Ogródek pstrokaty - część II
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek pstrokaty - część II
W zasadzie mogłabym się już przyzwyczaić do tego, że taki przymrozek to u mnie norma i w zasadzie większych szkód nie czyni. Szczególnie, że mało co ruszyło, a egzotyków świadomie nie hoduję
Jednak naprawdę rano zrobiło mi się smutno.

- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam jeden skalniak ale wole rosliny cieniolubne chociaz nie mam cienia
U mnie tylko 5 auricul zakwitnie ale chyba je za bardzo podzielilam.

U mnie tylko 5 auricul zakwitnie ale chyba je za bardzo podzielilam.
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Ojejku ...ale ten Twój wątek "zasuwa " oczar przeogromny / dzięki za uświadomienie że to coś pachnie ...przy moim kiepskim węchu nigdy bym na to nie wpadła / wawrzynek ...nie będę zazdrościć
a te wielkie poduch skalnic ...chyba nigdy takich się nie doczekam a co jedna to ładniejsza
moje Psizęby tak samo obficie kwitną ...?Pagoda? coś tam nadrabia .
Moja brunnera sibirica tegoroczny zakup już w kwiatkach / oczywiście podpędzona / ciemiernik żółty ...dobrze mówią że faceci słabo sobie radzą z kolorami ...no przecież nie może wyglądać jak słonecznik ...hi hi , ciemiężyca miałam ale nie zadbałam ...opiekuj się nią dobrze / widziałam w sprzedaży ale nie wiem czy chcę
/Żywokost -falkenburg ma u siebie w sprzedaży ale nie wiem czy chcę .A ten pierwiosnek kwitnący to marginata - ładne poletko
Dicentra canadensis - są maluchy
ja muszę zacząć nosić okulary i przestać grzebać aby się doczekać dzieci .
Podpatrzony skalniak fajny będzie z czego zgapić ...

Moja brunnera sibirica tegoroczny zakup już w kwiatkach / oczywiście podpędzona / ciemiernik żółty ...dobrze mówią że faceci słabo sobie radzą z kolorami ...no przecież nie może wyglądać jak słonecznik ...hi hi , ciemiężyca miałam ale nie zadbałam ...opiekuj się nią dobrze / widziałam w sprzedaży ale nie wiem czy chcę

Podpatrzony skalniak fajny będzie z czego zgapić ...
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cieszę się, że już jest Twój wątek. Skalnice śliczne, u mnie po zimie dużo rozetek w obrębie poduszki wyschło, ale podsypałam troszkę ziemią, może się ładnie rozrośnie. Psiząb cudny - mam co roku kwitnącego żółtego "Pagodę", ale liliowy drugi raz zakupiony znów nie pokazał się wcale...) Przypuszczam,że cebulki były zbyt wysuszone). Będę u Ciebie go podziwiać
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Witam kolezanki.
Coś mi dzisiaj internet szwankuje i to mnie strasznie denerwuje.
Ewka nie płacz śpiewa się / albo odwrotnie,nie płacz Ewka/.Mroz będzie dopiero w maju.
Izabella no właśnie.Mnie też brakuje cienia i niektóre roślinki są w słońcu.Szczęśliwe z tego powodu nie są.Ja w tym roku
będę ubogi w pierwiosnki.Jak mówi moja sąsiadka,wyginęły wszystkie wynalazki czyli pełne,z purpurowymi listkami,dwubarwne.
Ewa- nic nie zasuwa.Ślimaczy się bo taki zakichany rok również na działce.Żywokost taki sobie a w dodatku do niczego mi nie pasuje.Ciemiężyca sama dba o siebie . Ja pędzę od niej tylko ślimaki.Rozsiewa się więc pewnie jej dobrze.Pierwiosnek
marginata spędził zimę nie przykryty i o dziwo nic mu nie jest.Grzebac na wiosnę można ale w ziemi nie za bardzo.
Anka-niektóre skalnice porosły jak balie ale przestały kwitnąć.Chyba podziału domagają się.Z zabkami jest problem.Na ten temat pisał W.Hoppel w "Tygodniku Ogródkowym",że nie kwitna i one same nie wiedza dlaczego.
Coś mi dzisiaj internet szwankuje i to mnie strasznie denerwuje.
Ewka nie płacz śpiewa się / albo odwrotnie,nie płacz Ewka/.Mroz będzie dopiero w maju.
Izabella no właśnie.Mnie też brakuje cienia i niektóre roślinki są w słońcu.Szczęśliwe z tego powodu nie są.Ja w tym roku
będę ubogi w pierwiosnki.Jak mówi moja sąsiadka,wyginęły wszystkie wynalazki czyli pełne,z purpurowymi listkami,dwubarwne.
Ewa- nic nie zasuwa.Ślimaczy się bo taki zakichany rok również na działce.Żywokost taki sobie a w dodatku do niczego mi nie pasuje.Ciemiężyca sama dba o siebie . Ja pędzę od niej tylko ślimaki.Rozsiewa się więc pewnie jej dobrze.Pierwiosnek
marginata spędził zimę nie przykryty i o dziwo nic mu nie jest.Grzebac na wiosnę można ale w ziemi nie za bardzo.
Anka-niektóre skalnice porosły jak balie ale przestały kwitnąć.Chyba podziału domagają się.Z zabkami jest problem.Na ten temat pisał W.Hoppel w "Tygodniku Ogródkowym",że nie kwitna i one same nie wiedza dlaczego.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janku te białe kwiatuszki na 3 zdjęciu , biedaczki listków nie mają , co to jest?
-
- 1000p
Ja nie wiem czemu Ty narzekasz ...prymule będą kwitły , 'rosea' ma kwiatka a moja nie , rutewnik nawet cztery a mój tylko jednego , corydalis nobilis mało co się rożni od mojej - no moja zaczęła kwitnąc ...normalnie zdenerwowałam się na Ciebie
idę drzewka wykopać 

- izabella1004
- magry
Geniu- Callianthemum anemonoides / rutewnik / a małe listki miał tylko przesadzać mi się go zachciało i przyprószone są ziemią.
Ewa- Siedzę cały dzień w domu i listonosza pilnuję no to tak marudzę.Poza tym pod tę stronę to tak jest.
Izabella- Rutewnika mam jeszcze jednego.Przykryłem go na zimę gałązkami,włóknina i szybką.Przed ostatnimi mrozami był więc go odkryłem.Póżniej zginął.Miałem wczoraj w tym miejscu coś posadzić i zobaczyłem,że wypuszcza liście.Może i Twój
nie zginął.
To też było dzielone.Ciekawe czy zakwitnie.

Ewa- Siedzę cały dzień w domu i listonosza pilnuję no to tak marudzę.Poza tym pod tę stronę to tak jest.
Izabella- Rutewnika mam jeszcze jednego.Przykryłem go na zimę gałązkami,włóknina i szybką.Przed ostatnimi mrozami był więc go odkryłem.Póżniej zginął.Miałem wczoraj w tym miejscu coś posadzić i zobaczyłem,że wypuszcza liście.Może i Twój
nie zginął.
To też było dzielone.Ciekawe czy zakwitnie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- izabella1004
Janku u innych juz wyszly liscie a w tym miejscu gdzie rosl jest pusto.Szkoda ze mi sie nie wysial wczesniej.
-
- 1000p
Mój zeszłoroczny rutewnik rośnie ale nie kwitnie przemarzły mu kwiatki , tylko tegoroczny zakup zakwitł jednym kwiatkiem .
Janku i jak był ten listonosz czy nie ???
Moja Haberlea ma już paki kwiatowe tak więc powinna zakwitnąć ale za to chyba Ramondy się na mnie obraziły .
Janku i jak był ten listonosz czy nie ???
Moja Haberlea ma już paki kwiatowe tak więc powinna zakwitnąć ale za to chyba Ramondy się na mnie obraziły .
- magry
Izabella- W ubiegłym roku mój kwitł ale siewek nie widzę.Pisałem,że " pomorskie auricule" nie będą kwitły a tu niespodzianka. Zambia ma pąki.
Ewa- Ramonda i Haberlea były u mnie przesadzane i dzielone.Póki co zamiarów kwitnienia nie widzę.Listonosz od paczek
był.Przyniósł jakieś maluchy tylko kolega nie oznaczył doniczek i sam nie wie co przysłał.Trzeba czekać bo niektórych jeszcze nie widac.

Ewa- Ramonda i Haberlea były u mnie przesadzane i dzielone.Póki co zamiarów kwitnienia nie widzę.Listonosz od paczek
był.Przyniósł jakieś maluchy tylko kolega nie oznaczył doniczek i sam nie wie co przysłał.Trzeba czekać bo niektórych jeszcze nie widac.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- E-mienta
- 500p
- Od: 21 mar 2011, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Janku, z radością przebiegłam kilka stron nowego wątku. Oczar, sklanice, pierwiosnki, bratki pięknie tworzą Twoją pstrokaciznę. Rzeczywiście ten rok jakiś apokaliptyczny (w końcu 2012!) i wiele strat naliczyliśmy.
Ciekawa jestem skalniaka importowanego w pełnej krasie i rozrośnięciu roślin.
Będę zaglądać i zapraszam do siebie.
Ciekawa jestem skalniaka importowanego w pełnej krasie i rozrośnięciu roślin.
Będę zaglądać i zapraszam do siebie.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
- magry
Witaj Ewo-.Ja znam Twój ogród i często w nim bywam.Znam również Zamość a przynajmniej nie zgubię się w nim.
W Tomaszowie pochowani są moi rodzice więc staram się chociaż dwa razy w roku tam być.Zaopatruję się też tam w miód.
Nigdzie nie ma tak dobrego miodu jak w zamojskim..Wracajac do mojego ogródka to jest on faktycznie pstrokaty i już taki
zostanie.Kompozycji nie tworzę.Importowany skalniak nie ma jeszcze docelowych nasadzeń ale nie wiem co tam posadzić.
Może jakiś pomysł wykluje się.Powiedz,żebym tak sobie wyobraził,w której części Zamościa masz ogród ?.Pozdrawiam Zamość.

W Tomaszowie pochowani są moi rodzice więc staram się chociaż dwa razy w roku tam być.Zaopatruję się też tam w miód.
Nigdzie nie ma tak dobrego miodu jak w zamojskim..Wracajac do mojego ogródka to jest on faktycznie pstrokaty i już taki
zostanie.Kompozycji nie tworzę.Importowany skalniak nie ma jeszcze docelowych nasadzeń ale nie wiem co tam posadzić.
Może jakiś pomysł wykluje się.Powiedz,żebym tak sobie wyobraził,w której części Zamościa masz ogród ?.Pozdrawiam Zamość.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.