Przemku oj tak ten mróz przerażam. Najgorsze jest to, że się wymienia ze śniegiemprzemekg pisze:Hej Przemek![]()
Nowy wątek, czyżby to już jedna z oznak zbliżającej się wiosnychciałbym aby tak było bo to ponad -20 od kilku dni mnie trochę przeraża. Twój cebulowy ogród lubię odwiedzać, niech tylko mróz minie to cebulowe pierwsze pokażą wiosenne przebudzenie. Wiosenne zakupy już zaplanowane?

Pytałeś też o zakupy... hmm myślę nad tym makiem http://www.cebule.pl/product-pol-1693-M ... lorie.html
Oliwko cieszę się, że znalazłaś chwilkę na mój ogrodowy wątek ;)oliwka pisze:Witaj Przemku w nowym wątku![]()

Cebulica syberyjska (fot. 4) Scillia siberica geofit cebulkowy, który dobrze rośnie na lekkich i żyznych glebach. W okresie kwitnienia (III-IV) wymaga wilgoci. Bez problemu rośnie w półcieniu i na słonecznym stanowisku. Rozmnażanie wegetatywne za pomocą cebulek bocznych. Na rynku najczęściej dostępna jest odmiana 'Spring Beauty', która wytwarza sterylne nasiona.

Puszkinia libańska (fot. 6-8) Puschkinia scilloides ver. libanotica roślina cebulowa ( 6-8 cm obwodu) kwitnąca w marcu/kwietniu biało-niebieskimi kwiatami. Puszkinia najczęściej sadzona jest w ogródkach skalnych i w takim miejscu rośnie u mnie w ogrodzie. Mogą rosnąć przez kilka lat nie wykopywane, ale zbyt zagęszczone słabiej kwitną. Wysokość waha sie od 10 do 20 cm. Puszkinie można zestawiać z ciemiernikami, niskimi narcyzami i śnieżycami.