Syrop z mniszka lekarskiego-czyli potocznie mówiąc z mlecza
Re: Syrop z mniszka lekarskiego-czyli potocznie mówiąc z mlecza
adasko1fly napisz proszę coś więcej na ten temat.
Jak dokładnie się to robi?

Jak dokładnie się to robi?
Pozdrawiam.
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;

Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeszcze jeden przepis,który zapamiętałam z programu Maja w ogrodzie.
2 szklanki samych płatków
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
Wszystko gotować 20 minut.Przecedzić i zagęścić gotując.
Niestety przepisu jeszcze nie wypróbowałam,bo u mnie mniszek dopiero zaczyna kwitnąć.

2 szklanki samych płatków
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
Wszystko gotować 20 minut.Przecedzić i zagęścić gotując.
Niestety przepisu jeszcze nie wypróbowałam,bo u mnie mniszek dopiero zaczyna kwitnąć.
Widziałam ten program.
Wolę jednak przepis babciani, jakiś "pewniejszy" mi się wydaje

Wolę jednak przepis babciani, jakiś "pewniejszy" mi się wydaje
Pozdrawiam.
Kinia.

Kinia.
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W przyszłym roku zrobię dla rodziny syrop z mniszka. Tymczasem wpisuję się, żeby mi wątek nie uciekł  

Ale, ale, znajomi, którzy przez kilka lat mieszkali w Korei Płd, Wietnamie i jeszcze gdzieś tam daleko chętnie jedzą sałatki z rukolą i młodymi listkami mniszka. Hen, hen kupowali je w ichniejszych zieleniakach, w Polsce latają po trawnikach z nożykami i wycinają
( niech Bóg odpędzi wszystkie sikające psy )
  )

Ale, ale, znajomi, którzy przez kilka lat mieszkali w Korei Płd, Wietnamie i jeszcze gdzieś tam daleko chętnie jedzą sałatki z rukolą i młodymi listkami mniszka. Hen, hen kupowali je w ichniejszych zieleniakach, w Polsce latają po trawnikach z nożykami i wycinają
( niech Bóg odpędzi wszystkie sikające psy
 )
  )Re: Syrop z mniszka lekarskiego-czyli potocznie mówiąc z mlecza
Ja też robię syrop z mlecza , nie płuczę kwiatków, tylko kładę biały papier i zostawiam na 2-3 godziny, robaczki same wychodzą. Jest jeszcze rewelacyjny syrop z kwiatów czarnego bzu. Ma również właściwości zdrowotne.

Ja miałam w tym roku syrop z mlecza na zimę.
Większość butelek z syropem była ok. Jednak już w styczniu zostały dwie buteleczki i po otwarciu one jakby "zagazowały" nie wiem czy za długo już stały czy coś żle zrobiłam. W każdym razie "gazowanego syropu" już nie dawałam nikomu.
Niemniej jednak przez całą zimę piliśmy w domu wszyscy i w tym roku też oczywiście nie może go zabraknąć.
Muszę tylko gdzieś wyczytać na temat tego gazowania, aby sytuacja się nie powtórzyła.

Większość butelek z syropem była ok. Jednak już w styczniu zostały dwie buteleczki i po otwarciu one jakby "zagazowały" nie wiem czy za długo już stały czy coś żle zrobiłam. W każdym razie "gazowanego syropu" już nie dawałam nikomu.
Niemniej jednak przez całą zimę piliśmy w domu wszyscy i w tym roku też oczywiście nie może go zabraknąć.
Muszę tylko gdzieś wyczytać na temat tego gazowania, aby sytuacja się nie powtórzyła.
Pozdrawiam.
Kinia.

Kinia.
Jeśli zgazował to pewnie sfermentował- powstało wino mniszkowe  Syrop musiał być niedostatecznie zakonserwowany (powinien być albo wlany gorący do słoika (butelki) albo spasteryzowany- zagotowany).
 Syrop musiał być niedostatecznie zakonserwowany (powinien być albo wlany gorący do słoika (butelki) albo spasteryzowany- zagotowany).
Z tego syropu można też zrobić świetną nalewkę (lub może bardziej likier) rozcieńczając go wódką lub spirytusem.

Syrop musiał być niedostatecznie zakonserwowany (powinien być albo wlany gorący do słoika (butelki) albo spasteryzowany- zagotowany).
 Syrop musiał być niedostatecznie zakonserwowany (powinien być albo wlany gorący do słoika (butelki) albo spasteryzowany- zagotowany).Z tego syropu można też zrobić świetną nalewkę (lub może bardziej likier) rozcieńczając go wódką lub spirytusem.
- 
				myszka
- 200p 
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Nie wiem czy dobrze się wpisałam.Poszukuję przepisu na maść przeciw reumatyczną z mniszka.Czy ktoś zna taki przepis?

Pozdrawiam!!!

Wlewałam gorący do butelek.
Z kilkunastu butelek tylko z tymi dwoma tak sie stało na szczęście.
Następnym razem je po prostu zapasteryzuje i będę miała spokojną głowę.
A o nalewce czy likierze nie słyszałam nawet, ale to tez niezły pomysł:)
Dziecku syropek, rodzicom likierek i każdy zadowolony:)

Z kilkunastu butelek tylko z tymi dwoma tak sie stało na szczęście.
Następnym razem je po prostu zapasteryzuje i będę miała spokojną głowę.
A o nalewce czy likierze nie słyszałam nawet, ale to tez niezły pomysł:)
Dziecku syropek, rodzicom likierek i każdy zadowolony:)
Pozdrawiam.
Kinia.

Kinia.
Ja w zeszłym roku robiłam winko z kwiatów czarnego bzu. Rewelacja ! O ciekawym smaku  i cały czas lekko gazuje. Schłodzone - wyśmienite !
Syropy z mniszka i z czarnego bzu, pasteryzuję. Jednego roku też mi się psuły i od tej pory, nie ryzykuję.Sok z bzu jest jest bardzo dobry z wodą.

Syropy z mniszka i z czarnego bzu, pasteryzuję. Jednego roku też mi się psuły i od tej pory, nie ryzykuję.Sok z bzu jest jest bardzo dobry z wodą.
WINO Z MNISZKA LEKARSKIEGO
4 litry przegotowanej wody
4 szklanki kwiatów mniszka lekarskiego zerwanych około południa w słoneczny dzień
2 pomarańcze (bez soku)
2 cytryny (bez soku)
1.5 kg miodu (jeśli jest to możliwe miód z mniszka lekarskiego)
15g białych winnych drożdży, suszonych
Kwiaty zalać przegotowaną wodą. Rozpuścić miód w miksturze. Dodać owoce cytrusowe pokrojone na ćwiartki. Pozwolić na fermentację mikstury w dzbanie lub dużym słoju w temperaturze 20°C w ciemnym pomieszczeniu przez około trzy tygodnie. Mieszać miksturę drewnianą szpatułką co 2-3 dni. Kiedy fermentacja jest kompletna, miksturę odcedzić używając czystej ściereczki. Miksturą napełniać butelki i zakorkować. Wino powinno leżakować w chłodnym miejscu około 9 miesięcy.
To wino jest świetne na woreczek żółciowy, na leczenie skazy moczanowej i kwasu moczowego. Jest wysoce zalecane na stany przed-cukrzycowe.
Pić pół szklanki przed posiłkiem.
KOMENTARZE
-- 26 lut 2012, o 16:09 --
UŻYCIE MNISZKA LEKARSKIEGO
LIŚCIE:
ŚWIEŻE - Jako zioło oczyszczające dodawać do wiosennych sałatek.
SOK - Wyciskać sok z liści kiedy potrzebujemy środek o działaniu moczopędnym. Brać 20ml soku, trzy razy dziennie.
NAPAR - Mniej efektywny niż sok, napar z mniszka lekarskiego jest świetnym środkiem oczyszczającym z toksyn oraz jest stosowany na takie problemy jak skaza moczanowa lub egzema.
NALEWKA - Często dodawana do leków na problemy z sercem w celu zapewnienia odpowiedniej ilości potasu.
KORZEŃ:
NALEWKA - Używać świeży korzeń mniszka lekarskiego na problemy takie jak skaza moczanowa, egzema, trądzik. Nalewka jest również przepisywana jako środek pobudzający w chorobach wątroby oraz na związane z tym zatwardzenia.
WYWAR - Używać na te same problemy jak nalewkę.

4 litry przegotowanej wody
4 szklanki kwiatów mniszka lekarskiego zerwanych około południa w słoneczny dzień
2 pomarańcze (bez soku)
2 cytryny (bez soku)
1.5 kg miodu (jeśli jest to możliwe miód z mniszka lekarskiego)
15g białych winnych drożdży, suszonych
Kwiaty zalać przegotowaną wodą. Rozpuścić miód w miksturze. Dodać owoce cytrusowe pokrojone na ćwiartki. Pozwolić na fermentację mikstury w dzbanie lub dużym słoju w temperaturze 20°C w ciemnym pomieszczeniu przez około trzy tygodnie. Mieszać miksturę drewnianą szpatułką co 2-3 dni. Kiedy fermentacja jest kompletna, miksturę odcedzić używając czystej ściereczki. Miksturą napełniać butelki i zakorkować. Wino powinno leżakować w chłodnym miejscu około 9 miesięcy.
To wino jest świetne na woreczek żółciowy, na leczenie skazy moczanowej i kwasu moczowego. Jest wysoce zalecane na stany przed-cukrzycowe.
Pić pół szklanki przed posiłkiem.
KOMENTARZE
-- 26 lut 2012, o 16:09 --
UŻYCIE MNISZKA LEKARSKIEGO
LIŚCIE:
ŚWIEŻE - Jako zioło oczyszczające dodawać do wiosennych sałatek.
SOK - Wyciskać sok z liści kiedy potrzebujemy środek o działaniu moczopędnym. Brać 20ml soku, trzy razy dziennie.
NAPAR - Mniej efektywny niż sok, napar z mniszka lekarskiego jest świetnym środkiem oczyszczającym z toksyn oraz jest stosowany na takie problemy jak skaza moczanowa lub egzema.
NALEWKA - Często dodawana do leków na problemy z sercem w celu zapewnienia odpowiedniej ilości potasu.
KORZEŃ:
NALEWKA - Używać świeży korzeń mniszka lekarskiego na problemy takie jak skaza moczanowa, egzema, trądzik. Nalewka jest również przepisywana jako środek pobudzający w chorobach wątroby oraz na związane z tym zatwardzenia.
WYWAR - Używać na te same problemy jak nalewkę.
Pozdrawiam.
Kinia.

Kinia.
myszka gdzieś wyczytałam, że maść z mniszka jest na rozmiękczenie kości i zębów.
? Pic mieszankę soków - liście rzepy (90 g), liście mlecza (90 g), marchew (280 g). Jest to ilość przewidziana na picie rano i wieczorem. Używać do wyraźnej poprawy.
Natomiast na reumatyzm i artretyzm mam coś innego jeśli będziesz zainteresowana pisz na PW tu nie miejsce niestety....

? Pic mieszankę soków - liście rzepy (90 g), liście mlecza (90 g), marchew (280 g). Jest to ilość przewidziana na picie rano i wieczorem. Używać do wyraźnej poprawy.
Natomiast na reumatyzm i artretyzm mam coś innego jeśli będziesz zainteresowana pisz na PW tu nie miejsce niestety....
Pozdrawiam.
Kinia.

Kinia.
Czy to już pora na zbieranie mleczy?

Widzę, że większość z Was wlewa gorący syrop do słoików. 
Czy ktoś jeszcze na wszelki wypadek je pasteryzuje?
Jeśli tak, to jak to dokładnie wygląda? Wlewacie gorący syrop i czekacie aż wystygnie? Jak długo należy go pasteryzować?

Czy ktoś jeszcze na wszelki wypadek je pasteryzuje?
Jeśli tak, to jak to dokładnie wygląda? Wlewacie gorący syrop i czekacie aż wystygnie? Jak długo należy go pasteryzować?