Priam - odległy cebulkowy świat.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: PRIAM - odległy cebulkowy świat.

Post »

przemekg pisze:Hej Przemek :)
Nowy wątek, czyżby to już jedna z oznak zbliżającej się wiosny :D chciałbym aby tak było bo to ponad -20 od kilku dni mnie trochę przeraża. Twój cebulowy ogród lubię odwiedzać, niech tylko mróz minie to cebulowe pierwsze pokażą wiosenne przebudzenie. Wiosenne zakupy już zaplanowane? :wink:
Przemku oj tak ten mróz przerażam. Najgorsze jest to, że się wymienia ze śniegiem :( Podobnie jak Ty czekam na wiosnę i na moje cebulowe.
Pytałeś też o zakupy... hmm myślę nad tym makiem http://www.cebule.pl/product-pol-1693-M ... lorie.html
oliwka pisze:Witaj Przemku w nowym wątku :)
Oliwko cieszę się, że znalazłaś chwilkę na mój ogrodowy wątek ;)

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Cebulica syberyjska (fot. 4) Scillia siberica geofit cebulkowy, który dobrze rośnie na lekkich i żyznych glebach. W okresie kwitnienia (III-IV) wymaga wilgoci. Bez problemu rośnie w półcieniu i na słonecznym stanowisku. Rozmnażanie wegetatywne za pomocą cebulek bocznych. Na rynku najczęściej dostępna jest odmiana 'Spring Beauty', która wytwarza sterylne nasiona.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Puszkinia libańska (fot. 6-8) Puschkinia scilloides ver. libanotica roślina cebulowa ( 6-8 cm obwodu) kwitnąca w marcu/kwietniu biało-niebieskimi kwiatami. Puszkinia najczęściej sadzona jest w ogródkach skalnych i w takim miejscu rośnie u mnie w ogrodzie. Mogą rosnąć przez kilka lat nie wykopywane, ale zbyt zagęszczone słabiej kwitną. Wysokość waha sie od 10 do 20 cm. Puszkinie można zestawiać z ciemiernikami, niskimi narcyzami i śnieżycami.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Puszkinia to właściwie bezobsługowa roślina.
Mam je od 10 lat w ogrodzie i rosną tak bez przesadzania.
Całkiem dobrze jeszcze kwitły w zeszłym roku, ale w tym czas już będzie je rozsadzić.
Pięknie robi się z nich szpaler, im dłuższy tym ładniejszy.
U mnie rosną w glinie i widać, że też im pasuje.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kogra pisze:Puszkinia to właściwie bezobsługowa roślina. Mam je od 10 lat w ogrodzie i rosną tak bez przesadzania. Całkiem dobrze jeszcze kwitły w zeszłym roku, ale w tym czas już będzie je rozsadzić. Pięknie robi się z nich szpaler, im dłuższy tym ładniejszy. U mnie rosną w glinie i widać, że też im pasuje.
Grażynko - u Ciebie to wszystkie rośliny się szybko rozrastają i tworzą szpalery: przebiśniegi, śnieżyce i teraz jeszcze puszkinie ;)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Przemek ten mak ciekawie wygląda, takie postrzępione płatki, a do tego czerwony kolorek :) . Mam tylko taki zwykły pomarańczowy, problemów z tą rośliną nie ma żadnych tylko nie wiem czy wiesz że on kwitnie jedn dzień, biorąc pod uwagę odległość Twojego ogrodu nie wiem czy trafisz na jego kwitnienie :roll:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

Miła zapowiedź wiosny :) cebulicę syberyjską mam w ogródku a puszkinii chyba nie... pozdrawiam :)
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Witaj Przemku :wit
Widzę u Ciebie sporo roślin cebulowych, ja też je lubię dlatego z przyjemnoscią będę do Ciebie zaglądać :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No masz rację Przemku, nie da się ukryć.
Szpaler czy nie, ale chciałoby się już jakiś zielony ogonek wystający z ziemi zobaczyć. :uszy
Na szczęście już się ociepla i do wiosny tylko krok. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

przemekg pisze:Przemek ten mak ciekawie wygląda, takie postrzępione płatki, a do tego czerwony kolorek :) . Mam tylko taki zwykły pomarańczowy, problemów z tą rośliną nie ma żadnych tylko nie wiem czy wiesz że on kwitnie jedn dzień, biorąc pod uwagę odległość Twojego ogrodu nie wiem czy trafisz na jego kwitnienie :roll:
Przemku przyznam, że tego nie wiedziałem. A jak gęsto kwitnie i jak szybko się rozrasta?
roots23 pisze:Miła zapowiedź wiosny :) cebulicę syberyjską mam w ogródku a puszkinii chyba nie... pozdrawiam :)
roots23 czasami wydaje mi się, że puszkinia jest lepsza od cebulicy syberyjskiej. Głównie dlatego, że ta druga roślina przypomina mi skarłowaciałe hiacynty (czyli taka gorsza wersja).
IWONA1311 pisze:Witaj Przemku :wit
Widzę u Ciebie sporo roślin cebulowych, ja też je lubię dlatego z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać :D
Iwonko, cebulowe to moje ukochane rośliny. Jak tylko pojawią się tegoroczne okazy to się przekonasz ;)
kogra pisze:No masz rację Przemku, nie da się ukryć.Szpaler czy nie, ale chciałoby się już jakiś zielony ogonek wystający z ziemi zobaczyć. :uszy Na szczęście już się ociepla i do wiosny tylko krok. :heja
Grażynko co roku podziwiam te Twoje rządki niskich cebulowych. Nie ukrywam że patrzę na nie z lekką nutką zazdrości, ale takiej zazdrości która motywuje do pielęgnowania tych które samemu się posiada ;)

I ciąg dalszy wspomnień z roku 2011
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

WAŻNE dla użytkowników http://www.imageshack.us/
Na ich stronie pojawił się komunikat, że w opcji podstawowej limit to 500 zdjęć. Jeżeli posiadamy więcej zdjęć wgranych na stronie to:
a) będziesz musiał uaktualnić do konta Premium
b) starsze zdjęcia (poza najnowszymi 500) wygaśnie w dniu 1 marca.
Radzę założyć nowe konto lub przejść na inny portal.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Już widzę oczyma wyobrażni jak rozkwita ten skalniak.
Będzie na co popatrzeć wiosną. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Jeśli chodzi o ten mak, to się rozrasta, ale niezbyt gwałtownie, no może podwaja z roku na rok swoją wielkość kępy. Kwitnie wiosną jeden raz, nawet w większej kępie większość pąków rozwija się w podobnym czasie, efektowny jest przez kilka dni a całe kwitnienie nie trwa dłużej jak tydzień, po czym roślina stopniowo zamiera a wyrasta dopiero następnej wiosny.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Melduję się w nowym wątku :wit Będę zaglądać i podziwiać twój ogródek ;:108
Pozdrawiam :wink:
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Priamie melduję się w nowym wątku zanim nas zasypie śnieg zapowiadany na noc i jutro.Zresztą bardzo potrzebny w ogródku.Zamówiłeś dużo cebulowych?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kogra pisze:Już widzę oczyma wyobrażni jak rozkwita ten skalniak. Będzie na co popatrzeć wiosną. ;:224
Grażynko - Mam nadzieję, że mroźna zima temu nie przeszkodzi.
przemekg pisze:Jeśli chodzi o ten mak, to się rozrasta, ale niezbyt gwałtownie, no może podwaja z roku na rok swoją wielkość kępy. Kwitnie wiosną jeden raz, nawet w większej kępie większość pąków rozwija się w podobnym czasie, efektowny jest przez kilka dni a całe kwitnienie nie trwa dłużej jak tydzień, po czym roślina stopniowo zamiera a wyrasta dopiero następnej wiosny.
Przemku - Warto zaryzykować i kupić ten mak ;) Zapewne na nim się nie skończy.
amatorka015 pisze:Melduję się w nowym wątku :wit Będę zaglądać i podziwiać twój ogródek ;:108 Pozdrawiam :wink:
Amatorko - Cieszę się z każdego gościa. Teraz jest mało do oglądania, ale niebawem będzie dużo nowych zdjęć.
EwkaEs pisze:Priamie melduję się w nowym wątku zanim nas zasypie śnieg zapowiadany na noc i jutro.Zresztą bardzo potrzebny w ogródku.Zamówiłeś dużo cebulowych?
Ewo - Jesienią sadziłem tylko trochę nowych roślin bo liczę na to, że te które mam ruszą się i rozrosną. Teraz zaczynam szukać roślin na portalu http://www.cebule.pl

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Będzie dobrze Przemku.
Cudo w doniczce robi już wiosnę.
To z tego roku ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko - przedstawiona na dwóch pierwszych zdjęciach to JAGODOWIEC. Dostałem go w zeszłym roku od jednej z Forumowiczek. Teraz rośnie w ogrodzie i ciekaw jestem jak zniesie pierwszą zimę w moim ogrodzie ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”