale RH potrzebują kwaśnej gleby ;:108

Z roślinkami wykopanymi z ziemi trzeba bardziej uważać, bo to dla nich okropny szok i wtedy dzieje się różnie, takie najlepiej sadzić jak są maleńkie, wiosną lub na jesień.
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lukrecja a ty "zieleninę" gdzie kupujesz bo widzę,że ty gdzieś w pobliżu :lol:
ja wczoraj byłam w praktikerze ( same cisy po 14zł, żadnych tuji) , LM ( też jakieś powybierane rzeczy, wierzba hakkuro taka chyba z 50cm za 25zł :shock: ciut za kolano mi była, miesiąc temu były za 17zł takie do szyji mojej :roll: ) i Auchan - w tym ostatnim tylko był wybór że szok :shock: ale np. żurawek i host nie było :shock:
modrzew ten szczepiony na pniu 149zł :lol: ale ogromny , w wielkiej donicy :wink:
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

anushka pisze:Byliśmy wczoraj po tuje w 3 sklepach, były tylko w jednym MARNE, obeschnięte i przebrane ... wróciliśmy z niczym :(
Jeśli chcesz kupić czegoś większą ilość i w dobrym stanie poszukaj w okolicy jakiejś szkółki. I rzeczywiście sadzenie zbyt dużych roślin bardzo rzadko kończy się pełnym sukcesem. A jeśli chodzi o RH to ja kupiłem dosyć ładne w ilości 5 sztuk na wyprzedaży w centrum ogrodniczym w Poznaniu po 13 zł
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Anushka :wit
Za Tobą dużo pracy , przed Tobą jeszcze więcej , ale za to tej o wiele bardziej przyjemnej :wink: Planowanie , zdobywanie i nasadzanie. Wojtek ma rację , wymiana , najtańszy sposób zdobywania roślin . ;:108 ;:108 Tylko coś trzeba mieć , by się wymieniać i niestety wydatki choć w pierwszej fazie muszą być. Nasiona też są dobrym sposobem , wada - dużej trzeba czekać na efekt. Odradzam zakupy drzewek i krzewów w marketach , szczególnie po pierwszych upałach. Nie dbają o nie , nie są podlewane. W małych sklepikach czy szkółkach można kupić dobry twar. :uszy
Nie tylko Ty masz taki syndrom , o czwartej i ja leżałem , o 5 zalogowałem się. ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Tade k to może my też jesteśmy "starymi kobietami"? :;230
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W dowodzie mam men , ale syndrom i mnie dopadł. :;230 :;230
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p

Post »

witam NOWE koleżanki ;:17 na dzieńdobry po syropie i lecę do was zobaczyć co w trawie piszczy ;:136

ano właśnie ... muszę kogoś podpytać z moich rejonów odnośnie szkółki :D
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anushka, poprzednicy mają rację, jeśli już coś kupić to tylko w szkółce, musisz poszukać jakiejś blisko Ciebie, moja jest sprawdzona, ale to chyba jakieś 70 km od Ciebie, bo ja mieszkam między Rybnikiem a Raciborzem, więc się nie opłaci jechać, za dużo wydasz na paliwo. Miłego weekendu!
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Ja z innego regionu, ale w pełni sie zgadzam - unikać roślin z marketów, szkoda pieniędzy. U mnie wyjątkiem jest Castorama, ale tylko jeden sklep - mają tam super dział ogrodowy, do tego zaopatrzenie z kilku bardzo dobrych szkółek, ceny oni negocjują, więc czasem jest taniej niż w szkółkach :D Czasem są tam niezwykłe perły za bezcen.
Rośliny w doniczkach - też trzeba uważać, koniecznie sprawdzić czy korzenie wychodzą spodem, bo czasem - także w szkółkach - kopią rośliny z gruntu, tną korzenie, wsadzają do donic i wygląda jak wielka roślina z super korzeniem, a tam ledwie kikuty. Takie rośliny nie zawsze się przyjmują.

Iglaki - ja ich po prostu nie cierpię :( Może dlatego, że taka moda i wszędzie to samo - rzędy tuj, suchych dołem, brr... Tylko cisy jeszcze są sliczne, ale za to większe krzaczki będa drogie.

A co do syndromu - teraz już mi nieco przeszło, ale bywało, że pół nocy obmyślałam, co też ja na tej działeczce wykonam :;230
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p

Post »

Debra a ja uwielbiam iglaki ;:131 jak idę na działkę w jednym miejscu tak pachnie igłami i ściółką :shock: że wtedy zwalniam :wink: zaciągam się jak palacz cygarem :wink: ja mam z jednej strony od sąsiada świerki, a z drugiej modrzew - żaden z nich tak nie pachnie :( ;:185
wczoraj przygotowaliśmy miejsce tylko z jeden strony na tujki, ziemia sucha, sam pył, kurzyło się jak za tirem 8-) starsza córka dzielnie pracowała , otrzepywała trawę - powiedziałam,że dostanie jakiś super prezent na dzień dziecka ... extra grabie ogrodowe :wink: dzisiaj druga strona - na razie tylko przód. Mam zakwasy w udach i ramionach, a o krzyżu nie wspomnę :lol: poza tym lecę umyć podłogi i lecimy na działkę ;:3
Zorientowałam się co do szkółek, najbliżej z polecanych mam dwie Będzin i Rogoźnik ;:173 , za tydz w piątek pojedziemy - z premedytacją na pewno coś sobie DOKUPIĘ 8-)
oglądałam teraz dekoracje z wikliny - pierwszy raz weszłam na ten dział - jakie piekne rzeczy... tyle tego jest,że nie potrafię się zdecydować ;:131 a mam sklep przed domem gdzie jest masa takich pierdół, nigdy na to uwagi nie zwracałam :? a najciemniej pod latarnią ;:3
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Prędko doktora następna zarażona tym strasznym wirusem grzebulca ogrodowego :;230 .
Jak większość z nas wie jest to "choroba" bardzo zaraźliwa i nieuleczalna ;:172
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Debra
200p
200p

Post »

Jak lubisz to inna sprawa :D Mnie własnie te igły denerwują, ale przecież wiadomo, każdy lubi co lubi :D
No to zaglądam by zobaczyć tujowe szpalery :) Powodzenia w walce z kurzem. Deszczu ani śladu....
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p

Post »

wosiek67 pisze:Prędko doktora następna zarażona tym strasznym wirusem grzebulca ogrodowego :;230 .
Jak większość z nas wie jest to "choroba" bardzo zaraźliwa i nieuleczalna ;:172
właśnie ... to jest chyba moje nowe hobby :wink: bo kto widział się tak naprawcować i być szczęśliwym ?? ;:333

u mnie właśnie pada, nareszcie pachnie deszczem ;:108
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

O witam kolejną osobę z województwa :wit

na początek wybierz rośliny szkieletowe jakieś drzewa a żywopłot z iglaków hmm nie lepiej z krzewów liściastych które mają różne kolory i często pięknie kwitną? w iglakach lubią czaić się komary...
Debra
200p
200p

Post »

Widzę, że nie tylko ja wolę krzewy liściaste na żywopłot :) Też lubie rózne kolory liści, kwitną i maja ozdobne owoce - np. głóg, tarnina, do tego sa obronne. Zywopłoty z głogu kiedyś były przy każdym zespole pałacowym, a w Anglii do dziś dzielą pola i posiadłości poza miastami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”