Mikro-warzywniak Moniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mikro-warzywniak Moniki

Post »

Ja wczoraj posadziłam w doniczkach dymkę na szczypior. Ucięłam też czapeczki :) i tak samo zrobiłam z czosnkiem wiosennym :)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

forumowicz pisze:
iohroma pisze:Moja teściowa zawsze obcina cebuli "czapeczkę", czyli sam szczyt żeby przyśpieszyć wyrastanie szczypiorku
Ciepło, ciepło ale nie gorąco.
Odcina się górę cebuli ale nie po to, by szybko wybiła w szczypior.
Ten zabieg ma na celu usuniecie zalążków kwiatów, które właśnie znajdują się w górnej połowie bulwy, by cebula nie wybijała w nasiona. Tym sposobem można używać do pędzenia nawet całkiem sporych cebul.

Pozdrawiam
Może się ośmieszę,ale zaryzykuje pytanie;to po co się ''dymi''cebule?u mnie w domu zawsze trzymało się cebulę do sadzenia w ciepłym miejscu {''dymiło'',nad kuchnią z kachli}-żeby nie wykwitała na wiosnę w polu.Zawsze się obcinało ''czapeczki' przed sadzeniem.W zeszłym roku teściowa wyniosła cebulę wcześniej{w lutym}w chłodne miejsce {zabrała z kuchni do komórki,gdzie chłodniej} i mimo obcinania czubków cebuli-sporo zakwitło.?więc dlaczego zakwitły ,skoro była wszystkaobcięta? Zaplątałam trochę :?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jola1313 pisze:to po co się ''dymi''cebule
Dymi się po to, by nie wystrzeliwała w kwiat. Ale to nie znaczy, że jak już się ją odymi to problem znika. To czy cebula z dymki zakwitnie zależy jeszcze od wielu innych rzeczy. Od wielkości dymki począwszy na warunkach uprawy skończywszy. Od warunków uprawy dymki i jej zdrowotności również.
Ucina się górę cebul ale to się tyczy wyrośniętych cebul do pędzenia . Mimo ucięcia góry może się zdarzyć , że cebula będzie chciała zakwitnąć. Nigdy nie wiemy na jakiej wysokości znajduje się w cebuli zalążek kwiatu.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Oto przekrój cebuli

http://cebulopis.w.interia.pl/

Warto się z nim zapoznać, Co prawda to jest cebula tulipana ale w budowie niczym się nie różni od tej jadalnej.

Pozdrawiam
-piegowata-
100p
100p
Od: 5 paź 2011, o 19:55

Post »

czy ktoś może pokazać "obcięte czapeczki"
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć :)
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
Awatar użytkownika
kamilosz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2012, o 13:12

Post »

czy ja tez mogę prosic fotke fachowo obcietej cebuli bo mi chyba nie wyszlo i nie rosnie szczypior :(
Pozdrawiam Kamila :D
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Kamilosz - teraz cebule sa traktowane jakąś chemią by szczypior w sklepie nie rósł. :(
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

BRZOSKWINKA masz rację :( raz tylko trafiłam i polecam -czerwona cebula w siatce, producent Nowakowscy-Nowiccy Chłapowo, a kupowana w PiotriPaweł, i już chyba o tym pisałam, niestety chwilowo nie mam aparatu i nie pokażę jakie piękne ma szczypiory. Inne do bani :evil: przy okazji- co my jemy?
..
i ja też na parapetową uprawę zawsze ścinam czubek cebuli, tak ok 5-7mm, zielone b. szybko wychodzi
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz pisze:
iohroma pisze:Moja teściowa zawsze obcina cebuli "czapeczkę", czyli sam szczyt żeby przyśpieszyć wyrastanie szczypiorku
Ciepło, ciepło ale nie gorąco.
Odcina się górę cebuli ale nie po to, by szybko wybiła w szczypior.
Ten zabieg ma na celu usuniecie zalążków kwiatów, które właśnie znajdują się w górnej połowie bulwy, by cebula nie wybijała w nasiona. Tym sposobem można używać do pędzenia nawet całkiem sporych cebul.

Pozdrawiam
forumowicz, przepraszam Cię bardzo ale gdy zapytałam czy teściowa obcina te czapeczki cebuli po to żeby nie wybijała w pąki nasienne to zrobiła tak: :shock:
Skoro mówisz że tak się robi, no to wierzę bez zastrzezeń że tak jest bo widzę że znasz się na rzeczy ale i ja i moja teściowa obcinamy cebulę tylko i wyłącznie po to by szybciej puściła szczypior po wsadzeniu jej do wody. Po zcięciu szczypioru po prostu ją wyrzucam bo zazwyczaj do niczego więcej się nie nadaje.

Uważam że nie da się nie fachowo przyciąć cebuli tylko i wyłącznie dla szczypioru, bierzesz cebulę i obcinasz nożem ten suchy czubek(nie korzonki), całkiem sporo, ale nie więcej niż do połowy cebuli. Korzonki zanurza się w wodzie i czeka... :wink:
Udanych plonów.
Magda
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

iohroma pisze:gdy zapytałam czy teściowa obcina te czapeczki cebuli po to żeby nie wybijała w pąki nasienne to zrobiła tak: :shock:
A moja babcia/ fakt autentyczny/ przywiązywała sobie cebulę do nogi, bo to podobno pomagało na ból głowy :shock: . Albo pluła w rąbek spódnicy -w tym samym celu.
Po to, by ułatwić wybicie bąków cebuli wystarczy uciąć sam koniuszek. Czy Twoja teściowa zastanawiała się , po co w takim razie ucina niepotrzebnie aż pół cebuli ?.

Pozdrawiam
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

teraz cebule sa traktowane jakąś chemią by szczypior w sklepie nie rósł. :(
Też mi się tak wydaje. Powsadzałam cebule do wody i moje wypuściły szczypiorek po paru dniach, natomiast sklepowe po ok miesiącu. ;:3
x-xm-a

Post »

jakie pół cebuli :D ? tylko czubek, żeby zielone łatwiej wyszło, tu na przekroju widać co się stanie jak się zetnie połowę
http://www.stockphotopro.com/photo_of/c ... ion_from_a

ja sadzę płytko do ziemi, można też powsadzać dymkę na parapetowy szczypiorek, ta cebulka jest niezawodna i pełno jej w slepach (ale szczypiorek cieniutki)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

monika pisze:na przekroju widać co się stanie jak się zetnie połowę
Moniko, wsadź sobie kilka połówek cebuli/ takiej konsumpcyjnej, nie za dużej / do ziemi na wiosnę , obciętych do połowy, ale tak, by nie zasypać cięcia.

Pozdrawiam
x-xm-a

Post »

a teraz nie mogę zrobić doświadczenia :D ? do doniczki z ziemią wrzucę..
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Mnie chodzi nie o pędzenie ale normalną wegetację. :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”