Ogród zwkwiat cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zwkwiat cz.2

Post »

Zosiu ależ zakupiłaś nasionek :shock: Będzie siania co niemiara ;:138 Ja już bastuję z wysiewami....ale będę z przyjemnością zaglądać do ciebie i podziwiać :D
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zosiu,zapomniałas o mnie.......................moja działka ,to II liga,sadziło sie,żeby była zieleń i rośliny takie,na które nie było zapotrzebowania złodziejskiego..................zazdroszczę ogrodów przy domach,tutaj jest możliwość wyżycia się,można zostawić na chwilę gary w kuchni i wyjść np. do foliaka.........A ja wchodząc na działkę,pierwsze - to sprawdzam,czy nie było nieproszonych gości - przykre,ale prawdziwe.......
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Niesamowite Zosiu,w takim razie jak nie wszystkie nasionka zebrałam to muszę wstrzymac się jak najdłużej z pieleniem w skalniaku,bo mogą być wszędzie,wyrywać jedynie pewne zielsko.
Dzisiaj kupiłam bratki rokoko i viola,czy jest jakis sposób,żeby one zakwitły w tym roku?Kupiłam tez dzwonek ogrodowy o pełnych kwiatach,ale tego chgyba nie da sie przyspieszyc do kwitnienia w tym samym roku?
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Agness zapraszam, ale efekty będą widoczne za dwa sezony, jak nie będzie jakiegoś kataklizmu / np. wielkiej suszy /

Lodziu, nie zapomniałam o Tobie, ale teraz mniej krążę po ogrodach, nie ujmuj wartości swojej działki bo przecież widać, że masz ładnie.
Mój ogród w porównaniu z innymi też można by zaliczyć do skromnych nawet bardzo, ale ja jestem z niego bardzo zadowolona, bo wszystko co w nim jest wykonałam z mężem sama.

Małgosiu
, na pewno je rozpoznasz, są od początku bardzo podobne do rośliny dorosłej. Myślę, że bratki posiane bardzo wczesną wiosną zakwitną w II połowie lata.
Może podziel nasionka i wysiej w 2 terminach w marcu i na koniec maja. Te z maja będą kwitły w następnym sezonie jak tylko stopnieją śniegi, a temperatury nie będą spadać poniżej "0",
Z dzwonkami nie mam doświadczenia.

Helios, Helenko wstawiam obiecane zdjęcia. Posiałam pierwiosnki, stoją teraz na zewnątrz pod kosówką.

Obrazek Obrazek
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja też kupiłam jesienią nasionka pierwiosnków ale zie je wsadziłam.............................. bratków też nie mogę znaleźć
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Zosiu ale wielgachne te niecierpki :shock: Szkoda, że potrzebują słońca, mam takie miejsce w ogrodzie wymagające pilnego zasłonięcia, ale rosną tam w pobliżu drzewa i i zacieniają. Nie wiem co wykombinować, bo i rozlanym szambem stamtąd zalatuje :?
Ziemię do wysiewu kupiłam, ale nawóz tego typu pierwszy raz widzę. Dzięki Zosiu ;:196
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Zosiu dobrze że zajrzałam ...nie widziałam u nas że jest nawóz do siewu nasion...
...ale wielgachne niecierpki.. :roll:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Przed paroma dniami właśnie się zaopatrzyłam w nawozy. Przyznam szczerze że różne kupiłam, ale takiego do siewu nasion nie spotkałam. :roll: . Nawet nie wiedziałam że taki istnieje. ;:7
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izaziem, pisząc posta nie zauważyłam Twego wpisu, albo go raczej tam nie było, czasem przychodzą z opóźnieniem, przepraszam.
Izo, nie jestem w stanie wykupić wszystkiego, miejsce pod ogród mam rozległe i gwarantuję, że to co się uda wychodować nie będzie szczególnie widoczne.
Bardzo się cieszę, że zawitałaś do mojego ogrodu, po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni.

Heleno, jeżeli jest tam wilgotno to niecierpki balsamina się nadają, one znoszą słońce ale w wilgotnym podłożu, na suchym więdną i podsychają i żle to wygląda.

Ja też nie miałam pojęcia, że taki nawóz jest. W sklepie tylko wzrokiem szukałam tego co od lat stosuję, ale w tym roku obejrzałam wszystko i trafiłam na coś takiego.
Zresztą, jak się kupuje sadzonki gotowe to są takie dorodne i myślę, że bez nawozu nie miałyby takiego wzrostu.
Albo te okwitnięte milionami kwiatów krzaczki też są pobudzane specjalnym nawozem do wytwarzania paków kwiatowych. Takie rośliny po przyniesieniu do domu tylko wpędzają nas w kompleksy, bo u nas nie kwitną tak cudownie.
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p
Od: 15 gru 2008, o 09:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Zosiu :wit będziemy mieć co oglądać po tylu zasiewach, oj będą piękne zdjęcia :heja
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Zosiu ja także wysiewałam sporo bylin z tymże w czerwcu, wydaje mi się że mniej rozrośnięte roślinki łatwiej się przyjmują. Sadziłam je na miejsce stałe we wrześniu, z tym że przesadzałam je z rozsadnika. Lubię odwiedzać Twój ogród, do tego zawsze dowiem się czegoś nowego :)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Damapi :wit jeżeli się uda to na pewno będziemy oglądać, mam zamiar się o to postarać.

Olu, ja też 05/06 w zależności od tego kiedy przypadnie okres siewów zgodny z kalendarzem księżycowym, z tym, że niektóre będę wysiewać na miejsce stałe np. łubiny nawet lepiej rosną.
Pracy w tym sezonie będę miała dużo z tymi roślinkami, ale gdybym miała to wszystko kupić !! o za duży koszt.
Olu nie mogę się zdecydować z posadzeniem frezji, ale jeszcze chyba za wcześnie. Kiełki mają na wierzchu. Może wytrzymają do końca lutego,
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Witaj Zosiu
Może masz jeszcze jakieś sugestie, co posadzić wysokiego w tym mało sympatycznym miejscu w moim ogrodzie?
Muszę się rozejrzeć za tym niecierpkiem.
________
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heleno, ciężko coś doradzić nie widząc miejsca. Jeżeli chciałabyś coś podsadzić pod te drzewa to może tawułę van Houtte'a, a nawet cały szpaler. Mnie się bardzo ta roślina podoba. Przed nią jeszcze rząd tawuł japońskich. Miałabyś piętrową ścianę zieleni.
Drzewa, tawuła v.H. która dorasta do 2,5 m, ale przez podcinanie można ją utrzymać na wys. 1,5 m no i te niższe. Ponadto tawuła się bardzo pięknie wybarwia jesienią za złoty kolor. Kwitnie od końca maja do połowy czerwca i jest obsypana śniegiem białych kwiatów. Jest to roślina bezobsługowa, nie wymaga podlewania, u mnie rośnie między 2 krzakami lilaka i ma tam bardzo sucho, a nawet zeszłej jesieni jej nie podlewałam mimo suszy.
Kiedyś kupiłam 1 krzak ale sobie rozmnożyłam i w zeszłym roku posadziłam kilkanaście egzemplarzy.
Dzisiaj w necie widziałam 10 szt za 19.-.
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Melduję się w nowym wątku :wit ;:196
ZAPRASZAM.. JUSTYNA